km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
Május 18-tól újra várják a látogatókat a Savaria Múzeum tagintézményei

Május 18-tól újra várják a látogatókat a Savaria Múzeum tagintézményei

Megnyitnak a múzeumok világnapján a Savaria Múzeum tagintézményei. Május 18-ától lesz látogatható a Savaria és a Smidt Múzeum, az Iseum, a Vasi Múzeumi Látványtár és a Skanzen, május 20-tól pedig a Romkert is fogad látogatókat tárlatvezetéssel. A kívülről teljesen megújult Képtár június 18-án a Textiltriennáléval nyit, mellette a Schrammel-gyűjteménynek otthont adó, átalakított Éva-malom június 26-tól várja az érdeklődőket. A nyitás részleteiről és az idei programokról tartottak ma sajtótájékoztatót.

 

Horváth Soma, kultúráért felelős alpolgármester a nyitás kapcsán elmondta, hogy nagyon nehéz éven van túl a múzeumi szervezet, de megújulva és számtalan fejlesztést követően vághatnak neki az idei évnek.  


“Nagyon fontos mérföldkő a város életében, hogy az elmúlt 30 évben áhított múzeumi negyed létrejött a belváros szívében. Nekünk most az a feladatunk, hogy megtöltsük ezt tartalommal.  A nagy kiállításmegnyitókon kívül tervezzük, hogy a kortárs képzőművészetnek adunk lehetőséget a következő egy évben, próbaként. Ugyanakkor, ami nagyon fontos dolog, hogy a Vasi Skanzenra az elmúlt évtizedben nem jutott forrás. Inkább azt mondanám, hogy alig jutott forrás. Most viszont az önkormányzat segítségével a múzeum két komoly pályázatot nyert el, amelyet a Skanzen felújítására lehet költeni” – tette hozzá az alpolgármester. 


Egy zöldterületi fejlesztésre 122 ezer eurót nyertek, egy másik projektben pedig 166 ezer euróhoz jutottak. Utóbbiban a régi mesterségek felelevenítése a cél, melynek keretében komplett épületek újulhatnak meg a Skanzenban. De nem csak az itt elnyert közel 100 millió forint kínál új lehetőségeket a múzeumnak, illetve a látogatóknak. Fejlesztik ugyanis a virtuális kiállításokat és multimédiás tárlatvezető rendszerre is nyertek pénzt.  


Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója kiemelte, nagyjából 4,5 millió forintról van szó, ami lehetővé teszi azt, hogy az eddigi kezdeti szinten megjelent 3D-s felvételeiket más projektekből továbbfejlesszék, és ténylegesen látható legyen a tér.  Sőt, nemcsak látogatható, hanem közvetlenül el lehet majd olvasni a feliratokat és rákattintva még további információkat is lehet szerezni. Itt nemcsak tudományos, szakmai leírásokról van szó a műtárgyaknál, hanem érdekes, izgalmas történetekről is. 


Ezzel a korábban megélt tárlatvezetéseket viszik át részben az online térbe, gyakorlatilag mixelik a kétféle módszert, így csalogatják vissza a látogatókat. A múzeumoknak egyébként szigorúan be kell tartaniuk a nyitásról szóló rendelet rájuk vonatkozó szabályait, valamennyi tervezett kiállítást és programot az előírások betartásával összhangban tervezték meg. Kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják intézményeket és kérték mindenkitől az óvintézkedések betartását, a kézfertőtlenítést, a maszkhasználatot és a távolságtartást.


Az első héten, május 18-23. között minden nyitva tartó intézmény ingyenesen lesz látogatható. Minden hónapban, minden tagintézmény egy hétvégi napon ingyenesen látogatható és ezen a napon (egy délutáni időpontban) ingyenes tárlatvezetés is igénybe vehető.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Megyei I. osztály: mindkét vasárnapi mérkőzésen döntetlen született
A Vép pontvesztésével biztossá vált a Celldömölk harmadik helye, a Bük nehéz helyzetből mentett pontot a Táplán otthonában.
legfrissebbek
Már 6,2 millióan használnak okostelefont Magyarországon
A válaszadók nagyjából kétharmada szintén maximum 10 alkalmazást használt nagyobb gyakorisággal.
Egy apa ölhette meg lányait Aszódon
A 46 éves férfi - nagy valószínűséggel május 20-áról 21-ére virradóra - álmukban megölte lányait, majd a Heves megyei Adács közelében egy mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg.
 Mintegy tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön 
A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Hamis pozitív Covid-teszttel akarta elkerülni a börtönt egy tolvaj
A hamis teszt beszerzésében a férfi egy 28 éves ismerősének segítségét kérte, akinek édesanyja egy konténeres szűrőponton dolgozott. Az első mintavételkor, tavaly decemberben százezer forintot adott át a 48 éves nőnek.
Ötkilónyi heroint akart Magyarországra csempészni egy német férfi
A dupla falú kofferben a férfi tizenhárom, fóliába tekert csomagban heroint rejtett el.