km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Kegyelmi botrány: Orbán korlátozná Novák Katalin mozgásterét, aki ezt jó szívvel megköszöni

Kegyelmi botrány: Orbán korlátozná Novák Katalin mozgásterét, aki ezt jó szívvel megköszöni

A köztársasági elnök indoklás nélkül adott kegyelmet egy pedofil segítőjének, a Fidesz-kormány először tiszteletben tartotta Novák Katalin döntését, majd a növekvő elégedetlenség hatására csütörtökön Orbán Viktor alaptörvény-módosító javaslatot jelentett be, amely a jövőben megtiltaná, hogy kegyelemben részesülhessen az, aki kiskorú sérelmére követett el bűncselekményt.

Novák nem indokol, Varga nem kifogásol, a Fidesz tiszteletben tart

Csütörtök délután Orbán Viktor bejelentette, hogy alkotmánymódosítót nyújt be a parlament elé a kormány nevében, ami lehetetlenné tenné, hogy kiskorú gyermekeke sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Mindez Novák Katalin kegyelmi döntése miatt vált aktuálissá, ugyanis a köztársasági elnök a pápalátogatáskor kegyelmet adott a bicskei a gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekményt eltussolni próbáló K. Endrének. 

A botrányt a 444.hu cikke robbantotta ki egy héttel ezelőtt. 

K. Endrét korábban azért ítélték jogerősen 3 év 4 hónap szabadságvesztésre, mert tudomása volt arról, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatója több gyereket is molesztált, mire megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében a következő szöveggel: „Én kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki”. Ezt a hamis vallomást pedig a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel.

Az első- és másodfokú bíróság, majd a Kúria is bizonyítottnak látta, hogy K. Endre kényszeríteni próbálta a rábízott gyereket, és nem csak börtönbüntetés kiszabását rendelte el: öt évre eltiltotta a tizennyolcadik életévüket be nem töltött személyek nevelésével, felügyeletével, gyógykezelésével és gondozásával kapcsolatos valamennyi tevékenységétől, és négy évig a közügyekben sem vehetett volna részt – de Novák Katalin ezeket a mellékbüntetéseket is elengedte neki. 

Hogy miért, azt nem tudjuk, a köztársasági elnök ugyanis nem indokolta a döntését.

A Fidesz-kormány igazságügyi minisztereként Varga Juditnak nem lett volna kötelessége aláírni a kegyelmi döntést, ő azonban nem emelt kifogást. 

Az ellenzék lemondásra szólította fel Novák Katalint, miközben az őt megválasztó Fidesz-kormány a botrány kirobbanása, február 2-a óta nem bírálta a köztársasági elnök döntését, sőt, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta, "ők tiszteletben tartják azt". 

Lemondtak tanácsadó testületének tagjai, szondázta a Fidesz, mekkora az elégedetlenség

Szót emelt ellene viszont az ellenzék mellett több szervezet, köztük a Gyermekjogi Civil Koalíció. "A kegyelmi döntés, annak üzenete és következményei szembe mennek a gyermek legfőbb érdekeinek megfelelő eljárás elvével, amely valamennyi állami szervet, így a köztársasági elnököt is kötelezi” – írja a Gyermekjogi Civil Koalíció nyilatkozatában, melyet 103 gyermekjogi szervezet, szakértő és támogató aláírásával tettek közzé.

Csütörtökön a Novák Katalin tanácsadó testületének tagjai közül Gundel-Takács Gábor és Lackfi János is lemondtak, miközben a hvg arról értesült, hogy egy Fidesz-közeli közvéleménykutató azt méri éppen, hogy az emberek szerint le kellene-e mondania Novák Katalinnak és felelősnek tartják-e a botrányban a Fidesz EP-listáját vezető Varga Judit volt igazságügy minisztert is. 

Az egyre nagyobb visszhangot kiváltó események hatására tegnap délután aztán Orbán Viktor a Facebookon jelentette be, hogy kezdeményezi az "gránitszilárdságú" alaptörvény tizenharmadik módosítását, ami lehetetlenné tenné, hogy kiskorú gyermekeke sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén az elkövető kegyelmet kaphasson.

Bár az alaptörvény-módosítással Novák Katalin mozgásterét fogják szűkíteni, a Sándor-palota az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, "a bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt." 

Novák Katalin eddig magától is megtehette volna, hogy nem ad kegyelmet pedofil bűnözőknek, de ha elfogadják a törvénymódosítást, hasonló kérdéseken már nem kell gondolkodnia. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

kapcsolódó cikkek
Tüntetést szervez a Momentum Novák Katalin kegyelme ellen, a DK az államfő lemondását követeli
Tüntetést szervez a Momentum Novák Katalin kegyelme ellen, a DK az államfő lemondását követeli
"Igazságot a gyermekeknek!"címmel tüntetésre hív a Momentum Mozgalom és Donáth Anna a Sándor palota elé, február 8-án. A DK lemondatná a "pedofilsimogatót".
címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
Tüntetést szervez a Momentum Novák Katalin kegyelme ellen, a DK az államfő lemondását követeli
Tüntetést szervez a Momentum Novák Katalin kegyelme ellen, a DK az államfő lemondását követeli
"Igazságot a gyermekeknek!"címmel tüntetésre hív a Momentum Mozgalom és Donáth Anna a Sándor palota elé, február 8-án. A DK lemondatná a "pedofilsimogatót".
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.
Betontuskónak csapódott egy árokba sodródó Fiat Vasasszonyfa határában
A sofőr egy jobbra ívelő kanyarban vesztette el az uralmát a jármű irányítása felett. Az autó a menetirány szerinti jobb oldalon tért le az útról és a felázott árokba sodródott, ahol egy nem várt szilárd akadályba ütközött, írja a 112press.hu.