km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
Fordult az idő kereke: megnyílt a felújított Szima-malom és tárlata

Fordult az idő kereke: megnyílt a felújított Szima-malom és tárlata

Ötven évvel ezelőtt, 1973. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit a Vasi Skanzen: a vasárnapi jubileumi ünnepségen átadták a megújult Szima-malmot és a benne kialakított állandó néprajzi kiállítást is a közönségnek. 

Négy órára benépesült a Szima-malom előtti árnyas terület: a Magyar Géniusz Programnak köszönhetően felújított malom és a benne kialakított állandó kiállítás megnyitójára került sor, mely Bárdosi Jánosnak, a Skanzen néhai megálmodójának néprajzi gyűjteményét mutatja be. 

Köszöntőjében Csapláros Andrea, a Savaria múzeum igazgatója elmondta, hogy a múzeum tagintézményei nagy változáson mentek át 2013 óta. – Nemcsak arra gondolok, hogy a megyétől Szombathely Megyei Jogú Városhoz kerültünk, hanem a lényegre: a dolgok újragondolása, az innováció megtörtént – hangsúlyozta Csapláros Andrea. A mai múzeumi világban a fejlesztéshez szükséges pénzt projektek és pályázatok útján lehet megszerezni: a Vasi Skanzen esetében is több ilyen projekt teszi lehetővé a látható változást, mely kijelöli helyét ebben a térségben, hogy hogyan jut el egy kiállítóhelytől a közösség építéséig.

A Skanzen házai, épületei hírvivők a tágabb régió településein lévő elhagyott vagy kiüresedett népi építészet újragondolására – hangsúlyozta. A múzeum üzenetet hordoz, közvetít a múltból a jövőnek. Sokak számára az emlékezés helyszíne, míg másoknak az ismeretek tárháza, élményt nyújtó turisztikai központ vagy közösségi találkozóhely. A Magyar Géniusz Programnak köszönhetően, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálásában az enyészettől mentették meg a Szima-malmot, valamint állandó kiállítást és egy múzeumpedagógiai foglalkozásoknak helyet adó teret hoztak létre benne, egy új múzeumot a múzeumban – zárta beszédét az igazgató.

A jubiláló intézményt elsőként dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte: átadta Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke üdvözletét, valamint a közgyűlés által kiállított oklevelet. – Bárdosi János, a Skanzen megálmodója, motorja volt, aki megelőzte korát, mondta el az alelnök, hiszen turisztikai szakember is volt: a falumúzeum a Savaria Múzeum leglátogatottabb tagintézménye. Ma pedig egy szépen felújított épület állít emléket tevékenységének, mondta el Kondora Bálint, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a Skanzen működtetésében, értékes élmények lehetőségét teremtve ezzel meg minden korosztálynak: talán ez minden ilyen intézmény valódi missziója – zárta szavait az alelnök.

Az élet körforgását szimbolizálja a megújult Szima-malom, mely nemcsak egy épület, hanem egy időutazás is – mondta el köszöntő beszédében Horváth Soma alpolgármester –, mely lehetővé teszi számunkra, hogy betekintsünk azokba az évszázadokba, mikor a malomkerék forgása meghatározta a mindennapi élet ritmusát. Az alpolgármester örömtelinek és történelminek nevezte a megnyitó pillanatát. Örömtelinek, hiszen – az elmúlt évek egyik legjelentősebb szombathelyi kulturális beruházásaként – megújult a Szima-malom, valamint történelminek, mely nemcsak a múltunkra és hagyományainkra való visszaemlékezésről szól, hanem a jövőbe tekintésről is, azokra az értékekre és lehetőségekre rámutatva, melyek előttünk állnak.

– Ezt  a lehetőséget ismerte fel a Savaria Múzeum és a Vasi Skanzen, mikor elhatározták, nemcsak megújítják a malom épületét, de kiállítást is hoznak létre benne, így állítva emléket a múzeumalapító, néprajzkutató Bárdosi Jánosnak: itt is a körforgás mutatkozik meg. A körforgásé, melynek része az az állandó törekvés, hogy megőrizzük és továbbvigyük az elődök munkáit mindazok segítségével, akik ellátogatnak a múzeumfaluba. A Skanzen nemcsa a múltunkat ápolja, hanem a jövő generációinak is bemutatja lenyűgöző történelmi örökségünket – zárta szavait az alpolgármester, majd dr. Nemény András polgármester és Szombathely MJV Önkormányzata nevében oklevelet adott át Csapláros Andrea múzeumigazgatónak.

A tudomány malma című állandó kiállítást dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitotta meg, s a közönség, miután megkóstolhatta a Valkonyai Porta Pékműhely kenyerét,   megtekintette a háromszintes kiállítótérben elhelyezett néprajzi gyűjteményt. A kiállítás kurátorai dr. Illés Péter, Kmellár Viktória és Nagy Endre, tárlatvezetést a megnyitó napján Kmellár Viktória intézményvezető tartott a kiállításban, mely halászatot, a gyógynövényeket, népi gyógymódokat helyezi a fókuszba. 

A Vasi Skanzen 50. születésnapi ünnepsége az ELTE SEK Szökős táncegyüttes produkciójával folytatódott, majd, a gyümölcsösben vezetett sétát dr. Balogh Lajos botanikus. Hatkor Bognár Szilvia, Király Nóra és Kovács András adott koncertet Virágom, virágom címmel. A programot ügyességi játékok, kézműves foglalkozások és falu-képek vetítése tette még színesebbé.

TP
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.