km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Megoldást keresnek a városban egyre többször megjelenő vadak ellen

Megoldást keresnek a városban egyre többször megjelenő vadak ellen

Egyre többször fordul elő Európa-szerte és Szombathelyen is, hogy a vadak bejönnek a városba. Legutóbb a Csónakázó-tónál kapott lencsevégre valaki egy vaddisznót. De már hódokról, őzekről és rókákról is érkezett bejelentés az önkormányzathoz, vagy tettek ki képeket a közösségi oldalakra. A problémáról az előző közgyűlésen is szó esett, a város a megoldást keresi, ezért kerekasztal-beszélgetésre hívták a hatóságok és a vadásztársaságok képviselőit.

 

Békésen legelészik egy vaddisznó a Csónakázó tónál: egy járókelő hívta fel a nyugat.hu figyelmét arra, hogy napok óta látják az állatot, és veszélyesnek tartják.


Dr. László Győző alpolgármester szerint félniük nem kell az embereknek, hiszen a vadon élő állatok jobban félnek az emberektől, mint fordítva. Szélsőséges eseteket kivéve a vad, amikor megérzi az ember jelenlétét, akkor inkább távozik és kerüli a bármilyen fajta konfrontációt. Ettől függetlenül ez egy fontos probléma, ők is kaptak jelzéseket.


Az áprilisi közgyűlésen is téma volt a Szombathelyen és Európa-szerte tapasztalható jelenség, hogy a vadon élő állatok a városban keresnek élelmet, vizet. A vasi megyeszékhely lakói láttak már a Berzsenyi téren átkocogó vadmalacot, vagy a kórház környékén rohangáló őzbakot. De olyan esetekről is érkezett bejelentés, hogy kerteket túrtak fel, vagy legeltek le a vadak. 


Dr. Nemény András polgármester hangsúlyozta, a céljuk az, hogy a lakosságot amennyire lehet, meg tudják nyugtatni a jogszerűség betartásával és a partnerekkel együtt.


Ennek érdekében hívta össze a város a Szombathely környékén érdekelt 6 vadásztársaság, a rendőrség, a kormányhivatal képviselőit és a tájegységi fővadászt, hogy közösen keressenek megnyugtató megoldást a problémára. Az élőhelyek beszűkülése miatt jönnek be a településekre a vadak. Az elmúlt 30 évben a lakott területek nagysága 17 %-kal növekedett. Az aszályos időszakban pedig az öntözött belterületek egész éven át táplálkozási lehetőséget biztosítanak az állatok számára. Az illegális hulladéklerakó, vagy a helytelen háziállat-tartás főleg a rókákat vonzza. A városszéli területeken a kisebb vadászati nyomás miatt is nőhet az állomány.


Turay András tájegységi fővadász hozzátette, akár egy zártkerti részen, ami nem a vadászterület része, próbál vadat nagyobb számban elejteni, de ez nem mindig sikeres. Főleg olyan időszakban, amikor lényegesen több ember tartózkodik ezeken a területeken.


Több javaslat is született a betévedő vadak befogására, és arra, hogy miként csökkenthető a belterületre kerülő vadon élő állatok száma. Ezeket a hivatal megvizsgálja. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a lakosság tájékoztatására is.

 

Fotó: Dr. Nemény András Facebook-oldala

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.