km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral

Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral

Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.

 

Az éjjel lezúduló nagy mennyiségű csapadék sok munkát adott a megyében a tűzoltóknak, pincék áztak be, az utakon hömpölygött a víz, fák dőltek ki. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 40 riasztást kaptak a tűzoltók éjszaka és hajnalban, ma további 35 helyre kellett vonulniuk főként Szhely, Körmend és Sárvár környékén. Szivattyúzás volt a feladat és kidőlt fákat távolítottak el. Figyelik az előrejelzéseket, további csapadék várható. A Pinkán és Szentgotthárdnál a Rábán már harmadfokú árvízvédelmi készültség van.


 

 

A Petőfi-telepi helyzetről Hegedüsné Lukátsi Piroska számolt be videójában:

 


Lakóházakat veszélyeztet a víz a szombathelyi Petőfi-telepen. Dr. Nemény András polgármester közösségi oldalán azt írja, a Petőfi-telepen 30 ház került veszélybe a kiáradt közeli erdei patak miatt. A helyben élők és a polgárőrség teszik, amit csak lehet. Hozzátette, egyeztetett a katasztrófavédelem vezetésével, ha minden jól megy, hamarosan ki tudják szivattyúzni a vizet. 

 


Az éjjel lezúdult csapadék hatására Szombathelyen az Arany-patak és a Perint vízszintje is megnőtt a reggeli órákra. Legutóbb decemberben okozott gondot az ár, akkor az Aranypataknál és a Perintnél árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

 

 

 

 

 

Felsőcsatár szombaton éjszaka:

 

 


Jáki védekezés
 

Jákon a tűzoltóknak a megáradt Sorok-patak adott munkát vasárnap. 


 

 

Varga Barnabás szülőfalujában is védekeznek az ár ellen

Szenptéterfán jócskán elmaradt a választási részvétel (16.52% - 13.00) az országos átlaghoz (33,14%) képest, az erősen jobboldali településen, a válogatott csatár Varga Banabás szülőfalujában az éjjeli nagy esőzés miatt árad a Pinka, ezért az emberek az urnák helyett az árvízi védekezést választották. A horvát nemzetiségi település hivatalos Facebook-oldalán keres önkénteseseket homokzsákok töltésére.

 

Körmendnél is próbálják biztonsági helyezni az értékeket

 

Bebes István, Körmend polgármestere is közösségi oldalán tett közzé bejegyzést: A tegnap este lezúdult nagy mennyiségű csapadék ismételt árhullámot indított el a Rába folyón. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Vízügyi Igazgatóság szakembereinek tájékoztatása alapján várhatóan a 2019-es 500 cm feletti vízszint várható. Az értékek mentése okán kérnek mindenkit, hogy mindenre közösen készüljenek fel!

 

Csákánydoroszlóban lehet, hogy el kell hagyni a házakat a Dózsaligetben

 

Ausztriából hatalmas árhullám indult meg a Rábán. Egyelőre nem tudni, mekkora lesz az árhullám, de kérik a Dózsaliget lakóit és a Doroszlói utcaiakat, hogy készüljenek fel arra, hogy épületeiket eléri (elérheti) a víz. A Dózsaligetben lakók lehet, hogy az épületek elhagyására kényszerülnek még ma délután. Védekezési előkészületek folyamatban vannak. Zsákoláshoz mindenkit várnak 14 órakor a hivatal udvarán.

Vízügy: 55 szakember érkezik más megyékből, áradásokra kell készülni

A Rába-völgyben jelentős völgyi elöntésekre kell számítani az elkövetkezendő órákban, napokban, áll a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság legfrissebb előrejelzésében. 

Az igazgatóság elrendelte a III. fokú árvízvédelmi készültséget a körmendi, valamint a szentgotthárdi árvízvédelmi szakaszon, a vízügyi szakemberek folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot látnak el, zsilipek zárását, vízzáróságuk ellenőrzését végzik.  A Pinkán Felsőcsatárnál szintén III. fokú készültség van, ugyanitt a helyi vízkár-elhárítási készültség is érvénybe lépett. A Dozmati tározó árvízi üzemben működik tegnap délutántól. 

Körmenden, a Büdös-ároknál megkezdődött a szivattyús csapadékvíz-átemelés a Rábába. A Védelmi Osztag felkészült a mobilszivattyúk telepítésére a körmendi Berki- és a Malom zsilipeknél.  A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság állományából több, mint 50 fő vesz részt a védekezés megszervezésében, továbbá a védekezés támogatására 55 fő kivezényelt vízügyi szakember érkezik az ÉMVIZIG-től (Miskolc), a DDVIZIG-től (Pécs), a KDTVIZIG-től (Székesfehérvár), a KDVVIZIG-től (Budapest) és a FETIVIZIG-től (Miskolc). Vízhozammérő csoportjuk megkezdte a folyamatos vízhozamméréseket, és állandó kapcsolatban vannak az útlezárások miatt a magyar Közút ügyeletével. 

A Rába-menti települések polgármestereivel és a területen érintettekkel a nap folyamán folyamatosan egyeztet a vízügy, a Körmend alatti veszélyeztetett települések tájékoztatása megtörtént, írták.

 

Fotó: Török Tibor

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.