km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
A Dal 2024: Vas megyei zenekarért is izgulhatunk szombaton

A Dal 2024: Vas megyei zenekarért is izgulhatunk szombaton

Gőzerővel készül A Dal 2024 első élő show-jára az Andalgó. A fiatal vasi zenészekből álló zenekar olyan előadók között bizonyíthat, mint a Sugarloaf vagy Kocsis Tibor.

Február 10-én szombaton este 19 óra 35 perckor indul A Dal 2024 a Dunán. Ahogy az lenni szokott, most is négy egymást követő szombat este, tizesével mutatkoznak be az előadók és a dalok az élő showban, a tét pedig az elődöntőbe jutás.

Az első adásban könnyed hangulatú, romantikus, aktuális témát feldolgozó, valamint mély üzenetű dalok egyaránt elhangzanak. Az új és visszatérő versenyzők pop, rock, elektronikus műfajú dallal, lírai produkcióval, balladával és folk zenével készülnek az előadók – írja közleményében az MTVA.

Az első adásban színpadra lép az Everflash (Nyisd ki a szemed!), Fekete Mátyás (Látom már), Jósa Tamás (Két szív), Kocsis Tibor (Egy életen át), a Magidom (Esendő halandó), Myra Monoka (Így alakult), a Name Project (Nekem), a Sugarloaf (Nászinduló), Szinnyai Dóri (Igennel felel) és a Vas megyei kötődésű Andalgó (daluk címe: Vigyen a szél).

Az újonnan alakult zenekart nemrég a Savaria Fórum is bemutatta. Léhárt Míra és a felsőszölnöki Polgár Patrik két évig duóként zenéltek, tavaly novemberben pedig a szombathelyi ütőshangszeressel, Magyar Marcellel kiegészülve megalapították az Andalgót.

„Azért jelentkeztünk, mert szerettük volna megmutatni a közönségnek és a zsűrinek a zenénket, a stílusunkat. Szeretnénk dalunkkal egy fiatalos, könnyed hangulatot hozni a műsorba. Nagyon boldogok lennénk, ha zenénkkel sok ember arcára mosolyt csalhatnánk és egy kis nyarat hozhatniánk a hideg téli napokba” – mesélte lapunknak Patrik.

A Vigyen a szélt Míra és Patrik közösen írta, hangulatára jellemző a nyár könnyedsége, gondtalansága és hogy merjük megélni az élet legapróbb örömeit is, hiszen „egyszer, de igazán egyszer élhetünk”, ahogy a dalszövegben is elhangzik.

Mint megtudtuk, az idei válogatóba több mint 400 előadó jelentkezett és újítás volt, hogy az élő showba jutást ez alkalommal a zsűri nem a beküldött hangfelvételek alapján bírálta el. Először leszűkítették a kört 60 előadóra, akiknek aztán élőben kellett előadniuk a szerzeményüket a zsűritagok előtt. Ezt követően dőlt el, hogy ki került be a top 40-be.

„Nagy megtiszteltetés, hogy ott lehetünk mi is a legjobb 40 dal között. Először olyan hihetetlennek tűnt az egész, de hatalmas volt az öröm. Nagy lehetőség ez számunkra, mert a saját szerzeményünket kell megméredtetni egy ekkora nagy volumenű műsorban. Feltörekvő zenekarként úgy érezzük, kimondottan megtisztelő, hogy megismerhet minket a szakmai zsűri, illetve a közönség. A legnagyobb célunk a műsorban, hogy ki tudjuk hozni magunkból a maximumot, hogy eljusson az üzenetünk mindenkihez és mosolyt tudjuk csalni az arcokra. Bárhogyan is fog alakulni a vége, azt szeretnénk, ha úgy tudnánk lejönni a színpadról, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk. Ezért fogunk küzdeni” – árulta el Míra.

Fotó: Hegyes Anett

Az élő adásra pedig gőzerővel készülnek, ám nem trióként. Kibővültek két zenésztársukkal: zongorán Gombkötő Zoltán, basszusgitáron pedig Őri Sebestyén fogja kísérni őket.

„Sokat ötletelgettünk azon, hogyan tudnánk még jobban megszólalni az élő showban. Összeültünk a fiúkkal és tulajdonképpen összegyúrtuk az elképzeléseket, így a végére összeállt a végleges hangzás. Egy természetes izgulás ilyenkor szerintem mindenkiben van, mi is izgatottak vagyunk. De az izgalom ellenére nagyon várjuk már, nagy a teljesítésvágy bennünk, szeretnénk tudásunk legjavát adni. Kíváncsian várjuk, mit fog számunkra tartogatni a szombati élő adás, de bárhogy is alakul az este, szeretnénk úgy lejönni a színpadról, hogy mi mindent beletettünk!” – árulta el Patrik.

Ha pedig sikerrel veszik az első élő show-t, jöhet az elődöntő, ahol már crossover feldolgozásban csendül fel a daluk. Majd ha ezt az akadályt is sikeresene veszik, a döntőben már szimfonikus verzióban, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében hangzik majd el a Vigyen a szél. A fordulókban neves zenei szakemberek segítik az előadókat, a zsűrit pedig idén Szandi, Németh Alajos Lojzi, Ferenczi György és Egri Péter alkotja. Ők szűkítették az előválogatóban 40 dalra a mezőnyt.

A dalválasztó tétje minden eddiginél nagyobb: a győztes „Az Év Dala 2024” cím mellett egy teljes lemez elkészítésére nyer lehetőséget – benne a felvételi, keverési és masteringelési munkálatokkal – a berlini Hansa Studiosban, ahol korábban olyan világsztárok rögzítették albumaikat, mint a U2, az R.E.M., a Depeche Mode vagy Iggy Pop.

 

CzB

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.