km/óra
  2021.09.21., kedd  •  Máté, Mirella napja
Május 18-tól újra várják a látogatókat a Savaria Múzeum tagintézményei

Május 18-tól újra várják a látogatókat a Savaria Múzeum tagintézményei

Megnyitnak a múzeumok világnapján a Savaria Múzeum tagintézményei. Május 18-ától lesz látogatható a Savaria és a Smidt Múzeum, az Iseum, a Vasi Múzeumi Látványtár és a Skanzen, május 20-tól pedig a Romkert is fogad látogatókat tárlatvezetéssel. A kívülről teljesen megújult Képtár június 18-án a Textiltriennáléval nyit, mellette a Schrammel-gyűjteménynek otthont adó, átalakított Éva-malom június 26-tól várja az érdeklődőket. A nyitás részleteiről és az idei programokról tartottak ma sajtótájékoztatót.

 

Horváth Soma, kultúráért felelős alpolgármester a nyitás kapcsán elmondta, hogy nagyon nehéz éven van túl a múzeumi szervezet, de megújulva és számtalan fejlesztést követően vághatnak neki az idei évnek.  


“Nagyon fontos mérföldkő a város életében, hogy az elmúlt 30 évben áhított múzeumi negyed létrejött a belváros szívében. Nekünk most az a feladatunk, hogy megtöltsük ezt tartalommal.  A nagy kiállításmegnyitókon kívül tervezzük, hogy a kortárs képzőművészetnek adunk lehetőséget a következő egy évben, próbaként. Ugyanakkor, ami nagyon fontos dolog, hogy a Vasi Skanzenra az elmúlt évtizedben nem jutott forrás. Inkább azt mondanám, hogy alig jutott forrás. Most viszont az önkormányzat segítségével a múzeum két komoly pályázatot nyert el, amelyet a Skanzen felújítására lehet költeni” – tette hozzá az alpolgármester. 


Egy zöldterületi fejlesztésre 122 ezer eurót nyertek, egy másik projektben pedig 166 ezer euróhoz jutottak. Utóbbiban a régi mesterségek felelevenítése a cél, melynek keretében komplett épületek újulhatnak meg a Skanzenban. De nem csak az itt elnyert közel 100 millió forint kínál új lehetőségeket a múzeumnak, illetve a látogatóknak. Fejlesztik ugyanis a virtuális kiállításokat és multimédiás tárlatvezető rendszerre is nyertek pénzt.  


Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója kiemelte, nagyjából 4,5 millió forintról van szó, ami lehetővé teszi azt, hogy az eddigi kezdeti szinten megjelent 3D-s felvételeiket más projektekből továbbfejlesszék, és ténylegesen látható legyen a tér.  Sőt, nemcsak látogatható, hanem közvetlenül el lehet majd olvasni a feliratokat és rákattintva még további információkat is lehet szerezni. Itt nemcsak tudományos, szakmai leírásokról van szó a műtárgyaknál, hanem érdekes, izgalmas történetekről is. 


Ezzel a korábban megélt tárlatvezetéseket viszik át részben az online térbe, gyakorlatilag mixelik a kétféle módszert, így csalogatják vissza a látogatókat. A múzeumoknak egyébként szigorúan be kell tartaniuk a nyitásról szóló rendelet rájuk vonatkozó szabályait, valamennyi tervezett kiállítást és programot az előírások betartásával összhangban tervezték meg. Kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják intézményeket és kérték mindenkitől az óvintézkedések betartását, a kézfertőtlenítést, a maszkhasználatot és a távolságtartást.


Az első héten, május 18-23. között minden nyitva tartó intézmény ingyenesen lesz látogatható. Minden hónapban, minden tagintézmény egy hétvégi napon ingyenesen látogatható és ezen a napon (egy délutáni időpontban) ingyenes tárlatvezetés is igénybe vehető.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
122 osztály került karanténba Bécsben a tanév első hetében
A 2021/22-es tanév első hetében 270 tanuló és 39 pedagógus koronavírus-tesztje lett pozitív Bécs iskoláiban. Így 122 intézményben került legalább egy osztály karanténba. Christoph Wiederkehr oktatási tanáncsnok szerint minden a várakozások szerint alakul, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma
Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése - késleltetve ugyan, de - magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is - derül ki az egészségügyi hatóságok legfrissebb, hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.
legfrissebbek
NKK: növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
Lassan, de továbbra is növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve hétfőn a honlapján.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Futsal: remek mérkőzésen vette el a DEAC veretlenségét a Haladás
A rendkívül kiélezett, sok fordulatot hozó találkozón a szombathelyiek hátrányból tudtak fordítani, a győztes találatot Henrique szerezte.
Elegük lett a montenegrói vendéglátósoknak
Tiltakoznak a montenegrói cégtulajdonosok, mert a kormány bevezette, hogy a vendéglátóhelyek mellett a plázákba lépéskor is oltási igazolást kell felmutatni – adta hírül az MTI.
Húsz fok alatt marad a keddi hőmérséklet
A közepesen és erősen felhős időszakok között rövidebb napos időszakok lesznek a jellemzőek.