km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Öt év krónikája I.: a választás

Öt év krónikája I.: a választás

Lassan indul a visszaszámlálás, nyakunkon a 2024-es önkormányzati választások, így több részes sorozatban tekintjük át az elmúlt öt év történéseit a Savaria Fórum cikkei nyomán. Egy-egy fejezetben fél esztendő krónikáját dolgozzuk fel, az első rész 2019 második hat hónapjáról és az önkormányzati választásról, így az első csatákról, a jelöltek programjairól, az ígéretekről, a választási rekordokról és az új Schaeffler-gyár építésének bejelentéséről is szól.

2019 elején fordultak meg az erőviszonyok a szombathelyi közgyűlésben, a Fidesz minimális többsége elolvadt, a testületben az ellenzék került többségbe, viszont az októberi választásig maradt a kormánypárti polgármester, dr. Puskás Tivadar. Az esztendő második felét egyértelműen a voksolás határozta meg, az tudható volt, hogy az ellenzéki koalíció dr. Nemény Andrással vág neki a megmérettetésnek.

A Fidesz július közepén jelentette be, hogy dr. Balázsy Pétert megyei főjegyzőt indítja – mindez nem egyezett dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő elképzeléseivel. A kormánypárt ekkor jelentette be a 14 képviselőjelölt nevét is, az alpolgármesterként dolgozó Koczka Tibor alpolgármester nem volt köztük, és sikerült egy Körmend-szurkolót is rajthoz állítani.

 

Az első csaták

Elindult a Babaváró támogatás, a kibővített CSOK, és olyan visszatérő témák szerepeltek a hírekben, mint a hiányzó pedagógusok, illetve az, hogy tartozásai vannak a Haladásnak. Megkezdődtek a nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum építési munkálatai: a bolgár üdülőhajót formázó fociakadémiának szintén júliusban veselkedett neki a ZÁÉV, hogy 5 milliárd 907 forintból 6000 négyzetméteres főépületet, öt füves, egy műfüves labdarúgó pályát, akadémiai központot építsen Sé és Szombathely közé. A civilek piknikkel tiltakoztak (ha már a franciáknak korábban bejött a bankettes megmozdulás)  – de ez csak a sajtó ingerküszöbét érte el, a beruházóét nem.

Az első Nemény–Balázsy csörte is lezajlott: utóbbi a Magyar Nemzetben, az előbbi ezen hasábokon fejtette ki, csökkentek vagy nőttek a parkfenntartási költségek, illetve fel van-e rúgva az útfelújítási program. Megfejtés: nőttek, a második esetében több mint duplájára emelte az 500 milliós keretet az önkormányzat – nagyjából körvonalazódott, hogy milyen irányokat jelölt ki az Éljen Szombathely! (ÉSZ!) szervezet.

Aztán a Szombathelyi Crushers megnyerte az amerikaifutball-bajnokság divízió I-es döntőjét, dr. Takátsné dr. Tenki Mária arról tájékoztatott, hogy a Kőszegi utca keleti oldalán 120 új parkolót alakítanak ki. A kampány hol lassabban, hol erősebb folydogált, az ÉSZ! felvetette, hogy újra kellene indítani a villamost – ebből lett is üzengetés, Balázsy megírta, hogy ő már két évvel korábban kitalálta mindezt. A szombathelyi villamos végül gondolati síkon maradt – ettől függetlenül mozgatja a helyiek fantáziáját, bármikor írunk a történetéről, az mindig több tízezer kattintást hoz.

Az önkormányzati kötelező gyakorlatok megkezdődtek, dr. Horváth Attila beszámolt az első oladi játszótér-felújításokról – ez is folytatódott aztán a következő években. Mint ahogy az út- és járdafelújítás program is: elsőként a Szűrcsapó 26-nál újult meg a gyalogjáró, néhány évtized után.

Az augusztus mindig csendesebb a médiában és a közéletben, rutinos nyugat-európai országok ilyenkor kompletten leállnak. Az erőviszonyok formálódását jelezte, hogy a Jobbik bejelentette, közösen indulnak a Pro Savariával, lehetett matekozni, hogy a Balassa–Molnár–Koczka hármas jobbról, balról, középről visz majd szavazatokat.

 

A programok

Augusztus végén Jött a Savaria Karnevál, ennek egyik előadása kapcsán ipari mennyiségű közlemény született mindkét oldal részéről, nem mellesleg itt volt Pokorny Lia, Rácz Jenő séf, a Bagossy Brothers pedig a tusványosi fellépése után emlékezetes koncerttel kergette szét a viharfelhőket. Augusztus utolsó napján az Éljen Szombathely! szövetség bemutatta a választási programját, aminek alapvetése a minőségi környezetet és a minőségi szombathelyi élet volt. A többi pont távirati stílusban: a rozzant és öreg járgányok helyett új buszok, a már említett út- és járdaprogram, applikáció a városlakóknak a panaszokhoz, szociális intézkedések és egyetemi ösztöndíj szombathelyieknek, a kerékpáros közlekedés támogatása.

Szeptember elején jelentette be az önkormányzat, hogy új bölcsőde épül a régi városi strand területén pályázati forrásból. Dr. Nemény András polgármesterként Szombathely jövőjéről és fejlesztéséről, valamint az ehhez szükséges uniós forrásokról tárgyalt EU-s biztosokkal – a kormányzati propaganda besorolása alapján Mordor sötét földjének fővárosában, Brüsszelben.

Mivel erősen közeledett a választás, ideje lett volna egy jelölti vitának, de csak a vitáról lett vita, Balázsy Péter végül nem ült be a tévé stúdiójába, a miértekre mindkét fél saját magyarázattal szolgált – egy teljes újságoldalon keresztül. Balázsy beszélt viszont a programjáról, konkrét példákat említve azt mondta, szükség lesz egy játszótérre a Búzavirág utcában, a Joskar-Ola-lakótelepen a vasúti pálya mellett zajvédő falra, átfogó út- és járdafelújítási programra – utóbbival mélységesen egyetértettünk, mivel több szakasz múzeumi állapotban volt.

Az összefeszülés közben beszámoltunk arról is, a Haladás és a Pápa fociklub egykori tulajdonosa feltalálta a trombitarézből készült aranyat, amelyet a károsulti kör 3 milliárd forinttal, a rejtői fordulatokra kevésbé vevő bíróság pedig öt év börtönnel díjazott. Szeptember közepén Szombathelyen járt Kósa Lajos, a Fidesz kampányfőnöke, és mindenkit megnyugtatott, lesz program azon az oldalon is. A baloldal bejelentette, hogy sárga és zöld parkolási övezetekben plusz két óra jár az órás jegyek mellé, parkoló épül a Szűrcsapó 22. melletti üres területen, összesen 60 millióból pedig lesz egy játszótér a Parkerdő lakóparkban, hatot pedig felújítanak a városban.

A Fidesz is rákapcsolt, Gyopáros Alpár miniszteri biztos is befutott, és arról beszélt, hogy a Modern Városok programban 46 milliárd forint jut Szombathelyre. 11-et már átutaltak, ebből valósult meg a Szent Márton Program több eleme és a dozmati víztározó is. Három közlekedéssel kapcsolatos fejlesztés tervezési fázisban van, hangzott el ekkor: a Szombathely és Kőszeg közötti 2x2 sávos út, a déli elkerülő, valamint a Szombathely és Egyházasrádóc közötti gyorsforgalmi út, illetve az északkeleti elkerülő. Az utak esetében azért komoly hurkot vetett az idő, mert nagyívű ki- és bejelentések után még mindig ugyanebben (egyszer majd készen lesznek) a szakaszban vannak az utak.

Következett Balázsy programhirdetése, a gyűlés azonban nem a tervek miatt lett emlékezetes. A pontok között ilyenek szerepeltek: évente 20 felújított utca, összefüggővé tett szombathelyi kerékpárutak, környezetbarát buszok, új parkolók, parkolóház, körgyűrű hiányzó szakaszainak megépítése, szigorúbb lakópark-építési szabályok, a kormány támogatásával új képzések az ELTE SEK-en, parkok rendbetétele.

Az eseményen Hende Csaba a közönséggel mondatta ki, hogy Nemény András hazaáruló, és ezt skandáltatta is a publikummal – hogy mindez mennyire tett jót Balázsy megítélésének, annak eldöntését a nyájas olvasóra bízzuk. A ciklus utolsó közgyűlésen nem is lehetett más a téma, mint ez, az országgyűlési képviselő kijelentette, hogy az ő szájából nem hangzott el a hazaáruló kifejezés. Az viszont, hogy beszéde alatt mások ezt hangoztatták, szerinte érthető, mert Nemény a bevándorlást pártolja.

 

Választási rekord

Október elején készítettünk egy cikluszáró interjút dr. Puskás Tivadarral – ebben a leköszönő polgármester azt hangoztatta, Balázsy Péter agilis, közigazgatási tapasztalatokkal rendelkező, elismert vezető, szerinte jó döntés volt jelölése, a kérdés csak annyi, fordított politikai felállásnál milyen lapban jelenhetett volna meg mindez.

13-án aztán jött a showdown, a terítés, azaz a választás – soha ennyien nem szavaztak még Szombathelyen, mindkét jelölt rekordszámú szavazatot kapott, végül 399 voks döntött Nemény András javára. Az Éljen Szombathely 9, a Fidesz 5 körzetben nyert.

Az új képviselőket október végén iktatták be – Balázsy Péter végül nem vette fel a mandátumát, maradt a megyei közgyűlésnél. Megalakultak a bizottságok, a közélet pedig visszatért a normális kerékvágásba, ezt tükrözték a hírek is: az Aréna óvoda felújítása folytatódott, megkezdődött a 35 parkolóhely és mintegy 940 négyzetméternyi parkosított terület kialakítása a Szűrcsapó utca 22. szám mellett. Megtartotta első ülését a Szociális és Lakás Bizottság: akkor még feltételes módban írtuk, hogy a városvezetés átalakítaná a rendszert, hogy minél sűrűbb legyen a szociális háló, viszont keményen fellépnek a visszaélésekkel szemben.

Végéhez közeledett a 800 milliós, uniós támogatású csapadékvíz-elvezetési projekt, amely az érintett utcák lakói mellett a feladatot megkapó Tóth Kálmán képviselőnek is komoly feladványokat jelentett. Nagyjából minden el lett szúrva: a megrendelő korszerűtlen rendszert kért, a tervező nem tájékozódott a fennálló helyzetről, a kivitelező fő- és alvállalkozókkal dolgozott, a munka hetekre leállt, több utcában komoly árkok éktelenkedtek, de aztán csak sikerült elérni, hogy valamennyi szereplő a lehető legkisebb kárral jöjjön ki, az uniós, szigorú elszámolású projektből.

 

Új Schaeffler-gyár

A novemberi Szent Márton Gálán díszpolgár lett Jordán Tamás, a Szombathelyi Televízió Rendszerváltók című műsorában pedig dr. Schmidt Mária történész volt a vendég. A novemberi közgyűlésen jelentette be dr. Nemény András (Budapesten Szijjártó Péter tartott sajtótájékoztatót ugyanerről), hogy a Schaeffler-csoport elektromosautó-alkatrészeket gyártó cége vásárolt 30 hektárt a Szombathely északi iparterületén, ahol 23,5 milliárd forintos beruházással új gyárat épít, 150 új munkahelyet teremtve, amelyhez a kormány 5 milliárd forint vissza nem térítendő pénztámogatást nyújtott.

A közgyűlési témák között szerepelt, hogy a közvilágításhoz nagyon kellene a fényviszonyra reagáló alkonykapcsoló (később lett is), téma volt a Nagyszálló (azóta is), továbbá az, hogy a Haladásnak tartozása van, és nem fizették ki az októberi béreket. Kisebb szenzációval ért fel, hogy az adventi vásárhoz kapcsolódva óriáskerék is érkezett a városba.

Decemberre végleg lelassult az év közbeni politikai pörgés, a képviselők megkezdték a körzet ügyes-bajos dolgainak az intézését – így került sor pihenőpark átadására a Joskar-Olán, Kelemen Krisztián arról is beszámolt, további két helyen zajlik járdafelújítási munka és parkosítás. Németh Ákos (ÉSZ!) bejelentette, a Szent Gellért utca 62–64. számú háztömbök mögötti területen két ütemben több mint 70 parkoló épül.

Az elszabaduló építőipari árak miatt a Vásárcsarnok felújítására kiírt két közbeszerzés is érvénytelen lett, a pályázaton induló cég többért vállalta  volna a munkát, mint amennyi az EU-tól érkezett, így aztán „csökkent a műszaki tartalom”, és a városnak később saját erőt kellett a projektbe betennie. Ekkor jelentették be, hogy új Egészségügyi Alapellátó Központ épül a kórházzal szemben.

A decemberi közgyűlésen megemelték a fűtési támogatás összegét, az időszakát egy-egy hónappal meghosszabbították. Az egyedül élő nyugdíjasok gyógyszertámogatása 8 ezerről 20 ezer forintra nőtt, illetve bővítették a jogosultak körét. Ágh Ernő (Fidesz) jelezte, hogy a Laki Demeter utcai posta bezárásáért a közgyűlést teszik felelőssé, pedig ő képviselői keretéből pénzt utalt a fűtés felújítására, ám a Magyar Posta a szükséges munkát nem végeztette el – 2021-re sikerrel jártak a képviselő erőfeszítései, a hivatal újranyitott, hogy aztán a Magyar Posta 2022-ben bezárja.

A karácsonyi melléletünkbe pedig elkészült a tízgyermekes Majtényi-családról szóló riport, a címlapkép pedig a következő évi Magyar Sajtófotó Kiállításon második helyezést hozott fotóriporterünknek, Nagy Jácintnak – így ért véget a 2019-es esztendő.

kapcsolódó cikkek
Öt év krónikája V.: utak és ígéretek
Öt év krónikája V.: utak és ígéretek
2021 második félévében még mindig tartott a koronavírus-járvány, az ellenzék előválasztással hangolt a 2022-es országgyűlési választásra, utóbbi miatt érkeztek is az ígéretek, hogy mi minden épül, most már tutira és biztosan. Előző részünkben ott ejtettük le az események fonalát, hogy a közgyűlés egyhangú döntése alapján nem a Volánbusszal, hanem az osztrák Blaguss cég magyar leányvállalatával működteti a szombathelyi tömegközlekedést 10 évig. A vállalkozás június végén be is mutatta az egyik Mercedes buszát a Városháza előtt.
Öt év krónikája VI.: járvány és kampány
Öt év krónikája VI.: járvány és kampány
Visszapillantó sorozatunk újabb része. 2022 elején a sokadik járványhullámot éltük át, április elején pedig országgyűlési képviselőket választottunk. Közben az orosz birodalmi álmokat újraélesztő Putyin kiadta a parancsot Ukrajna megtámadására – a háborútól még jobban felbolydult a világ. 2022 azzal kezdődött, hogy munkába állt a Blaguss 33 új Mercedes autóbusza, a Volán múzeumszökevényei után elég szembetűnő volt a változás. Az Éljen Szombathely! frakció aláírásgyűjtést indított, hogy a város is megkapja a kormánytól az önkormányzatot érintő elvonások és változások miatt kieső 3,4 milliárd forintot.
Öt év krónikája VII.: az energiaválság
Öt év krónikája VII.: az energiaválság
2022-ben a járványra háború, arra pedig energiaválság következett: már a harmadik esztendőt tapostuk úgy, hogy nem akartak kiegyenesedni a dolgok. Visszapillantó sorozatunkban 2022 második félévének szombathelyi történéseit tekintjük át. Előző részünkben ott hagytuk abba a históriát, hogy a kosárlabda bajnoki döntőben a Körmend elvette a Falco pályaelőnyét, és 2-1-re vezetett, de onnét már csak a szombathelyiek nyertek, és meg is lett az újabb aranyérem. Ismét megrendezték a Szent Iván-éji Vigasságokat, a Múzeumok Éjszakáját. A júniusi közgyűlés témái: mikor érkezik a Hende Csaba által beígért 35 millió a zanati utcákra, buszmenetrend-módosítás, Lime rollerek bejelentése, az evangélikus egyházzal közösen működtetett idősotthon létesítése.
Öt év krónikája IV.: oltás, igazolvány
Öt év krónikája IV.: oltás, igazolvány
Az elmúlt öt esztendőt áttekintő összeállításunkban elérkeztünk 2021 első félévéhez: ekkor érkezett meg a koronavírus-járvány harmadik hulláma, elkészültek a vakcinák, és megismerkedtünk az oltási igazolvánnyal is.
címkék
2019, 2024, 2024_es_választás, advent, adventi_dekor, adventi_dekoráció, adventi_vásár, adventi_vásár_szombathely, Ady_téri_autóbuszállomás_Szombathely, ágh_ernő_képviselő_szombathely, alkonykapcsoló, applikáció, Aréna_óvoda, Árkádia_buszmegálló, autóbusz, autóbuszállomás, babaváró_támogatás, bagossy_brothers_company, balassa_péter_jobbik, Balázsy_Péter, balázsy_péter_jegyző, balázsy_péter_polgármesterjelölt, beiktatás, biciklis, bizottsági_ülés, bizottságok_szombathely, Bűnmegelőzési,_Közbiztonsági_és_Közrendvédelmi_Bizottság_ , Bűnmegelőzési_Közbiztonsági _és_Közrendvédelmi_Bizottság, busz, buszállomás, buszközlekedés, buszközlekedés_Szombathely, buszmegálló, buszmegálló_szombathely_2019, buszmenetrend, buszpályaudvar_vasútállomás, buszsofőr, buszöböl_felújítás, Búzavirág_utca_Szombathely, bölcsőde, bölcsőde_felújítás, bölcsőde_Szombathely, Crushers, csapadékvíz_elvezetési_projekt_szombathely_2019, csapadékvíz_elvezető_rendszer, csapadékvíz_elvezető_rendszer_2019, csapadékvíz_elvezető_rendszer_2020, CSOK, CSOK_Plusz, Demeter_utca_, Dozmat, dozmati_víztározó, Dr._Hende_Csaba, dr._Horváth_Attila_alpolgármester, dr_balázsy_péter, dr_balázsy_péter_polgármester_jelölt, dr_balázsy_péter_polgármester_jelölt_2019, dr_balázsy_péter_polgármester_jelölt_szombathely_2019, dr_Horváth_Attila_képviselő_Szombathely, dr_lászló_győző_képviselő_szombathely_2019, dr_Nemény_András, dr_Nemény_András_polgármester_jelölt, Dr_Puskás_Tivadar, dr_takátsne_dr_tenki_mária, EBI, Egészségügyi_Alapellátó_Központ, egészségügyi_alapellátó_központ_szombathely, Egyesített_Bölcsődei_Intézmény , Egyházasrádóc, elektromos_autók_Szombathely, Éljen_Szombathely!, elkerülő_út_m86_89_87_szombathely, elkerülő_út_szombathely, ELTE, ELTE_Berzsenyi_Dániel_Pedagógusképző_Központ_Történelem_Tanszék, ELTE_Pedagógiai_és_Pszichológiai_Kar, ELTE_Savaria_Egyetemi_Központ , ELTE_SEK_Irodalomtudományi_Tanszék, elte_sek_savaria_egyetemi_központ, ELTE_Sporttudományi_Intézet_, elte_szombathely, ELTE_TTK, értéktár_bizottság, északi_ipari_park, északi_ipari_park_szombathely, EU, Európai_Unió, ezer_fa, ezer_parkoló, fejlesztések, felújítás, felújítás_Szombathely, Fidesz, Fidesz_frakció_Szombathely, Fidesz_KDNP_EP_lista, fidesz_polgármesterjelölt_szombathely_2019, fidesz_polgármesterjelölt_szombathely_2024, Fidesz_Szombathelyi_Szervezete, fűtési_rendszer_korszerűsítése, fűtési_szezon, fűtés_, Gyopáros_Alpár, Haladás_2019, Haladás_kiesés_2019, haladás_nb2_2019_2020, haladás_üzletrész_vásárlás_2019, Hali_2019, helyijárat, helyijáratok, helyijáratos, helyijáratos_busz, helyijáratos_buszközlekedés, helyijáratos_buszok, helyközi_buszjárat, Hende_Csaba, hende_csaba_hazaárulózás_szombathely_2019, hende_csaba_országgyűlési_képviselő, Horváth_Attila, horváth_attila_alpolgármester_szombathely, Ideiglenes_Parkolók_, illés_károly_alpolgármester_szombathely_2019, ipari_terület_vállalkozások_Szombathely_2019, járdaépítés, járdafelújítás, járda_gaz, játszótér, játszóterek_újranyitás, játszótér_felújítás, javítási_munkálatok, Jobbik, Jordán_Tamás, Joskar-Ola lakótelep, kampány, kedvezményes_parkolóbérlet, kelemen_krisztián_képviselő_szombathely, kerékpár, kerékpárosbarát_település, kerékpáros_úthálózat_fejlesztése, kerékpározás, Kerékpárút, Koczka_Tibor, koczka_tibor_alpolgármester_szombathely_2019, koczka_tibor_polgármesterjelölt, kormány , kormányzati_támogatás, Kósa_Lajos_Fidesz, kőszeg, Kőszegi_utca_Szombathely, körgyűrű_m86_89_87_szombathely, körgyűrű_szombathely, környezetbarát, környezettudatosság, közgyűlési_bizottságok_szombathely_2019_2024, közjegyzői_díjak_2019, közjegyzői_díjak_változása_2019, közvilágítás, közösségi_média, Laki_Demeter_utca_Szombathely, lakópark, Magyarország_kormánya, Magyar_Posta, magyar_sajtófotó_pályázat, magyar_sajtófotó_pályázat_nagy_jácint, mandátum, média, modern_városok_program, modern_városok_program_szombathely, Molnár_Miklós, molnár_miklós_pro_savaria, nemény_andrás, nemény_andrás_polgármester, nemény_andrás_polgármesterjelölt, nemény_andrás_polgármester_szombathely, Nemzeti_Választási_Iroda, nyugat_magyarországi_utánpótlás_nevelési_centrum_Szombathely, nyugdíjasok, Olad, Oladi_Általános_Iskola, Oladi_Általános_Iskola_Szombathely, oladi_kilátó, Oladi_Lakótelep, oladi_technikum, oladi_templom, Olad_a_mi_otthonunk, Orbán_kormány, óriáskerék, óriáskerék_szombathely, padfelújítás, Parkerdő, Parkerdő_Lakópark, parkfenntartás, parkolás, parkoló, Parkolófelújítás_ , parkolóház, parkolóőr, parkolótakarítás, parkoló_építése, plakát, plakátkampány, Pokorny_Lia, polgármester, polgármester-választás, polgármester_választás, posta, propaganda, pro_savaria_egyesület, puskás_tivadar, Rácz_Jenő, Rácz_Jenő_séf, rendkívüli_közgyűlés, rumi_út_körgyűrű_kereszteződés_szombathely, sajtófotó_kiállítás, sárga_kerékpáros_nyom, savaria_szálló_szombathely, Savaria_Történelmi_Karnevál, Savaria_Történelmi_Karnevál_2019, Savaria_Történelmi_Karnevál_2019_bora, Savaria_Történelmi_Karnevál_2019_programok, Savaria_Történelmi_Karnevál_karneválszínház_2019, savaria_történelmi_karnevál_tortája_2019, Schaeffler_csoport, Schaeffler_csoport_elektromos_autók_Szombathely, schaeffler_csoport_szombathely, schaeffler_gyár_szombathely_2021, schaeffler_gyár_szombathely_elektromos_autók, Schaeffler_Savaria_Kft., Schmidt_Mária, social_média, strand, szalai_bálint_jobbik, szent_gellért_utca_szombathely, szent_gellért_utca_szombathely_parkoló, szent_márton_applikáció, szent_márton_gála_2019, Szent_Márton_program, szijjártó_péter_miniszter, Szociális_és_Lakás_Bizottság, Szombathely, szombathelyi_autóbuszállomás, Szombathelyi_Egyesített_Bölcsőde_Intézmény, Szombathelyi_Közgyűlés_, szombathelyi_közgyűlés_2019, szombathelyi_közgyűlés_2020, Szombathelyi_Parkfenntartási_Kft., szombathelyi_piac, Szombathelyi_Televízió, Szombathelyi_Választási_Bizottság, szombathelyi_villamos, szombathelyi_villamos_björn_alnebo, szombathelyi_villamos_fotók, szombathelyi_villamos_svéd_fotós, szombathelyi_villamos_újraindítása, szombathelyi_önkormányzat, szombathelyi_önkormányzat_2019, szombathely_balogunyom_kerékpárút, szombathely_crushers, Szombathely_Crushers_, szombathely_crushers_2019, szombathely_crushers_amerikai_foci, szombathely_kőszeg_gyorsforgalmi_út, Szombathely_Megyei_Jogú_Város_Értéktár_Bizottsága, Szombathely_Megyei_Jogú_Város_Önkormányzata, Szombathely_Város_Önkormányzata_, Szombathely_villamos, Szűrcsapó_Óvoda, szűrcsapó_utca, Takátsné_Tenki_Mária, támogatás, telephely_Szombathely_2019, teniszpályák_szombathely_2019, tóth_kálmán_képviselő_szombathely, új_bölcsőde, uniós_beruházás, uniós_források, Utánpótlás_, útépítés, útfejlesztési_projekt, útfelújítás, útfelújítás_Szombathely, Választás, Választási_Információs_Szolgálat, választási_törvény, választási_vitaműsor, választás_2019, választás_szombathely_2019, városstratégiai_bizottság, Városüzemeltető_és_Városfejlesztési_Osztály, vásárcsarnok, vásárcsarnok_felújítás_2020, villamos, villamosmegálló, vita, vitakultúra, volánbusz, volt_városi_strand, zanati_kerékpárút, zöldterületi_fejlesztések_Szombathely, önkormányzati_bizottságok_szombathely, önkormányzati_hivatal, önkormányzati_választás_2019, Önkormányzati_választás_2024, önkormányzati_választás_2024_, önkormányzati_választás_szombathely_2019, önkormányzati_választás_szombathely_2024, öt_év_krónikája, _2024
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
Öt év krónikája V.: utak és ígéretek
Öt év krónikája V.: utak és ígéretek
2021 második félévében még mindig tartott a koronavírus-járvány, az ellenzék előválasztással hangolt a 2022-es országgyűlési választásra, utóbbi miatt érkeztek is az ígéretek, hogy mi minden épül, most már tutira és biztosan. Előző részünkben ott ejtettük le az események fonalát, hogy a közgyűlés egyhangú döntése alapján nem a Volánbusszal, hanem az osztrák Blaguss cég magyar leányvállalatával működteti a szombathelyi tömegközlekedést 10 évig. A vállalkozás június végén be is mutatta az egyik Mercedes buszát a Városháza előtt.
Öt év krónikája VI.: járvány és kampány
Öt év krónikája VI.: járvány és kampány
Visszapillantó sorozatunk újabb része. 2022 elején a sokadik járványhullámot éltük át, április elején pedig országgyűlési képviselőket választottunk. Közben az orosz birodalmi álmokat újraélesztő Putyin kiadta a parancsot Ukrajna megtámadására – a háborútól még jobban felbolydult a világ. 2022 azzal kezdődött, hogy munkába állt a Blaguss 33 új Mercedes autóbusza, a Volán múzeumszökevényei után elég szembetűnő volt a változás. Az Éljen Szombathely! frakció aláírásgyűjtést indított, hogy a város is megkapja a kormánytól az önkormányzatot érintő elvonások és változások miatt kieső 3,4 milliárd forintot.
Öt év krónikája VII.: az energiaválság
Öt év krónikája VII.: az energiaválság
2022-ben a járványra háború, arra pedig energiaválság következett: már a harmadik esztendőt tapostuk úgy, hogy nem akartak kiegyenesedni a dolgok. Visszapillantó sorozatunkban 2022 második félévének szombathelyi történéseit tekintjük át. Előző részünkben ott hagytuk abba a históriát, hogy a kosárlabda bajnoki döntőben a Körmend elvette a Falco pályaelőnyét, és 2-1-re vezetett, de onnét már csak a szombathelyiek nyertek, és meg is lett az újabb aranyérem. Ismét megrendezték a Szent Iván-éji Vigasságokat, a Múzeumok Éjszakáját. A júniusi közgyűlés témái: mikor érkezik a Hende Csaba által beígért 35 millió a zanati utcákra, buszmenetrend-módosítás, Lime rollerek bejelentése, az evangélikus egyházzal közösen működtetett idősotthon létesítése.
Öt év krónikája IV.: oltás, igazolvány
Öt év krónikája IV.: oltás, igazolvány
Az elmúlt öt esztendőt áttekintő összeállításunkban elérkeztünk 2021 első félévéhez: ekkor érkezett meg a koronavírus-járvány harmadik hulláma, elkészültek a vakcinák, és megismerkedtünk az oltási igazolvánnyal is.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.
Gyereknapi forgatag a Sportháznál
Idén is sokféle program, előadás, foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat a városi gyermeknapi forgatagon. Az AGORA – Művelődési és Sportházba, valamint a körülötte lévő területre érkezőket játékország fogadja május 26-án, vasárnap 14 órától. Lesz akadálypálya, logikai készségfejlesztő játszóház, kézműves foglalkozás, zene, bábszínház és buszbemutató is.