km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
Egyezség: állami működtetésbe kerül a Haladás-stadion, a terület marad a város tulajdonában

Egyezség: állami működtetésbe kerül a Haladás-stadion, a terület marad a város tulajdonában

Az államhoz kerülhet a Haladás Sportkomplexum fenntartása és működtetése - ezt dr. Nemény András polgármester és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő jelentették be közös sajtótájékoztatójukon. A lépéssel az önkormányzat 300-400 milliós költségtől szabadul meg évente - számítások szerint ennyibe kerül a stadion és a többi létesítmény üzemeltetése.

A 9,6 milliárd helyett végül 15 milliárd forintba kerülő Haladás Sportkomplexum működtetése komoly feladatot jelentett az erre a célra létrehozott városi cégnek, Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft-nek, amely 2017-ben évi 570 millió forintért keresett üzemeltetőt a létesítménynek, de nem talált. Hogy valójában mennyibe is kerül a városi tulajdonba került stadion és többi épület üzemeltetése, csak becslések születtek.  Átmeneti megoldást jelentett, hogy 2019-re és 2020-ra csaknem 300-300 millió forintot kapott az EMMI-től a HVSE a sportkomplexum fenntartására.  (Hogy ebbe az összegbe a Haladás futballcsapatának stadionhasználatát is beleértették-e, az vita tárgyát képezte. Egy őszi szurkolói ankéton látszott igazán, nem egyszerű a működtető városi cég, a HVSE, Haladás közötti pénzügyi és más viszonyokat követni.) Az viszont jól látható volt, hogy ha nem érkezik újabb minisztériumi segítség, akkor a járványhelyzet és az elvonások miatt amúgy rossz helyzetbe kerülő önkormányzatnak kell a százmilliós nagyságrendű fenntartási költségeket kifizetni.
 

Mint a szerdai sajtótájékoztatón kiderült, a város elébe ment a dolgoknak.


-    Fontos, hogy a sportcsapataink jövője biztosított legyen a nehéz gazdasági helyzetben vagyunk a járvány miatt – kezdte dr. Nemény András. -  Az elmúlt hónapokban többször szóba került a Haladás futballcsapatának, valamint a sportkomplexum működtetésére kapott állami támogatásnak a kérdése. A minisztériumi pénz esetében teljes körű elszámolást szeretnénk, ami a futballklubra is kiterjed.  Már a polgármesterségem előtt azt mondtam, hogy a város költségvetésből nem lehet aránytalanul nagy összeget fordítani stadionüzemeltetésre. Ezt eddig nem is kellett megtenni, de nem láttunk arra garanciát, hogy az állami támogatás a jövőben is érkezik. Ezért a minisztériumban az elszámolás mellett a jövőről is tárgyaltunk. Felmerült egy olyan megoldás is, hogy az állam átvenné a sportkomplexum üzemeltetését. Erről beszéltünk Hende Csabával is, hogy ez egy közösen képviselt ügy lehet, és körvonalazódik is a megoldás. Ami a formai részt illeti: a telek a város tulajdonában maradna, ingyenes üzletrész-átruházással kerülne az állam tulajdonába a létesítmény. Szerdán ilyen tartalmú közgyűlési előterjesztést tettem, a frakcióknak öt napjuk van arra, hogy véleményezzék, ezután pedig a rendkívüli jogrendben polgármesterként hozom meg a döntést. Ha elfogadja a közgyűlés, elküldöm a minisztériumnak és utána indul az átadás-átvétel folyamata. A cél az lenne, a tulajdonrész január 1-től átkerüljön az állam tulajdonába és tiszta lappal induljon a fenntartó cég. Ehhez szükséges az elszámolás, erről szerdán egyeztetett a fenntartó, a futballklub és a HVSE. Megegyeztünk arról hogyan lesz gyakorlati elszámolás.


Hende Csaba úgy fogalmazott, bárcsak ne a pandémia mutatott volna rá arra, hogy mennyire fontos volt a sportlétesítmények ilyen fokú fejlesztése. A sportkomplexum 1000 fiatalnak nyújt sportolási lehetőséget, megemlítette, hogy az állam által épített stadion több szakmai díjat is elnyert. Kiemelte, tavaly és az idén közel 300-300 millió forint érkezett a létesítmény működtetésére.  A születőben lévő megállapodással a fenntartás állami feladattá válik. 


-    A sportkomplexum itt marad, ez a miénk, a szombathelyi gyerekek és a sportolók használják. A város érdekében összefogtunk a polgármester úrral - mondta Hende Csaba-, még akkor is, ha sok kérdésben nem értünk egyet.

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Még idén teljes hosszában felújítják a Károly Róbert utcát
Nemény András polgármester és Németh Ákos, a körzet képviselője videóban számolt be a jó hírről a szombathelyieknek.
A török elnök rendkívüli állapotot hirdetett a földrengések sújtotta tartományokban
Törökországban a katasztrófa sújtotta 10 déli tartományban mintegy 13,5 millióan élnek.
Ittas sofőrök, súlyos sérüléssel járó baleset
Az elmúlt 24 órában az egyenruhások három, olyan járművezetőt is igazoltattak, akik szeszes ital fogyasztását követően ültek a volán mögé, írja a police.hu.
Éremért utazik az országos döntőre a Derkovits iskola csapata Egerbe
Gőzerővel készül a március 4-ei országos döntőre a Derkovits Gyula Általános Iskola csapata, miután a múlt héten megnyerte a gárda Játékos Sportvetélkedő országos elődöntőjét. Török Richárd, az alsó tagozatos együttes felkészítő tanára abban bízik, hogy sikerült dobogós helyen végezni az Egerben rendezendő megmérettetésen.
Az egészségipar szerepe a város jövőjében – szakmai konferencia a komplex rehabilitáció jegyében
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara és az at.home oktatási kutatóközpont február 7-én szakmai konferenciát tartott: Bokányi Adrienn tanácsnok városi, Király Gábor sportolói, a PTE munkatársai egyetemi szempontból beszéltek az egészségipar és a rehabilitáció szerepéről. A szakemberek által megfogalmazott közös cél, hogy Szombathely a jövőben egészségipari fellegvár legyen.