km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
A szombathelyi orvosi ügyelet is visszakerül a mentőszolgálathoz

A szombathelyi orvosi ügyelet is visszakerül a mentőszolgálathoz

December 1-jével átveszi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Szombathelyen is az orvosi ügyelet működtetését. A tervek szerint a Markusovszky kórházban várják majd a betegeket, nem a nemrég kialakított új 11-es Huszár úti rendelőben. A közgyűlésen erről is tárgyalnak a képviselők.

 

A várostól 17 évvel ezelőtt, 2003. január 1-jén vette át az ügyelet működtetését az Országos Mentőszolgálat. Akkor a Wesselényi utcából költözött el az ügyelet a Sugár útra.  Mint azt többször megírtuk már, a központi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet 2020. december 31. napján 16 órától új helyszínen, a Szombathely, 11-es Huszár út 6. fsz. 1. szám alatt kezdte meg működését Szombathely város, Nárai, Sé, Gencsapáti és Perenye községek esetében felnőtt és gyermek, Vép város és Bozzai község tekintetében gyermek ellátási területtel. Az orvosi ügyeletet az önkormányzat működteti azóta. A közel 100 millió forintból felújított épületben ugyanazok a szombathelyi háziorvosok ügyelnek, mint a korábbi rendszerben, és nagyobb részben a szakdolgozókat is a mentőszolgálattól vette át a rendszer. A rendelőhöz akadálymentes WC-k, modern pihenők is tartoznak, és természetesen az orvosi ellátáshoz szükséges minden eszköz biztosítva lett, illetve a rendelőhöz egy vadonat új, korszerű, elektromos autó is tartozik, amit a város vásárolt az ellátás elősegítéséhez.


Mindez most megváltozik, mivel az Országgyűlés január 1-jével módosította az egészségügyi alapellátásról szóló törvényt, ami alapján országosan az OMSZ látja el a központi orvosi ügyeleti feladatokat 2023-tól. Több megyében bevezették már az új ellátási rendet, Vas vármegye most került sorra. 


Ahogy az az előterjesztésben is olvasható, az önkormányzat felnőtt háziorvosi ügyeleti feladatokat lát el Szombathely, Gencsapáti és Perenye vonatkozásában, míg házi gyermekorvosi ügyeleti feladatokat lát el Szombathely, Gencsapáti, Perenye, Vép és Bozzai vonatkozásában. Az Országos Mentőszolgálat arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a feladatokat 2023. december 1-től teljeskörűen átvenné. 


Mint írják, a tájékoztatásban írtak szerint az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvétellel működő ügyeletet hétköznap 16-tól 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8-tól 14 óráig biztosítja. Az OMSZ által biztosított háziorvosi ügyelet hétköznap 22 órától 8 óráig, hétvégén és ünnepnap 14 órától reggel 8 óráig tart. Az OMSZ a szóban forgó levelében jelezte továbbá, hogy: "A kialakítandó vármegyei ügyeleti működési struktúrát illetően a szombathelyi járás ellátására a legalkalmasabb ügyeleti telephelynek – mind a felnőtt, mind a gyermekügyeleti ellátás vonatkozásában - a természetben Szombathely, 11-es Huszár u. 6. fszt. 1. szám alatti ingatlan tekinthető, amely az önkormányzat tulajdonában található, és ahol jelenleg is biztosított az ügyeleti ellátás."


Az OMSZ azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a fenti közfeladat ellátása érdekében az önkormányzat a 11-es huszár út 6. fsz. 15. szám alatti orvosi rendelő használatát biztosítsa az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátás működtetéséhez. 


Az OMSZ 2023. szeptember 27. napján megküldte a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátás működtetéséhez kapcsolódóan a használati szerződés tervezetét, majd szintén 2023. szeptember 27. napján személyesen is egyeztettek. 


Az egyeztetésen a résztvevők valamennyien egyértettek abban, hogy:

  • a legoptimálisabb, ha a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeleti ellátás helyszíne változatlanul a Szombathely, 11-es huszár út 6. fsz. 15. szám alatt marad, amelyre az Önkormányzat az OMSZ részére használati jogot biztosít,
  • az ingatlanhoz tartozó orvostechnikai eszközök, ingóságok tulajdonjoga a feladat ellátása céljára térítésmentesen kerül átadásra az OMSZ részére,
  • a dolgozók lehetőség szerint áthelyezéssel kerüljenek át az OMSZ állományába.


A városi tulajdonú helyiségek használatáért havi nettó 305 ezer forint + ÁFA bérleti díjat kértek. A fentieknek megfelelően elkészített megállapodás-tervezet 2023. október 4. napján megküldték az OMSZ részére. Október 17-én az OMSZ e-mailen tájékoztatta az önkormányzatot arról, hogy „a megküldött tervezetet az OMSZ Kontrolling Osztálya előzetesen véleményezte, a használati díj ellenértékét ellátási érdekre figyelemmel elfogadhatónak találta”, valamint arról, hogy a gazdasági igazgatóval történő egyeztetést követően további tájékoztatást adnak az ügyben.


Az OMSZ Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének megbízott regionális igazgatója 2023. október 21. napján tájékoztatást küldött az OMSZ főigazgatójának értesítéséről, miszerint a felsővezetés és az Országos Kórházi Főigazgatóság kijelölése alapján a 2023. december 1. napján induló, OMSZ által működtetett alapellátási ügyelet szombathelyi telephelyét a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban helyezik el, így a tervezett szerződéskötés tárgytalanná vált.


A közgyűlésen arról szavaznak, hogy az önkormányzat a Szombathely, 11-es huszár út 6. szám alatti ingatlan használatát ingyenesen kívánja biztosítani az OMSZ részére, bízva abban, hogy maradhat minden a jelenlegi helyszínen. 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.