km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Átalakul a lakás- és szociális rendszer: méltányosság és szigorú ellenőrzés

Átalakul a lakás- és szociális rendszer: méltányosság és szigorú ellenőrzés

Megtartotta első ülését a szociális és lakásbizottság: a városvezetés átalakítaná a rendszert, hogy minél sűrűbb legyen szociális háló, viszont keményen fellépnek a visszaélésekkel szemben. A tervekről dr. László Győző alpolgármester és dr. Czeglédy Csaba képviselő tartottak sajtótájékoztatót.

László Győző úgy fogalmazott, igazságosabb, rugalmas és emberközpontú rendszert szeretnének, a részletekről pedig Czeglédy Csaba beszélt.  Mint mondta, a bizottságban érdemi előkészítő, szakmai munka zajlik, az szociális és lakásrendelet tervezete a decemberi közgyűlés elé kerül majd. A független képviselő számos várható változást sorolt fel. Tervezik, hogy a jelenleg havi 20 ezer forintnyi lakbértámogatást a duplájára emelik. Szeretnék, ha többen férnének hozzá a szociális juttatásokhoz, ezért növelik az egy főre jutó kereseti határokat. Példaként a fűtési illetve a gyógyszertámogatást említette, ezeknél gyakran megesik, hogy pár száz forinton múlik, hogy kaphat-e valaki önkormányzati segítséget vagy sem. 


A 2000 szombathelyi önkormányzati lakás esetében méltányosságot és szigorú ellenőrzést vezetnek Az utóbbi azokra vonatkozik, akik a várostól használatra kapott ingatlanba nem engedik be SZOVA embereit, illetve 30-40 ezer bérelt lakásokat piaci áron adják albérletbe, ami természetesen tilos. Erre egyébként a polgárok a kampány során hívták fel a politikusok figyelmét. 


Nehézkesen halad az önkormányzati lakások felújítása, sorolta tovább a gondokat Czeglédy Csaba, miközben 31 várnak beköltözésre, 60-at kellene felújítania SZOVÁ-nak. A bizottság arról tárgyalt, hogy azok az igénylők, akik krízishelyzetben vannak, ám rendelkeznek megfelelő anyagi forrással az önkormányzati cég felügyelete alatt felújíthassák a megkapott városi ingatlant – ez gyorsítaná a lakásállomány megújítását. A képviselő elmondta, hogy az első fogadóóráján ötvenöten keresték fel, a többségük valamilyen lakásproblémával érkezett a kora délutántól este negyed kilenc tartó beszélgetésre. A legutóbb kiírt 8 szombathelyi lakásra 200 jelentkező volt, azaz a városnak kezelnie kell a problémát. Ezért más önkormányzatok lakásügyi modelljeit is megvizsgálják, mert az jól látható, komoly feladat vár a városra ezen a területen.


Czeglédy Csaba arról is beszámolt, hogy a bizottság elfogadta a Szombathelyi Jóléti Alapítvány átnevezésére tett javaslatot. A szervezet korábbi elnökének, Gyebrovszki Jánosnak a nevét viseli a jövőben. (A néhai képviselő komoly szerepet vállalt a szombathelyi szociális rendszer kialakításában és létrehozásában, a munkájáért posztumusz életműdíjat kapott a várostól.) Az alapítványnak komoly szerepet szánnak az új rendszerben, tette hozzá a képviselő.
 

Borítókép: Czeglédy Csaba (balról) és dr. László Győző a sajtótájékoztatón Fotó: Nagy Jácint

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.