km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen

Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen

Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.

 

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata felé az első lakossági jelzések 2021. évben érkeztek arra vonatkozóan, hogy Szombathely belterületén vaddisznók jelenléte és károkozása tapasztalható (2021. évben összesen 4, 2022. évben 10, míg 2023. évben már 19 lakossági jelzés érkezett). A vaddisznók belterületi megjelenésével kapcsolatos lakossági bejelentések kivétel nélkül Szombathely nyugati területeiről, a Csónakázó-tó környékéről, az oladi, valamint a parkerdei városrészről érkeztek. Ezek a területek egyaránt az Aranypatak Vadásztársasághoz tartoznak.


A bejelentésekben a lakók a vaddisznók által okozott károkról számoltak be, továbbá több bejelentés szerint félnek az esetenként támadólag is fellépő vadaktól, az érintett területen élők több esetben már félelemben mentek ki az utcára. Továbbá a helyi internetes portálok is gyakran közöltek olvasói videókat, beszámolókat a vaddisznók belterületi jelenlétéről. Az esetekről mi is beszámoltunk, a cikkeket itt és itt olvashatja. Foglalkoztunk azzal, hogy egyre több a vad a városban, illetve azzal, hogy a déli városrész lakói arról panaszkodnak, hogy a távolban vadriasztó gázágyúk keltenek elviselhetetlen zajt. Arról is olvashattak, hogy megoldást keresnek a városban egyre többször megjelenő vadak ellen. 
 

 
Az önkormányzat által megbízott vadászok 2023. augusztus 31-ig hat ütemben eddig összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki. Erre összesen 8 millió 983 ezer 723 forintot fizetett ki az önkormányzat. 


Utoljára az önkormányzathoz július 19-én érkezett lakossági bejelentés. Ugyanakkor ősszel várhatóan ismét megnövekednek az észlelések, ezért indokolt az elejtések folytatása. A tervek szerint idén még további 10 vaddisznóval végeznek a vadászok.


2023. október 1. napjától kezdve az alábbi rendszerre tesznek javaslatot: 2023. december 31-ig az Aranypatak Vadásztársaság 4 vadásza látja el a feladatot úgy, hogy egyidejűleg 2 vadász lesz szolgálatban, az időszakokat úgy felosztva, hogy a 2 páros 2 naponta váltja egymást. A vadászoknál lesz egy mobiltelefon, amelynek hívószámát a sajtón keresztül nyilvánosságra hozza az önkormányzat. Így vaddisznók belterületi észlelése esetén bárki értesítheti az ügyeletes vadászt 18 és 24 óra között, aki gyakorlatilag azonnal tud intézkedni. Ezzel a megoldással reményeik szerint még a korábbiaknál is hatékonyabb, azonnal reagálni képes rendszert lehet működtetni. 
A lakosság a belterületen lévő vadakkal kapcsolatosan – a külön e célra létrehozott – belteruletiva-dak@szombathely.hu e-mail címre tehet közérdekű bejelentést. Az önkormányzat a bejelentést megküldi az Aranypatak Vadásztársaság részére, így szintén rövid időn belül megtörténhet az intézkedés. 

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.