km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Pörögtek a filmek a Savaria Filmszemlén

Pörögtek a filmek a Savaria Filmszemlén

11. alkalommal rendezték meg a Savaria Filmszemlét, amely három napon keresztül kínált programot a nagyközönség számára. Ingyenesen vetítették a beküldött alkotásokat, a mustrához kapcsolódó szakmai konferencián pedig a mesterséges intelligencia és a film kapcsolatáról beszéltek az előadók. Megemlékeztek András Ferencről, aki a kezdetektől a szemle zsűritagja volt. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező 81 éves korában hunyt el.

 

Szerdán kezdődött el a Savaria Filmszemle. Idén 174 alkotás érkezett a Kárpát-medence minden részéből, ami rekordnak számít. A versenyfilmeket több kategóriában várták a szervezők.


Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia Egyesületének elnöke elmondta, hogy a tematika három évente változik, tehát a művészeti akadémia művészeti ágazataihoz igazítják háromévente a kiírásaikat. Az idei esztendőben a fotó-filmművészet, a színházművészet és az irodalom volt a téma. Ezek mellett a Médiahatóság által támogatott és az online tér lehetőségei és veszélyei című ifjúsági kategóriát írták ki. 


"Egy életnyi tapasztalat" címmel hirdették meg az egyik legnépszerűbb kategóriát, ahová idősekről szóló filmeket vártak, és több diákfilmet is értékelt a zsűri. A szemlét idén is kiegészítő programok kísérték, író-olvasó találkozót és színházi előadást is rendeztek, a szakmát pedig konferenciával szólították meg. 


Kollarik Tamás, a Savaria Konferencia elnöke kiemelte, nagyon innovatív a Savaria Filmszemle szervező gárdája és minden évben újdonságokkal próbálkozik. Látszik a Filmszemle felhozatalán, hogy folyamatosan jelen vannak a médiában, folyamatosan keresik az új utakat. Szerinte egy nagyon izgalmas kezdeményezés a médiatudatosság témakörben megkeresni a fiatalokat, megkeresni az egyetemeket, megkeresni a középiskolákat. A filmek alapján kijelentette, hogy 1-2 valódi gyöngyszem is kikerült közülük.


A médiatudatosság fordulópontja alcímet viselő programon arról is szó esett, hogy a mesterséges intelligencia milyen hatást gyakorol a filmiparra.


Pénteken 16 órától kezdődik a filmszemle díjátadó programja, a gálára mi is visszatérünk majd. 

 

Forrás: SZTV
Fotó: Savaria Filmszemle/Facebook
 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.