km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Kegyelmi botrány: K. Endrét mentegető posztot osztott meg a szombathelyi fideszes képviselő

Kegyelmi botrány: K. Endrét mentegető posztot osztott meg a szombathelyi fideszes képviselő

Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után is napirenden maradt a kegyelmi botrány: a szomorú eset hatásai a közvélemény-kutatási adatokban is látszanak, az ügyben szerepet játszó Balog Zoltán levélben mentegeti saját magát, Szombathelyen pedig az egyik egy fideszes képviselő posztja és kommentjei kavartak vihart.

A magyar politikai állóvizét alaposan felkorbácsoló ügy (amelyet a 444.hu robbantott ki február 2-án egy vidéki ügyvéd levele nyomán) egyik lényeges fejezete lett, hogy február 10-én Novák Katalin lemondott, Varga Judit pedig közleményben jelentette be, hogy leköszön  az  országgyűlési  képviselőségről, nem lesz a Fidesz listavezetője a nyári európai parlamenti választásokon. A kormánypárt kommunikációja a nyolc nap alatt többször is változott, míg végül Orbán Viktor miniszterelnök maga jelentette be (még az elnöki lemondás előtt - Török Gábor politológus szerint elküldve a selyemzsinórt Novák Katalinnak), hogy alkotmánymódosító javaslatot nyújt be a parlamentben, ami lehetetlenné teszi, hogy kiskorú  gyermekek  sérelmére  elkövetett  bűncselekmények esetén az elkövető a jövőben kegyelmet kaphasson. Az első közvélemény-kutatások (február 5. és 7. között) szerint majdnem sikerült agyonhallgatni a konkrét  ügyet (a megkérdezettek 43 százaléka nem is hallott arról, hogy lenne ilyen eset), ám a többség szerint ilyen jellegű bűncselekményeknél nincs helye kegyelemnek - erről az Euronews írt részletesen

Az egyébként mindent is uraló kommunikációs gépezetben jelentkező zavart jól jellemzi, a lemondás napjaiban megjelent egy Facebook-oldal A bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese voltam, ebben K. Endre (vagy valaki az ő nevében) írta le saját álláspontját. Az oldalról előbb a volt vezetőhelyettes felesége azt mondta, nincs közük hozzá, majd órákkal később bejelentette, hogy mégiscsak a férje írta. Az oldal eltűnt, majd egy másik poszt erejéig előkerült, majd végképp elérhetetlenné vált. Az atlatszo.hu azt írta, hogy a bejegyzést a Mediaworks több lapja is átvette, azonban a cikkek hamarosan lekerültek az oldalakról - valószínűleg nem függetlenül attól, hogy  a kormányzati narratíva átváltott arra, hogy Nováknak vállalnia kell a felelősséget.

 

A képviselő kommentár nélkül kommentel


A bejegyzés azonban a közösségi médiában még jó ideig pörgött :  a nyugat.hu most szombaton tette közzé, hogy Horváth Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője a lemondás utáni napon osztotta meg Facebook-oldalán K. Endre írását (ami a szegedma.hu oldalon jelent meg), saját megfogalmazása szerint kommentár nélkül, a bejegyzés alatt pedig több napig tartó kommentháború kezdődött pró és kontra. A nyugat.hu beszámolója szerint Horváth több alkalommal is megnyilvánult az ügy kapcsán - a portál írása alapján például  vigyorgó szmájlival reagált arra a véleményre, hogy az igazi áldozatok a gyerekek, nem pedig K. Endre vagy a lemondott politikusok. A képviselő egyik válaszában arról is írt, hogy szerinte Nováknak és Vargának sem volt kellő ismerete az ügyről, csak aláírták/ellenjegyezték a kegyelmi kérvényt, illetve hivatkozott Varga Judit férjére, Magyar Péterre, aki az emlékezetes interjújábanarra utalt, utasításra történt az aláírás.

A nyugat.hu ennek kapcsán megkérdezte a Fidesz országos központját, "egyetértenek-e képviselőjük azon véleményével, mely szerint lehetséges, hogy Novák és Varga a kegyelmi papírokat utasításra írták alá", illetve a képviselőjük véleménye egyezik-e a párt véleményével, azonban válasz egyelőre nem érkezett.

(Horváth Gábor oldaláról a cikk megjelenése után eltűnt a kérdéses poszt.)
 

Kormányfő: nincs pardon

A kommunikációs kanyarok és az újabb közvéleménykutatások után (lásd keretünket)  múlt heti évértékelőjében Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az ügyről. A gyermek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után. Kegyelemnek ilyenkor helye nincs, jelentette ki. Arról is szólt, "hogy a 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, miután a köztársasági elnök benyújtotta lemondását az Országgyűlésnek. Olyan ez, mint egy rémálom. Mindannyiunkat megvisel” - fogalmazott Orbán Viktor, aki az államfő távozását helyesnek, de Magyarország számára nagy veszteségnek értékelte. A kegyelmi ügyről kijelentette, „az áldozatok kálváriája kötelez bennünket”, hogy megerősítsük a gyermekvédelmi intézményeink vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat. Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az Országgyűlésnek, tette hozzá.
 

Egyetért-e azzal, hogy Novák Katalinnak le kell-e azért mondania, mert kegyelmet adott a bicskei pedofil igazgatót segítő férfinek - a kérdést február 9. és 13. tették fel a kutatók.

Teljes népesség: Igen 75, Nem 25 százalék
Kormánypártiak: Igen 44, Nem 56 százalék
Ellenzékiek: Igen 92, Nem 8 százalék
Pártnélküliek: Igen 77, Nem 23 százalék

A Nézőpont Intézet is hasonló adatokat osztott február 11-én.

 

 

A kormánypárt igyekszik minél hamarabb lezárni az ügyet, ebben a törekvésében nem feltétlenül támogatta az egyik főszereplő, a kegyelem ügyében közbenjáró Balog Zoltán, aki a héten az alábbiakat írta egyik körlevelében „Kegyelmet kértem egy embernek, akinek elhittem ártatlanságát, s ebben ma sem kételkedem” – így bizonygatta még csütörtökön is Balog a maga igazát egy a református „szolgatársainak”, vagyis vélhetően a egyházkerülete lelkipásztorainak szánt levélben.


Az első adatok a szavazókról

 

Közben zajlik a károk felmérése: két-három százalékkal csökkent a Fidesz népszerűsége, miután kiderült, hogy Novák Katalin kegyelmet adott K. Endrének, írta a Publicus Intézet  felméréséről az index.hu a Népszava nyomán. Az intézet egy nemzetközi kutatás részeként vizsgálta a magyarországi pártpreferenciákat február 13. és 20. között, tehát azt követően, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a kegyelmi ügy következményeként lemondott posztjáról. A felmérésből kiderült, a kegyelmi ügy hatására azonnal 150-225 ezer szavazóval csökkent a teljes népességben a kormánypárt támogatottsága. A Publicus Intézet vezetője, Pulai András a Népszavának úgy fogalmazott, hogy a Fidesz táborát „sokkolta az ügy”.

„A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest.

A bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden más lényegében változatlan maradt” – mondta Pulai András, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a felmérést közvetlenül a botrány után végezték el, így az ügy akkor még „nem ülepedett le a választókban”, döntésük azóta megváltozhatott. Azt is megjegyezte, hogy az ellenzék nem tudta hasznosítani a Fidesz gyengülését.


