km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Május 18-tól újra várják a látogatókat a Savaria Múzeum tagintézményei

Május 18-tól újra várják a látogatókat a Savaria Múzeum tagintézményei

Megnyitnak a múzeumok világnapján a Savaria Múzeum tagintézményei. Május 18-ától lesz látogatható a Savaria és a Smidt Múzeum, az Iseum, a Vasi Múzeumi Látványtár és a Skanzen, május 20-tól pedig a Romkert is fogad látogatókat tárlatvezetéssel. A kívülről teljesen megújult Képtár június 18-án a Textiltriennáléval nyit, mellette a Schrammel-gyűjteménynek otthont adó, átalakított Éva-malom június 26-tól várja az érdeklődőket. A nyitás részleteiről és az idei programokról tartottak ma sajtótájékoztatót.

 

Horváth Soma, kultúráért felelős alpolgármester a nyitás kapcsán elmondta, hogy nagyon nehéz éven van túl a múzeumi szervezet, de megújulva és számtalan fejlesztést követően vághatnak neki az idei évnek.  


“Nagyon fontos mérföldkő a város életében, hogy az elmúlt 30 évben áhított múzeumi negyed létrejött a belváros szívében. Nekünk most az a feladatunk, hogy megtöltsük ezt tartalommal.  A nagy kiállításmegnyitókon kívül tervezzük, hogy a kortárs képzőművészetnek adunk lehetőséget a következő egy évben, próbaként. Ugyanakkor, ami nagyon fontos dolog, hogy a Vasi Skanzenra az elmúlt évtizedben nem jutott forrás. Inkább azt mondanám, hogy alig jutott forrás. Most viszont az önkormányzat segítségével a múzeum két komoly pályázatot nyert el, amelyet a Skanzen felújítására lehet költeni” – tette hozzá az alpolgármester. 


Egy zöldterületi fejlesztésre 122 ezer eurót nyertek, egy másik projektben pedig 166 ezer euróhoz jutottak. Utóbbiban a régi mesterségek felelevenítése a cél, melynek keretében komplett épületek újulhatnak meg a Skanzenban. De nem csak az itt elnyert közel 100 millió forint kínál új lehetőségeket a múzeumnak, illetve a látogatóknak. Fejlesztik ugyanis a virtuális kiállításokat és multimédiás tárlatvezető rendszerre is nyertek pénzt.  


Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója kiemelte, nagyjából 4,5 millió forintról van szó, ami lehetővé teszi azt, hogy az eddigi kezdeti szinten megjelent 3D-s felvételeiket más projektekből továbbfejlesszék, és ténylegesen látható legyen a tér.  Sőt, nemcsak látogatható, hanem közvetlenül el lehet majd olvasni a feliratokat és rákattintva még további információkat is lehet szerezni. Itt nemcsak tudományos, szakmai leírásokról van szó a műtárgyaknál, hanem érdekes, izgalmas történetekről is. 


Ezzel a korábban megélt tárlatvezetéseket viszik át részben az online térbe, gyakorlatilag mixelik a kétféle módszert, így csalogatják vissza a látogatókat. A múzeumoknak egyébként szigorúan be kell tartaniuk a nyitásról szóló rendelet rájuk vonatkozó szabályait, valamennyi tervezett kiállítást és programot az előírások betartásával összhangban tervezték meg. Kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják intézményeket és kérték mindenkitől az óvintézkedések betartását, a kézfertőtlenítést, a maszkhasználatot és a távolságtartást.


Az első héten, május 18-23. között minden nyitva tartó intézmény ingyenesen lesz látogatható. Minden hónapban, minden tagintézmény egy hétvégi napon ingyenesen látogatható és ezen a napon (egy délutáni időpontban) ingyenes tárlatvezetés is igénybe vehető.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.