km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Egyre több a vaddisznó Szombathelyen is

Egyre több a vaddisznó Szombathelyen is

Már több mint harminc vaddisznó él Szombathely belterületén. Az első lakossági jelzések 2021-ben érkeztek az önkormányzathoz a vadakról, azóta egyre nő a bejelentések száma. Az ide vonatkozó jogi szabályozás arról nem rendelkezik, hogy kinek a feladata az állatok befogása.

 

Többen készítettek már felvételt a város nyugati részén megjelenő vaddisznókról. A jelenség más nagyobb városokban is egyre gyakoribb, a Megyei Jogú Városok Szövetségének e heti tanácskozásán is szóba került a téma, a jegyzők napirenden kívül osztották meg egymással ide vonatkozó tapasztalataikat. A jelenleg hatályos jogi szabályozás arról nem rendelkezik, kinek a felelőssége a belterületen élő állatok befogása, illetve ki téríti meg az általuk okozott kárt.


Dr. Károlyi Ákos jegyző elmondta, miután nem vadászterületről vagy vadásztársasághoz tartozó területről kiváltott vadakról van szó, hanem belterületen született vadakról, ennek a kártérítéssel kapcsolatos vonatkozásai jelenleg minimum kérdésesek és bizonytalanok. Más megyei jogú városok egyébként arról számoltak be, hogy bírósági perek vannak folyamatban.  Azoknak az eredménye majd egyfajta iránymutatásul szolgálhat ezekben a kérdésekben.


Az önkormányzat a vadásztársaságok képviselőivel, a rendőrség és a kormányhivatal munkatársaival is egyeztetett. Közösen arra jutottak, hogy a leghatékonyabb megoldás a vaddisznók kilövése, így hivatásos vadászt bíztak meg a feladattal. Eddig tizenöt vadat ejtett el, ami 2,4 millió forintjába került az önkormányzatnak. Még nyolc állat kilövése szerepel a tervekben, a város összesen 4,1 millió forintot szán a probléma kezelésére.


Szombathelyen leginkább az Emlékmű mögötti területen, az egykori Szabadidőközpont környékén lehetett vaddisznókkal találkozni. Szinetár Csaba zoológus, tanár (ELTE-SEK, Biológia Tanszék) elmondta, amellett, hogy az állatok kárt tehetnek a kertekben, az emberre is veszélyesek lehetnek. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy agresszíven viselkednek. Erre elsősorban akkor van esély, ha malacaik vannak, azaz május végéig.


“Ha valaki vaddisznót lát, ne közelítse meg, ne váltson ki belőle olyan védekezési reakciót, ami tulajdonképpen ezt a fajta agresszivitást eredményezheti. Lehetőség szerint feltűnés nélkül, kerülje el a közelebbi kapcsolatot” – hívta fel a figyelmet a zoológus. 


Főleg azoknak ajánlott a fokozott óvatosság, akik a környéken kutyát sétáltatnak, hiszen az ebek természetes kíváncsisága, közeledése felingerelheti a vadkant. Ajánlott tehát a póráz használata. A vadészlelésekről a 112-es segélyhívó számon lehet bejelentést tenni.

 

 

Illusztráció: pixabay.com

Videó forrása: Facebook - Verasztó Attila felvételei

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.