km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Hiába a felújtott ingyen rendelő, a Markusovszky kórházba költözik a háziorvosi ügyelet

Hiába a felújtott ingyen rendelő, a Markusovszky kórházba költözik a háziorvosi ügyelet

A háziorvosi ügyeleti rendszer jövőjével több cikkben is foglalkoztunk már. A város ingyen használatba adná december 1-től a felújított 11-es huszár úti rendelőt és a benne lévő modern műszereket, eszközöket, ám azt az ügyeleti ellátást átvevő Országos Mentőszolgálat és az Országos Kórházi Főigazgatóság visszautasította. Mára biztossá vált, a Markusovszky kórházban működik majd az új ügyeleti ellátási rendszer.

 

Mint azt mi is megírtuk, december 1-től az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvétellel működő ügyeletet hétköznap 16-tól 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8-tól 14 óráig biztosítja. Az OMSZ által biztosított háziorvosi ügyelet hétköznap 22 órától 8 óráig, hétvégén és ünnepnap 14 órától reggel 8 óráig tart. Első helyszínként az önkormányzat által nemrég felújított, 11-es huszár út 6. fsz. 15. szám alatti orvosi rendelőt jelölték meg közösen helyszínként, ám nemrég azt az utasítást küldte az OMSZ felsővezetése és az Országos Kórházi Főigazgatóság, hogy az OMSZ által működtetett alapellátási ügyelet szombathelyi telephelyét a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban helyezik el.


A városi közgyűlés múlt heti, október 26-i ülésén aztán határozatot hozott arról, hogy a város lemond a bérleti díjról, és az ingatlant ingyen adja át az OMSZ-nek.


A háziorvosi ügyeleti rendszer átalakításával kapcsolatban megkerestük az Országos Mentőszolgálatot. Válaszukban elküldték, hogy Vas vármegyében a tervek szerint idén decemberben kerül sor az egységes ügyeleti rendszer indítására. Az előkészületek megkezdődtek, a személyi és tárgyi feltételek az indulás időpontjára biztosítottak lesznek. A terveik szerint az egységes 1830-as ügyeleti telefonszám lép működésbe Vas vármegyében is, a betegek minőségbiztosított, magas színvonalú ellátásra számíthatnak. A részletekről az érintett önkormányzatokat, háziorvosokat és a lakosságot is tájékoztatni fogják.


Visszautaltak arra, hogy 2023. február 1. óta már 12 vármegyében működik az egységes alapellátási ügyeleti rendszer, több mint 170 ezer betegellátás történt. Az elmúlt időszak tapasztalatai alátámasztják, hogy optimális esetben az ügyeleti telephely kialakítása és működtetése a kórházak sürgősségi osztálya mellett, azokkal együttműködésben történik. A közös triage (súlyosság, ellátási igény szerinti betegosztályozás) segíti a betegek hatékony betegútszervezését, aminek eredménye, hogy a sürgősségi osztályokra csak a valóban sürgősségi (kórházi) ellátást, igénylő betegek kerüljenek és a járóbetegként kezelhető, ellátható betegek ne terheljék ezen osztályokat. Ennek előnye a másik oldalon is jól érezhető, hiszen az ügyeletben nem kell súlyos, esetleg életveszélyes betegek ellátását megkezdeni, szállításukat megszervezni és addig is a beteget felügyelni, hiszen az azonnal az intézményen, épületen belül megoldható. Egy jól szervezett rendszerben a két alrendszer egymást segíti, kiegészíti és a maga szintjein egymást tehermentesíti, emelték ki.


„A fenti, betegbiztonságot és minőségi betegellátást szolgáló elvet tervezzük érvényesíteni Szombathelyen is, ahol a Markusovszky kórház területén, a sürgősségi betegellátó osztállyal, illetve gyermekosztállyal szoros együttműködésben működhet az alapellátási ügyelet. Köszönettel vettük az önkormányzat felajánlását, mely egy 11-es Huszár úti telephely, valamint orvosi eszközök térítésmentes használatba adását tartalmazta, de a fentebb részletezett, a betegek érdekét szolgáló szakmai szempontok az esetleges anyagi, tárgyi hasznokat felülírják. Biztosíthatom arról, hogy az új alapellátási ügyeleti rendszer Vas vármegyei indulásakor a személyi és tárgyi feltételek Szombathelyen is teljeskörűen biztosítottak lesznek, így az önkormányzat köszönetet érdemlő felajánlásával terveink szerint nem kívánunk élni” – fogalmaztak. 


A parkolási aggodalmakkal kapcsolatban azt írták, hogy az ügyelet működési idejében a kórházi parkolók terhelése már csökken, a részletek kialakítása folyamatban van.


Kérdésünkre, hogy a 46 korábban ügyeletet ellátó szombathelyi orvosból hány írta alá eddig a szerződést, ezt válaszolták: „A háziorvosok részletes tájékoztatást kapnak, az OMSZ és a MOK által egyeztetett szerződések megkötése hamarosan megkezdődhet. Tapasztalataink szerint az új ügyeleti rendszer a háziorvosok számára is megfelelő feltételeket biztosít, az ügyeleti munkaterhelés és a szakmaiság sem tér el az alaptevékenységüktől.”

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
legfrissebbek
A zebrára lökte az Audit a pick-up, de szerencsére nem a gyalogosra
Szombathelyen a Gagarin úti körforgalomnál történt a baleset szerdán, az okozó Toyota sofőrje előző este Eb-meccset nézve sörözött, és nem gondolta, hogy reggel ezt még kimutathatja a szonda.
Választott a vármegye is, változatlan erőviszonyok
A június 9-én megtartott választások után a Vas vármegyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados többségét, amiben közrejátszhatott, hogy a Tisza Párt az utolsó pillanatban mégsem indított jelölteket. A 13 vármegyei városban sem változtak jelentősen az erőviszonyok, mindössze két települést irányíthat új polgármester. A testületekben viszont egyre több a független, vagy civil szervezet delegálta képviselő, és kevesebb a fideszes politikus. Választások utáni megyei visszatekintő körképünk.
Szerdától megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt. is
Olimpiai sétát tartanak a szombathelyi olimpikonok emléktábláinál
A közelgő párizsi olimpiára hangolódva 2024. június 23-án, vasárnap délután, Olimpia Napján sétára hív minden sportbarátot a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.
Hamarosan indul a Lamantin improvizációs tábor
1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.