km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A 444.hu újságírója Szombathelyen: így robbant ki a kegyelmi botrány

A 444.hu újságírója Szombathelyen: így robbant ki a kegyelmi botrány

Szombathelyen járt Szily László, a 444.hu újságírója, aki mesélt arról, hogyan sikerült feltárniuk az elmúlt évek egyik legnagyobb közéleti botrányát, illetve, hogy milyen szálak kötik Szombathelyhez.

A Nyugat.hu meghívására Szombathelyre érkezett Szily László, a 444.hu újságírója és Erdélyi Péter médiamenedzser, a 444.hu volt munkatársa. A látogatás része volt egy podcast is Roznár Gyöngyi főszerkesztő vezetésével, melyben áttekintették a világ és az újságírás fontos és kevésbé fontos ügyeit.

 

A kegyelmi botrány

A beszélgetéseknek különös aktualitást adott, hogy a 444.hu robbantotta ki a bicskei pedofil igazgató bűntársának kegyelmi ügyét, amelynek következményeként lemondani kényszerült Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit igazságügyi miniszter.

„Túlzás nélkül azt lehet mondani, hogy euforikus hét volt, nagyon sok munkával” – kezdte Szily. Azt mondta, az eufóriát nem feltétlenül az okozta, hogy többen lemondtak – pedig ez is egy óriási dolog, nagyon ritkán történik ilyen egy újságírói karrier alatt –, hanem az, hogy van eredménye annak, hogy egy ilyen horderejű ügyet feltár a sajtó.

 

Az emberek végre beszélnek a közéletről

„Nekem az is fantasztikus, hogy végre beszélnek az emberek a közéletről. Magyarországon ez régóta maximum szitkozódást jelentett valamilyen irányba és hosszú évek óta most először merülnek fel morális kérdések, amik végre beszédtémává válnak” – tette hozzá.

Elárulta, hogy az ügy egy olvasói levélből pattant ki, ami a szerkesztőség központi e-mail címére érkezett. Az ügyeletes azonnal el is kezdett nyomozni és hamar csatlakozott hozzá több kolléga, ki a kapcsolati hálójával, ki a nyomozással segített be, így sikerült megtalálni a bíróság nyilvánosan is elérhető adatbázisában olyan hivatalos dokumentumokat, melyek alátámasztották, hogy hiteles az információ. És indulhatott is a cikkek áradata.

A mai korban például az is egy újságírói képesség, hogy tudj információt gyűjteni egy jelentéktelennek tűnő fotóból. Így sikerült azt is kideríteniük, hogy Ausztriába „menekült” Balogh Zoltán püspök, akiről néhány nappal később kiderült, hogy fontos szereplője a történetnek. Néhány 444-es újságíró pedig rögtön oda is utazott és kiderült, hogy valóban ott tartózkodik a püspök.

És hogy miért robbant akkorát a hír? Szily szerint azért, mert egy olyan hívószó volt ebben az ügyben, ami mindenkit egyformán megszólít és ez találkozott a politikával, rengeteg oldalról megvilágítva.

„2010 óta a közélet egyik legnagyobb problémája, hogy a hatalom igyekszik megakadályozni, hogy olyan klasszikus újságírói munkát lehessen végezni, mint amilyen ez volt. Egyszerűen azzal, hogy olyan alapinformációkat tartanak vissza, amik minden demokratikus országban elérhetőek, nem éles politikai témákra gondolok, hanem olyanokra, mint az oktatás vagy a mezőgazdaság. Mert ha egy újságíró nem tud tényekről beszámolni, akkor elkezd véleményt írni, elkezd spekulálni. Ez lett a központi narratíva. De most egy kis időre visszanyerték a tények a fontosságukat és az emberek láthatják, milyen lenne, ha tényleg lehetne újságot írni, akkor még több ilyen ügy kiderülne” – mondta Szily.

 

Magyar Péter a magyar Don Quijote

Szóba került Varga Judit volt férje, Magyar Péter is, aki egyfajta Don Quijote szerepet vett fel és áttört egy komoly gátat a közéletben. Olyan dolgokat mond ki a nagy nyilvánosság előtt, amikre eddig nem nagyon volt példa Magyarországon, főleg egy olyan ember részéről, aki eddig közel volt a tűzhöz: a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója volt, az MBH Nyrt. felügyelőbizottságának, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Volánbusz igazgatósági tagja is volt, de lemondott tisztségeiről.

„Hogy ez a zajkeltés meddig tart vagy milyen messzire megy, azt nem merném megjósolni, de ez egy abszolút új helyzet a hatalom számára” – mondta Erdélyi Péter.

 

Szily László és Szily János püspök rokonsága

A beszélgetés egyik érdekes mellékvágánya, hogy komoly szombathelyi kötődése van Szily Lászlónak. Édesapja, Szily Géza sok évig tanított a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán, a rajz tanszék vezetője is volt, így meghatározó pontja volt fiatal korának Szombathely.

„A szüleim szabadfoglalkozású, otthon dolgozó festőművészek voltak és édesapám volt az első családban, akinek úgymond igazi munkája lett. Nagyon szeretett itt lenni, a hét egyharmadát Szombathelyen töltötte. Emlékszem, akkor még a végtelenségig tartott Budapestről idejutni, de a sok utazás ellenére is évtizedekre magához láncolta a város” – árulta el Szily, aki maga is gyakran visszatért, amikor a Pinkára járt horgászni.

De ez még nem minden: Szombathely első püspökéhez, Szily Jánoshoz is kötik családi szálak, így óriási dolognak tartja, hogy édesapjának anno lehetősége volt megfesteni a Szily Jánosról készült szobrot és a Sarlós Boldogasszony-székesegyházat, amit a püspök építtetett.

 

Címlapfotó: Facebook/Pottyondy Edina

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
100 százalékos teljesítménnyel nyerte a bajnokságot az SZKKA
Az NB/I B-s kézibajnokság zárófordulójában az Orosházát is legyőzte Vida Gergő együttese, amely mind a 30 bajnokiját megnyerte.
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.