km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Egyetértés van abban, hogy a 11-es huszár úti telephelyen maradjon az ügyelet

Egyetértés van abban, hogy a 11-es huszár úti telephelyen maradjon az ügyelet

December 1-jével átveszi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Szombathelyen is az orvosi ügyelet működtetését. A Markusovszky kórházban várják majd a betegeket, nem pedig a nemrég kialakított új 11-es Huszár úti rendelőben. A közgyűlésen erről is tárgyaltak a képviselők.

 

Mint azt mi is megírtuk, december 1-től az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvétellel működő ügyeletet hétköznap 16-tól 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8-tól 14 óráig biztosítja. Az OMSZ által biztosított háziorvosi ügyelet hétköznap 22 órától 8 óráig, hétvégén és ünnepnap 14 órától reggel 8 óráig tart. Első helyszínként az önkormányzat által nemrég felújított, 11-es huszár út 6. fsz. 15. szám alatti orvosi rendelőt jelölték meg közösen helyszínként, ám nemrég azt az utasítást küldte az OMSZ felsővezetése és az Országos Kórházi Főigazgatóság, hogy az OMSZ által működtetett alapellátási ügyelet szombathelyi telephelyét a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban helyezik el. 


A közgyűlésen dr. Nemény András polgármester azt mondta, olyan úton kell járni, amit a törvény megszabott. Szeretnék a lehető legjobbat a városban élőknek, ha ugyanott folytatódna az ellátás, ahol eddig volt. A mentőszolgálat képviselői is egyetértettek ebben, majd egyszer csak jött a levél, hogy mégsem felel meg a 90 millióból felújított 11-es huszár úti rendelő. A mentőszolgálat korábban kérte, hogy állapítson meg a város egy bérleti díjat, ez meg is történt, a havonta befolyó összeget az egészségügybe forgatták volna vissza. Majd jött a döntés, hogy az ügyelet a kórházba kerül.  Ez nehézség a kórháznak is és a sürgősségi ellátásnak is. A polgármester hozzátette, ha financiális okai vannak annak, hogy nem maradhat a jelenlegi helyén az ügyelet, akkor ez most megoldódhat. 


Dr. Haklits Györgyi 25 éve dolgozik a szombathelyi alapellátásban, egyik kollegiális vezetője a háziorvosoknak. Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi ügyeleti hely minden igénynek megfelel, 21. századi, korszerű körülmények között dolgozhatnak az orvosok. Azt tapasztalják, hogy a betegek is elégedettek az ellátással, a körülményekkel és az ott dolgozókkal, ezt egy nemrég készült felmérés is alátámasztja. Értetlenül állnak az előtt, hogy mindezt elengedné az OMSZ. S azelőtt is, hogy az ügyelet a sürgősségi ellátás mellé kerülne a kórházba, hiszen ott kevés olyan helyiség van, ahol megoldhatnák, hogy külön a felnőtteknek, külön a gyerekeknek is legyen vizsgáló, váró, valamint szociális helyiségek. Az új rendelési rendben pedig megnő az esetszám is, hiszen 12 ezer embert kell majd ellátni a térségből. A helyszíni bejáráson az OMSZ egyet kifogásolt, hogy szükség lenne még egy rendelőre, de ezt is meg tudják oldani: az egyik betegfektetőből lehetne kialakítani. Azt gondolják, nagy hiba lenne, ha nem a jelenlegi helyén maradna az ügyelet. Azt kérték az önkormányzattól, tegyen meg mindent ennek érdekében. 


Köcse Tamás, a Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezet vezető mentőtisztje Csató Gábornak, az OMSZ főigazgatójának megbízásából képviselte a mentőszolgálatot a közgyűlésen. Ő is csak elismerően tudott szólni az ügyeleten zajló munkáról, valamint magáról az épületről is. A feladat adott, december 1-től az OMSZ-nek kell átvenni az ügyeleti rendszer működtetését együttműködve a kórházzal. Korábban a 11-es huszár úti telephelyet terjesztették fel helyszínként, a felettes utasítás viszont más irányt szabott. Jövő hétfőn találkoznak a kórház képviselőivel személyesen, akkor egyeztetnek a továbbiakról. Arról is beszámolt, hogy a 46 korábban ügyeletet ellátó szombathelyi orvosból eddig 4-en közöltek adatokat ahhoz, hogy az új szerződésüket el tudják készíteni. Kijelentette azt is, hogy a szerződések ügyében az egyeztetés nem helyi kompetencia, ők csak azt tudják letölteni, amit a központban megszabnak, ami mindenkire érvényes. 


Dr. Nemény András hozzátette, hogy akár az ellátás is veszélybe kerülhet a szerződéskötések miatt, hiszen személyes találkozás és tárgyalás nélkül nehéz szerződést kötni. Jelenleg nem tudják, hogy hol lesz az ügyeleti ellátás és azt sem, hogy hány orvos dolgozik majd. 


Dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) az egészségügyi bizottság elnökeként egy módosító indítványt terjesztett a közgyűlés elé: azt javasolták, a szombathelyi központi orvosi ügyelet telephelye december 1-je után is a 11-es Huszár út 6. szám alatt legyen. Egy téves információt is eloszlatott, a kórházban nem a kegyeleti helyiség mellett helyezik majd el az ügyeletet, ennél többet nem árulhatott el. Az aggodalom, hogy az ügyelet szűk helyen lesz, összemosva a sürgősségi ellátás, felesleges. 


Dr. László Győző területért felelős alpolgármester már hónapok óta tárgyal az ügyeleti ellátásról. Nem örül a kormány döntésének, de azt végre kell hajtani. Ő is értetlenül áll az előtt, hogy egy minden félnek megfelelő helyszínt miért változtattak meg az utolsó pillanatban. Annyit mondott még, hogy az ingyennél nem tudják olcsóbban adni. 


Tóth Kálmán (Éljen Szombathely! Egyesület) frakcióvezetője a kórháznál való parkolást tartja aggályosnak azon túl, hogy ő sem érti, hogy mi nem felel meg az OMSZ-nek egy 90 millió forintból felújított rendelőben és 17 millió forintnyi új eszközben. 


Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) szerint ez most csak egy gesztus értékű szavazás, hiszen mindannyian látták a levelet, melyben helyszínként a kórházat jelölték meg. Ő maga is a kórháznál való parkolást látja aggályosnak, viszont jónak találta, hogy helyben van a segítség, ha a betegnél nagy a baj. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) hangsúlyozta, sikertörténet volt az ügyeleti rendszer, jól működött, elégedett volt vele mindenki. Ezzel a döntéssel most szétverik az egészségügyet. Kiszámolta, eddig körülbelül napi 20 esetet láttak el az ügyeleten. Most 16 és reggel 8 között lehet menni, december 1-től 16 és 22 óra között lesz ügyeleti ellátás, utána az OMSZ veszi át a feladatot. Létezik annyi mentőautó a megyében, hogy 20 esethez kimenjen? - tette fel a kérdést, majd hozzáfűzte, hogy még bővül is az ellátandó körzet nagysága. 


Dr. Kecskés László az egykapus rendszer mellett érvelt, nem kell mentőautó hívni, minden ott lesz helyben a kórházban. Minden diagnosztikai eszköz rendelkezésre áll majd és az összes szakma képviselője helyben lesz. 


Dr. Czeglédy Csaba (független) elmondta, hogy a kórház az alapfeladatival is küszködik, púp a hátára az ügyeleti ellátás. Remélte, hogy az orvosok csak olyan szerződést írnak alá, ami számukra és a szombathelyiek számára is megfelelő lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztérium egyelőre nem hirdette ki, hogy átveszi az OMSZ az ellátást, így értelmetlen az is, hogy tárgyalják az ügyet, hiszen hivatalosan nincs megerősítve semmi. 


Dr. László Győző erre reagálva elmondta, a hivatalos levelet megkapták, a munkát el kell végezni. Mindent megtesznek azért, hogy az ügyeleti ellátás a jelenlegi helyén maradhasson. Nem egyszerű a feladat, de mindenki ezen dolgozik. Nehezményezte, hogy Budapesten nem kérdezték meg a helyiek véleményét, olyanokét, akiknek van ebben tapasztalatuk. 


Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető elmondta, biztos abban, hogy ebben a testületben mindenkinek az az érdeke, a szándéka, hogy úgy valósuljon meg a jövőben is az ellátás, hogy az a szombathelyiek ellátásának biztonságát és érdekeit minden tekintetben garantálja. Vonatkozik ez az egészségügyi dolgozók megfelelő munkakörülményeinek biztosítására is. Visszautalt arra, hogy három évvel ezelőtt az aggályukat fejezték ki, amikor az új ellátási rendszer elindult. Az élet igazolta, hogy valóban egy kulturált, minőségében megfelelő szolgáltatás valósult meg Szombathelyen. Megjegyezte, hogy az OMSZ 130 éves múltja, a szombathelyi ügyeletben korábban végzett tevékenysége garancia arra, hogy továbbra is szakszerű ellátás lesz. Az előterjesztést támogatják, hiszen a törvénynek kell megfelelni benne, a 11-es huszár úti helyiséget ők is megfelelőnek tartják. Ha ebben változás lesz, nem tudnak elleni tenni, ezt tudomásul kell venni. 


A közgyűlés végül 20 igen szavazattal elfogadta azt a módosítást, hogy maradjon az orvosi ügyelet a 11-es huszár úton. Valamint támogatta azt a javaslatot is, miszerint a helyiséget ingyenes adnák át az OMSZ-nak.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
A szombathelyi orvosi ügyelet is visszakerül a mentőszolgálathoz
A szombathelyi orvosi ügyelet is visszakerül a mentőszolgálathoz
December 1-jével átveszi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Szombathelyen is az orvosi ügyelet működtetését. A tervek szerint a Markusovszky kórházban várják majd a betegeket, nem a nemrég kialakított új 11-es Huszár úti rendelőben. A közgyűlésen erről is tárgyalnak a képviselők.
Októberi közgyűlés: parkolás, orvosi ügyelet és minden más
Októberi közgyűlés: parkolás, orvosi ügyelet és minden más
15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött vitatnak meg a képviselők az októberi közgyűlésen. Az ülést követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán, Facebook oldalán és itt, a Savaria Fórum online felületén is.
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
A szombathelyi orvosi ügyelet is visszakerül a mentőszolgálathoz
A szombathelyi orvosi ügyelet is visszakerül a mentőszolgálathoz
December 1-jével átveszi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Szombathelyen is az orvosi ügyelet működtetését. A tervek szerint a Markusovszky kórházban várják majd a betegeket, nem a nemrég kialakított új 11-es Huszár úti rendelőben. A közgyűlésen erről is tárgyalnak a képviselők.
Októberi közgyűlés: parkolás, orvosi ügyelet és minden más
Októberi közgyűlés: parkolás, orvosi ügyelet és minden más
15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött vitatnak meg a képviselők az októberi közgyűlésen. Az ülést követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán, Facebook oldalán és itt, a Savaria Fórum online felületén is.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
A melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell
A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.