km/óra
  2020.10.28., szerda  •  Simon, Szimonetta napja
Szombathely 2020: közvilágítás, Nagyszálló, központi elvonások

Szombathely 2020: közvilágítás, Nagyszálló, központi elvonások

Az aktuális ügyekről tartott sajtótájékoztatót a szombathelyi városvezetés: egyebek mellett szó esett a Savaria Szállóról, a sok bosszúságot okozó közvilágításról, illetve a központi elvonásról is.

– Eltelt 100 nap a választások óta, zajlik a költségvetés összeállítása  mondta dr. Nemény András polgármester , szeretnénk a polgároknak beszámolni a prioritásokról,a lehetőségekről és a választási ígéretekről. Az szeretnénk, ha év közepére, végére már látnák a szombathelyiek, hogy milyen várost szeretnénk. Folytatódnak az út-, járda-,  játszótér-felújítások, készül a közlekedési koncepció, a tömegközlekedésben új járművek beszerzését tervezzük, továbbá megújítjuk a buszmegállókat. Az 1000 fa elültetésével kapcsolatban zajlik a tervezés, és kikérjük a szakemberek, képviselők véleményét. Új bölcsőde épül Szombathelyen a régi strand területén, 48 férőhellyel, erre 460 millió forintot nyertünk uniós forrásból. A sportban a teljesítményalapú támogatást helyezzük előtérbe, ez különösen igaz a BL-ben és bajnokságban is jól szereplő Falcóra. Jó hír, hogy az SZKKA női kézilabdázói a Haladás Sportkomplexumban játsszák a hazai meccseiket, és már tréningezni is tudtak itt – remélhetően hamarosan valamennyi edzésüket itt tartják majd. 
A polgármester kitért a Savaria Szállóra is, amelyre nemrégiben jelentkezett egy vásárló, a szombathelyi közgyűlésnek pedig szerdán döntenie kell arról, hogy él-e elővásárlási jogával.


– A kampányban valóban szó volt arról, hogy a városnak az épülettel kezdenie kell valamit, de ez az egész ciklusra vonatkozott. A Nagyszálló nem az első pár hónap projektje, a vásárlásról azért beszéltünk, mert megesett már, hogy a tulajdonos a saját cégei között ide-oda pakolgatta az egyre rosszabb állapotú ingatlant, ezt szerettük volna elkerülni. Egyébként vásárlás a kiemelt céljainkat tartalmazó 10 pont között nem szerepelt. A polgárok visszajelzése alapján is mondhatjuk, hogy most sem a legfontosabb prioritás Szombathely számára: 600 millió forintot kellene kifizetni a vételre, majd pedig több milliárdot kellene ráfordítani a felújításra illetve a működtetésre. Ezzel együtt tudjuk, mit szeretnénk: a város együttműködik a vásárlóval, és igyekszik érvényesíteni az elképzeléseit. 


Elvonások: nagyon viszik az iparűzési adótDr. Horváth Attila alpolgármester a város pénzügyi helyzetéről beszélt, amit stabilnak nevezett. Azonban, mint mondta, előkerültek nem várt, illetve „asztal alatti” tételek is, amelyeket ki kell fizetni. A legfontosabb, hogy az iparűzési adó (ami nem éri el az évi 10 milliárdot) jelentős részét elviszi az állam szolidaritási alapon, ráadásul az elvonás mértéke 50 százalékkal nőtt, így idén Szombathely 450 millióval többet, 1,2 milliárdot fizet be ebből a bevételből a központi kasszába. Emellett bizonyos normatívához sem jut hozzá az önkormányzat, így összesen 2,6 milliárdot von el a kormány az itt keletkezett helyi adóból. 


A többi tétel közül kiemelkedik még a SZOMHULL-nak kölcsönadott 500 millió forint, a kukaholding krónikus nemfizetése miatt ennyit juttatott a város a cégnek azért, hogy a hulladékszállítás működjön.  A Vásárcsarnok felújításáról már volt szó a múlt szombaton megjelent polgármesteri interjúban: az önkormányzatnak döntenie kell, hogy visszaadja-e az államnak piac renoválására kapott több mint 1 milliárdot forintot, amely nem elegendő erre a célra, vagy hozzátesz még 390 milliót, és így, csökkentett műszaki tartalommal, de megújul a két csarnok.  Az utóbbira tesznek javaslatot, mondta Horváth Attila, azzal, hogy a projektbe berakott városi pénzeket megpróbálja visszakérni az önkormányzat az államtól. 


Az előre nem látott kiadások között szerepel, hogy az Aréna utcai óvoda felújításánál valaki „elfelejtette” betervezni a kerítést (30 millió), a Körmendi út és Szabadságharcos utca felújított önkormányzati lakásaira még kell költeni (50 millió), az egészségügyi központ távhős csatlakozása 40 millióba kerül.  Nem tudni még, hogyan alakul a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház állami és önkormányzati finanszírozása, illetve a Savaria Múzeum finanszírozásában is látszanak baljós jelek az állam részéről.


A város a Schaeffler-csoportnak eladott terület révén jelentős egyszeri bevételre tesz szert. Ezt – a városvezetés döntése alapján nem a napi működésre, hanem beruházásokra – utakra, hidakra, vagy éppen a Vásárcsarnokra költik, emelte ki Horváth Attila. 

