km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Zöld bajnok lett Szombathely

Zöld bajnok lett Szombathely

Minden várakozást felülmúlt Szombathelyen az ingyenes lakossági LED-csere program, amit elismeréssel díjazott a CYEB Energiamegoldások Kft. Az oklevelet szerdán vehette át dr. Nemény András a szombathelyi városházán.

Két körben, 2022 és 2023 végén indította útjára a szombathelyi önkormányzat és a CYEB Energiamegoldások Kft. az ingyenes lakossági LED-csere programot, melynek keretében modern, takarékos fényforrásokra lehetett cserélni a hagyományos, nagyobb energiaigényű villanykörtéket. A korszerűbb izzók ugyanis alacsonyabb villanyszámlát, éves szinten akár 50 ezer forintos megtakarítást is jelenthetnek a szombathelyi családoknak.

A régi, hagyományos izzókkal szemben mintegy 80-85 százalékkal kevesebb energia szükséges egyetlen LED-es izzó működéséhez, élettartamuk pedig akár 10 év is lehet, így ezek használatával jelentős összeget spórolhatunk évente, ráadásul a környezetünk védelméhez is hozzájárulhatunk. Egy izzó értéke 2000 forint, így egy átlagos fogyasztású család a megtakarításokon túl több tízezer forintnyi értékhez is hozzájut.

Az ingyenes lakossági LED-csere programra összesen 5 611 háztartás regisztrált, nekik 75 412 darab égőt osztottak ki, melynek értéke 143 659 860 forint. Ezzel pedig összesen 234 154 260 forintot takarítottak meg a szombathelyiek, ami országos szinten is kiemelkedő eredménynek számít.

Mivel a program Szombathelyen minden várakozást felülmúlt, a CYEB Kft. Zöld Bajnok címet adományozott a városnak. Az elismerést Meixner István kiemelt ügyfélkapcsolatokért felelős igazgató adta át dr. Nemény András polgármesternek, Horváth Soma alpolgármesternek és dr. Károlyi Ákos jegyzőnek szerdán a szombathelyi városházán.

„Óriási összeggel tehermentesítettük és ajándékoztuk meg a szombathelyi háztartásokat a CYEB segítségével. De nyilván az is volt a cél, hogy egy energiahatékonyabb városunk legyen, aminek a következménye, hogy a szén-dioxid megtakarítás mértéke is nagyobb lett: 880 tonnát takarítottunk meg ezeknek az izzóknak a segítségével. Nagyon nagy számok ezek, de valósak. Tökéletesen beleillik mindez abba a képbe, amit már az első pillanattól kezdve szerettünk volna megvalósítani Szombathelyen: óriási a különbség, egy tisztább, zöldebb és környezetbarátabb városról beszélhetünk és a LED-csere program zászlóshajója mindennek. Hiszek benne, hogy tovább folytatódik ez a jó kapcsolat, akár ezzel a programmal, akár más környezetbarát vagy a várossegítő program tekintetében, hiszen a cég és mi is abban hiszünk, hogy közösen a lakossággal csodákat lehet tenni” – mondta a polgármester.

„Különösen örülök, hogy hosszú idő után újra elmondhatjuk, hogy ismét van zöld bajnoka a városnak. De ez esetben a csapatot az önkormányzat és a szombathelyi lakosság példaértékű összefogása alkotta meg. Ez azt is jelenti számunkra egy kicsit, hogy jól látható, hogy a szombathelyiek „vasból” vannak. Nagyszerű dolog, hogy egymásra talált az önkormányzat és a lakosság. Bízunk mi is abban, hogy a jövőben is folytatódhat ez a közös munka” – tette hozzá Meixner István.

Az elismeréssel jutalom is jár: a CYEB minden kiosztott LED után öt forintot adományoz az önkormányzatnak. Ez 377 060 forintot jelent, amit a Gagarin utcai idősek klubjának ajánlott fel az önkormányzat.

 

CzB

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
A LED-jobb megoldás!
A LED-jobb megoldás!
Nagy sikernek örvendett a szombathelyi önkormányzat ingyenes lakossági LED-csere programja, így 2023-ban másodszorra is elindították a projektet, melynek keretében ingyenesen juthattak energiatakarékos LED-izzókhoz azok, akik lemaradtak az első körről.
kapcsolódó cikkek
A LED-jobb megoldás!
A LED-jobb megoldás!
Nagy sikernek örvendett a szombathelyi önkormányzat ingyenes lakossági LED-csere programja, így 2023-ban másodszorra is elindították a projektet, melynek keretében ingyenesen juthattak energiatakarékos LED-izzókhoz azok, akik lemaradtak az első körről.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.
Ne vigyük haza a madárfiókákat és az állatkölyköket!
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vigyázat! Megint csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.