km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Mozgóurna segítette a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ lakóit

Mozgóurna segítette a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ lakóit

A választásokhoz mozgóurnát igényelhetett az, aki egészségi állapota, mozgásfogyatékossága vagy fogvatartása miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe. A kérelmet elektronikusan, személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy postán lehetett előzetesen benyújtani, de a szavazás napján is kérhették az érintettek déli 12 óráig.

 

Mozgóurna érkezett ma délelőtt 10 óra körül a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központba. Az intézmény előzetesen felmérte, hányan igénylik a szavazásnak ezt a formáját: 42-en jelezték, hogy ily módon szeretnék leadni voksaikat. Az épület Márton-termében kialakítottak egy olyan - külön bejáratú - helyet, ami hasonlít egy szavazókörhöz, itt élhettek választójogukkal az idősek.


- Vannak hozzátartozóim, de dolgoznak, ezért úgy döntöttem, hogy így nekem biztonságosabb. Szívbeteg vagyok, nehezen mozgok, és amióta létezik ez a lehetőség, mindig így szavaztam. Mindig érdekelt, hogy hol, hogyan, miképp élünk - mondta el kérdésünkre Németh Ferencné.


Az intézmény ellátottjait - szabadidejük terhére - a Johanneum munkatársai segítették a szavazás során, természetesen nem sértve közben szabad választói jogukat, emelte ki Szabó Miklós intézményvezető.


Mozgóurnát igényelhetett előzetesen a Helyi Választási Bizottságnál az, aki egészségi állapota, mozgásfogyatékossága vagy fogvatartása miatt nem tudja egymaga felkeresni a szavazóhelyiséget. A szavazás napján déli 12 óráig lehetett mozgóurnát kérni a szavazatszámláló bizottságoknál. A szavazókörökből időseket, fogyatékkal élőket ellátó intézményekbe és magánlakásokba is mentek a szavazatszámláló biztosok, igény szerint.


Dr. Károlyi Ákos jegyző tájékoztatása szerint reggel 6 óráig - tehát addig az időpontig, amíg a szavazókörök kinyitottak -, 595 fő kérte a mozgóurnát Szombathelyen. Déli 12 óráig további 20 kérelem érkezett be, így nagyságrendileg 615-en szavaztak ma mozgóurnával.

 

kzs

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.