km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Megoldást keresnek a városban egyre többször megjelenő vadak ellen

Megoldást keresnek a városban egyre többször megjelenő vadak ellen

Egyre többször fordul elő Európa-szerte és Szombathelyen is, hogy a vadak bejönnek a városba. Legutóbb a Csónakázó-tónál kapott lencsevégre valaki egy vaddisznót. De már hódokról, őzekről és rókákról is érkezett bejelentés az önkormányzathoz, vagy tettek ki képeket a közösségi oldalakra. A problémáról az előző közgyűlésen is szó esett, a város a megoldást keresi, ezért kerekasztal-beszélgetésre hívták a hatóságok és a vadásztársaságok képviselőit.

 

Békésen legelészik egy vaddisznó a Csónakázó tónál: egy járókelő hívta fel a nyugat.hu figyelmét arra, hogy napok óta látják az állatot, és veszélyesnek tartják.


Dr. László Győző alpolgármester szerint félniük nem kell az embereknek, hiszen a vadon élő állatok jobban félnek az emberektől, mint fordítva. Szélsőséges eseteket kivéve a vad, amikor megérzi az ember jelenlétét, akkor inkább távozik és kerüli a bármilyen fajta konfrontációt. Ettől függetlenül ez egy fontos probléma, ők is kaptak jelzéseket.


Az áprilisi közgyűlésen is téma volt a Szombathelyen és Európa-szerte tapasztalható jelenség, hogy a vadon élő állatok a városban keresnek élelmet, vizet. A vasi megyeszékhely lakói láttak már a Berzsenyi téren átkocogó vadmalacot, vagy a kórház környékén rohangáló őzbakot. De olyan esetekről is érkezett bejelentés, hogy kerteket túrtak fel, vagy legeltek le a vadak. 


Dr. Nemény András polgármester hangsúlyozta, a céljuk az, hogy a lakosságot amennyire lehet, meg tudják nyugtatni a jogszerűség betartásával és a partnerekkel együtt.


Ennek érdekében hívta össze a város a Szombathely környékén érdekelt 6 vadásztársaság, a rendőrség, a kormányhivatal képviselőit és a tájegységi fővadászt, hogy közösen keressenek megnyugtató megoldást a problémára. Az élőhelyek beszűkülése miatt jönnek be a településekre a vadak. Az elmúlt 30 évben a lakott területek nagysága 17 %-kal növekedett. Az aszályos időszakban pedig az öntözött belterületek egész éven át táplálkozási lehetőséget biztosítanak az állatok számára. Az illegális hulladéklerakó, vagy a helytelen háziállat-tartás főleg a rókákat vonzza. A városszéli területeken a kisebb vadászati nyomás miatt is nőhet az állomány.


Turay András tájegységi fővadász hozzátette, akár egy zártkerti részen, ami nem a vadászterület része, próbál vadat nagyobb számban elejteni, de ez nem mindig sikeres. Főleg olyan időszakban, amikor lényegesen több ember tartózkodik ezeken a területeken.


Több javaslat is született a betévedő vadak befogására, és arra, hogy miként csökkenthető a belterületre kerülő vadon élő állatok száma. Ezeket a hivatal megvizsgálja. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a lakosság tájékoztatására is.

 

Fotó: Dr. Nemény András Facebook-oldala

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.