km/óra
  2023.03.26., vasárnap  •  Emánuel napja
Május 18-tól újra várják a látogatókat a Savaria Múzeum tagintézményei

Május 18-tól újra várják a látogatókat a Savaria Múzeum tagintézményei

Megnyitnak a múzeumok világnapján a Savaria Múzeum tagintézményei. Május 18-ától lesz látogatható a Savaria és a Smidt Múzeum, az Iseum, a Vasi Múzeumi Látványtár és a Skanzen, május 20-tól pedig a Romkert is fogad látogatókat tárlatvezetéssel. A kívülről teljesen megújult Képtár június 18-án a Textiltriennáléval nyit, mellette a Schrammel-gyűjteménynek otthont adó, átalakított Éva-malom június 26-tól várja az érdeklődőket. A nyitás részleteiről és az idei programokról tartottak ma sajtótájékoztatót.

 

Horváth Soma, kultúráért felelős alpolgármester a nyitás kapcsán elmondta, hogy nagyon nehéz éven van túl a múzeumi szervezet, de megújulva és számtalan fejlesztést követően vághatnak neki az idei évnek.  


“Nagyon fontos mérföldkő a város életében, hogy az elmúlt 30 évben áhított múzeumi negyed létrejött a belváros szívében. Nekünk most az a feladatunk, hogy megtöltsük ezt tartalommal.  A nagy kiállításmegnyitókon kívül tervezzük, hogy a kortárs képzőművészetnek adunk lehetőséget a következő egy évben, próbaként. Ugyanakkor, ami nagyon fontos dolog, hogy a Vasi Skanzenra az elmúlt évtizedben nem jutott forrás. Inkább azt mondanám, hogy alig jutott forrás. Most viszont az önkormányzat segítségével a múzeum két komoly pályázatot nyert el, amelyet a Skanzen felújítására lehet költeni” – tette hozzá az alpolgármester. 


Egy zöldterületi fejlesztésre 122 ezer eurót nyertek, egy másik projektben pedig 166 ezer euróhoz jutottak. Utóbbiban a régi mesterségek felelevenítése a cél, melynek keretében komplett épületek újulhatnak meg a Skanzenban. De nem csak az itt elnyert közel 100 millió forint kínál új lehetőségeket a múzeumnak, illetve a látogatóknak. Fejlesztik ugyanis a virtuális kiállításokat és multimédiás tárlatvezető rendszerre is nyertek pénzt.  


Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója kiemelte, nagyjából 4,5 millió forintról van szó, ami lehetővé teszi azt, hogy az eddigi kezdeti szinten megjelent 3D-s felvételeiket más projektekből továbbfejlesszék, és ténylegesen látható legyen a tér.  Sőt, nemcsak látogatható, hanem közvetlenül el lehet majd olvasni a feliratokat és rákattintva még további információkat is lehet szerezni. Itt nemcsak tudományos, szakmai leírásokról van szó a műtárgyaknál, hanem érdekes, izgalmas történetekről is. 


Ezzel a korábban megélt tárlatvezetéseket viszik át részben az online térbe, gyakorlatilag mixelik a kétféle módszert, így csalogatják vissza a látogatókat. A múzeumoknak egyébként szigorúan be kell tartaniuk a nyitásról szóló rendelet rájuk vonatkozó szabályait, valamennyi tervezett kiállítást és programot az előírások betartásával összhangban tervezték meg. Kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják intézményeket és kérték mindenkitől az óvintézkedések betartását, a kézfertőtlenítést, a maszkhasználatot és a távolságtartást.


Az első héten, május 18-23. között minden nyitva tartó intézmény ingyenesen lesz látogatható. Minden hónapban, minden tagintézmény egy hétvégi napon ingyenesen látogatható és ezen a napon (egy délutáni időpontban) ingyenes tárlatvezetés is igénybe vehető.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
legfrissebbek
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Hiába vezetett sokáig, vereséget szenvedett a Falco a vasi klasszikuson
A címvédő 21 ponttal is vezetett, a Körmend azonban fordított és 80-87-re nyert az Aréna Savariában.
Sitkei Rockfesztivál 2023: Ossian, Lord, Beatrice, Zorall, Mobilmánia is fellép
Kettős jubileumra készül a Sitkei Rockfesztivált szervező Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület.
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.