km/óra
  2020.10.28., szerda  •  Simon, Szimonetta napja
Jövő szerdán rendkívüli közgyűlésen dönt a város arról, hogy megveszi-e Savaria Szállót

Jövő szerdán rendkívüli közgyűlésen dönt a város arról, hogy megveszi-e Savaria Szállót

Jövő szerdán, január 22-én lesz rendkívüli közgyűlés a Savaria Szálló ügyében. Ahogy arról beszámoltunk, a városnak elővételi joga van a szállodára, amelyre tavaly decemberben tett vételi ajánlatot egy vevő 470 millió forintért.

A 9 órakor kezdődő ülésnek egyetlen napirendi pontja lesz, a képviselőknek el kell dönteniük, él-e a jogával a város, és akkor a vásárló által ajánlott áron megveheti az épületet, amelynek a sorsáról itt írtunk. Mint ismert, a szálloda birtokosa csődbe ment, a felszámoló sokáig hirdette a 15 évvel ezelőtt bezárt hotelt, azonban senki nem jelentkezett, hogy megvásárolja. Egészen decemberig, amikor is a becsértéknél és a kikiáltási árnál is magasabb összeget ajánlott egy vevő, több mint 470 millió forintért veheti meg az épületet. A városnak most azt kell eldöntenie, hogy az áfával növelt összegért, csaknem 600 millióért (az Önkormányzat nem igényelheti vissza a forgalmi adót) él-e az elővételi jogával. A leromlott állapotú ingatlanra még milliárdokat kell költeni – függetlenül attól, hogy új tulajdonosa hotelként működteti tovább, vagy más funkciót szán az épületnek.


Dr. Nemény András polgármester még a választási kampányban, az ÉSZ jelöltjeként úgy fogalmazott, hogy a városnak saját kezébe kellene vennie a szálloda sorsát, és meg kellene vennie épületet a ciklus során. Utána pedig szakmai befektetőre bízta volna a felújítást és működtetést, olyan formában, hogy a szombathelyiek is tudják használni a báltermet, a kávézót vagy az éttermet.


Ezzel kapcsolatban a polgármester a vevő jelentkezése után úgy fogalmazott, elsősorban azért tervezték ezt a lépést, mert a korábbi tulajdonos ide-oda pakolgatta az ingatlant különböző cégei között, ennek akartak véget vetni.


–  A város korábbi szándéka valóban a vásárlás volt – válaszolta akkor lapunk érdeklődésére a városvezető , de akkoriban a tulajdonos ide-oda pakolgatta az ingatlant a különböző cégei között, ilyen körülmények között nem lett volna értelme a vételnek. A felszámoló aztán árverésre bocsátotta a hotelt, és több sikertelen licit után jelentkezett egy vevő, aki a becsértéknél többet kínált. A város érdekei teljesen világosak a jelenlegi helyzetben: újítsák fel az épületet, az működjön, ha lehetőség van rá, akkor szállodaként, és a szombathelyiek tudják használni, ahogy erről már korábban is szó volt a vendéglő és a bálterem esetében.  Az elővásárlási jogról a rendkívüli közgyűlés határoz, a döntés során azt kell megvizsgálni, hogy mennyire reális az, hogy a fenti célokat a vevő megvalósítja. Éppen ezért folyamatban van a tárgyalás a licitet megnyerő vásárlóval, ezeket a kérdéseket szeretnénk vele tisztázni. Szombathely szempontjából a lehető legjobbat szeretnénk kihozni a mostani helyzetből.

Nemény András a héten interjút adott a Savaria Fórumnak ( a szombati számban olvashatják), ebben ismét szóba került a szálloda kérdése. Ebben a polgármester arról is beszélt, hogy milyen közügyek foglalkoztatják a szombathelyieket.
 

– Érdekes módon még egy kérdés foglalkoztatta a polgárokat: a Nagyszálló, és főként olyan emaileket, jelzéseket kaptunk, hogy ne vegyük meg.  A városnak áfával 600 millióba kerülne, és még több milliárdot kellene rákölteni.
 

– Most viszont érkezett egy vevő.


– De nem az, akire gondolni lehetett a piacon mozgó szereplőket ismerve. Hamarosan sajtótájékoztatót tartunk az ügyről, ezen ismertetjük azt, ami eddig tudható. A befektető egyébként a város nélkül nehezen tud lépni. Úgy gondolom, hogy a Nagyszállónál fontosabb kérdés a piac felújítása. Ott 370 millió forint hiányzik az átalakításhoz, ennyit kellene beleraknunk. Ha nem tesszük meg, akkor elbukunk 1,2 milliárdot, ez pedig már a mi felelősségünk. Ezt kell mérlegelni, és úgy gondolom, a Vásárcsarnok fontosabb. Az összes többi többletpénzt pedig az utakra és a járdákra kell költeni.

 

 

kapcsolódó cikkek
Árverésen 470 milliót ajánlottak a Savaria Szállóért, a városnak elővételi joga van
Árverésen 470 milliót ajánlottak a Savaria Szállóért, a városnak elővételi joga van
Érvényes és eredményes a szombathelyi Savaria Szállodára kiírt árverési pályázat, közölte a tulajdonos vállalkozás felszámolásával megbízott cég. A szállóért a győztes (egyelőre meg nem nevezett) pályázó több mint 470 millió forintot kínált, a városnak elővételi joga van.
kapcsolódó cikkek
Árverésen 470 milliót ajánlottak a Savaria Szállóért, a városnak elővételi joga van
Árverésen 470 milliót ajánlottak a Savaria Szállóért, a városnak elővételi joga van
Érvényes és eredményes a szombathelyi Savaria Szállodára kiírt árverési pályázat, közölte a tulajdonos vállalkozás felszámolásával megbízott cég. A szállóért a győztes (egyelőre meg nem nevezett) pályázó több mint 470 millió forintot kínált, a városnak elővételi joga van.
Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Új korlátozások érvényesek Ausztriában
A koronavírus-járvány megfékezésére vonatkozó új rendelet számos szigorítást tartalmaz Ausztriában. Kibővül többek között a maszk viselésének kötelezettsége, jelentősen csökken az események maximális létszáma, és ismét kötelező lesz a távolságtartás szabálya, olvasható az orf.at-n.
Közel 2500 fertőzött egy nap alatt Ausztriában
Az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium ma 2435 újonnan regisztrált koronavírus-esetet jelentett be. Ez az eddigi legmagasabb érték, olvasható az orf.at-n.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Ausztria szigorít: legfeljebb hatan tartózkodhatnak egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken
Szigorúbb intézkedéseket vezet be az osztrák kormány a koronavírus terjedése miatt – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn. Péntektől legfeljebb hat ember tartózkodhat egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken is, de ezt a hatóságok nem fogják ellenőrizni, hisz jogszabályt sértenének, olvasható az orf.at-n.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Újra kiírták a pályázatot a víztorony kávézójának a bérbeadására
A közönség kedvence lett a Rózsabors Műhely
Újabb játék kap netflixes adaptációt
Az Assassin's Creed széria élőszereplős és animált feldolgozása is tervben van.
Férfi kézilabda-vb: szigorú óvintézkedések mellett rendezik a tornát
A koronavírus-járvány miatt szigorú óvintézkedések mellett rendezik meg januárban a férfi kézilabda-világbajnokságot Egyiptomban.
Többgenerációs otthonokat ösztönöz a CSOK
Tetőtér-beépítésekre is elérhető lesz jövőre az új lakásokra szóló támogatási és hitelösszeg.