Súlyos bűnöket követett el az igazgató


V. János 1990 és 2016 között dolgozott a bicskei gyermekotthonban, sokáig igazgatóként, és hosszú-hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül napi szinten követett el súlyos szexuális bűncselekményeket a nevelésére és felügyeletére bízott fiatalkorúakkal, illetve gyermekkorúakkal szemben, írta a Szabad Európa. Áldozatai között 12 év alatti és szellemi fogyatékos fiúk is voltak, az igazgató sorozatban követte el a bűncselekményeit – mondta a Szabad Európának Gál András ügyvéd, aki a 2016-ban indult eljárásban képviselt a tizenkét sértett közül nyolcat. Ebben az ügyben a másodrendű vádlott egy nevelőtanár volt, aki hasonló bűncselekményeket követett el. Az elnöki kegyelmet kapó K. Endre, az intézmény akkori igazgatóhelyettese az áldozatok beszámolói szerint pontosan tudta, milyen vádakat fogalmaztak meg az intézményben lakó fiúk, mégis  akadályozta a 2016-ban indult eljárást. Kényszerítéssel és pénzt ajánlva, vesztegetéssel próbálta rábírni az áldozatokat, hogy vonják vissza a vallomásaikat. 

K. Endre már korábban is akadályozhatta, hogy az igazgatót felelősségre vonják szörnyű tetteiért. Sértettek egy korábbi csoportja már 2011-ben feljelentést tett az igazgató ellen, aki a vádak szerint évek óta szexuális bűncselekményeket követett el 18 év alatti fiúk ellen a gyermekotthonban. Ebben az ügyben K. Endrét jelölték ki az árva intézeti gyerekek eseti gyámjának, vagyis végig jelen volt a gyerekek kihallgatásain, ahol a felettesét vádolták a legsúlyosabb szexuális bűncselekményekkel – mondta Gál András, aki szerint a sértetteknek nem volt jogi képviselőjük. Bár V. Jánost ekkor felfüggesztették, továbbra is az intézményben lakhatott, így ő is befolyásolhatta a hatóságokhoz forduló áldozatait.

A cikk megjelenése után azt írta a Szabad Európának K. Endre,  2016-ban nem a bicskei gyermekotthon igazgatójának "pedofil cselekményeiről, hanem az ellene indult eljárásról volt csak tudomása" és ezt az őt elítélő elsőfokú és jogerős ítélet is kimondta, illetve a 2011-ben szexuális bűncselekmények gyanúja miatt indult eljárásban nem több, hanem "egyetlen gyermeknek egyetlen tanúmeghallgatásán" volt jelen.

