km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Tavaszi útfelújítási nagyüzem Szombathelyen: dübörög a 800 millió forintos önkormányzati program

Tavaszi útfelújítási nagyüzem Szombathelyen: dübörög a 800 millió forintos önkormányzati program

Áprilisban közel egy tucat helyszínen indul vagy folytatódik a munka Szombathelyen egy olyan nagyszabású önkormányzati útfelújítási programnak hála, amilyenre a város életében eddig még nem volt példa.

Saját költségvetésből finanszírozza azt a 800 millió forintos programot az önkormányzat, melynek részeként áprilisban is több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak a munkálatok, ezért korlátozásokra, részleges és teljes útlezárásokra kell számítani a következő hetekben.

Ez türelmet és körültekintést követel az autósoktól, illetve érinti a buszközlekedést is, a változásokról részletes tájékoztatást ad a Blaguss Agora Hungary Kft. a honlapján.

 

Jókai utca és Brenner Tóbiás körút, és amit tudunk róluk

Április 8-12. között teljes zárás mellett megújult a Jókai utca Nárai és Kálvária utca közötti szakasza. Szintén 8-án megkezdődött a Brenner Tóbiás körút felújítása a Nárai és Kálvária utcák közötti szakaszon teljes útzár mellett. A felújítás még tart, de már lehet közlekedni a körúton.

 

Kenderesi utca és amit tudunk róla

Április 8-án teljes útzár mellett dolgoztak a szakemberek a Bartók Béla körút és Liget utcai híd között, majd 9-től részleges korlátozást vezettek be. Ezt követően várhatóan 22-24. között ismét teljes útzár lesz, majd május 10-ig részleges korlátozást vezetnek be.

A Liget utcai híd és a Kárpáti Kelemen utca között április 9-én teljes útzár volt, 10-21. között pedig részleges korlátozás lesz. Ezután ismét teljes útlezárás következik 24-ig, majd május 10-ig itt is újra részleges korlátozás lesz érvényben.

Fontos, hogy a lezárások nem érintik a Bartók Béla körút felőli első 20 métert, így a Csónakázótó parkolója továbbra is használható, illetve a Tófürdő parkolóját is zavartalanul használhatják azok, akik a felújítás miatt nem tudják használni a Bartók Béla körút 40-nél lévő nagyparkolót.

 

Rumi út és amit tudunk róla

Április 10-én megindult a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása is a Pásztor utca és a 86-os főút közötti szakaszon. Felbontották a nagykereszteződés aszfaltburkolatát, 12-től pedig kezdődnek a marási munkálatok részleges zárás mellett, majd a tervek szerint 24. és 25. között teljes útzár mellett dolgoznak.

Mivel a Rumi útnak nincs kiváltó útja, a belvárost vagy az elkerülő felé, vagy a Körmendi úton át lehet csak megközelíteni, így ez várhatóan nagy fennakadást okoz a déli városrész közlekedésében.

 

Bartók Béla körút és amit tudunk róla

Áprilisban félpályás útlezárás mellett dolgoznak a Hazatius és a Paragvári utca közötti szakaszon, majd május 4-6. között teljes útzár lesz érvényben.

 

Csaba utca és amit tudunk róla

Április 5-én elkezdődött a felújítás a Tátika és a Vásártér utca közötti szakaszon, ahol néhány nap kivételével részleges útlezárás mellett lehet közlekedni.

Amennyiben az időjárás engedi, előreláthatólag április 20. szombat 7.00 és 21. vasárnap 20.00 között aszfaltozzák a kötőréteget, emiatt félpályás forgalomkorlátozás lesz a Tátika (város felőli buszmegálló) és Vásártér utca (OMV benzinkút bejárat) közötti szakaszon. Ez azt jelenti, hogy ahol az aszfaltozó géplánc halad, ott körülbelül 2 órán keresztül nem lehet majd be- és kihajtani az érintett ingatlanról – közölte a kivitelező.

A kopóréteg aszfaltozása várhatóan április 27-28. között lesz, de erről és a Csaba–Vásártér utca csomópontjában történő aszfaltozásról később pontos tájékoztatást ad a kivitelező. A felújítást várhatóan május 5-ig tart.

 

Dr. István Lajos körút és amit tudunk róla

A kivitelező tájékoztatása szerint az időjárás függvényében április 15-től teljes útzár lesz érvényben, mely érinti a helyijáratos buszközlekedést is.

 

Bocskai István körút és amit tudunk róla

A Bocskai körút környékét február 5-én zárták le, előbb a VASIVÍZ Zrt. végzett csatornarekonstrukciós munkákat a körút és a Losonc utca kereszteződésében, majd március 18-án hétfőn elkezdődödött a szegélykövek cseréje a Márkus Emília és a Semmelweis utcák közötti szakaszon.

Április 11-16. között részleges zárásra lehet számítani, majd a tervek szerint április 17-19. között ismét teljes útlezárás lesz érvényben, ami érinteni fogja a tömegközlekedést is.

 

Bárdos Alice utca és amit tudunk róla

Április 2. – május 10. között részleges korlátozás lesz, de április második felében várhatóan lesz 3 nap teljes zárás is.

 

Akacs Mihály utca és amit tudunk róla

Március 25-én kezdődött az Akacs Mihály utca Hargita és Szűrcsapó utcák közti szakaszának felújítása, érintve a Hargita és Akacs Mihály utcák kereszteződését is.

Első körben a régi szegélyt bontották el és lerakták az új szegélyköveket, majd beépítették az új vízelvezetést. 6 vízelvezető aknát építenek be, és ami további jó hír, hogy ahol a lakók korábban felújították a kapubejárókat, a munkák után a kivitelező rendbe fogja tenni.

Április 2. és május 10. között teljes útlezárás lesz a Szűrcsapó és a Hargita utca közötti szakaszon mindennap 8.00-tól 16.00-ig.

Az utca bruttó 40 millió forintból újul meg, a munkálatok várhatóan – az időjárás függvényében – 6 hét alatt teljesen befejeződhetnek, de a kivitelező törekedni fog arra, hogy a lakók és az itt közlekedők mielőbb használatba vehessék az utcát.

 

Nefelejcs utca és amit tudunk róla

A Kámon B telep útjainak megújítása során ez a szombathelyi utca is új burkolatot kap. Várhatóan április 15-én és 16-án, azaz hétfőn és kedden zajlik a Nefelejcs utca aszfaltozása teljes zárás mellett.

 

Miért egyszerre? Mert most gazdaságos

Április 5-én megjelent egy tájékoztató videó a város hivatalos Facebook-oldalán az útfelújításokról. A kommentelők többsége hálás, hogy végre történik valami a város útjain, vannak azonban, akik kifogásolják, hogy egyszerre több helyszínen is nehézkessé válik a közlekedés, és ennek az okát firtatják. Mások pedig további rossz állapotú utak felújítását sürgetik. Dr. Nemény András a Szombathelyi Televízió Híradójának úgy reagált: nem vesztegethették az időt.

„Tudom, hogy sok türelemre lesz szükség a következő időszakban, de így tudjuk gazdaságosan felújítani az útjainkat. Fél éven belül beérkeznek az uniós források, a kivitelezők hirtelen megrendelésekhez jutnak, és sokkal többe kerülnek majd ezek a munkák. Saját pénzből most feleannyiért tudunk utakat felújítani, mint jövő ilyenkor. Ha sok új utat szeretnénk látni, és azt akarjuk, hogy jól hasznosuljon az önkormányzati forrás, nem tudunk mást tenni, ez a megoldás” – szögezte le a polgármester.

Tavaly 500 millió forint értékű útfelújítási programot valósított meg az önkormányzat, idén 800 milliót költenek erre a célra saját forrásból.

„Ha az uniós források megérkeznek, az tízszeres nagyságrendet jelent, és még hazai forintokat is tudunk hozzátenni. A következő öt év az útfelújításokról fog szólni, mert az utak állapota jelenti a legnagyobb problémát a szombathelyiek mindennapi életében. A kátyúzás nem valós megoldás, csak tüneti kezelés. Abban hiszek, hogy utcáról utcára végigmegyünk, és fel fogjuk újítani, amit kell. Szerintem a szombathelyiek láthatják, hogy ezt komolyan gondoljuk!”

Emellett tervben van még több útfelújítás is, nemcsak önkormányzati, hanem uniós és állami forrásból. Mint legutóbbi online fogadóóráján dr. Nemény András polgármester elmondta, a TOP Plusz programból 8,5 milliárd forintot szánnak a város útjainak megújítására.

CzB

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
800 millió forintból újulhatnak meg idén Szombathely útjai
800 millió forintból újulhatnak meg idén Szombathely útjai
Nagyszabású útfelújítási programba fog ismét a városvezetés Szombathelyen, erről beszélt közösségi oldalára feltöltött videójában dr. Nemény András polgármester.
Kezdődik a szombathelyi Akacs Mihály utca felújítása
Kezdődik a szombathelyi Akacs Mihály utca felújítása
A város saját forrásból finanszírozza a felújítást.
Helyzetjelentés a Szűrcsapó utcai parkolóépítésről és az Akacs Mihály utca felújításáról
Helyzetjelentés a Szűrcsapó utcai parkolóépítésről és az Akacs Mihály utca felújításáról
Friss információkat osztott meg Horváth Soma alpolgármester a fejlesztésekkel kapcsolatban.
Az Akacs Mihály utcában már folynak a felújítási munkálatok
Az Akacs Mihály utcában már folynak a felújítási munkálatok
Bruttó 40 millió forintból újul meg az Akacs Mihály utca Szűrcsapó és Hargita utca közötti szakasza. A munkálatok jelenleg is zajlanak, a kivitelező egy hónap múlva végezhet a munkával.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások április 15-től Szombathelyen
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások április 15-től Szombathelyen
Friss információkat osztott meg az önkormányzat az április 15-i héten folytatódó útfelújításokkal kapcsolatos forgalmi változásokról. Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújítási projektjének részeként ugyanis több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok áprilisban, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Újra járható a Brenner Tóbiás körút Szombathelyen
Újra járható a Brenner Tóbiás körút Szombathelyen
A jó hírt dr. Nemény András polgármester jelentette be, aki választ adott arra a kérdésre is, hogy miért most és miért egyszerre történnek útfelújítások a városban.
címkék
Bartók_Béla_körút_Szombathely, Blaguss, Blaguss_agora, Blaguss_Agora_Hungary-Kft, Bocskai_István_körút_Szombathely, Brenner_Tóbiás_körút_Szombathely, busz, buszállomás, buszközlekedés, buszközlekedés_Szombathely, buszmegálló, buszmenetrend, buszpályaudvar_vasútállomás, buszöböl_felújítás, Csaba_utca, Csaba_utca_Szombathely, Déli_városrész, Dr_István_Lajos_körút_Szombathely, dr_Nemény_András, dr_Nemény_András_polgármester_jelölt, félpályás_útlezárás_, forgalom, forgalomkorlátozás, helyijárat, helyijáratok, helyijáratos, helyijáratos_busz, helyijáratos_buszközlekedés, helyijáratos_buszok, Horváth_Soma, horváth_soma_alpolgármester, horváth_soma_alpolgármester_szombathely, horváth_soma_képviselő, Jókai_utca, Kálvária_utca_Szombathely, Kenderesi_utca_Szombathely, Kertész_utca_Szombathely, korlátozások, közúti_forgalom, Léka_utca_Szombathely, lezárás, Liget_utca_Szombathely, midibusz, Nárai_utca_Szombathely, Nefelejcs_utca, nemény_andrás, nemény_andrás_polgármester, nemény_andrás_polgármesterjelölt, nemény_andrás_polgármester_szombathely, Paragvári_utca, Patak_utca, Patak_utca_Szombathely, Rumi_út_kereszteződés_Szombathely, rumi_út_körgyűrű_kereszteződés_szombathely, Rumi_út_Szombathely, sugár_út, Szombathely, szombathelyi_autóbuszállomás, szombathelyi_önkormányzat, Szombathely_Megyei_Jogú_Város_Önkormányzata, Szombathely_MJV_, Szombathely_Város_Önkormányzata_, tóth_kálmán_képviselő_szombathely, útburkolat_javítás, útépítés, útfejlesztési_projekt, útfelújítás, útfelújítás_Szombathely, útlezárás, útlezárás_szombathely, önkormányzati_hivatal, Önkormányzati_választás_2024, önkormányzati_választás_2024_, önkormányzati_választás_szombathely_2024
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
800 millió forintból újulhatnak meg idén Szombathely útjai
800 millió forintból újulhatnak meg idén Szombathely útjai
Nagyszabású útfelújítási programba fog ismét a városvezetés Szombathelyen, erről beszélt közösségi oldalára feltöltött videójában dr. Nemény András polgármester.
Kezdődik a szombathelyi Akacs Mihály utca felújítása
Kezdődik a szombathelyi Akacs Mihály utca felújítása
A város saját forrásból finanszírozza a felújítást.
Helyzetjelentés a Szűrcsapó utcai parkolóépítésről és az Akacs Mihály utca felújításáról
Helyzetjelentés a Szűrcsapó utcai parkolóépítésről és az Akacs Mihály utca felújításáról
Friss információkat osztott meg Horváth Soma alpolgármester a fejlesztésekkel kapcsolatban.
Az Akacs Mihály utcában már folynak a felújítási munkálatok
Az Akacs Mihály utcában már folynak a felújítási munkálatok
Bruttó 40 millió forintból újul meg az Akacs Mihály utca Szűrcsapó és Hargita utca közötti szakasza. A munkálatok jelenleg is zajlanak, a kivitelező egy hónap múlva végezhet a munkával.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások április 15-től Szombathelyen
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások április 15-től Szombathelyen
Friss információkat osztott meg az önkormányzat az április 15-i héten folytatódó útfelújításokkal kapcsolatos forgalmi változásokról. Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújítási projektjének részeként ugyanis több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok áprilisban, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Újra járható a Brenner Tóbiás körút Szombathelyen
Újra járható a Brenner Tóbiás körút Szombathelyen
A jó hírt dr. Nemény András polgármester jelentette be, aki választ adott arra a kérdésre is, hogy miért most és miért egyszerre történnek útfelújítások a városban.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak