km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen

Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen

Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.

 

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata felé az első lakossági jelzések 2021. évben érkeztek arra vonatkozóan, hogy Szombathely belterületén vaddisznók jelenléte és károkozása tapasztalható (2021. évben összesen 4, 2022. évben 10, míg 2023. évben már 19 lakossági jelzés érkezett). A vaddisznók belterületi megjelenésével kapcsolatos lakossági bejelentések kivétel nélkül Szombathely nyugati területeiről, a Csónakázó-tó környékéről, az oladi, valamint a parkerdei városrészről érkeztek. Ezek a területek egyaránt az Aranypatak Vadásztársasághoz tartoznak.


A bejelentésekben a lakók a vaddisznók által okozott károkról számoltak be, továbbá több bejelentés szerint félnek az esetenként támadólag is fellépő vadaktól, az érintett területen élők több esetben már félelemben mentek ki az utcára. Továbbá a helyi internetes portálok is gyakran közöltek olvasói videókat, beszámolókat a vaddisznók belterületi jelenlétéről. Az esetekről mi is beszámoltunk, a cikkeket itt és itt olvashatja. Foglalkoztunk azzal, hogy egyre több a vad a városban, illetve azzal, hogy a déli városrész lakói arról panaszkodnak, hogy a távolban vadriasztó gázágyúk keltenek elviselhetetlen zajt. Arról is olvashattak, hogy megoldást keresnek a városban egyre többször megjelenő vadak ellen. 
 

 
Az önkormányzat által megbízott vadászok 2023. augusztus 31-ig hat ütemben eddig összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki. Erre összesen 8 millió 983 ezer 723 forintot fizetett ki az önkormányzat. 


Utoljára az önkormányzathoz július 19-én érkezett lakossági bejelentés. Ugyanakkor ősszel várhatóan ismét megnövekednek az észlelések, ezért indokolt az elejtések folytatása. A tervek szerint idén még további 10 vaddisznóval végeznek a vadászok.


2023. október 1. napjától kezdve az alábbi rendszerre tesznek javaslatot: 2023. december 31-ig az Aranypatak Vadásztársaság 4 vadásza látja el a feladatot úgy, hogy egyidejűleg 2 vadász lesz szolgálatban, az időszakokat úgy felosztva, hogy a 2 páros 2 naponta váltja egymást. A vadászoknál lesz egy mobiltelefon, amelynek hívószámát a sajtón keresztül nyilvánosságra hozza az önkormányzat. Így vaddisznók belterületi észlelése esetén bárki értesítheti az ügyeletes vadászt 18 és 24 óra között, aki gyakorlatilag azonnal tud intézkedni. Ezzel a megoldással reményeik szerint még a korábbiaknál is hatékonyabb, azonnal reagálni képes rendszert lehet működtetni. 
A lakosság a belterületen lévő vadakkal kapcsolatosan – a külön e célra létrehozott – belteruletiva-dak@szombathely.hu e-mail címre tehet közérdekű bejelentést. Az önkormányzat a bejelentést megküldi az Aranypatak Vadásztársaság részére, így szintén rövid időn belül megtörténhet az intézkedés. 

 

Illusztráció: pixabay.com

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.