 

Reggeli és esti félhomály: megoldódhat a gond


Horváth Soma alpolgármester a városüzemeltetési problémákról beszélt: zöldebb, tisztább és biztonságosabb várost képzelnek el. Ennek érdekében készül egy koncepció, a megvalósítás hosszabb folyamat lesz, de hónapokon belül látható eredményeket szeretne elérni a város. Az ehhez szükséges gépeket, berendezéseket megvásárolják, ha szükséges, embereket is vesznek fel a cégekhez, mondta az alpolgármester. 


Horváth Soma arról is beszámolt, hogy egy régi problémára is megoldást keresnek. A városlakóknak sok bosszúságot okoz, hogy a közvilágítás borús, esős időben később kapcsol be, így reggel és este gyakorta félhomályban kell közlekedni. Az alpolgármester azt mondta, hogy a szombathelyi világítást, más nyugat-dunántúli városokkal együtt, Tatabányáról irányítják – ezt szeretnék kiváltani egy helyi, úgynevezett alkonykapcsoló-rendszerrel, amely a fényviszonyokat érzékeli. Ebben az ügyben felvették a kapcsolatot az EON-nal, a rendszer kiépítése 15 millió forintba kerül, és fél év alatt készül el.  
Horváth Soma megemlítette, működik már a gyorsreagálású egység, amely a polgárok panaszait kezeli. Többek között útellenőr is van a csapatban, az applikáció segítségével, a telefonon beérkező, a képviselők által közvetített bejelentésekkel azonnal tudnak foglalkozni. 


Az alpolgármester beszámolt arról is, a városvezetés találkozott a civil szervezetekkel, civil referens kezdte meg a munkáját. Horváth Soma kitért a városi bál helyett megszervezett jótékonysági farsangra is. Mint mondta, rengeteg pozitív visszajelzést kaptak, bővült a fellépők köre is, emellett érkeztek felajánlások cégektől, intézményektől, magánszemélyektől és iskoláktól is. 
 

Új bölcsőde épül Szombathelyen


Dr. László Győző az eddig bevezetett szociális intézkedéseket vette sorra – ezekről részletesen itt számoltunk be. A lakásügyekről szólva megemlítette, hogy a rossz állapotú szociális bérlakások felújításában részt vehetnek a megtakarítással rendelkező igénylők. Beszélt arról is, hogy a város továbbra is fenntartja a megyei kórházzal megkötött támogatási megállapodást. Ugyanígy együttműködik az ELTE Savaria Egyetemi Központtal, új koncepció készül a jól sikerült tárgyalások után, emelte ki László Győző. Az alpolgármester beszélt a 460 milliós bölcsődei beruházásról is, mint mondta, a férőhelyhiány miatt szükség van az új intézményre – külön megköszönte a kiváló szakmai előkészítést Sebestyén Biankának, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetőjének. László Győző bejelentette, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek miatt gyógypedagógusok állnak munkába a város óvodáiban és bölcsődéiben, hogy a felzárkóztatás minél hamarabb megkezdődhessen. Az alpolgármester azzal zárta szavait, hogy a költségvetésben talált pluszpénzből fejlesztőjátékokat vásárolt a város az óvodáknak, ezeket hamarosan át is adják. 

Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Új korlátozások érvényesek Ausztriában
A koronavírus-járvány megfékezésére vonatkozó új rendelet számos szigorítást tartalmaz Ausztriában. Kibővül többek között a maszk viselésének kötelezettsége, jelentősen csökken az események maximális létszáma, és ismét kötelező lesz a távolságtartás szabálya, olvasható az orf.at-n.
Közel 2500 fertőzött egy nap alatt Ausztriában
Az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium ma 2435 újonnan regisztrált koronavírus-esetet jelentett be. Ez az eddigi legmagasabb érték, olvasható az orf.at-n.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Ausztria szigorít: legfeljebb hatan tartózkodhatnak egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken
Szigorúbb intézkedéseket vezet be az osztrák kormány a koronavírus terjedése miatt – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn. Péntektől legfeljebb hat ember tartózkodhat egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken is, de ezt a hatóságok nem fogják ellenőrizni, hisz jogszabályt sértenének, olvasható az orf.at-n.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Többgenerációs otthonokat ösztönöz a CSOK
Tetőtér-beépítésekre is elérhető lesz jövőre az új lakásokra szóló támogatási és hitelösszeg.
Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Csehországban
Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Csehországban szerda 0 órakor.
Gallyazás miatt lesz Szombathelyen áramszünet
Móri Csaba: A dzsungeltől A Pál utcaiakig
A nézők mindig ugyanazt a minőséget kapják valamennyi előadáson, amit a rendező és alkotótársai megálmodtak, létrehoztak. Ez a legfőbb hitvallása Móri Csabának (1975), a Weöres Sándor Színház szcenikus-színpadmesterének, korábbi kellékesének, ügyelőjének. Sokoldalúságáért, precízitásáért érdemelte ki a Holdbeli Csónakos-díjat.
Halottak napja: a katasztrófavédelem a tűzmegelőzésre figyelmeztet
Halottak napja környékén ügyelni kell a tűzesetek megelőzésére a lakásokban és a temetőkben egyaránt, ebben az időszakban ugyanis gyakran riasztják a tűzoltókat a kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán az MTI-vel.