km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Ilyen lesz januártól a kötelező visszaváltás a palackos italtermékeknél

Ilyen lesz januártól a kötelező visszaváltás a palackos italtermékeknél

2024. január 1-től új italcsomagolás visszaváltási rendszer jön Magyarországon, amelynek lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag palackos, „egyutas” italtermék vásárlásakor palackonként, egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta azt. Cél a műanyag, az üveg palackok és a fém italos dobozok 90%-os újrahasznosítása három éven belül.

Az EU előírása szerint 2029-ig a PET-palackok 90%-át vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani. Jelenleg ezeknek a műanyag és üveg italos palackoknak, valamint fém dobozoknak csak a töredékét hasznosítjuk újra, ami hatalmas terhelés a környezetnek. Jövő év elejétől a kormány bevezeti a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak többet kell fizetniük a termékeik után keletkező hulladék kezeléséért. Ez hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt elérjük a PET-palackok kívánt visszaváltási arányát, jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

A januártól induló új, EU-szabvány rendszerben minden üveg, fém és műanyag palackos, „egyutas” italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot.

A „többutasnak” nevezett, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét a csomagoláson a logóban.

A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása tartozik. Ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni. 

A kötelező visszaváltási rendszerben való részvétel alól a csekély mennyiségű, vagyis az évente 5000 darab terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók kapnak felmentést. Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre. A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

Ez a módszer az egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szempontból, hiszen motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye a palackot, és annak anyaga újra feldolgozható legyen a körforgásos gazdaságban, írja uniós tapasztalatokra hivatkozva a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., amely az új rendszer lebonyolításának felelőse lesz. Végzi a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladék átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását. 

A visszaváltást kötelező gépi úton biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer értékesítésből származik. Azaz minden közepes és nagyáruházban kötelezően lesznek Re-pontok, automaták.  A rendszerhez önkéntes alapon a kisebb üzletek is csatlakozhatnak gépi visszaváltóként.

Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, amennyiben a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával szeretnék biztosítani. (A csatlakozás részleteiről a MOHU weboldalán található részletes információ, és ugyanitt, valamint a hamarosan elérhető REpont applikációban teszik majd közzé elsőként a leszerződött és a fogyasztók számára elérhető visszaváltó pontok listáját is).

A visszaváltási folyamat során a felhasználó választhat, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kéri. Ezt kaphatja utalványban - így nyomtatja majd ki a gép -, amely levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Kérheti utalás formájában a bankszámlájára, ez úgy működik majd, hogy az automatába épített vonalkód-leolvasó segítségével a hamarosan elérhető applikációban a regisztrált ügyfél az elektronikus ügyfélkódjával (telefonja segítségével) azonosítja magát, a visszaváltási díjat pedig automatikusan jóváírják az ügyfélprofiljában rögzített bankszámláján. Végezetül lehet választani a jótékonysági célú felajánlást. Az automata kínál opciókat jótékonysági szervezetek közül, és egy adott időszak alatt felajánlott összegeket a gyűjtő kampány végeztével átutalják a kedvezményezettnek.

Jövőre egy ilyen palack jó eséllyel nem a szemétben végzi Fotó: Nagy Jácint

A DRS (Deposit Refund System)-rendszer külföldön már évek óta hatékony, a több mint 20 éve működő norvég mintát tartják az egyik legjobbnak Európában, de a balti országok mutatói is nagyon jók. Tapasztalataik alapján elmondható, hogy akár három év alatt is elérhető az EU által célként kijelölt 90%-os visszaváltási arány. Szlovákiában tavaly vezették be a rendszert, és náluk is fokozatosan emelkedik a visszaváltás arány.

kapcsolódó cikkek
A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát
A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát
A magyarok többsége támogatná, ha az ásványvizes palackokat az üvegekhez hasonlóan vissza lehetne váltani a boltokban - derült ki a Mizse ásványvíz márka megbízásából készített online reprezentatív felmérésből.
Január 1-től Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer
Január 1-től Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer
Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kommunikációs főosztálya szerdán az MTI-vel.
címkék
kapcsolódó cikkek
A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát
A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát
A magyarok többsége támogatná, ha az ásványvizes palackokat az üvegekhez hasonlóan vissza lehetne váltani a boltokban - derült ki a Mizse ásványvíz márka megbízásából készített online reprezentatív felmérésből.
Január 1-től Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer
Január 1-től Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer
Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kommunikációs főosztálya szerdán az MTI-vel.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.