km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Szombathely 2020: közvilágítás, Nagyszálló, központi elvonások

Szombathely 2020: közvilágítás, Nagyszálló, központi elvonások

Az aktuális ügyekről tartott sajtótájékoztatót a szombathelyi városvezetés: egyebek mellett szó esett a Savaria Szállóról, a sok bosszúságot okozó közvilágításról, illetve a központi elvonásról is.

– Eltelt 100 nap a választások óta, zajlik a költségvetés összeállítása  mondta dr. Nemény András polgármester , szeretnénk a polgároknak beszámolni a prioritásokról,a lehetőségekről és a választási ígéretekről. Az szeretnénk, ha év közepére, végére már látnák a szombathelyiek, hogy milyen várost szeretnénk. Folytatódnak az út-, járda-,  játszótér-felújítások, készül a közlekedési koncepció, a tömegközlekedésben új járművek beszerzését tervezzük, továbbá megújítjuk a buszmegállókat. Az 1000 fa elültetésével kapcsolatban zajlik a tervezés, és kikérjük a szakemberek, képviselők véleményét. Új bölcsőde épül Szombathelyen a régi strand területén, 48 férőhellyel, erre 460 millió forintot nyertünk uniós forrásból. A sportban a teljesítményalapú támogatást helyezzük előtérbe, ez különösen igaz a BL-ben és bajnokságban is jól szereplő Falcóra. Jó hír, hogy az SZKKA női kézilabdázói a Haladás Sportkomplexumban játsszák a hazai meccseiket, és már tréningezni is tudtak itt – remélhetően hamarosan valamennyi edzésüket itt tartják majd. 
A polgármester kitért a Savaria Szállóra is, amelyre nemrégiben jelentkezett egy vásárló, a szombathelyi közgyűlésnek pedig szerdán döntenie kell arról, hogy él-e elővásárlási jogával.


– A kampányban valóban szó volt arról, hogy a városnak az épülettel kezdenie kell valamit, de ez az egész ciklusra vonatkozott. A Nagyszálló nem az első pár hónap projektje, a vásárlásról azért beszéltünk, mert megesett már, hogy a tulajdonos a saját cégei között ide-oda pakolgatta az egyre rosszabb állapotú ingatlant, ezt szerettük volna elkerülni. Egyébként vásárlás a kiemelt céljainkat tartalmazó 10 pont között nem szerepelt. A polgárok visszajelzése alapján is mondhatjuk, hogy most sem a legfontosabb prioritás Szombathely számára: 600 millió forintot kellene kifizetni a vételre, majd pedig több milliárdot kellene ráfordítani a felújításra illetve a működtetésre. Ezzel együtt tudjuk, mit szeretnénk: a város együttműködik a vásárlóval, és igyekszik érvényesíteni az elképzeléseit. 


Elvonások: nagyon viszik az iparűzési adótDr. Horváth Attila alpolgármester a város pénzügyi helyzetéről beszélt, amit stabilnak nevezett. Azonban, mint mondta, előkerültek nem várt, illetve „asztal alatti” tételek is, amelyeket ki kell fizetni. A legfontosabb, hogy az iparűzési adó (ami nem éri el az évi 10 milliárdot) jelentős részét elviszi az állam szolidaritási alapon, ráadásul az elvonás mértéke 50 százalékkal nőtt, így idén Szombathely 450 millióval többet, 1,2 milliárdot fizet be ebből a bevételből a központi kasszába. Emellett bizonyos normatívához sem jut hozzá az önkormányzat, így összesen 2,6 milliárdot von el a kormány az itt keletkezett helyi adóból. 


A többi tétel közül kiemelkedik még a SZOMHULL-nak kölcsönadott 500 millió forint, a kukaholding krónikus nemfizetése miatt ennyit juttatott a város a cégnek azért, hogy a hulladékszállítás működjön.  A Vásárcsarnok felújításáról már volt szó a múlt szombaton megjelent polgármesteri interjúban: az önkormányzatnak döntenie kell, hogy visszaadja-e az államnak piac renoválására kapott több mint 1 milliárdot forintot, amely nem elegendő erre a célra, vagy hozzátesz még 390 milliót, és így, csökkentett műszaki tartalommal, de megújul a két csarnok.  Az utóbbira tesznek javaslatot, mondta Horváth Attila, azzal, hogy a projektbe berakott városi pénzeket megpróbálja visszakérni az önkormányzat az államtól. 


