km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Május 18-tól újra várják a látogatókat a Savaria Múzeum tagintézményei

Május 18-tól újra várják a látogatókat a Savaria Múzeum tagintézményei

Megnyitnak a múzeumok világnapján a Savaria Múzeum tagintézményei. Május 18-ától lesz látogatható a Savaria és a Smidt Múzeum, az Iseum, a Vasi Múzeumi Látványtár és a Skanzen, május 20-tól pedig a Romkert is fogad látogatókat tárlatvezetéssel. A kívülről teljesen megújult Képtár június 18-án a Textiltriennáléval nyit, mellette a Schrammel-gyűjteménynek otthont adó, átalakított Éva-malom június 26-tól várja az érdeklődőket. A nyitás részleteiről és az idei programokról tartottak ma sajtótájékoztatót.

 

Horváth Soma, kultúráért felelős alpolgármester a nyitás kapcsán elmondta, hogy nagyon nehéz éven van túl a múzeumi szervezet, de megújulva és számtalan fejlesztést követően vághatnak neki az idei évnek.  


“Nagyon fontos mérföldkő a város életében, hogy az elmúlt 30 évben áhított múzeumi negyed létrejött a belváros szívében. Nekünk most az a feladatunk, hogy megtöltsük ezt tartalommal.  A nagy kiállításmegnyitókon kívül tervezzük, hogy a kortárs képzőművészetnek adunk lehetőséget a következő egy évben, próbaként. Ugyanakkor, ami nagyon fontos dolog, hogy a Vasi Skanzenra az elmúlt évtizedben nem jutott forrás. Inkább azt mondanám, hogy alig jutott forrás. Most viszont az önkormányzat segítségével a múzeum két komoly pályázatot nyert el, amelyet a Skanzen felújítására lehet költeni” – tette hozzá az alpolgármester. 


Egy zöldterületi fejlesztésre 122 ezer eurót nyertek, egy másik projektben pedig 166 ezer euróhoz jutottak. Utóbbiban a régi mesterségek felelevenítése a cél, melynek keretében komplett épületek újulhatnak meg a Skanzenban. De nem csak az itt elnyert közel 100 millió forint kínál új lehetőségeket a múzeumnak, illetve a látogatóknak. Fejlesztik ugyanis a virtuális kiállításokat és multimédiás tárlatvezető rendszerre is nyertek pénzt.  


Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója kiemelte, nagyjából 4,5 millió forintról van szó, ami lehetővé teszi azt, hogy az eddigi kezdeti szinten megjelent 3D-s felvételeiket más projektekből továbbfejlesszék, és ténylegesen látható legyen a tér.  Sőt, nemcsak látogatható, hanem közvetlenül el lehet majd olvasni a feliratokat és rákattintva még további információkat is lehet szerezni. Itt nemcsak tudományos, szakmai leírásokról van szó a műtárgyaknál, hanem érdekes, izgalmas történetekről is. 


Ezzel a korábban megélt tárlatvezetéseket viszik át részben az online térbe, gyakorlatilag mixelik a kétféle módszert, így csalogatják vissza a látogatókat. A múzeumoknak egyébként szigorúan be kell tartaniuk a nyitásról szóló rendelet rájuk vonatkozó szabályait, valamennyi tervezett kiállítást és programot az előírások betartásával összhangban tervezték meg. Kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják intézményeket és kérték mindenkitől az óvintézkedések betartását, a kézfertőtlenítést, a maszkhasználatot és a távolságtartást.


Az első héten, május 18-23. között minden nyitva tartó intézmény ingyenesen lesz látogatható. Minden hónapban, minden tagintézmény egy hétvégi napon ingyenesen látogatható és ezen a napon (egy délutáni időpontban) ingyenes tárlatvezetés is igénybe vehető.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.