km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Állami kezelésbe kerül a Haladás Sportkomplexum: vezetőváltás lesz december végén az üzemeltető cég élén

Állami kezelésbe kerül a Haladás Sportkomplexum: vezetőváltás lesz december végén az üzemeltető cég élén

Ahogy arról beszámoltunk, állami kezelésbe kerül a Haladás Sportkomplexum jövőre. Az átadás-átvétel később lesz majd, január 1-től viszont ügyvezető-csere történik a létesítményt üzemeltető cég élén: visszatér a tavaly leváltott Gál Sándor.

Közös megegyezéssel szerződésbontást javasol Kovács Cecíliával, a Haladás Sportkomplexum ügyvezetőjével a város honlapjára felkerült polgármesteri előterjesztés. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a létesítményt a város átadja az államnak, egészen pontosan a működtető cégkerül 100 százalékos állami tulajdonba. A javaslat arról ír, hogy a leendő üzemeltető azt kérte, hogy az általa kért ügyvezető lássa el feladatot, ez pedig nem más, mint a jelenlegi városvezetés által leváltott Gál Sándor. Ő 2018 novemberétől vezette a Sportkomplexumot, emellett a szombathelyi Fidesz alelnöke és Hende Csaba országgyűlési képviselő munkatársa is volt. Gált - aki időközben Bucsu polgármestere lett - határozatlan időre nevezik ki, havi 600 ezer forintot keres. A munkaszerződésébe pedig bekerül, hogy a létesítmény bérlőinek (HVSE, Szombathelyi Haladás Kft., SZKKA stb.) a továbbra is köteles biztosítani a Sportkomplexum határoatát. Gálnak annak idején azért kellett mennie, mert nem hajtotta végre a közgyűlés határozatát, amely arról szólt, hogy értelmezhető időpont adjón edzésidőpontot az SZKKA felnőtt kézilabdázóinak. 
 

 

A sportlétesítményről dr. Nemény András polgármester karácsonyi interjújában beszélt a Savaria Fórumnak:

 

– A sportkomplexum felépítményeit birtokló cég teljes üzletrésze kerül állami tulajdonba. A város szempontjából ez azért fontos, mert nemcsak az üzemeltetésről beszélünk, hanem az amortizációból fakadó állagmegóvási javítási munkákról is. 15 milliárdos épületnél ez akár 600 millió forintot jelenthet évente, ennyit kell az állagmegóvásba beletenni. A garanciális időszakok lejárnak, innét kezdve a tulajdonosnak kell fizetnie ezt az évi 300 milliós üzemeltetési költség mellett. A kettő együtt közel 900 millió forint.  Ez így nagyon drága ajándék, természetesen a járványhelyzet sem tett jót azzal, hogy elmaradtak rendezvények. A szombathelyiek a váltásból semmit érzékelnek, a sportkomplexum itt marad, jó kompromisszumos konstrukció született. 
 

 

A fentiekről a polgármester és Hende Csaba közös sajtótájékoztatót tartottak, előtte pedig egy szurkolói ankéton is téma volt, hogy mi lesz stadionnal - előtte pedig volt egy levélváltás a város a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője között. Pontosabban annak üzemltetésével és fenntartásával. A 9,6 milliárd helyett végül 15 milliárd forintba kerülő Haladás Sportkomplexum működtetése komoly feladatot jelentett az erre a célra létrehozott városi cégnek, Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft-nek, amely 2017-ben évi 570 millió forintért keresett üzemeltetőt a létesítménynek, de nem talált. Hogy valójában mennyibe is kerül a városi tulajdonba került stadion és többi épület üzemeltetése, csak becslések születtek.  Átmeneti megoldást jelentett, hogy 2019-re és 2020-ra csaknem 300-300 millió forintot kapott az EMMI-től a HVSE a sportkomplexum fenntartására.  (Hogy ebbe az összegbe a Haladás futballcsapatának stadionhasználatát is beleértették-e, az vita tárgyát képezte. Egy őszi szurkolói ankéton látszott igazán, nem egyszerű a működtető városi cég, a HVSE, Haladás közötti pénzügyi és más viszonyokat követni.) Az viszont jól látható volt, hogy ha nem érkezik újabb minisztériumi segítség, akkor a járványhelyzet és az elvonások miatt amúgy rossz helyzetbe kerülő önkormányzatnak kell a százmilliós nagyságrendű fenntartási költségeket kifizetni.
 

December eleje óta kiderült, hogy az eddigi központi elvonások mellett újabb lépésekkel csökkenti a kormány a települések mozgásterét, így a városnak mindenképpen el kellett engednie a komoly kiadást jelentő sportlétesítményt.

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.