km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Öt év krónikája V.: utak és ígéretek

Öt év krónikája V.: utak és ígéretek

2021 második félévében még mindig tartott a koronavírus-járvány, az ellenzék előválasztással hangolt a 2022-es országgyűlési választásra, utóbbi miatt érkeztek is az ígéretek, hogy mi minden épül, most már tutira és biztosan. Előző részünkben ott ejtettük le az események fonalát, hogy a közgyűlés egyhangú döntése alapján nem a Volánbusszal, hanem az osztrák Blaguss cég magyar leányvállalatával működteti a szombathelyi tömegközlekedést 10 évig. A vállalkozás június végén be is mutatta az egyik Mercedes buszát a Városháza előtt.

Fejlesztési célok

A Szombathely 2030 programról beszélt lapunknak Bokányi Adrienn tanácsnok, aki elmondta, a program prioritásai összhangban vannak az uniós pályázati lehetőségekkel, és konkrétan meg is nevezett néhány fontos fejlesztési célt, amelyhez pályázati támogatás érkezhet. A meghatározó részt a közlekedéshez kapcsolódó projektek teszik ki: a M86-os és M87-es gyorsforgalmi út Szombathely–Körmend valamint Szombathely–Kőszeg szakaszok, a 87-89-es északkeleti elkerülő út szerepel a fejlesztések között. Kerékpárút-hálózat, a közösségi közlekedés, az egészségügy fejlesztésére is van dedikált forrás. A tervek szerint 6,5 milliárd forint értékben okosváros-fejlesztésre, 11 milliárd értékben kutatás-fejlesztésre tervezett a város pályázni.

Megnyílt az uniós támogatással felújított Víztorony, valamint a Schrammel Múzeum, az ünnepélyes megnyitót a Múzeumok Éjszakáján tartották, az eseményen maga a művész is részt vett. Könyv jelent meg a Haladás legendás kapusáról, Hegedüs Péterről „Hege”  –  Aki király volt Király előtt címmel.

Bár 2022 áprilisa csak egy távoli ígéretnek látszott, az őszi ellenzéki előválasztásra az 1-es választókerületben (Szombathely és környéke) három jelölt készülődött: Ungár Péter (LMP, MSZP, Párbeszéd, Jobbik támogatásával), dr. Czeglédy Csaba (DK) és Koczka Tibor. A kormánypárt dr. Hende Csaba mellett tette le voksát, aki rögtön nagy dobással kezdte a kampány előtti kampányt: miután Szombathely kétszer kimaradt a központi elvonások miatt kompenzációból, Gulyás Gergely társaságában jelentette be Budapesten, hogy 1,2 milliárd címzett támogatás érkezik a városba. A képviselő arról is beszélt, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban 208 milliárd forint forrás jutott Szombathelyre, a 2021–2027-es időszakban Vas megyébe 472 milliárd forint érkezik, és ebből több mint 329,2 milliárd forint jön Szombathelyre.

Ekkor még senki sem sejtette, hogy a kormány és Brüsszel úgy összefeszülnek, hogy a pénzcsapok elzáródnak, és a helyzeten már csak az segíthet, ha az EU meg lesz verve és ostromozva. A címzett támogatások felosztása így festett: utak fejlesztésére 435 millió, a Markusovszky utcai Gyöngyös-híd felújítására 130 millió, a zanati kerékpárút építésére 300 millió, a Vásárcsarnok környékének rendbetételére 220 millió, a Víztorony környezetének fejlesztésére 120 millió forint jutott.

 

Gödrök és mondások

Az erős nyitás (ugye tudjátok, ki hozta pénzt – mármint a polgárok adóforintjait) után jöhetett a finomhangolás, ugyanis az önkormányzatnak a kiesett bevételek fájtak. Dr. Nemény András polgármester arról beszélt, a gépjárműadót (600 millió mínusz) az utakra fordították volna, a megfelezett iparűzési adó segítség volt a vállalkozásoknak, de 1,4 milliárd hiányt jelentett a városnak, Szombathely pedig kétszer maradt ki a szabadon felhasználható állami kompenzációból.

„Lehet azt állítani, hogy ez egy gazdag város, de mondják ezt a kormánypártiak annak, aki éppen belement egy gödörbe, mert olyan helyzetbe hoztak bennünket, hogy a javításra szánt pénzből is el kellett vennünk”, mondta a polgármester 2021-ben, nem tudva, hogy a kormánypártiak mindezt 2024-re elegánsan elfelejtik. A városvezető jelezte azt is, hogy a szentkirályi híd sokkal rosszabb állapotban van, és fontosabb utakra is lehetne költeni a pénzt, ha már egyszer megérkezett – augusztus közepén nevesítették is a Paragvári, a Magyar László, a Nádasdy Ferenc és a Dozmat utcákat.

Az egyéb hírek között szerepelt, hogy hosszú egyeztetés után végre az államhoz került a szombathelyi Haladás-stadion és az üzemeltetése, írtunk a fentebb említett útfejlesztésekről (töretlen hittel, hogy most aztán tényleg megépülnek az újabb szakaszok, köztük a körgyűrű nyugati része is – ha már ennyien mondják). Lieb Roland építész-tervezőművész és Rónaszéki Linda képzőművész közös munkája, a Szélrózsa nyerte a Nemzeti Összetartozás Emlékhely megvalósítására kiírt országos művészeti tervpályázat első díját.

Beszámoltunk arról, hogy 2022-2023-tól az evangélikus egyház végzi a Hajléktalanok Otthonában és az Idősek Gondozóházában ápoltak ellátását a Középhegyi úti Diakóniai Központban, a fejlesztéshez az önkormányzat 550 millió forinttal járul hozzá – a Falco gyár 85 millióval támogatta a projektet. Augusztus közepén döntött a város arról is, hogy él elővásárlási jogával, és megveszi a Brenner-villát, beszámoltunk arról, hogy a vépi Galambos Holding Kft. új logisztikai központot alakít az új ipari parkban, Karnevál helyett pedig Savaria Napokon szórakozhattak a látogatók.

A felmérések azt próbálták megállapítani, melyik ellenzéki jelöltnek (Ungár és Czeglédy azonos mutatókkal álltak) van esélye legyőzni Hende Csabát – a gondosan átalakított körzetben (a korábbi „tiszta” szombathelyi kerület helyett város+falvak kombó lett, utóbbiakban elsöprő kormánypárti fölénnyel). Az egyik kérdés arra volt kíváncsi, mit szólnak a polgárok a központi elvonásokhoz – nos, azt, ami várható volt, pártszínektől függetlenül nem tartották elfogadhatónak. 

 

Bye, bye Lenin

Voltak napi hírek is: az első kertmozi az Emlékműnél, járdaépítés a Rohonci út 21–27. szám előtt, és a Metal Hungária Holding Építőipari Zrt. vásárolta meg a szombathelyi Lenin-szobrot. Ekler Luca pedig saját világcsúcsát kétszer megjavítva lett paralimpiai bajnok távolugrásban. Foglalkoztunk a zanati kerékpárúttal – amelynek megépítését 2008 óta sunnyogta el az osztrák vállalkozó –, a balatonberényi üdülő esetleges visszaszerzésével (amit egy liechtensteini off-shore cég tulajdonában álló debreceni cég vett meg.

Kutatás-fejlesztési és oktatási központ építéséről és a Kutatási és Innovációs Központok Európai Hálózatához való csatlakozásról szóló nyilatkozatot írt alá a város egyetemekkel (Pécs, Óbuda, ELTE). Az önkormányzatnak döntenie kell arról, hogy melyik verziót választja a M86-os déli szakaszáról – ekkor tényleg úgy tűnt, célegyenesben vannak az útfejlesztések. Szeptember végén volt az előválasztás fordulója, Szombathelyen úgy döntöttek a választók, hogy Czeglédy–Hende meccset szeretnének látni, a miniszterelnök-jelöltek versenyében pedig Dobrev Klára nyert Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter előtt.

Fontos esemény volt a város életében, hogy 23,5 milliárd forintból alig másfél év alatt épült meg Szombathelyen a Schaeffler új gyáregysége, ahol az elektromos gépjárművekhez gyártanak alapdarabokat és alkatrészeket. A szeptemberi közgyűlésen a Nagyszálló, a Brenner-villa és az ingatlanértékesítés (az utóbbira a kiesett bevételek miatt volt szükség), a címzett támogatás elköltése generált vitákat, végül a helyi Fidesz megszavazta az önkormányzat változatát (lásd fentebb).

Október elején elkészült a város drogstratégiája, a BPW legyártotta a három milliomodik pótkocsifutóművét, lezárult az óvodafejlesztési projekt, folytatódtak a kerékpárút-építések, megnyílt a felújított Vásárcsarnok, folytatódott a parkok örökbefogadása, a Falco gyár csatlakozott az 1000 fa programhoz. A hónap közepén jött az ellenzéki előválasztás második fordulója, ahol Dobrev Klára és Márki-Zay közül lehetett választani – végül az utóbbi nyert Vasban is.

Kamerákkal, útlezárásokkal, konténerek kihelyezésével és más lépésekkel igyekezett két politikus (Németh Ákos és Kelemen Krisztián) védeni a Parkerdőt a szemetelőktől. Beszivárgott a közbeszédbe az eladásra kínált ingatlancsomag – benne a régi strand egy részével, amelynek politikailag megturbózott sztorija 2022 elején hagyott állva minden brazil teleregényt követhetőségben.


Újabb járványhullám

Az októberi közgyűlésen ismét a koronavírus-járvány volt a téma, újra emelkedtek a számok. Megint korlátozások léptek életbe: kötelező maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban, látogatási tilalom volt a kórházakban és sok szociális intézményben, a cégek és önkormányzatok pedig munkafeltételként írhatták elő a koronavírus elleni oltást, az állami szférában is elvárt volt a vakcina felvétele.  

A hétköznapi hírek novemberben: nagytakarítás volt a Fő téren, két járdaszakasz újult meg a szőlősi templom mellett és a Szent Gellért utcában, szülővárosában járt a kamion Eb-t harmadszor megnyerő Kiss Norbert. A Haladás tőkeemelésre készült, a HVSE futsalcsapata a BL elitkörébe jutott, bejelentették, hogy ismét lesz adventi vásár. Négy év után újra megnyílt a 3-as számú postahivatal a Laky Demeter utcában – Ágh Ernő képviselő kitartó munkájának köszönhetően.

Anyaghatékony Vállalat lett a Falco, a díjat Áder János köztársasági elnök adta át. Tűzifát kaptak a rászoruló szombathelyi családok, első díjat nyert a szombathelyi közösségibérlakás-rendszer a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének pályázatán, a Szent Márton Gálán két volt polgármester, dr. Ipkovich György és dr. Puskás Tivadar Szombathely díszpolgárai lettek.

 

Hende: 300 milliárd

Az előválasztás utáni csendben ismét Hende Csaba emelte a tétet: helyi konzultációt kezdeményezett arról, hogy mire költenék a polgárok azt a 300 milliárdot, amire Szombathely a következő ciklusban számíthat (ekkor még nem álltunk hadban Brüsszellel). A kommunikáció a megszokott volt (a kormány jó, az ellenzék rossz – és ez 2024-re sem változott), a politikus viszont jelezte, nagyon is komolyan gondolja, hogy 2022-ben nyerni akar. Olyannyira, hogy a november végi esőben a reptéren tartott sajtótájékoztatón jelentette be, 37 milliárd és 42 milliárd forint közötti árajánlatok érkeztek az M87-es és a 89-es utak északkeleti elkerülőjére, illetve a Puskás Tivadar utca átkötésére. Mivel az utak azóta sem készültek el, sőt ismét tervezés alatt vannak, a DK a voksolás után feljelentette a képviselőt a választók megtévesztésért – ami azért kuriózum a helyi politikatörténetben.

A kormány meghosszabbította a vállalkozástámogatási csomagját, ismét benne volt helyi iparűzési adó megfelezése, ami megint nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatokat. Szombathely csak annyi központi segítséget kért, mint amennyit 2020 végén Zalaegerszeg kapott (1,38 milliárd forint szabad felhasználásra), de hiába. November végén a szombathelyi kórházban stabil volt a járványhelyzet, az intenzív osztályon a kapacitás felét használták ki.

November végén megjelentek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz első pályázatai. Az önkormányzatok 1800 milliárdos keretösszegből részesülhetnek. Vas megye összesen 45 milliárd forint fejlesztési forrással számolhat, aminek 30 százaléka, 13,4 milliárd forint Szombathelynek jut – a megyeszékhely 8,29 milliárd forintot fordíthat közterületi beruházásokra.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt visszatért az év első felében már megszokott maszkviselés a zárt helyiségekben, és az egészségügyi dolgozók számára kötelező volt a megerősítő harmadik oltás felvétele. A novemberi közgyűlés kevés napirendi pontja mellett estig zajlott a vita a város gazdasági helyzetéről és lehetőségeiről. A Megyei Jogú Városok Szövetségének kormánypárti és ellenzéki polgármesterei megegyeztek arról, hogy a települések együtt kérnek kompenzációt a kormánytól az iparűzési adó ismételt megfelezése, az emelkedő infláció és egyéb tételek miatt.


A vírus mondjon le!

Decemberben mediterrán ciklon hozott 10 centi havat a nyugati határszélre – a hómentes vagy alig havas telek után ez majdnem szenzáció volt.15 millió forintnyi pályázati pénzből újult meg a CLLD-program keretében az egykori Gyermekek Háza földszintjén két helyiség, fiataloknak és időseknek alakítottak ki közösségi teret. A HVSE a futsal BL elitkörében helytállt: kikapott a portugál és spanyol ellenféltől, viszont legyőzte ukrán riválisát

A pandémia alapvetően meghatározta 2021-et, foglalta össze az évet a polgármester, aki azt is mondta, „Szombathely alapvetően jól teljesít iparűzési adó szempontjából, és mégis szenvednünk kell. Méltánytalanul nagy összeget kell betennünk a közösbe a járványhelyzetben, és emellett még rengeteg pénzt el is vonnak” – épp a napokban derült ki, hogy ez azóta sem változott, csak az iparűzési adóból elvont összeg lett magasabb.

Az év azzal zárult, hogy a városi szilveszteri ünnepség elmaradt, ismét értekeztünk arról, hogy kinek a dolga a hóeltakarítás, illetve próbáltuk rögzíteni, hogy tilos a járdán biciklizni, és 2021-től úgy búcsúztunk, hogy elég volt a vírusból, a maszkból és a megszorításokból.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Öt év krónikája I.: a választás
Öt év krónikája I.: a választás
Lassan indul a visszaszámlálás, nyakunkon a 2024-es önkormányzati választások, így több részes sorozatban tekintjük át az elmúlt öt év történéseit a Savaria Fórum cikkei nyomán. Egy-egy fejezetben fél esztendő krónikáját dolgozzuk fel, az első rész 2019 második hat hónapjáról és az önkormányzati választásról, így az első csatákról, a jelöltek programjairól, az ígéretekről, a választási rekordokról és az új Schaeffler-gyár építésének bejelentéséről is szól.
Öt év krónikája II.: a világjárvány
Öt év krónikája II.: a világjárvány
Visszatekintő sorozatunkban a 2020-as esztendő első félévét tekintjük, ebben az időszakban ismerkedhettünk meg a világjárvány, kijárási korlátozás, karatén és egyéb kifejezésekkel.
Öt év krónikája III.: a második hullám
Öt év krónikája III.: a második hullám
Hetente megjelenő sorozatunkban az elmúlt öt év krónikáját dolgozzuk fel: a mostani részben 2020 második felének történetét tekintjük át lapunk írásai nyomán.
Öt év krónikája IV.: oltás, igazolvány
Öt év krónikája IV.: oltás, igazolvány
Az elmúlt öt esztendőt áttekintő összeállításunkban elérkeztünk 2021 első félévéhez: ekkor érkezett meg a koronavírus-járvány harmadik hulláma, elkészültek a vakcinák, és megismerkedtünk az oltási igazolvánnyal is.
Öt év krónikája VI.: járvány és kampány
Öt év krónikája VI.: járvány és kampány
Visszapillantó sorozatunk újabb része. 2022 elején a sokadik járványhullámot éltük át, április elején pedig országgyűlési képviselőket választottunk. Közben az orosz birodalmi álmokat újraélesztő Putyin kiadta a parancsot Ukrajna megtámadására – a háborútól még jobban felbolydult a világ. 2022 azzal kezdődött, hogy munkába állt a Blaguss 33 új Mercedes autóbusza, a Volán múzeumszökevényei után elég szembetűnő volt a változás. Az Éljen Szombathely! frakció aláírásgyűjtést indított, hogy a város is megkapja a kormánytól az önkormányzatot érintő elvonások és változások miatt kieső 3,4 milliárd forintot.
Öt év krónikája VII.: az energiaválság
Öt év krónikája VII.: az energiaválság
2022-ben a járványra háború, arra pedig energiaválság következett: már a harmadik esztendőt tapostuk úgy, hogy nem akartak kiegyenesedni a dolgok. Visszapillantó sorozatunkban 2022 második félévének szombathelyi történéseit tekintjük át. Előző részünkben ott hagytuk abba a históriát, hogy a kosárlabda bajnoki döntőben a Körmend elvette a Falco pályaelőnyét, és 2-1-re vezetett, de onnét már csak a szombathelyiek nyertek, és meg is lett az újabb aranyérem. Ismét megrendezték a Szent Iván-éji Vigasságokat, a Múzeumok Éjszakáját. A júniusi közgyűlés témái: mikor érkezik a Hende Csaba által beígért 35 millió a zanati utcákra, buszmenetrend-módosítás, Lime rollerek bejelentése, az evangélikus egyházzal közösen működtetett idősotthon létesítése.
címkék
kapcsolódó cikkek
Öt év krónikája I.: a választás
Öt év krónikája I.: a választás
Lassan indul a visszaszámlálás, nyakunkon a 2024-es önkormányzati választások, így több részes sorozatban tekintjük át az elmúlt öt év történéseit a Savaria Fórum cikkei nyomán. Egy-egy fejezetben fél esztendő krónikáját dolgozzuk fel, az első rész 2019 második hat hónapjáról és az önkormányzati választásról, így az első csatákról, a jelöltek programjairól, az ígéretekről, a választási rekordokról és az új Schaeffler-gyár építésének bejelentéséről is szól.
Öt év krónikája II.: a világjárvány
Öt év krónikája II.: a világjárvány
Visszatekintő sorozatunkban a 2020-as esztendő első félévét tekintjük, ebben az időszakban ismerkedhettünk meg a világjárvány, kijárási korlátozás, karatén és egyéb kifejezésekkel.
Öt év krónikája III.: a második hullám
Öt év krónikája III.: a második hullám
Hetente megjelenő sorozatunkban az elmúlt öt év krónikáját dolgozzuk fel: a mostani részben 2020 második felének történetét tekintjük át lapunk írásai nyomán.
Öt év krónikája IV.: oltás, igazolvány
Öt év krónikája IV.: oltás, igazolvány
Az elmúlt öt esztendőt áttekintő összeállításunkban elérkeztünk 2021 első félévéhez: ekkor érkezett meg a koronavírus-járvány harmadik hulláma, elkészültek a vakcinák, és megismerkedtünk az oltási igazolvánnyal is.
Öt év krónikája VI.: járvány és kampány
Öt év krónikája VI.: járvány és kampány
Visszapillantó sorozatunk újabb része. 2022 elején a sokadik járványhullámot éltük át, április elején pedig országgyűlési képviselőket választottunk. Közben az orosz birodalmi álmokat újraélesztő Putyin kiadta a parancsot Ukrajna megtámadására – a háborútól még jobban felbolydult a világ. 2022 azzal kezdődött, hogy munkába állt a Blaguss 33 új Mercedes autóbusza, a Volán múzeumszökevényei után elég szembetűnő volt a változás. Az Éljen Szombathely! frakció aláírásgyűjtést indított, hogy a város is megkapja a kormánytól az önkormányzatot érintő elvonások és változások miatt kieső 3,4 milliárd forintot.
Öt év krónikája VII.: az energiaválság
Öt év krónikája VII.: az energiaválság
2022-ben a járványra háború, arra pedig energiaválság következett: már a harmadik esztendőt tapostuk úgy, hogy nem akartak kiegyenesedni a dolgok. Visszapillantó sorozatunkban 2022 második félévének szombathelyi történéseit tekintjük át. Előző részünkben ott hagytuk abba a históriát, hogy a kosárlabda bajnoki döntőben a Körmend elvette a Falco pályaelőnyét, és 2-1-re vezetett, de onnét már csak a szombathelyiek nyertek, és meg is lett az újabb aranyérem. Ismét megrendezték a Szent Iván-éji Vigasságokat, a Múzeumok Éjszakáját. A júniusi közgyűlés témái: mikor érkezik a Hende Csaba által beígért 35 millió a zanati utcákra, buszmenetrend-módosítás, Lime rollerek bejelentése, az evangélikus egyházzal közösen működtetett idősotthon létesítése.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Ítélet született a kalandparkos halálos baleset ügyében
A Kőszegi Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte a vádlottakat.
Pár fokkal mérséklődik a meleg a hétvégén
Szombaton a napos idő mellett a délutáni óráktól elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, erre eleinte keleten, majd a Dunántúlon és északon lesz a legnagyobb esély.
Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalomnál
Egy nyerges vontató és egy kisbusz ütközött össze szombaton reggel az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében a Budapest felé vezető oldalon a 166-os és a 167-es kilométerszelvény között.
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.