km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Hiába a felújtott ingyen rendelő, a Markusovszky kórházba költözik a háziorvosi ügyelet

Hiába a felújtott ingyen rendelő, a Markusovszky kórházba költözik a háziorvosi ügyelet

A háziorvosi ügyeleti rendszer jövőjével több cikkben is foglalkoztunk már. A város ingyen használatba adná december 1-től a felújított 11-es huszár úti rendelőt és a benne lévő modern műszereket, eszközöket, ám azt az ügyeleti ellátást átvevő Országos Mentőszolgálat és az Országos Kórházi Főigazgatóság visszautasította. Mára biztossá vált, a Markusovszky kórházban működik majd az új ügyeleti ellátási rendszer.

 

Mint azt mi is megírtuk, december 1-től az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvétellel működő ügyeletet hétköznap 16-tól 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8-tól 14 óráig biztosítja. Az OMSZ által biztosított háziorvosi ügyelet hétköznap 22 órától 8 óráig, hétvégén és ünnepnap 14 órától reggel 8 óráig tart. Első helyszínként az önkormányzat által nemrég felújított, 11-es huszár út 6. fsz. 15. szám alatti orvosi rendelőt jelölték meg közösen helyszínként, ám nemrég azt az utasítást küldte az OMSZ felsővezetése és az Országos Kórházi Főigazgatóság, hogy az OMSZ által működtetett alapellátási ügyelet szombathelyi telephelyét a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban helyezik el.


A városi közgyűlés múlt heti, október 26-i ülésén aztán határozatot hozott arról, hogy a város lemond a bérleti díjról, és az ingatlant ingyen adja át az OMSZ-nek.


A háziorvosi ügyeleti rendszer átalakításával kapcsolatban megkerestük az Országos Mentőszolgálatot. Válaszukban elküldték, hogy Vas vármegyében a tervek szerint idén decemberben kerül sor az egységes ügyeleti rendszer indítására. Az előkészületek megkezdődtek, a személyi és tárgyi feltételek az indulás időpontjára biztosítottak lesznek. A terveik szerint az egységes 1830-as ügyeleti telefonszám lép működésbe Vas vármegyében is, a betegek minőségbiztosított, magas színvonalú ellátásra számíthatnak. A részletekről az érintett önkormányzatokat, háziorvosokat és a lakosságot is tájékoztatni fogják.


Visszautaltak arra, hogy 2023. február 1. óta már 12 vármegyében működik az egységes alapellátási ügyeleti rendszer, több mint 170 ezer betegellátás történt. Az elmúlt időszak tapasztalatai alátámasztják, hogy optimális esetben az ügyeleti telephely kialakítása és működtetése a kórházak sürgősségi osztálya mellett, azokkal együttműködésben történik. A közös triage (súlyosság, ellátási igény szerinti betegosztályozás) segíti a betegek hatékony betegútszervezését, aminek eredménye, hogy a sürgősségi osztályokra csak a valóban sürgősségi (kórházi) ellátást, igénylő betegek kerüljenek és a járóbetegként kezelhető, ellátható betegek ne terheljék ezen osztályokat. Ennek előnye a másik oldalon is jól érezhető, hiszen az ügyeletben nem kell súlyos, esetleg életveszélyes betegek ellátását megkezdeni, szállításukat megszervezni és addig is a beteget felügyelni, hiszen az azonnal az intézményen, épületen belül megoldható. Egy jól szervezett rendszerben a két alrendszer egymást segíti, kiegészíti és a maga szintjein egymást tehermentesíti, emelték ki.


„A fenti, betegbiztonságot és minőségi betegellátást szolgáló elvet tervezzük érvényesíteni Szombathelyen is, ahol a Markusovszky kórház területén, a sürgősségi betegellátó osztállyal, illetve gyermekosztállyal szoros együttműködésben működhet az alapellátási ügyelet. Köszönettel vettük az önkormányzat felajánlását, mely egy 11-es Huszár úti telephely, valamint orvosi eszközök térítésmentes használatba adását tartalmazta, de a fentebb részletezett, a betegek érdekét szolgáló szakmai szempontok az esetleges anyagi, tárgyi hasznokat felülírják. Biztosíthatom arról, hogy az új alapellátási ügyeleti rendszer Vas vármegyei indulásakor a személyi és tárgyi feltételek Szombathelyen is teljeskörűen biztosítottak lesznek, így az önkormányzat köszönetet érdemlő felajánlásával terveink szerint nem kívánunk élni” – fogalmaztak. 


A parkolási aggodalmakkal kapcsolatban azt írták, hogy az ügyelet működési idejében a kórházi parkolók terhelése már csökken, a részletek kialakítása folyamatban van.


Kérdésünkre, hogy a 46 korábban ügyeletet ellátó szombathelyi orvosból hány írta alá eddig a szerződést, ezt válaszolták: „A háziorvosok részletes tájékoztatást kapnak, az OMSZ és a MOK által egyeztetett szerződések megkötése hamarosan megkezdődhet. Tapasztalataink szerint az új ügyeleti rendszer a háziorvosok számára is megfelelő feltételeket biztosít, az ügyeleti munkaterhelés és a szakmaiság sem tér el az alaptevékenységüktől.”

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak