km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Országos tisztifőorvos: Nehéz és terhes időszakra kell felkészülni

Országos tisztifőorvos: Nehéz és terhes időszakra kell felkészülni

Csütörtöktől mindenki csak testhőmérséklet-mérés után, lázmentesen léphet be az óvodákba és az iskolákba, a gyerekeken kívül az intézmény pedagógusai és a személyzete is - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

 

Müller Cecília emlékeztetett arra, hogy a 37,8 Celsius-fok az a határérték, amely felett feltételezhető a lázas állapot valamilyen okból. Ez még nem jelenti azt, hogy koronavírus-fertőzésről van szó, mert számos más betegség is okozhat lázat, de a lázmérés egy egyszerű lehetőség ennek a kiszűrésére. Jelezte, ez a határérték egyaránt vonatkozik a gyerekekre és a felnőttekre.


A szakember elmondta, hogy huszonöt szociális intézményben van jelen a vírus, négy olyan intézmény van, ahol húsz feletti az igazolt pozitív esetek száma. Az országos tisztifőorvos külön köszöntve az időseket az idősek világnapján, úgy fogalmazott, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ők is könnyebben, felszabadultabban tudják átvészelni a járványt, hiszen "rengeteg nyomás nehezedik rájuk, amelyet hosszú időn keresztül nehéz lehet elviselni".


"Nehéz és terhes időszakra kell felkészülni, ezért a járvány terjedésének megakadályozása mindnyájunk közös felelőssége. Ébernek és szabálykövetőnek kell lenni" - hangsúlyozta.
A járványügyi adatokat ismertetve a szakember elmondta, 848 fővel nőtt a beazonosított pozitív esetek száma, 757 embert kezelnek kórházban, közülük 52-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában tizenhat beteg elhunyt, ez eddig a legmagasabb halálozási adat - mondta, hozzátéve, a legfiatalabb 44, a legidősebb 83 éves volt, de mindegyikük szenvedett valamilyen krónikus betegségben.


Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy akkor se essen pánikba, ha jelentkeznek nála a koronavírus tünetei. Ebben az esetben értesíteni kell a háziorvost, akit tájékoztatni kell a testhőmérsékletről és a tünetekről. Ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, a háziorvos megrendeli a PCR-tesztet. Kitért arra, hogy a mentőszolgálattal megbeszélt vizsgálati időpont előtt három órával nem lehet enni és inni, mert az befolyásolhatja a PCR-teszt eredményét. Enyhe tünetek vagy tünetmentesség esetén otthoni házi karanténba kerül az illető, megkapja a hatósági határozatot, amelyben szerepel a karantén kezdő és záró időpontja. A tünetek megjelenésétől számított 10. napon hagyható el a karantén, ilyen esetben nem kell újabb PCR-tesztet végezni. Ha az otthoni tartózkodás alatt a tünetek súlyosbodnak, a lakást ekkor sem szabad elhagyni, a háziorvost az állapotváltozásról tájékoztatni kell. (MTI)
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.