km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Villámárvíz Szombathelyen: házak kerültek veszélybe a Petőfi-telepen, összefogott a közösség, homokzsákokkal védekeznek

Villámárvíz Szombathelyen: házak kerültek veszélybe a Petőfi-telepen, összefogott a közösség, homokzsákokkal védekeznek

Az éjjel lezúdult csapadék miatt lakóházakat veszélyeztet a víz a szombathelyi Petőfi-telepen. Hatalmas az összefogás, mindenki kiveszi a részét a védekezésből és remélik, hogy nem érkezik utánpótlás a csapadékból.

 

Korán reggel vették észre a Petőfi-telep lakói, hogy az utcákon hömpölyög a víz a településrészen. 30 ház került veszélybe, a Hattyú utca végén két házat közvetlenül is fenyeget az ár. Az egész városrész összefogott, 50-60 ember segít megtölteni a homokzsákokat, a nők pedig az ellátásról gondoskodnak. A katasztrófavédők és tűzoltók is a helyszínen vannak, nagyteljesítményű szivattyúkkal segítenek a víz elleni küzdelemben, valamint a Vasivíz Zrt. szippantós autója is részt vesz a munkálatokban.


Dr. Nemény András polgármester szavazás előtt és után is kint volt a helyszínen, egyeztetett a szakemberekkel és a helyiekkel. Elmondták, hogy a Gaj-árok a közelben folyik, az lépett ki a medréből és veszélyezteti a házakat. (A mindössze a 10,5 kilométer hosszú vízfolyás Szombathelytől nyugatra ered, majd a Petfő-telepnél fordul dél felé és a Jáki-Sorokba torkollik Balogunyom határában.) 10 éve volt már hasonló gond a nagy esőzések miatt, a megoldás egy zsilip lenne. A polgármester kiemelte, ehhez az önkormányzati forrást biztosítani fogják. 


 


A helyiek már csak abban reménykednek, hogy délután nem érkezik utánpótlás a csapadékból. A jelenlegi modellek szerint azonban van még a légkörben elég nedvesség. 

 


 

Fotó: SZTV

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.