km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Fél évszázad egy kötetben a magyar nyelv szolgálatában

Fél évszázad egy kötetben a magyar nyelv szolgálatában

A Szombathelyi Magyar Nyelvtudományi Tanszék megalakulásának elmúlt 50 évét foglalja össze az a kötet, amit hétfőn délután mutattak be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A könyv visszaemlékezés, összegzés, de a jövő terveit is felvázolja. A kötet a Savaria University Press Alapítvány gondozásában jelent meg.

 

A fél évszázad a magyar nyelv szolgálatában című kötet a szombathelyi Magyar Nyelvtudományi Tanszék megalakulásának 50. évfordulójára készült, az elkészítésében 20 szerző működött közre. A kötet célja nem csak a visszaemlékezés. Összegzi az elért eredményeket, és ismerteti az új terveket is. A könyv nagy részét Tóth Péter fogta össze, aki felkérte az aktív és nyugalmazott kollégákat, hogy rövid esszékben foglalják össze az elmúlt 50 év történéseit. 


Molnár Zoltán nyugalmazott főiskolai tanár elmondta, ők is bekapcsolódtak ebbe a tevékenységbe, számba vették a múltat, a hagyományokat, az újabb történéseket, ezzel együtt a jelenlegi kollégák a támogatásukkal hitet tettek a folytatás, az eredmények gyarapítása mellett.


A kötet bemutatóján Goda Máté, az ELTE SEK hallgatója Illyés Gyula Kenyértörés című művét olvasta fel. A könyvbemutatón elhangzott: a tanszék az egykori hallgatók számára a második otthont jelentette. Olyan közösséget, ahol lehetőségük volt a szakmai kiteljesedésre.


Czetter Ibolya, az ELTE Savaria Egyetemi Központ tanszékvezetője kiemelte, voltak és vannak olyan tanítványaik is, akik mindig a tanszék közelében tevékenykedtek, őket is arra kérték, hogy próbáljanak meg volt hallgatóként visszaemlékezni arra, hogy számukra mit jelentett az itteni élet. Mivel a tanszéknek a kutatás a fő profilja, a dialektológia, a nyelvjáráskutatás, ezért ők nyilván erre emlékeztek nagyon szívesen és erről vallottak számot.


A könyvbemutatón részt vettek egykori tanárok, akik jelen voltak a tanszék megalakulásának első éveiben is, visszaemlékeztek az 1970-es évek történéseire. Guttmann Miklós például már a kezdetektől fogva a tanszéken tanított. Elmondta, hogy munkájuk során mindig arra törekedtek, hogy a hallgatókkal közvetlen kapcsolatban legyenek, és a tehetséges fiatalokkal külön is foglalkozzanak. Szó esett a külhoni, különösen a maribori kapcsolat fontosságáról, valamint a diákkör gyűjtőmunkáiról is. A könyvbemutató a Berzsenyi Dániel Könyvtár, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar magyar nyelvtudományi tanszéke és a Magyar Nyelvtudományi Társaság szervezésében valósult meg.

 

 

Forrás: SZTV

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Parkoló autónak ütközött, ami kidöntött egy 20 kilovoltos vezetéket is tartó villanyoszlopot
A baleset Kenyeriben történt péntek reggel, az azt okozó Opelen nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítás, ráadásul a kocsi fiatal sofőrje, megpróbálta másra hárítani a felelősséget.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Diploma-kiállítás: létkérdések és válaszok (képgalériával)
Diploma-kiállítás nyílt pénteken az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék (VMT) képi ábrázolás szakos hallgatóinak mestermunkáiból az Írokéz Galériában (a Képtár épületében). A diákoknak az elmúlt három évben megszerzett tapasztalataikat is reprezentálják az alkotások.
Öt emberből négy használja az e-receptet
Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót - derült ki a Semmelweis Egyetem (SE) Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből.