km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Öt év krónikája II.: a világjárvány

Öt év krónikája II.: a világjárvány

Visszatekintő sorozatunkban a 2020-as esztendő első félévét tekintjük, ebben az időszakban ismerkedhettünk meg a világjárvány, kijárási korlátozás, karatén és egyéb kifejezésekkel.

Óévbúcsúztatóval és újévköszöntővel kezdődött 2020, a Fő téren a Margaret Island és a Save Ass zenekarok léptek fel, és bár a médiában már lehetett olvasni a koronavírusról, a Kínából érkező hírek távolinak tűntek. A városi események sora január közepén azzal indult, hogy árverésre írták ki a Savaria Szállót, amelyet 1998-ben vett meg az IGN Zrt., ami csődbe ment, felszámolása 2014-ben kezdődött meg, hat év után írták ki árverésre 470 millióért  – a jelentős felújításra szoruló épületre a városnak elővásárlási joga volt, amiről januárban egy rendkívüli közgyűlésen lemondott.


Terítéken a lakáshelyzet

Az önkormányzati lakások ügyében is lépett az önkormányzat: megszűntek a sportolói lakások, azóta a helyreállításra szoruló bérlakások bérbeadása egyedi kérelemre történik, a beadványok elbírálása a Szociális és Lakás Bizottság hatáskörébe került. Nőtt a piaci alapon bérbe vett lakásokhoz kérhető támogatás (20 ezer helyett 30 ezer havonta), emelkedtek a jövedelemhatárok. Ekkor esett először szó a közösségi bérlakás-rendszerről, melyben a szombathelyi polgárok piaci áron adhatnák bérbe a lakást az önkormányzatnak, amely kijelölné a bérlőt – alacsonyabb bérleti díjért. Emelkedett a szociális támogatások összege, illetve bővült a jogosultak köre.

A hagyományos Vas Megye Év Embere választáson Ekler Luca paraatléta győzött, bejelentették, hogy városi bál helyett jótékonysági farsangi mulatság lesz a gyerekeknek a városházán, lapunk pedig a tél egyik slágertémájáról írt: kinek is feladata a hó eltakarítása. A havi közgyűlésen téma volt a vásárcsarnok felújítása: az 1,2 milliárd forint nem volt elegendő, arról kellett dönteni, hogy ezt vagy visszaadja a város az államnak, vagy tesz mellé 390 milliót – a B verziót választották a képviselők. Nőtt a szolidaritási adó, Szombathelynek 450 millióval többet, 1,2 milliárdot kellett a központi kasszába fizetnie.

Február elején írtunk a koronavírusról, ekkor a 6000 eset 99 százalékát Kínában regisztrálták, a halálozási rátát 2 százalékra becsülték. Európában Németországban, Franciaországban és Finnországban bukkant fel a vírus. Ellene sem gyógyszer, sem védőoltás nincs, bár folynak kutatások. A helyi hírek között szerepelt, hogy dr. Lóderer Zoltán sebész főorvos lett a közönségdíjas az Év Embere szavazáson, illetve az, hogy Horváth Zoltánt nevezte ki a közgyűlés az AGORA igazgatójának a januári ülésen.


Közösen dolgoznak

A február a Nemény András – Hende Csaba levélváltások ügyében (megérkezett, nem érkezett, elküldték, mikor és hova), illetve a polgármester és országgyűlési képviselő találkozásai jegyében telt. Bár a felek ekkor tisztázták, amit kellett (Hende azt mondta: „a találkozón végül bocsánatot kértek tőlem az okozott kellemetlenségért, én pedig megbocsátottam”), a honatya évekkel későbbi nyilatkozatában mégis előkerült a sérelem.

A kétkörös egyeztetés azzal zárult, hogy a felek közösen dolgoznak Szombathelyért az alábbi területeken: a Szombathely–Kőszeg, a Szombathely–Körmend, valamint a megyeszékhelyt elkerülő gyorsforgalmi utak megvalósítása. (Erre még várni kell.) A város érdekeinek megfelelő feltételek kialakítása a hulladékgazdálkodás területén. (Ezt koncesszióba adta az állam.) A közösségi közlekedés modernizálása korszerű, elektromos buszokkal. (Erre érkezett egy piaci szereplő.)  A város iparterületének fejlesztése. (Ez azóta is zajlik.)

A koronavírus ezalatt egyre jobban terjedt, arról számoltunk be, hogy a nap 24 órájában elérhető ingyenes telefonszámokat működtet a Nemzeti Népegészségügyi Központ a járvánnyal kapcsolatos kérdésekről.  

Február közepén bezárt Szombathely egyik emblematikus szállodája, a Claudius. Az üzemeltető cég ügyvezetője közleményben annyit írt, rekonstrukció vár az épületre – azóta is. A februári közgyűlés még az aktuális ügyek mentén zajlott, a költségvetésben az utak, járdák felújítására 2,2 milliárdot különített el a város, a parkfenntartásra 90 millióval többet terveztek (politikai fegyver a magas fű), bekerült a büdzsébe az 1000 fa program, továbbá az is, hogy az ELTE SEK stratégiai partnere a városnak, a képzésre 200 millió forintot szánt a város. Ekkor dolgozta ki az önkormányzat az orvosi életpályamodell alapjait: hat hónapnál régebben betöltetlen praxisok megszerzését 10 millió forinttal támogatják. A tizenötödik évtől kezdve minden ötödik jubileumi esztendőben 1–6 millió forint közötti juttatást kapnak az orvosok. A költségvetésben 50 millió forintot különítettek el a koronavírus megelőzésével kapcsolatos esetleges kiadásokra.

A többi hír: megnyerte a Magyar Kupát a HVSE futballcsapata. Új helyszín kialakítását tervezte (majd meg is valósította) a város az orvosi ügyelet számára, a közgyűlés elfogadta a Közösségi Bérlakás Rendszer bevezetését, és Jordán Tamás a Nemzet Színésze lett. A közgyűlésen jelentette be a polgármester, hogy a kormány 500 millió forintot biztosított kerékpárutakra (Vép, illetve Balogunyom irányába).


A veszélyhelyzet

Aztán március 11-től a koronavírus felülírt mindent, ekkor a kormány rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett – ez egyebek mellett azt is jelentette, hogy a polgármester gyakorolta a közgyűlés jogait, és rendeletekkel irányította a várost.

Több körben megállt az élet, bezártak és online oktatásra tértek át az iskolák, felsőfokú intézmények, a művelődési intézmények, múzeumok, könyvtárak, az óvodákban és bölcsődékben ügyelet működött, megszűntek a rendezvények. Bezártak a boltok, nagyjából a patikák, élelmiszerboltok, benzinkutak, dohányboltok maradtak nyitva, az éttermek átálltak az elviteles megoldásokra.

Bezárt az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ, a Berzsenyi Dániel Könyvtár, az összes múzeum, a Haladás Sportkomplexum. A márciusi 15-ei ünnepséget online vagy a helyi televízión keresztül lehetett követni. A sportbajnokságokat felfüggesztették a szövetségek vagy befejeződtek, a klubok többségénél az edzések is szüneteltek, a játékosok pedig egyénileg, otthon készültek az esetleges folytatásra.

Szombathelyen azonnal megalakult a Szombathelyi Védekezést Segítő Tanácsadó Testület, a város saját hatáskörben számos intézkedést hozott, lapunkban négy oldalon keresztül adtunk ezekről tájékoztatást.

Az idősek nappali ellátását biztosító klubok bezártak, az ellátottak étkeztetését házhoz szállítással oldotta meg az önkormányzat. Azonnal megszervezték, hogy a legveszélyeztetettebb korosztálynak ne kelljen elhagynia otthonát, önkéntesek váltották ki a recepteket, végezték a bevásárlást – sokan jelentkeztek erre a feladatra. A háziorvosokat védőruhával, maszkokkal, védőszemüvegekkel látta el az önkormányzat, továbbá minden héten, valamennyi rendelőben az önkormányzat megrendelése nyomán fertőtlenítést végeztek. Dr. Pölöskey Péter lapunkon keresztül igyekezett tanácsokkal szolgálni, azt mondta „folyamatosan tanuljuk ezt a helyzetet, hiszen szerencsére alig van gyakorlati tapasztalatunk világjárványban.”

A városvezetés online fogadóórákon keresztül tartotta a kapcsolatot a polgárokkal, március végén jelentette be a polgármester: valamennyi szombathelyi háztartás két maszkot kap az önkormányzat döntése alapján. A védőeszközök kihordását azonnal meg is kezdték – a maszkok ára pillanatok alatt az egekbe szökött, és hiánycikk lett belőlük. Hatalmas összefogás indult, az önkormányzati koronavírus-alapba hamar több millió forint gyűlt össze, a polgármester a fizetéséből havi 200 ezer forintot ajánlott fel a veszélyhelyzet idejére.


Több pénzből segítettek

Április elején jelentette be dr. Nemény András, hogy több mint duplájára, 400 millió forintra emelik azt az összeget, amiből segíteni tudnak. Új támogatási formát hoztak létre, ami kimondottan azoknak szól, akik március 11. után veszítették el a munkájukat, ők akár 100 ezer forintot is kaphattak. A munkanélküliek támogatási összegét a 42.700 forintról 57.000 forintra emelték.

Dr. Kecskés László bizottsági elnök a polgármesterrel közös fogadóórán mondta el, hogy Szombathelyen elegendő lélegeztetőgép van, a kórház felkészült a nagyobb méretű megbetegedésre is. Az önkormányzatnak sikerült beszereznie 4000 maszkot, a hiánycikknek számító védőeszközből 2000-et dr. Nemény András polgármester és dr. László Győző alpolgármester vitt el a Markusovszky kórházba, ahol dr. Káldy Zoltán orvosigazgató vette át a szállítmányt. Az intézményben április első felében nem volt koronavírusos beteg, 51 ember töltötte hatósági karanténban a napjait.

A városhoz rengeteg felajánlás érkezett: magánszemélyek, vállalkozók, cégek segítettek, több százan ajánlották fel, hogy közreműködnek bevásárlásokban, házhoz szállításban, kutyasétáltatásban.

A koronavírus elleni védekezésre és a közös teherviselésre hivatkozva elvonta a kormány az önkormányzatoktól a gépjárműadó eddig náluk maradt részét – ezt azóta sem kapták vissza a helyhatóságok. A város április első feléig 161 millió forintot költött védekezésre, ezen felül 220 milliót csoportosítottak át a segélyalapba, amiből a hónap végéig csaknem 900-an igényeltek támogatást.


Enyhülő szabályok

Április közepén kigyulladt a Körmendi úti hulladéklerakóban tárolt növényi hulladék és fanyesedék. A lángokkal csaknem 70 tűzoltó küzdött, este 10 óra után sikerült lokalizálni a tüzet. Május elején tartották az érettségi vizsgákat, 11 intézményben 1900 végzős diák vizsgázott – maszkban. Az fertőzésszámok csökkentek, így egyre többet lehetett olvasni az újraindításról, illetve a szabályok enyhítéséről, ez végül több lépcsőben megtörtént. 

A város a vállalkozókat is segítette, négypontos csomagot állított össze, ebben szerepelt a helyi vállalkozásoknál történő vásárlás ösztönzése, az online jelenlét biztosítása, a bérleti és közterület-foglalási díjak csökkentése, hirdetési felületetek biztosítása.

Május 4-től fokozatosan visszatérhetünk a megszokott hétköznapjainkhoz, írtuk akkor, hiszen enyhíteni kezdték a kijárási korlátozás szabályait. Szombathelyen az átlagosnál szigorúbb rendelkezések voltak érvényben, de a közösség érdekeit tartottuk szem előtt, összegezte az első hullám tanulságait a polgármester, Szombathelyen nem volt halálos áldozata a járványnak ebben az időszakban.

Ahogy az élet, úgy a hírek is normalizálódtak, megnyitottak a játszóterek, a vendéglátóhelyek (bizonyos szabályokkal), a fürdők, egyedül a nagyrendezvények kerültek veszélybe – végül aztán a Savaria Karnevál is elmaradt.

A Falco bejelentette, hogy saját nevelésű játékosa, Perl Zoltán három évre írt alá, a város pedig azt, hogy megunva az időhúzást, önerőből építi meg a zanati kerékpárutat, és beperli azt a céget, amely 12 éve ígérgeti, hogy elkészíti a 2 kilométeres szakaszt – hangzott el dr. Nemény András polgármester és Putz Attila képviselő sajtótájékoztatóján. Kiderült, hogy a kormány 2021-ben is elvonja a gépjárműadó teljes összegét az önkormányzatoktól, az iparűzési adóból származó szolidaritási adónak pedig a négyszeresével tervezett.

Lapunk emlékszámmal készült a trianoni döntés évfordulójára felvidéki, délvidéki, erdélyi, muravidéki, őrvidéki megszólalók mellett Trill Zsolttal, Szabó Tiborral, dr. Kalocsai Péterrel és Kövér Istvánnal készült anyag is olvasható volt a Savaria Fórumban. Beszámoltunk az ünnepségekről és a villámcsődületről is.

A többi hír is jelezte, az extrém hónapok után jönnek a csendes hétköznapok: indult az 1000 fa program, folytatódott a Segítés Városa kezdeményezés, szóba került a fűnyírás (ami politikai kérdés, mint azt tudjuk), megtartották a Bloomsdayt, és június végén ismét volt közgyűlés, ahol dr. Nemény András így összegzett: 117 nap telt el az előző ülés óta, 91 határozatot, 14 rendelet fogadott el a rendkívüli helyzetben. A polgármester szerint a gazdasági és a szociális válság azonban még javában tart, a helyzet javításáért az önkormányzat mindent megtesz. A város gazdasági helyzetét újra kell tervezni – így telt el a járvány első hulláma.

 

Fotó: Facebook/Szombathely MJV

kapcsolódó cikkek
Öt év krónikája I.: a választás
Öt év krónikája I.: a választás
Lassan indul a visszaszámlálás, nyakunkon a 2024-es önkormányzati választások, így több részes sorozatban tekintjük át az elmúlt öt év történéseit a Savaria Fórum cikkei nyomán. Egy-egy fejezetben fél esztendő krónikáját dolgozzuk fel, az első rész 2019 második hat hónapjáról és az önkormányzati választásról, így az első csatákról, a jelöltek programjairól, az ígéretekről, a választási rekordokról és az új Schaeffler-gyár építésének bejelentéséről is szól.
Öt év krónikája V.: utak és ígéretek
Öt év krónikája V.: utak és ígéretek
2021 második félévében még mindig tartott a koronavírus-járvány, az ellenzék előválasztással hangolt a 2022-es országgyűlési választásra, utóbbi miatt érkeztek is az ígéretek, hogy mi minden épül, most már tutira és biztosan. Előző részünkben ott ejtettük le az események fonalát, hogy a közgyűlés egyhangú döntése alapján nem a Volánbusszal, hanem az osztrák Blaguss cég magyar leányvállalatával működteti a szombathelyi tömegközlekedést 10 évig. A vállalkozás június végén be is mutatta az egyik Mercedes buszát a Városháza előtt.
Öt év krónikája VI.: járvány és kampány
Öt év krónikája VI.: járvány és kampány
Visszapillantó sorozatunk újabb része. 2022 elején a sokadik járványhullámot éltük át, április elején pedig országgyűlési képviselőket választottunk. Közben az orosz birodalmi álmokat újraélesztő Putyin kiadta a parancsot Ukrajna megtámadására – a háborútól még jobban felbolydult a világ. 2022 azzal kezdődött, hogy munkába állt a Blaguss 33 új Mercedes autóbusza, a Volán múzeumszökevényei után elég szembetűnő volt a változás. Az Éljen Szombathely! frakció aláírásgyűjtést indított, hogy a város is megkapja a kormánytól az önkormányzatot érintő elvonások és változások miatt kieső 3,4 milliárd forintot.
Öt év krónikája VII.: az energiaválság
Öt év krónikája VII.: az energiaválság
2022-ben a járványra háború, arra pedig energiaválság következett: már a harmadik esztendőt tapostuk úgy, hogy nem akartak kiegyenesedni a dolgok. Visszapillantó sorozatunkban 2022 második félévének szombathelyi történéseit tekintjük át. Előző részünkben ott hagytuk abba a históriát, hogy a kosárlabda bajnoki döntőben a Körmend elvette a Falco pályaelőnyét, és 2-1-re vezetett, de onnét már csak a szombathelyiek nyertek, és meg is lett az újabb aranyérem. Ismét megrendezték a Szent Iván-éji Vigasságokat, a Múzeumok Éjszakáját. A júniusi közgyűlés témái: mikor érkezik a Hende Csaba által beígért 35 millió a zanati utcákra, buszmenetrend-módosítás, Lime rollerek bejelentése, az evangélikus egyházzal közösen működtetett idősotthon létesítése.
Öt év krónikája IV.: oltás, igazolvány
Öt év krónikája IV.: oltás, igazolvány
Az elmúlt öt esztendőt áttekintő összeállításunkban elérkeztünk 2021 első félévéhez: ekkor érkezett meg a koronavírus-járvány harmadik hulláma, elkészültek a vakcinák, és megismerkedtünk az oltási igazolvánnyal is.
címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
Öt év krónikája I.: a választás
Öt év krónikája I.: a választás
Lassan indul a visszaszámlálás, nyakunkon a 2024-es önkormányzati választások, így több részes sorozatban tekintjük át az elmúlt öt év történéseit a Savaria Fórum cikkei nyomán. Egy-egy fejezetben fél esztendő krónikáját dolgozzuk fel, az első rész 2019 második hat hónapjáról és az önkormányzati választásról, így az első csatákról, a jelöltek programjairól, az ígéretekről, a választási rekordokról és az új Schaeffler-gyár építésének bejelentéséről is szól.
Öt év krónikája V.: utak és ígéretek
Öt év krónikája V.: utak és ígéretek
2021 második félévében még mindig tartott a koronavírus-járvány, az ellenzék előválasztással hangolt a 2022-es országgyűlési választásra, utóbbi miatt érkeztek is az ígéretek, hogy mi minden épül, most már tutira és biztosan. Előző részünkben ott ejtettük le az események fonalát, hogy a közgyűlés egyhangú döntése alapján nem a Volánbusszal, hanem az osztrák Blaguss cég magyar leányvállalatával működteti a szombathelyi tömegközlekedést 10 évig. A vállalkozás június végén be is mutatta az egyik Mercedes buszát a Városháza előtt.
Öt év krónikája VI.: járvány és kampány
Öt év krónikája VI.: járvány és kampány
Visszapillantó sorozatunk újabb része. 2022 elején a sokadik járványhullámot éltük át, április elején pedig országgyűlési képviselőket választottunk. Közben az orosz birodalmi álmokat újraélesztő Putyin kiadta a parancsot Ukrajna megtámadására – a háborútól még jobban felbolydult a világ. 2022 azzal kezdődött, hogy munkába állt a Blaguss 33 új Mercedes autóbusza, a Volán múzeumszökevényei után elég szembetűnő volt a változás. Az Éljen Szombathely! frakció aláírásgyűjtést indított, hogy a város is megkapja a kormánytól az önkormányzatot érintő elvonások és változások miatt kieső 3,4 milliárd forintot.
Öt év krónikája VII.: az energiaválság
Öt év krónikája VII.: az energiaválság
2022-ben a járványra háború, arra pedig energiaválság következett: már a harmadik esztendőt tapostuk úgy, hogy nem akartak kiegyenesedni a dolgok. Visszapillantó sorozatunkban 2022 második félévének szombathelyi történéseit tekintjük át. Előző részünkben ott hagytuk abba a históriát, hogy a kosárlabda bajnoki döntőben a Körmend elvette a Falco pályaelőnyét, és 2-1-re vezetett, de onnét már csak a szombathelyiek nyertek, és meg is lett az újabb aranyérem. Ismét megrendezték a Szent Iván-éji Vigasságokat, a Múzeumok Éjszakáját. A júniusi közgyűlés témái: mikor érkezik a Hende Csaba által beígért 35 millió a zanati utcákra, buszmenetrend-módosítás, Lime rollerek bejelentése, az evangélikus egyházzal közösen működtetett idősotthon létesítése.
Öt év krónikája IV.: oltás, igazolvány
Öt év krónikája IV.: oltás, igazolvány
Az elmúlt öt esztendőt áttekintő összeállításunkban elérkeztünk 2021 első félévéhez: ekkor érkezett meg a koronavírus-járvány harmadik hulláma, elkészültek a vakcinák, és megismerkedtünk az oltási igazolvánnyal is.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Parkoló autónak ütközött, ami kidöntött egy 20 kilovoltos vezetéket is tartó villanyoszlopot
A baleset Kenyeriben történt péntek reggel, az azt okozó Opelen nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítás, ráadásul a kocsi fiatal sofőrje, megpróbálta másra hárítani a felelősséget.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Diploma-kiállítás: létkérdések és válaszok (képgalériával)
Diploma-kiállítás nyílt pénteken az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék (VMT) képi ábrázolás szakos hallgatóinak mestermunkáiból az Írokéz Galériában (a Képtár épületében). A diákoknak az elmúlt három évben megszerzett tapasztalataikat is reprezentálják az alkotások.
Öt emberből négy használja az e-receptet
Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót - derült ki a Semmelweis Egyetem (SE) Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből.