km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?

Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?

Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.

Az előző részek tartalmából:

Novák Katalin még tavaly a pápalátogatás apropóján adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója bűnsegédjének, K. Endrének. A témáról először, február 2-án, a 444-en Kaufmann Balázs írt, egy olvasói levélben érkezett információ alapján. A köztársasági elnök nem indokolta meg, hogy miért kegyelmezett meg egy pedofil bűncselekményben elítélt személynek. A kegyelmi kérvényt Varga Judit akkori igazságügy miniszter terjesztette fel, állítólag nem javasolva aláírásra, Novák a kérelmet mégis pozitívan bírálta el. Varga Juditnak kellett ellenjegyeznie - megtehette volna, hogy megvétózza a köztársasági elnök döntését -, de nem tette, aláírta, ezzel K. Endre menlevelet kapott a szabadságra. Az indokokról Novák mellett a Fidesz EP-listvezetőjének kijelölt Varga sem nyilatkozott, a fideszes politikusok pedig "tiszteletben tartották" a döntést. Az ellenzék közben tüntetést szervezett a Sándor-palota elé, és több civil szervezet is tiltakozott.

Hosszú csend után, február 8-án csütörtök este megszólalt Orbán Viktor és bejelentette, hogy alkotmánymódosító javaslatot nyújt be a parlamentben, a kormány nevében, ami lehetetlenné tenné, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Bár az alaptörvény-módosítással Novák Katalin mozgásterét szűkítenék, a Sándor-palota az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, "a bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt."

Novák Katalin politikai karrierjének vége, még akkor is, ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad, írta Orbán alkotmánymódosítójára reagálva az ismert szombathelyi származású politológus, Török Gábor, aki Facebook-bejegyzését egy selyemzsinórral illusztrálta. Igaza lett. Pénteken már az addig kitartóan hárító Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté is magyarázatot várt a köztársasági elnöktől, és február 9-én sorra elkezdetek kifarolni Novák Katalin mögül tanácsadó testületének tagjai. Ő eközben elrepült a vizes világbajnokságra Dohába, ahol vasárnapig szólt a hivatalos programja. Amíg a köztársasági elnök meccset nézett Katarban, Budapesten egy Fidesz-közeli közvélemény kutató már azt mérte telefonos kutatással, hogy az emberek hogyan ítélik meg/el Novák döntését.

Február 10-én, szombaton a köztársasági elnök megszakítva katari látogatását hazarepült és délután az állami televízió egyenes adásában jelentette be, hogy lemond tisztségéről. Ugyanebben az időben Varga Judit közleményben jelentette be, hogy lemond az országgyűlési képviselőségről, nem lesz a Fidesz listavezetője a nyári európai parlamenti választásokon és visszavonul a közélettől is.

Ki lobbizott K. Endréért?

Profi kármentés volt a Fidesz kommunikációs gépezetétől, írták elemzők, de ekkor még mindig nem derült ki, hogy Novák vajon kinek a nyomására írta alá a kegyelmi kérvényt, Varga Judit pedig miért nem tagadta meg a kérelem ellenjegyzését, ha a felterjesztésénél már jelezte, nem támogatja azt? Erre hétfőn kaptunk támpontot, miután a Direk36 és a Telex több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrásra hivatkozva arról írt, hogy Balog Zoltán, Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák mentora és tanácsadója lehetett az, aki sikeresen lobbizott a jó felcsúti kapcsolatokkal is rendelkező K. Endre szabadon bocsátásáért. Balog Orbánnál is megpróbálta elsimítani a dolgot, de nem járt sikerrel. Hétfőn a Média1 szúrta ki, hogy a letörölték az ifj. Orbán Győző és a bicskei gyermekotthon kapcsolatát érintő cikket a Gyermekvédelmi Főigazgatóság weblapjáról. 

 

A Partizán-interjú

Vasárnap este rekord nézettségú interjút adott Magyar Péter, a Diákhitel Központ volt vezetője, Varga Judit volt igazságügy miniszter exférje Partizánnak. A beszélgetés, amely cikkünk írásának pillanatában 874.000 megtekintésnél jár 22 óra leforgása alatt, súlyos megállapításokat tett a NER működéséről, természetéről:

 
  • Saját generációjának tartja a Fideszen belül Gulyás Gergely mellett Orbán Balázst is. Nekik mindig kifejezte, ha azt látta: nem jó irányba mennek a dolgok. „Ezeket jeleztem, de kifele soha nem beszéltem.” Szerinte most ki kell mondani, hogy ez így nem mehet tovább, ha „azt akarjuk, hogy a gyerekeink ne egy családi részvénytársaságban nőjenek fel”. Hozzátette: „Ami a héten és a múlt héten történt, az adta meg a végső lökést.”
  • Amikor el akartak válni Varga Judittal, behívatták a Karmelitába, és ott a titkosszolgálat emberei fenyegették meg, majd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt küldték rá az akkor általa vezetett Diákhitel Központra.  
  • Magyar Péter szerint be kell látnia az ellenzéknek, hogy amíg Gyurcsány Ferenc ott van, addig nem fognak választást nyerni. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy nincs potenciális ellenzék, mert ha lenne, ez a kormány nem így működne. „Ugyanez a kormányra is igaz: nem igaz, hogy nem tudjuk kikényszeríteni, hogy ne Rogán Antalok legyenek a középpontban” – mondta.
  • Ő úgy látja, hogy két héttel ezelőttig négy utódja lehetett volna Orbán Viktornak: Novák Katalin, Varga Judit, Szijjártó Péter és Gulyás Gergely. „Ebből kettő kiesett.” Magyar arról beszélt, hogy Rogán Antal a kormány Richelieu-je. Őket soha senki nem kéri számon, nem elszámoltathatók” – mondta. Szerinte Rogánnak példátlanul nagy hatalma van, különösen, hogy a titkosszolgálatok is hozzá kerültek. 
  • Magyar Péter szerint korábban élesen elválasztották az államot és a családi ügyeket a Fideszben, de ez mára nem működik. Elmondta, hogy ő a felsőbb körökbe épp akkor került be, mikor két-három éve Tiborcz István fel szerette volna vásárolni az egyik cégüket. „Szerintem az nem egészséges, és megmagyarázhatatlan nekem, hogy a miniszterelnök családjában ilyen dolgok történnek” – fogalmazott. Arról beszélt, hogy az zavarja a legjobban, hogy ma Magyarországon bármit át lehet íratni bárki nevére.
  • „Miért kell nekünk kétharmad? Sok olyan fideszes politikusról tudok, akik azt szerették volna, hogy ne legyen kétharmad, mert a sokadik már biztosan nem tett jót.” Szerinte a rendszer nem annyira stabil, mint amilyennek tűnik. Arra a kérdésre, hogy áldozatokat is hozna-e azért, hogy az ország jó irányban menjen, annyit mondott: „Whatever”. Magyar Péter állítása szerint nem fél: „Ha én lennék Rogán Antal, nagyon vigyáznék arra, hogy Magyar Péternek ne essen semmi baja.”, mondta. 

Orbán nem engedte meneszteni Völnert?

Magyar hétfőn egy Facebook-poszttal jelentkezett, amiben azt írja, hogy Varga Judit  igazságügy miniszerként még jóval a Schadl-ügy kirobbanása előtt kezdeményezte Völner Pál államtitkár felmentését, ám abba Orbán Viktor miniszterelnök nem egyezett bele. Völner Pált, az igazságügyi tárca volt államtitkárát és Schadl Györgyöt, a végrehajtói kamara volt elnökét és társaikat vesztegetéssel és korrupcióval vádolják, büntetőperük jelenleg is zajlik. 

Völner Pál, vádlott, volt igazságügyi államtitkár és Orbán Viktor miniszterelnök Fotó: Facebook/Magyar Péter

Magyar Péter szavaira reagálva  hérfőn este Orbán Viktor sajtófőnöke és Rogán Antal propaganda minisztériuma is csak annyit írt, hogy egy "reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik"

Kicsoda Magyar Péter?

Magyar Péter tanulmányait Budapesten és Hamburgban végezte, diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán szerezte 2004-ben.  Családjában több híres és befolyásos felmenőt találunk. Nagyanyja Mádl Teréz, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök testvére. Szintén érdekes, hogy nagyapja a régi Magyar Televízió Jogi esetek című műsorából az egész ország által megismert és megkedvelt Erőss Pál, a Legfelsőbb Bíróság egykori bírája volt. Magyar Péter édesanyja Erőss Monika, aki korábban a Kúria főtitkára volt, 2020 áprilisától pedig az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese.

Magyar Péter ügyvédjelöltként aktívan kivette részét Gulyás Gergely oldalán a 2006-os utcai tüntetések rendőri áldozatainak ingyenes jogi képviseletében és megsegítésében. 2007-ben hozták létre a Ne féljetek! Alapítványt a 2006 őszi rendőri erőszak fizikai sérülést szenvedett áldozatainak. Az alapítvány kuratóriumában ott találjuk Erőss Pált, Fábry Sándort, Morvai Krisztinát, Mádl Ferencnét, Schmidt Máriát és Magyar Pétert is.

2009-ben feleségével Brüsszelbe költöztek, mivel Varga Judit Áder János akkori EP-képviselő egyik politikai tanácsadója lett. 2010-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársaként folytatta pályafutását. 2011-ben a magyar uniós elnökség során szakdiplomataként csatlakozott Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletéhez. Feladata többek közt az uniós jogalkotás során a magyar kormányzati érdekek érvényesítése volt, különös tekintettel a közlekedés- és energiapolitika, valamint a társasági és versenyjog területére.

2015-től a Miniszterelnökség csoportvezető diplomatájaként a magyar kormány és az Európai Parlament közötti kapcsolattartásért felelt egyebek mellett jogi, pénz- és tőkepiaci, költségvetési, kereskedelmi és fejlesztéspolitikai ügyekben. 2018 szeptemberétől a Magyar Fejlesztési Bank EU Jogi Igazgatóságát vezette.  

Magyar 2018-ban a Diákhitel Központ vezetője lett, majd pozíciójából saját kezdeményezésre, közös megegyezéssel távozott 2022 februárjában. Ezután sem sokáig maradt pozíció nélkül. A nyilvános céginformációs rendszerben elérhető adatok szerint 2022. június 27-től egy ideig a vagyonkezeléssel foglalkozó Good Farming Kft. ügyvezetője volt. A társaság a Magyarországon bejegyzett és működő Gyulai Agrár Zrt.-ben megvásárolt tulajdoni részesedést kezelte.

2022 augusztusában a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatósági tagja lett. Tavalyelőtt Lázár János építési és közlekedési miniszter érkezésével a cég vezetőségét nem váltották le, de új menedzsment érkezett, ennek volt része Magyar is. Tavaly márciusban Varga Judit és Magyar Péter bejelentették válásukat. A válófélben lévő Magyar eközben újabb állami cégben szerzett pozíciót: 2023 áprilisában ő is bekerült a Volánbusz Lázár János által felfrissített igazgatóságába, de erről a posztról mostanra már távozott.

 

kapcsolódó cikkek
Kegyelmi botrány: Orbán korlátozná Novák Katalin mozgásterét, aki ezt jó szívvel megköszöni
Kegyelmi botrány: Orbán korlátozná Novák Katalin mozgásterét, aki ezt jó szívvel megköszöni
A köztársasági elnök indoklás nélkül adott kegyelmet egy pedofil segítőjének, a Fidesz-kormány először tiszteletben tartotta Novák Katalin döntését, majd a növekvő elégedetlenség hatására csütörtökön Orbán Viktor alaptörvény-módosító javaslatot jelentett be, amely a jövőben megtiltaná, hogy kegyelemben részesülhessen az, aki kiskorú sérelmére követett el bűncselekményt.
Megkezdődött a kihátrálás Novák Katalin mögül - lemond a köztársasági elnök?
Megkezdődött a kihátrálás Novák Katalin mögül - lemond a köztársasági elnök?
Novák Katalin politikai karrierjének (ezalatt értve azt, hogy van-e politikai jövője) vége, még akkor is, ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad. Erről írt a szombathelyi származású politológus, Török Gábor.
Varga Judit is lemondott, visszavonul a közélettől
Varga Judit is lemondott, visszavonul a közélettől
Varga Judit, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának az elnöke Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését.
Kövér László veszi át egy időre Novák feladatait a lemondás után
Kövér László veszi át egy időre Novák feladatait a lemondás után
„Hibáztam” – mondta Novák Katalin szombat délután, és bejelentette, hogy a kegyelmi ügy miatt lemond a köztársasági elnöki posztról.
Benyújtotta lemondását a parlamentnek Novák Katalin
Benyújtotta lemondását a parlamentnek Novák Katalin
Benyújtotta a lemondásáról szóló írásbeli nyilatkozatot az Országgyűlésnek Novák Katalin, aki szombaton jelentette be, távozik a köztársasági elnöki posztról.
címkék
kapcsolódó cikkek
Kegyelmi botrány: Orbán korlátozná Novák Katalin mozgásterét, aki ezt jó szívvel megköszöni
Kegyelmi botrány: Orbán korlátozná Novák Katalin mozgásterét, aki ezt jó szívvel megköszöni
A köztársasági elnök indoklás nélkül adott kegyelmet egy pedofil segítőjének, a Fidesz-kormány először tiszteletben tartotta Novák Katalin döntését, majd a növekvő elégedetlenség hatására csütörtökön Orbán Viktor alaptörvény-módosító javaslatot jelentett be, amely a jövőben megtiltaná, hogy kegyelemben részesülhessen az, aki kiskorú sérelmére követett el bűncselekményt.
Megkezdődött a kihátrálás Novák Katalin mögül - lemond a köztársasági elnök?
Megkezdődött a kihátrálás Novák Katalin mögül - lemond a köztársasági elnök?
Novák Katalin politikai karrierjének (ezalatt értve azt, hogy van-e politikai jövője) vége, még akkor is, ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad. Erről írt a szombathelyi származású politológus, Török Gábor.
Varga Judit is lemondott, visszavonul a közélettől
Varga Judit is lemondott, visszavonul a közélettől
Varga Judit, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának az elnöke Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését.
Kövér László veszi át egy időre Novák feladatait a lemondás után
Kövér László veszi át egy időre Novák feladatait a lemondás után
„Hibáztam” – mondta Novák Katalin szombat délután, és bejelentette, hogy a kegyelmi ügy miatt lemond a köztársasági elnöki posztról.
Benyújtotta lemondását a parlamentnek Novák Katalin
Benyújtotta lemondását a parlamentnek Novák Katalin
Benyújtotta a lemondásáról szóló írásbeli nyilatkozatot az Országgyűlésnek Novák Katalin, aki szombaton jelentette be, távozik a köztársasági elnöki posztról.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.