km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A LED-jobb megoldás!

A LED-jobb megoldás!

Nagy sikernek örvendett a szombathelyi önkormányzat ingyenes lakossági LED-csere programja, így 2023-ban másodszorra is elindították a projektet, melynek keretében ingyenesen juthattak energiatakarékos LED-izzókhoz azok, akik lemaradtak az első körről.

2022 novemberében indította el a szombathelyi önkormányzat a CYEB Energiamegoldások Kft. közreműködésével a lakossági LED-csere programot, melynek keretében modern, takarékos fényforrásokra lehetett cserélni a hagyományos, nagyobb energiaigényű villanykörtéket. A korszerűbb izzók ugyanis alacsonyabb villanyszámlát, éves szinten így pedig akár 50 ezer forintos megtakarítást is jelenthetnek a szombathelyi családoknak.

A régi, hagyományos izzókkal szemben mintegy 80-85 százalékkal kevesebb energia szükséges egyetlen LED-es izzó működéséhez, élettartamuk pedig akár 10 év is lehet, így ezek használatával jelentős összeget spórolhatunk évente, ráadásul a környezetünk védelméhez is hozzájárulhatunk. Egy izzó értéke 2000 forint, így egy átlagos fogyasztású család a megtakarításokon túl több tízezer forintnyi értékhez is hozzájut.
A CYEB adatai szerint az első körben, tehát 2022. december 1-től 2023. január 15-ig összesen 4354 szombathelyi háztartás jelentkezett a programra és tavasszal 58 267 darab izzót osztott ki ingyenesen az önkormányzat. Az égők a Galambos Trans Kft. önzetlen segítségének köszönhetően jutottak el Szombathelyre, a kiosztás 13 helyszínen, gördülékenyen történt.

A CYEB szerint is minden várakozást felülmúlt az első program, országosan a regisztrációban és a kiosztott LED-ek számában is harmadik lett Szombathely, így elsők között hirdette meg az önkormányzat a LED-csereprogram második ütemét, mellyel összességében százmilliós nagyságrendben segítik a szombathelyi családokat, háztartásokat.

A második körös jelentkezés 2023. október 1-től november 15-ig tartott és ezúttal kizárólag azok élhettek a lehetőséggel, akik az első körről lemaradtak. Összesen 1224 szombathelyi háztartás jelentkezett a programra, így 2024 február 1-ig összesen 16 383 darab izzót oszt ki ingyenesen az önkormányzat.

„Félidőnél jár a LED-csereprogram osztási fázisa, és összességében azt tudjuk elmondani a programról, hogy mindkét kör rendkívül sikeres volt: jól sikerült maga a kampány és az egész program megvalósítása is. Ha a regisztrált háztartások számát nézzük, akkor tudomásom szerint a harmadikak vagyunk a megyeszékhelyek között” – kezdte Horváth Soma alpolgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A két programban összesen 5.578 háztartás regisztrált, ez pedig azt jelenti, hogy összesen 74.650 LED-izzót kapnak ingyenesen a szombathelyiek.

„Továbbra is azt tudjuk mondani, hogy ez a LED-jobb megoldás. Jöjjenek és vegyék át az izzókat, akik regisztráltak!” – mondta az alpolgármester, majd köszönetet mondott a Galambos Trans Kft.-nek, hogy az első kör után és a másodikban is segédkeztek abban, hogy eljussanak Szombathelyre a LED-izzók.

Dr. Károlyi Ákos jegyző elmondta, hogy az átvételre két hetük van a regisztrálóknak, egészen február 1-ig lesz erre lehetőség a városháza földszinti kistermében ügyfélfogadási napokon, tehát hétfőn, szerdán és csütörtökön, ügyfélfogadási időben.

Fontos, hogy az átvételhez két alapdokumentum szükséges: mindenki vigye magával a személyigazolványát és a lakcímkártyáját, illetve, ha valaki bármilyen okból kifolyólag nem tud személyesen megjelenni, és nem tudja átvenni az izzókat, akkor ezt bárki megteheti helyette meghatalmazással.

„A célunk az, hogy hasonlóan az első körhöz, szinte az összes izzót eljuttassuk a jogosultakhoz a következő két héten belül, amire jó esélyünk is van, hiszen ahogy most látom, épp zajlott a háttérben még egy átadás, így akkor már 658-an vették át a második körös regisztrációból az izzókat. Úgyhogy még körülbelül félezer szombathelyit várunk, hogy az összes izzót sikeresen kioszthassa a hivatal. A kollégáknak ezúton is nagyon szépen köszönöm az önkéntes munkákat ebben a körben is” – mondta Károlyi Ákos.

Horváth Soma a sajtótájékoztató végén elárulta azt is, hogy a nagy sikerre való tekintettel már keresi az önkormányzat a jövőbeli együttműködési lehetőségeket a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel, hogy további lakosságot segítő energiahatékony megoldásban tudjanak majd együtt dolgozni.

A LED fényforrásokat 2024. január 15-étől február 1-jéig lehet átvenni a Polgármesteri Hivatal földszinti kistermében (Szombathely, Kossuth L. u. 1-3.) ügyfélfogadási időben:

  • hétfő: 8.00 – 12.00, valamint 13.00 – 15.30 között
  • szerda: 8.00 - 12.00 és 13.00 – 17.00 között
  • csütörtök: 8.00 – 12.00, valamint 13.00 – 15.30 között

Az átvételhez kérik, vigye magával a személyi igazolványát és lakcímkártyáját! 
Ha nem az Ön nevére szól a villanyszámla, kérnek egy meghatalmazást is a villanyszámla tulajdonosa és két tanú aláírásával, amelyben a regisztrált személy meghatalmazza Önt a LED-ek átvételére. A meghatalmazás átvehető személyesen a Városháza portáján vagy letölthető a www.ledcsere.hu oldalról. 

 

CzB

Fotó: Bonyhádi Zoltán

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.