km/óra
  2023.06.09., péntek  •  Félix napja
Dacia
Vadak a városban: fogynak az élőhelyek

Vadak a városban: fogynak az élőhelyek

Mit keres egy vad (vaddisznó, őz, róka) a Sportligetben, a Jáki úti temetőben, a kiskertekben vagy a kukák körül? Akár szép és kellemes élmény is lehetne egy-egy vadon élő állatot közvetlen közelről, a lakókörnyezetünkben látni és megfigyelni, de nem az, hiszen sokakban félelmet keltenek, vagy éppen – akaratlanul ugyan, de – bosszúságot és kárt okoznak. Egy biztos, nem a város a természetes élőhelyük. De akkor miért jönnek az ember közelébe?

 

Egyre többször fordul elő Európa-szerte és Szombathelyen is, hogy a vadak bejönnek a városba. Legutóbb a Csónakázó-tónál kapott lencsevégre valaki egy vaddisznót. De már hódokról, őzekről és rókákról is érkezett bejelentés az önkormányzathoz, vagy tettek ki képeket a közösségi oldalakra. A problémáról az áprilisi közgyűlésen is szó esett, a város a megoldást keresi, ezért kerekasztal-beszélgetésre hívták össze a környékbeli hat vadásztársaság, a rendőrség, a kormányhivatal képviselőjét és a tájegységi fővadászt.


Urbanizálódó állatok


Dr. Nemény András polgármester úgy fogalmazott, a jogszerűség betartásával, a partnerekkel közösen szeretnék a lakosságot megnyugtatni, és mindenki számára eredményes megoldást találni.


Dr. László Győző alpolgármester gyakorló vadászként elmondta: „persze fő az óvatosság, de félniük nem kell az embereknek, hiszen a vadon élő állatok jobban félnek az emberektől, mint fordítva. Szélsőséges eseteket kivéve a vad, amikor megérzi az ember jelenlétét, akkor inkább ő távozik, és kerüli a bármilyen fajta konfrontációt. Ettől függetlenül ez egy fontos probléma. A vadállomány élőhelyének visszaszorulásával egyre inkább urbanizálódik. Jellemzően a patakmedreken vagy beépítetlen területeken keresztül bejönnek főleg a peremkerületi részekbe, sajnos már a belvárosban is találkozunk velük. Megpróbálunk olyan megoldást kidolgozni, hogy ezek az állatok tényleg az erdőn-mezőn maradjanak, mert a város nem a természetes élőhelyük, és valóban lehetnek ebből problémák, szeretnénk erre megoldást találni. Jogszabályi lehetőség lenne akár drasztikus beavatkozásra, de el kell mondani, hogy az éremnek két oldala van. Míg a lakosság egyik fele ezt szeretné, a másik fele pedig az állatok védelmében emel szót. Mindenki számára elfogadható eredményre törekszünk.”


A vasi megyeszékhely lakói láttak már a Berzsenyi téren átkocogó vadmalacot, vagy a kórház környékén rohangáló őzbakot. De olyan esetekről is érkezett bejelentés, hogy kerteket túrtak fel vagy legeltek le a vadak. Leginkább a peremkerületek érintettek: a Csónakázó-tó, az Emlékmű, a Kárpáti Kelemen utca felső szakasza, a Jáki temető környéke. 

 

Büfé a kiskertben

 

Európa-szerte tapasztalható jelenség, hogy a vadon élő állatok a városban keresnek táplálékot, vizet. Erről számos példát sorolt fel a fórum résztvevőinek Turay András, tájegységi fővadász. Az élőhelyek beszűkülése miatt jönnek be a településekre a vadak. Az elmúlt 30 évben a lakott területek nagysága 17 %-kal növekedett. Az erdőgazdálkodók 10-12 évig kerítéssel védik a friss telepítéseiket, a gazdák pedig mezőgazdasági ültetvényeiket kerítik be. A megyében van olyan térség, amelynek 40 %-át bekerítették. A nagyvadállomány mennyisége nem nőtt, mégis sokkal többnek tűnik a számuk, elsősorban azért, mert beszűkült a területük. Az aszályos időszakban az öntözött belterületek egész éven át táplálkozási lehetőséget biztosítanak az állatok számára. Egy-egy elhanyagolt kiskert ideális búvóhely lehet. Az illegális hulladéklerakó vagy a helytelen háziállattartás főleg a rókákat vonzza. A városszéli területeken kisebb vadászati nyomás miatt is nőhet az állomány. A fővadász olyan példát is hozott, mikor valaki etetéssel a közelbe szoktatta a vadat azért, hogy a hétvégére hazatérő unokája láthassa. Aztán, mikor már több vaddisznó jött, és kárt is okoztak, akkor a vesztüket akarta az, aki maga csalogatta oda az állatokat.


Fontos tudni, hogy a város nem vadászterület. A fegyverhasználatra ugyan szigorú szabályok szerint bizonyos esetekben adhat névre és helyszínre szóló engedélyt a rendőrség, de nem ez az elsődleges cél. – hangzott el a fórumon.


Több javaslat is született a betévedő vadak befogására, és arra, hogy miként csökkenthető a belterületre kerülő vadon élő állatok száma. Az élvefogó csapdák biztonságos működtetésére megfelelő helyszín és szakértelem szükséges. Mindezeket a hivatal megvizsgálja. Felmerült, hogy a lakosság maga is sokat tud segíteni a probléma csökkentése érdekében például megfelelő hulladék-, zöldhulladék-kezeléssel, és azzal, hogy nem etetik a vadat. A tájékoztatásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Mi a teendő, ha valaki belterületen vadat lát, kinek kell ilyenkor szólni, mi az eljárás menete. Az önkormányzat körbejárja a felvetett javaslatokat és kérdéseket, és ha körvonalazódni látszik a megoldás, akkor újabb egyeztető fórumot hívnak össze – tudtuk meg dr. Károlyi Ákos jegyzőtől.
 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
legfrissebbek
Az áradó Rába szigetéről mentettek embereket a tűzoltók Vasban
Dugólétrák és kötelek segítségével menekítették ki a bajbajutottakat.
Ráfutásos balesetek okoztak nagy dugót több helyen is Vasban
Balogunyomnál egy Mercedes nyergesvontató lengyel vezetője volt figyelmetlen és a társának a szerelvényébe tolt egy álló személyautót. Szombathelyen csúcsidőben tolta össze a sort egy MAN teherautó.
A hét végén is folytatódik a záporos, zivataros idő
Folytatódik a záporos, zivataros időjárás a hét végén is, többórás napsütés az ország nagy részén csak vasárnap várható. A hőmérséklet az eddigiekhez hasonlóan 21-26 Celsius-fok körül alakul a legmelegebb órákban - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Pert nyert a polgármester Dankó István ellen, jótékony célra fordítja az összeget
Hende Csaba titkárságvezetője, korábban államtitkára Dankó István beperelt, mert a közgyűlésen azt találtam mondani, hogy számomra tisztességében megkérdőjelezhető az az ember, aki államtitkárként a saját cégének milliárdos üzletet intéz, olvasható dr. Nemény András polgármester Facebook-oldalán.
Eddig hat jelölés érkezett a „Szombathelyi hétköznapi hősök” díjra
Hat jelölés érkezett a frissen alapított „Szombathelyi hétköznapi hősök” díjra. Az elismerést olyan személy kaphatja, aki sokat tesz a közösségért. Már tart a szavazás, a jelöltekre június 16-ig lehet voksolni egy online űrlapon. A díjat az Érezd Szombathelyt! programsorozat keretében, az első teraszkoncerten adják át.