kapcsolódó cikkek
Kegyelmi botrány: Orbán korlátozná Novák Katalin mozgásterét, aki ezt jó szívvel megköszöni
Kegyelmi botrány: Orbán korlátozná Novák Katalin mozgásterét, aki ezt jó szívvel megköszöni
A köztársasági elnök indoklás nélkül adott kegyelmet egy pedofil segítőjének, a Fidesz-kormány először tiszteletben tartotta Novák Katalin döntését, majd a növekvő elégedetlenség hatására csütörtökön Orbán Viktor alaptörvény-módosító javaslatot jelentett be, amely a jövőben megtiltaná, hogy kegyelemben részesülhessen az, aki kiskorú sérelmére követett el bűncselekményt.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
Kegyelmi botrány - Balog Zoltán: A kérvényt nem én nyújtottam be, de egyetértettem vele
Kegyelmi botrány - Balog Zoltán: A kérvényt nem én nyújtottam be, de egyetértettem vele
"Tévedtem és hibáztam”, ismerte el a református püspök, Novák Katalin tanácsadója, aki támogatta a volt köztársasági elnök döntését, amellyel kegyelembe részesítette egy pedofil bűncselekmény miatt elítélt férfi bűnsegédjét. Balog, "akitől kellett vagy kell, attól bocsánatot kért vagy kér", de nem mond le az egyház zsinati elnöki poszjátról, és elutasít minden olyan törekvést, ami összemosná a református egyházat a kegyelmi üggyel. Mindezekről egy ma kora este közzétett videóban beszélt.
Lemondott Balog Zoltán, de boszorkányüldözésnek tartja a kegyelmi botrányt
Lemondott Balog Zoltán, de boszorkányüldözésnek tartja a kegyelmi botrányt
A zsinati elnöki tisztségéről mondott le, de marad a reformátusok püspöke. Szerinte a kegyelem botrány egy boszorkányüldözés, aminek áldozata lett a köztársasági elnök, ő pedig emiatt tehertétellé vált egyháza számára.
A kegyelmi botrány óta először beszél nyilvánosság előtt Orbán
A kegyelmi botrány óta először beszél nyilvánosság előtt Orbán
Orbán Viktor szombaton tartja a szokásos évértékelőjét a Várkert Bazárban, de a körülmények most mégsem szokványosak - írja a Telex.
A 444.hu újságírója Szombathelyen: így robbant ki a kegyelmi botrány
A 444.hu újságírója Szombathelyen: így robbant ki a kegyelmi botrány
Szombathelyen járt Szily László, a 444.hu újságírója, aki mesélt arról, hogyan sikerült feltárniuk az elmúlt évek egyik legnagyobb közéleti botrányát, illetve, hogy milyen szálak kötik Szombathelyhez.
kapcsolódó cikkek
Kegyelmi botrány: Orbán korlátozná Novák Katalin mozgásterét, aki ezt jó szívvel megköszöni
Kegyelmi botrány: Orbán korlátozná Novák Katalin mozgásterét, aki ezt jó szívvel megköszöni
A köztársasági elnök indoklás nélkül adott kegyelmet egy pedofil segítőjének, a Fidesz-kormány először tiszteletben tartotta Novák Katalin döntését, majd a növekvő elégedetlenség hatására csütörtökön Orbán Viktor alaptörvény-módosító javaslatot jelentett be, amely a jövőben megtiltaná, hogy kegyelemben részesülhessen az, aki kiskorú sérelmére követett el bűncselekményt.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
Kegyelmi botrány - Balog Zoltán: A kérvényt nem én nyújtottam be, de egyetértettem vele
Kegyelmi botrány - Balog Zoltán: A kérvényt nem én nyújtottam be, de egyetértettem vele
"Tévedtem és hibáztam”, ismerte el a református püspök, Novák Katalin tanácsadója, aki támogatta a volt köztársasági elnök döntését, amellyel kegyelembe részesítette egy pedofil bűncselekmény miatt elítélt férfi bűnsegédjét. Balog, "akitől kellett vagy kell, attól bocsánatot kért vagy kér", de nem mond le az egyház zsinati elnöki poszjátról, és elutasít minden olyan törekvést, ami összemosná a református egyházat a kegyelmi üggyel. Mindezekről egy ma kora este közzétett videóban beszélt.
Lemondott Balog Zoltán, de boszorkányüldözésnek tartja a kegyelmi botrányt
Lemondott Balog Zoltán, de boszorkányüldözésnek tartja a kegyelmi botrányt
A zsinati elnöki tisztségéről mondott le, de marad a reformátusok püspöke. Szerinte a kegyelem botrány egy boszorkányüldözés, aminek áldozata lett a köztársasági elnök, ő pedig emiatt tehertétellé vált egyháza számára.
A kegyelmi botrány óta először beszél nyilvánosság előtt Orbán
A kegyelmi botrány óta először beszél nyilvánosság előtt Orbán
Orbán Viktor szombaton tartja a szokásos évértékelőjét a Várkert Bazárban, de a körülmények most mégsem szokványosak - írja a Telex.
A 444.hu újságírója Szombathelyen: így robbant ki a kegyelmi botrány
A 444.hu újságírója Szombathelyen: így robbant ki a kegyelmi botrány
Szombathelyen járt Szily László, a 444.hu újságírója, aki mesélt arról, hogyan sikerült feltárniuk az elmúlt évek egyik legnagyobb közéleti botrányát, illetve, hogy milyen szálak kötik Szombathelyhez.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.