km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Marad a régi helyszínen az ügyelet

Marad a régi helyszínen az ügyelet

Csütörtök délután telefonon értesítette dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója dr. László Győző alpolgármestert arról, hogy az egyeztetések után mégis a régi helyen, a 11-es Huszár úti helyiségben marad a háziorvosi ügyelet december 1. után is. Az alpolgármester megköszönte a szervezet vezetőjének, hogy a mentők közreműködtek abban, hogy ilyen döntés született.

 

Az ügyelet ügyéről több cikkben is beszámoltunk már. Két nappal ezelőtt az Országos Mentőszolgálat arról tájékoztatta lapunkat, hogy hiába a felújított ingyen rendelő, a Markusovszky kórházba költözik a háziorvosi ügyelet. A döntést azzal indokolták, hogy az elmúlt időszak tapasztalatai alátámasztják, hogy optimális esetben az ügyeleti telephely kialakítása és működtetése a kórházak sürgősségi osztálya mellett, azokkal együttműködésben történik. 


Mint arról beszámoltunk, december 1-től az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvétellel működő ügyeletet hétköznap 16-tól 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8-tól 14 óráig biztosítja. Az OMSZ által biztosított háziorvosi ügyelet hétköznap 22 órától 8 óráig, hétvégén és ünnepnap 14 órától reggel 8 óráig tart. Első helyszínként az önkormányzat által nemrég felújított, 11-es huszár út 6. fsz. 15. szám alatti orvosi rendelőt jelölték meg közösen helyszínként, ám nemrég azt az utasítást küldte az OMSZ felsővezetése és az Országos Kórházi Főigazgatóság, hogy az OMSZ által működtetett alapellátási ügyelet szombathelyi telephelyét a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban helyezik el.


A városi közgyűlés az október 26-i ülésén határozatot hozott arról, hogy a város lemond a bérleti díjról, és az ingatlant ingyen adja át az OMSZ-nek. Ennek ellenére továbbra is úgy volt, hogy a kórházban lesz az új ügyeleti ellátás. Most viszont, az utolsó döntés értelmében maradhat a régi helyén az ügyelet. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak