km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Gulyás: Nincs tanárhiány, mert a kevesebb gyerekre ugyanannyi pedagógus jut

Gulyás: Nincs tanárhiány, mert a kevesebb gyerekre ugyanannyi pedagógus jut

Augusztus 20-a, diplomácia, atlétikai vb, jachtozás és a tanárhiány is szóba került a mai kormányinfón, számolt be a telex.hu.

A tudósítás szerint: "Arra a kérdésre, hogy miként értékeli a kormány a BRICS-konferenciát, és mit szól ahhoz, hogy most csatlakozott Irán, Egyiptom, Szaúd-Arábia és még három kisebb ország, Gulyás elmondta, hogy Argentína, Bolívia is jelezte a csatlakozási szándékát, egyébként meg India, Kína, Brazília és tagja ennek a szerveződésnek, tehát a világ mintegy 40 százalékát teszi ki a csoportosulás. Mint mondta, Magyarország emiatt keresi is a kapcsolatot ezekkel az országokkal, de hozzátette, hogy Oroszország esetében ez nyilván speciális a szankciók miatt.

A TV2 a Száhel-övezetről kérdezte Gulyás Gergelyt, aki azt mondta, hogy az ott zajló események Magyarországot legfeljebb a migráción keresztül érinthetik. A miniszter szerint Európának érdeke, hogy a térségbe stabilitás legyen. A „migrációs nyomás” Gulyás szerint fokozódik, augusztusban is ezrek próbáltak átjönni, de a kerítés miatt nem tudtak. A miniszter szerint 150 ezer embert állított meg idén a határkerítés. "A magyar gáztározók szintje jelenleg 88 százalékon áll, ami 219 téli napra lenne elég” - jelentette be Gulyás. A magyar katonai fejlesztésekről azt mondta, hogy komoly siker, hogy a háború előtt megállapodtak, hogy az egyik legnagyobb német hadicég Magyarországra jön. „Ez jó Magyarországnak, Európának, és az egész NATO-nak.”

Mit szól ahhoz, hogy a baloldal összehangolt támadást indított minden idők legsikeresebb augusztus 20-i ünnepsége ellen, ami turisztikailag is jelentős, kérdezte az Origo Gulyástól. A miniszter az összehangoltságban még lát hibákat, mert amikor a főpolgármester megtámadja a tűzijátékot, a Momentum pedig számon kéri őt emiatt, akkor ezen még van mit javítani.

Mint mondta, kivételesen egyet is ért a momentumos politikussal, akit nem nevezett meg – de egyébként alighanem Donáth Annáról volt szó –, szerinte is jó, ha meg tudjuk őrizni ezeket az alapvetően politikamentes eseményeket.

Mészáros Lőrincről, illetve jachtjukról azt mondta Gulyás Gergely, hogy fenntartja korábbi nyilatkozatát, miszerint „kisebb hajó, nagyobb szerénység”.

Gulyás azért nem fejtette ki bővebben az álláspontját Pesty László nyilakozatairól, illetve a jachtozásról, mert korábban már „elég jót mondott”.

Az ATV kérdésére, hogy miért nem kaptak meghívást az EU-s tagországok vezetői az augusztus 20-i ünnepségre, barátunk-e Szlovákia és Lengyelország, Gulyás azt mondta, hogy természetesen Szlovákia és Lengyelország is a szövetségesünk. Hozzátette, hogy örül, hogy itt volt a korábbi osztrák kancellár, és a korábbi szlovén és cseh miniszterelnök, aztán hozzátette, hogy egyébként „szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit jónak látunk”.

Gulyás Gergely a béremelésekről azt mondta, hogy a kormány mindent megtesz, hogy idén is reálbér emelkedés legyen, de azt tagadta, hogy további döntés várható lenne ezzel kapcsolatban. „Január 1-jén lesz béremelés, de a kormány csak kisebb hatással van a béremelésekre, mert a többség nem az államnak dolgozik” – mondta. Gulyás szerint több szükséges lépést is megtett a kormány.

Az ATV kérdésére a miniszter elmondta, hogy amennyiben megnézzük a helyzetet, abból azt látszik, hogy az országban nincs tanárhiány. A nyelvtanároknál például vannak nehézségek, de az oktatási kormányzat „igyekszik megoldani”.

„Az nem igaz, hogy ezrek hiányoznának, mert a gyerekek száma csökkent: a tanárok száma nem, vagy kis mértékben, a gyerekek száma nagy mértékben csökkent” – mondta. A gyömrői iskola csúszásáról azt mondta, hogy az összes iskola fontos, a kormány azt várja az oktatási kormányzattól, hogy mindenhol rendesen elindulhasson a tanév. „Vannak területek, ahol a népességmozgás miatt nagyobb osztályok vannak, de van ahol az a probléma, hogy a minimum létszámot elérjük” – mondta.

A miniszter a Magyar Nemzet kérdésére ismét elmondta, hogy az atlétikai vb és a tűzijáték lebonyolítása is rendben zajlott. Azt is hozzátette, hogy szerinte nyilvánvaló, hogy az országnak jó, pénzben is megtérülő reklám, hogy a világ harmadik legrangosabb sportversenyének adunk otthont, és mindenki láthatja, beleértve ebbe a sportvezetőket is, hogy ez az egyik legszínvonalasabb atlétikai világbajnokság az elmúlt években.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.