km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Egyezség: állami működtetésbe kerül a Haladás-stadion, a terület marad a város tulajdonában

Egyezség: állami működtetésbe kerül a Haladás-stadion, a terület marad a város tulajdonában

Az államhoz kerülhet a Haladás Sportkomplexum fenntartása és működtetése - ezt dr. Nemény András polgármester és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő jelentették be közös sajtótájékoztatójukon. A lépéssel az önkormányzat 300-400 milliós költségtől szabadul meg évente - számítások szerint ennyibe kerül a stadion és a többi létesítmény üzemeltetése.

A 9,6 milliárd helyett végül 15 milliárd forintba kerülő Haladás Sportkomplexum működtetése komoly feladatot jelentett az erre a célra létrehozott városi cégnek, Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft-nek, amely 2017-ben évi 570 millió forintért keresett üzemeltetőt a létesítménynek, de nem talált. Hogy valójában mennyibe is kerül a városi tulajdonba került stadion és többi épület üzemeltetése, csak becslések születtek.  Átmeneti megoldást jelentett, hogy 2019-re és 2020-ra csaknem 300-300 millió forintot kapott az EMMI-től a HVSE a sportkomplexum fenntartására.  (Hogy ebbe az összegbe a Haladás futballcsapatának stadionhasználatát is beleértették-e, az vita tárgyát képezte. Egy őszi szurkolói ankéton látszott igazán, nem egyszerű a működtető városi cég, a HVSE, Haladás közötti pénzügyi és más viszonyokat követni.) Az viszont jól látható volt, hogy ha nem érkezik újabb minisztériumi segítség, akkor a járványhelyzet és az elvonások miatt amúgy rossz helyzetbe kerülő önkormányzatnak kell a százmilliós nagyságrendű fenntartási költségeket kifizetni.
 

Mint a szerdai sajtótájékoztatón kiderült, a város elébe ment a dolgoknak.


-    Fontos, hogy a sportcsapataink jövője biztosított legyen a nehéz gazdasági helyzetben vagyunk a járvány miatt – kezdte dr. Nemény András. -  Az elmúlt hónapokban többször szóba került a Haladás futballcsapatának, valamint a sportkomplexum működtetésére kapott állami támogatásnak a kérdése. A minisztériumi pénz esetében teljes körű elszámolást szeretnénk, ami a futballklubra is kiterjed.  Már a polgármesterségem előtt azt mondtam, hogy a város költségvetésből nem lehet aránytalanul nagy összeget fordítani stadionüzemeltetésre. Ezt eddig nem is kellett megtenni, de nem láttunk arra garanciát, hogy az állami támogatás a jövőben is érkezik. Ezért a minisztériumban az elszámolás mellett a jövőről is tárgyaltunk. Felmerült egy olyan megoldás is, hogy az állam átvenné a sportkomplexum üzemeltetését. Erről beszéltünk Hende Csabával is, hogy ez egy közösen képviselt ügy lehet, és körvonalazódik is a megoldás. Ami a formai részt illeti: a telek a város tulajdonában maradna, ingyenes üzletrész-átruházással kerülne az állam tulajdonába a létesítmény. Szerdán ilyen tartalmú közgyűlési előterjesztést tettem, a frakcióknak öt napjuk van arra, hogy véleményezzék, ezután pedig a rendkívüli jogrendben polgármesterként hozom meg a döntést. Ha elfogadja a közgyűlés, elküldöm a minisztériumnak és utána indul az átadás-átvétel folyamata. A cél az lenne, a tulajdonrész január 1-től átkerüljön az állam tulajdonába és tiszta lappal induljon a fenntartó cég. Ehhez szükséges az elszámolás, erről szerdán egyeztetett a fenntartó, a futballklub és a HVSE. Megegyeztünk arról hogyan lesz gyakorlati elszámolás.


Hende Csaba úgy fogalmazott, bárcsak ne a pandémia mutatott volna rá arra, hogy mennyire fontos volt a sportlétesítmények ilyen fokú fejlesztése. A sportkomplexum 1000 fiatalnak nyújt sportolási lehetőséget, megemlítette, hogy az állam által épített stadion több szakmai díjat is elnyert. Kiemelte, tavaly és az idén közel 300-300 millió forint érkezett a létesítmény működtetésére.  A születőben lévő megállapodással a fenntartás állami feladattá válik. 


-    A sportkomplexum itt marad, ez a miénk, a szombathelyi gyerekek és a sportolók használják. A város érdekében összefogtunk a polgármester úrral - mondta Hende Csaba-, még akkor is, ha sok kérdésben nem értünk egyet.

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.