km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Önkormányzati és EP-választás 2024 - szombathelyi és országos hírek

Önkormányzati és EP-választás 2024 - szombathelyi és országos hírek

Június 9-én reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők és az EP-képviselők választásán. Arányaiban Vas vármegyéből szavaztak a legtöbben délután háromig. Magas a részvétel Szombathelyen is. Cikkünk folyamatosan frissül.

 

18.58: 

A választás közbeni történésekről szóló hírfolyamunkat ezennel zárjuk, tartsanak velünk az eredményváró cikkünknél is!

 

18.38: 

Kitart-e az időjárás még urnazárásig? Szombathely felett sötét felhők tornyosulnak, Tömördön már jég esik. Eredményeket este 8 utántól ígér a választási iroda.

Fotó: Kőszegi Időjárás Előrejelzés

 

18.20: 

Miközben árad a Rába, a Pinka és a részvételi rekordokat dönt a szavazási hajlandóság az EP- és önkormányzati választásokon, szép csendben Wayne Rooney, a Manchester United és az angol válogatott (120-szoros válogatott) legendája két napot itt töltött Szombathelyen Király Gábor  létesítményében a IV. Király Ferenc Emléktornán. (választási sportrovatunkat olvasták)

Fotó: Király Sportegyesület

18.11: 

Brutális részvételi adatok Szombathelyen is: 55,43 százalék! Ez már öt órakor két százalékkal több, mint 2019-ben este hét után volt.  

17.53


A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap 17 óráig a szavazásra jogosultak 50,69 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A részvételi adatok megoszlása vármegyénként a következő volt:


Vas vármegye: 55,86 százalék (114 464 szavazó)


A következő adatok 18.30 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

 

16.56

A választásokhoz mozgóurnát igényelhetett az, aki egészségi állapota, mozgásfogyatékossága vagy fogvatartása miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe. A kérelmet elektronikusan, személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy postán lehetett előzetesen benyújtani, de a szavazás napján is kérhették az érintettek déli 12 óráig. Erről szóló cikkünket itt olvashatják. 

 

16.13

Kis országos kitekintő: felpofozták a független polgármestert Szerencsen. Nyíri Tibor és felesége egy autó után eredt, csalást gyanítva. Az autó egyszer megállt, azt azt körülvevő emberek pedig látva, hogy videózzák őket először Nyiri Tibor polgármester feleségét kezdték fenyegetni, utána Nyírit vágták pofon. A polgármester az erőszak miatt feljelentést tett. 

 

15.56

15.00-kor Vas vármegyében volt a legmagasabb a választási részvétel az országban, 44,99%-kal, ez 92.189 szavazópolgárt jelent. Az országos átlag 42,04% három órakor. 

A megyén belül a városok között Szombathely és Körmend az élen, a Rába-parti város választóinak 49,38 százaléka leszavazott délután háromig, a megyeszékhelyen 45,63% volt a választói aktivitás. 

Szombathelyen a 12 választókerületből a 8-asban (KISZ-Százhold lakótelepek), a 10-esben (Déli Városrész - Szőlős, Gyöngyöshermán, Szentkirály, Bogát) és az 1-esben (Herény-Kámon-Minerva) voltak a legaktívabbak az emberek, itt 48-49%-os volt eddig a részvétel.  Itt lehet böngészni az adatok között. 
 

15.43

Az urnák helyett a megáradt Pinka mellett van dolguk a helyieknek Varga Barnabás válogatott támadó szülőfalujában, Szentpéterfán, ahol jóval alacsonyabb a részvétel az ilyenkor szokásosnál.

 

14.11


A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 33,14 százaléka (2 609 173 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Szombathelyen 35,77 százaléka már szavazott a választóknak, erről szóló összefoglalónk itt érhető el. 

 

14.03

Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere, önkormányzati képviselő is leadta szavazatát kora délután.

 

 

13.42 

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 33,14 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A részvételi adatok megoszlása vármegyénként a következő volt:


Vas vármegye: 33,89 százalék (69 457 szavazó)


Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 15 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

 

12.52

11 óráig, vagyis a szavazás első öt órájában a választók 22,89 százaléka, egészen pontosan 1 802 332 szavazó adta le szavazatát – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Öt évvel ezelőtt az EP-választáson ez az adat 17,16 százalék volt, néhány hónappal később, októberben pedig a választók 18,25 százaléka szavazott a polgármesterjelöltekre az első egy órában.  Erről szóló összefoglalónk ezen a linken érhető el.
 

12.25

Az éjjel lezúdult csapadék miatt lakóházakat veszélyeztet a víz a szombathelyi Petőfi-telepen. Hatalmas az összefogás, mindenki kiveszi a részét a védekezésből és remélik, hogy nem érkezik utánpótlás a csapadékból. A helyszínen volt szavazás előtt és után is dr. Nemény András polgármester. A védekezésről szóló cikkünk itt érhető el. 
 

 

11.56

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 22,89 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A részvételi adatok megoszlása vármegyénként a következő volt:
    
Vas vármegye: 24,05 százalék (49 283 szavazó)

Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

 

11.12

Fontos választás a mostani, ma azt mondhatják a magyar emberek, hogy "eddig és ne tovább!" - mondta Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, európai parlamenti listavezetője vasárnap újságíróknak, miután leadta szavazatát Budapest XII. kerületében. Hozzátette: új rendszerváltást szeretnének. Magyar Péter azt mondta, olyan eredményre számít, ami "talán a Holdról nem fog látszani, de a Karmelita kolostorban bizonyosan", az emberek erős jelzést küldenek a hatalomnak.

 

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

11.09

Deutsch Tamás, a A Fidesz-KDNP EP-listavezetője arra számít, hogy az európai parlamenti választáson a magyar emberek megállíthatják a háborúpárti törekvéseket, és a 2 milliót is meghaladhatja a békepárti szavazatok száma.  Deutsch Tamás - miután vasárnap reggel a II. kerületben leadta szavazatát - újságíróknak azt mondta: arra számít, hogy a "jóakaratú magyar emberek milliói megálljt parancsolnak a háborúpárti hangoknak, törekvéseknek".

 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

11.06

Arra számítunk, hogy még több szavazónk lesz és még erősebb politikai közösséget fogunk tudni mutatni - mondta vasárnap Budapesten újságíróknak Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője. Dobrev Klára azt követően nyilatkozott, hogy férjével, Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével együtt leadták a szavazatukat.

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

11.04

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap 9 óráig a szavazásra jogosultak 9,98 százaléka, 785 546 szavazó járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Ez az adat magasabb, mint a 2019-ben rögzített 9 órai, a 2022-es országgyűlési választástól viszont elmarad, két évvel ezelőtt ilyenkor már a választópolgárok 10,31 százaléka járult az urnákhoz, erről szóló összefoglalónk itt érhető el. 

 

10.51

Dr. Nemény András felesége és két lánya társaságában érkezett meg nem sokkal 10 óra után az élelmiszeripari iskolában kialakított 60. számú szavazókörbe. 

 

 

10.25

Ez az első olyan európai választás, amikor van egy olyan téma, amely áthúzódik a tagállamok szinte mindegyikén: mindegyik országban a háborúról szól a kampány, ez most összeurópai kérdés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, miután leadta voksait az európai parlamenti és önkormányzati választáson a főváros XII. kerületében.

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

9.56

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 9,98 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.  A részvételi adatok megoszlása vármegyénként a következő volt:


Vas vármegye: 10,54 százalék (21 608 szavazó)


Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

 

9.43

Dr. Danka Lajos, a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltje söptei állandó lakcímmel rendelkezik ugyan, de ma reggel 9 órakor elkísérte kisebbik lányát, aki Szombathelyen, az Oladi Technikumban kialakított 16. számú szavazókörben adta le voksát, majd nyilatkozott a Savaria Fórumnak.

 

 

9.23

Vona Gábor, a Második Reformkor Párt EP-listavezetője leadta szavazatát az európai parlamenti választáson vasárnap a főváros XI. kerületében. "Nagyon büszkén jöttem most szavazni, bár volt bennem egy kis fura érzés, mert 2018 óta nem vettem úgy részt választáson, hogy számomra személyes tétje is van" - mondta a listavezető. Hozzáfűzte: azért is büszke, mert pártjának talán a legkevesebb forrásból egy nagyon jó kampányt sikerült kialakítania.

 


   Fotó: MTI/Lakatos Péter

 

9.00

Dr. László Győző alpolgármester is leadta szavazatát a 11. számú szavazókörben.

 

8.33

Ma reggel fél 8-kor Szombathely 28. számú szavazókörében adta le szavazatát Balassa Péter, a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesület polgármesterjelöltje. A képviselő a Savaria Fórumnak nyilatkozott, ami IDE KATTINTVA olvasható.

 

 

8.30

Dr. Horváth Attila alpolgármester a 6. számú szavazókörzetben voksolt délelőtt.


 

8.20


A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,88 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A részvételi adatok megoszlása vármegyénként a következő volt:


 Vas vármegye: 1,94 százalék (3973 szavazó)


Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.
 

 

8.10

Szombathelyen dr. Czeglédy Csaba képviselő és képviselőjelölt reggel hat órakor érkezett a szavazóhelyiségbe, az elsők között adta le szavazatát a ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban. 

 

 

8.00

 

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel az MTI-vel. Mucsi Tamás azt mondta: mind a 10 119 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az elsőként szavazó választópolgárok mindenhol leadhatták szavazatukat.


Reggel óta a nemzetközi megfigyelők is figyelemmel követik a szavazást. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig csaknem 7,8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz - tette hozzá.

kapcsolódó cikkek
Itt a 13 órás részvételi adat: országosan 33,14, Szombathelyen 35,77 százalék már szavazott
Itt a 13 órás részvételi adat: országosan 33,14, Szombathelyen 35,77 százalék már szavazott
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 33,14 százaléka (2 609 173 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
Itt a 13 órás részvételi adat: országosan 33,14, Szombathelyen 35,77 százalék már szavazott
Itt a 13 órás részvételi adat: országosan 33,14, Szombathelyen 35,77 százalék már szavazott
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 33,14 százaléka (2 609 173 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.