Az előre nem látott kiadások között szerepel, hogy az Aréna utcai óvoda felújításánál valaki „elfelejtette” betervezni a kerítést (30 millió), a Körmendi út és Szabadságharcos utca felújított önkormányzati lakásaira még kell költeni (50 millió), az egészségügyi központ távhős csatlakozása 40 millióba kerül.  Nem tudni még, hogyan alakul a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház állami és önkormányzati finanszírozása, illetve a Savaria Múzeum finanszírozásában is látszanak baljós jelek az állam részéről.


A város a Schaeffler-csoportnak eladott terület révén jelentős egyszeri bevételre tesz szert. Ezt – a városvezetés döntése alapján nem a napi működésre, hanem beruházásokra – utakra, hidakra, vagy éppen a Vásárcsarnokra költik, emelte ki Horváth Attila. 

 

Reggeli és esti félhomály: megoldódhat a gond


Horváth Soma alpolgármester a városüzemeltetési problémákról beszélt: zöldebb, tisztább és biztonságosabb várost képzelnek el. Ennek érdekében készül egy koncepció, a megvalósítás hosszabb folyamat lesz, de hónapokon belül látható eredményeket szeretne elérni a város. Az ehhez szükséges gépeket, berendezéseket megvásárolják, ha szükséges, embereket is vesznek fel a cégekhez, mondta az alpolgármester. 


Horváth Soma arról is beszámolt, hogy egy régi problémára is megoldást keresnek. A városlakóknak sok bosszúságot okoz, hogy a közvilágítás borús, esős időben később kapcsol be, így reggel és este gyakorta félhomályban kell közlekedni. Az alpolgármester azt mondta, hogy a szombathelyi világítást, más nyugat-dunántúli városokkal együtt, Tatabányáról irányítják – ezt szeretnék kiváltani egy helyi, úgynevezett alkonykapcsoló-rendszerrel, amely a fényviszonyokat érzékeli. Ebben az ügyben felvették a kapcsolatot az EON-nal, a rendszer kiépítése 15 millió forintba kerül, és fél év alatt készül el.  
Horváth Soma megemlítette, működik már a gyorsreagálású egység, amely a polgárok panaszait kezeli. Többek között útellenőr is van a csapatban, az applikáció segítségével, a telefonon beérkező, a képviselők által közvetített bejelentésekkel azonnal tudnak foglalkozni. 


Az alpolgármester beszámolt arról is, a városvezetés találkozott a civil szervezetekkel, civil referens kezdte meg a munkáját. Horváth Soma kitért a városi bál helyett megszervezett jótékonysági farsangra is. Mint mondta, rengeteg pozitív visszajelzést kaptak, bővült a fellépők köre is, emellett érkeztek felajánlások cégektől, intézményektől, magánszemélyektől és iskoláktól is. 
 

Új bölcsőde épül Szombathelyen


Dr. László Győző az eddig bevezetett szociális intézkedéseket vette sorra – ezekről részletesen itt számoltunk be. A lakásügyekről szólva megemlítette, hogy a rossz állapotú szociális bérlakások felújításában részt vehetnek a megtakarítással rendelkező igénylők. Beszélt arról is, hogy a város továbbra is fenntartja a megyei kórházzal megkötött támogatási megállapodást. Ugyanígy együttműködik az ELTE Savaria Egyetemi Központtal, új koncepció készül a jól sikerült tárgyalások után, emelte ki László Győző. Az alpolgármester beszélt a 460 milliós bölcsődei beruházásról is, mint mondta, a férőhelyhiány miatt szükség van az új intézményre – külön megköszönte a kiváló szakmai előkészítést Sebestyén Biankának, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetőjének. László Győző bejelentette, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek miatt gyógypedagógusok állnak munkába a város óvodáiban és bölcsődéiben, hogy a felzárkóztatás minél hamarabb megkezdődhessen. Az alpolgármester azzal zárta szavait, hogy a költségvetésben talált pluszpénzből fejlesztőjátékokat vásárolt a város az óvodáknak, ezeket hamarosan át is adják. 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.