km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Így táncolt Szombathely és Kőszeg felett a sarki fény pénteken este

Így táncolt Szombathely és Kőszeg felett a sarki fény pénteken este

Minden eddiginél erősebb geomágneses vihar érte el a Földet május 10-én este, így ismét elképesztő látványban lehetett részünk Magyarország több pontján, köztük Szombathelyen, Kőszegen és Sárváron is. A különleges égi jelenséget pedig rengetegen meg is örökítették.

Ismét látható volt szabad szemmel a sarki fény Magyarországon a fényszennyezéstől mentesebb helyeken az elmúlt napok napkitöréseinek hála.

Mint az Időkép írta, együttes erővel érte el bolygónkat több, az elmúlt napokban történt X erősséget elérő napkitörés, így az előzetes várakozásoknál hevesebb turbulenciákat okozott a Föld mágneses terében.

Szinte az ország valamennyi pontján megjelent a rózsaszínos, pirosas, lilás színű sarki fény pénteken sötétedés után, például Szombathelyen, Kőszegen és Sárváron is.

Az Időkép északi webkameráin éjfél után a rózsaszín árnyalatok mellett már feltűnt a zöld szín is, ami hazánkból nagyon ritkábban látható. Később pedig különleges türkiz árnyalatok domináltak, függőleges, kékeszöld sávok táncával, melyek szinte a zenit magasságág „lövelltek ki”, ahogy a geomágneses vihar áthelyeződött.

A pirosas, rózsaszínes árnyalatok több mint 300 kilométeres magasságban alakulnak ki, a zöld szín pedig alacsonyabb, általában 100 és 300 kilométer közötti magasságban. Ez a szín akkor keletkezik, amikor az oxigén atomok kölcsönhatásba lépnek a Napból származó töltött részecskékkel, tehát akkor tud megjelenni hazánkban, ha nagyon erős geomágneses viharok alakulnak ki.

Ilyen errőségű vihar egyébként 2005 óta nem volt, A Föld mágneses terében okozott zavar értékét mérő Kp-index péntek este 20 óra körül, majd 21:15-kor is az igen ritka, 8-as erősséget is elérte – írták.

Hozzátették, hogy mivel a Nap okozta gerjesztésnek 11 éves ciklusa van és most épp az aktív Nap időszakát éljük, így valószínűleg a következő 2-3 évben jó eséllyel láthatjuk még hazánk felett az aurora boralist.

 

Címlapfotó: Kőszegi Időjárás Előrejelzés

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Parkoló autónak ütközött, ami kidöntött egy 20 kilovoltos vezetéket is tartó villanyoszlopot
A baleset Kenyeriben történt péntek reggel, az azt okozó Opelen nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítás, ráadásul a kocsi fiatal sofőrje, megpróbálta másra hárítani a felelősséget.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Diploma-kiállítás: létkérdések és válaszok (képgalériával)
Diploma-kiállítás nyílt pénteken az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék (VMT) képi ábrázolás szakos hallgatóinak mestermunkáiból az Írokéz Galériában (a Képtár épületében). A diákoknak az elmúlt három évben megszerzett tapasztalataikat is reprezentálják az alkotások.
Öt emberből négy használja az e-receptet
Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót - derült ki a Semmelweis Egyetem (SE) Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből.