km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Megoldást keresnek a városban egyre többször megjelenő vadak ellen

Megoldást keresnek a városban egyre többször megjelenő vadak ellen

Egyre többször fordul elő Európa-szerte és Szombathelyen is, hogy a vadak bejönnek a városba. Legutóbb a Csónakázó-tónál kapott lencsevégre valaki egy vaddisznót. De már hódokról, őzekről és rókákról is érkezett bejelentés az önkormányzathoz, vagy tettek ki képeket a közösségi oldalakra. A problémáról az előző közgyűlésen is szó esett, a város a megoldást keresi, ezért kerekasztal-beszélgetésre hívták a hatóságok és a vadásztársaságok képviselőit.

 

Békésen legelészik egy vaddisznó a Csónakázó tónál: egy járókelő hívta fel a nyugat.hu figyelmét arra, hogy napok óta látják az állatot, és veszélyesnek tartják.


Dr. László Győző alpolgármester szerint félniük nem kell az embereknek, hiszen a vadon élő állatok jobban félnek az emberektől, mint fordítva. Szélsőséges eseteket kivéve a vad, amikor megérzi az ember jelenlétét, akkor inkább távozik és kerüli a bármilyen fajta konfrontációt. Ettől függetlenül ez egy fontos probléma, ők is kaptak jelzéseket.


Az áprilisi közgyűlésen is téma volt a Szombathelyen és Európa-szerte tapasztalható jelenség, hogy a vadon élő állatok a városban keresnek élelmet, vizet. A vasi megyeszékhely lakói láttak már a Berzsenyi téren átkocogó vadmalacot, vagy a kórház környékén rohangáló őzbakot. De olyan esetekről is érkezett bejelentés, hogy kerteket túrtak fel, vagy legeltek le a vadak. 


Dr. Nemény András polgármester hangsúlyozta, a céljuk az, hogy a lakosságot amennyire lehet, meg tudják nyugtatni a jogszerűség betartásával és a partnerekkel együtt.


Ennek érdekében hívta össze a város a Szombathely környékén érdekelt 6 vadásztársaság, a rendőrség, a kormányhivatal képviselőit és a tájegységi fővadászt, hogy közösen keressenek megnyugtató megoldást a problémára. Az élőhelyek beszűkülése miatt jönnek be a településekre a vadak. Az elmúlt 30 évben a lakott területek nagysága 17 %-kal növekedett. Az aszályos időszakban pedig az öntözött belterületek egész éven át táplálkozási lehetőséget biztosítanak az állatok számára. Az illegális hulladéklerakó, vagy a helytelen háziállat-tartás főleg a rókákat vonzza. A városszéli területeken a kisebb vadászati nyomás miatt is nőhet az állomány.


Turay András tájegységi fővadász hozzátette, akár egy zártkerti részen, ami nem a vadászterület része, próbál vadat nagyobb számban elejteni, de ez nem mindig sikeres. Főleg olyan időszakban, amikor lényegesen több ember tartózkodik ezeken a területeken.


Több javaslat is született a betévedő vadak befogására, és arra, hogy miként csökkenthető a belterületre kerülő vadon élő állatok száma. Ezeket a hivatal megvizsgálja. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a lakosság tájékoztatására is.

 

Fotó: Dr. Nemény András Facebook-oldala

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.