km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Emlékparkot avattak Olaszfán a holokauszt évfordulóján

Emlékparkot avattak Olaszfán a holokauszt évfordulóján

Emlékparkot avattak a hegyháti Olaszfán a holokauszt évfordulója alkalmából. 80 évvel ezelőtt 12 zsidót hurcoltak el a faluból. A megemlékezésen részt vettek leszármazottak és egyházi vezetők is. A közösségi házban megnyílt kiállítás a Szombathelyi Zsidó Hitközség anyagából jött létre.

 

Az olaszfai közösségi házban kezdődött az emlékezés napra pontosan 80 évvel azután, hogy 1944. május 12-én két családot, összesen 12 embert vittek el a faluból. Az egyikük Wéber Anna volt, lánya, Eleonóra Kanadából érkezett – és most, miközben Kanadában az anyák napját ünneplik, ő édesanyjára az ő szülőfalujában emlékezhetett.

 

Imakönyv az egyik tárgy azon a tárlaton, amely az Olaszfán élt Wéber és Rechnitzer családok mindennapjait idézi meg, Mayer László levéltáros összeállításában nyílt kiállítás a helyi közösségi házban. Emlékmenet vezetett a falu határába: együtt sétáltak a most kialakított emlékparkhoz a helyi emlékezők. Oda, ameddig kísérték 80 évvel ezelőtt barátaik, szomszédaik a falut elhagyni kényszerült családokat.


Darvas István főrabbi, Szombathely rabbija elmondta, ezek a megemlékezések túlmutatnak a jelentésükön. Ezek azok az építőkockák, amikkel egy olyan jelent és egy olyan jövőt lehet építeni, ami biztonságot ad minden egyes embernek, aki itt él Magyarországon, és ezáltal tudunk érdemeket szerezni a múlt szereplőinek is, zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt.


Az olaszfai zsidó családok Vasvárra, aztán Szombathelyre került, majd haláltáborba. Számos történet őrzi emléküket – a mai napig. Dr. Székely János megyéspüspök hozzátette, itt Olaszfán a gyerekek bejártak a Wéber családhoz, s még az imádságokat is lassan megtanulták héberül. Kiemelte, milyen gyönyörű testvériség.


Olaszfa igyekszik méltón emlékezni: ezt szolgálja a hatalmas színes emlékmű, Balogh Eszter üvegművész munkája, amelynek leleplezése egyben az emlékpark avatása volt. Fekete Róbert polgármester elmondta még, ezt az emlékhelyet azért hozták létre, hogy örökre megőrizzék az áldozatok emlékét, hogy fényként világítson a világ viharaiban, hogy soha többé senkivel, sehol a világon ne fordulhasson elő hasonló tragédia.


Mécseseket gyújtottak és koszorúkat helyeztek el az emlékezők az olaszfai holokauszt emlékműnél, aztán kádist, gyászimát vezetett a főrabbi. Az olaszfai holokauszt emlékművet és emlékparkot kormányzati forrás, valamint a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány támogatásával alakították ki.

 

 

Forrás: SZTV

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Parkoló autónak ütközött, ami kidöntött egy 20 kilovoltos vezetéket is tartó villanyoszlopot
A baleset Kenyeriben történt péntek reggel, az azt okozó Opelen nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítás, ráadásul a kocsi fiatal sofőrje, megpróbálta másra hárítani a felelősséget.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Diploma-kiállítás: létkérdések és válaszok (képgalériával)
Diploma-kiállítás nyílt pénteken az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék (VMT) képi ábrázolás szakos hallgatóinak mestermunkáiból az Írokéz Galériában (a Képtár épületében). A diákoknak az elmúlt három évben megszerzett tapasztalataikat is reprezentálják az alkotások.
Öt emberből négy használja az e-receptet
Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót - derült ki a Semmelweis Egyetem (SE) Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből.