km/óra
  2024.04.28., vasárnap  •  Valéria napja
1000 lépés virágok közt: idén is kivirulnak Herény utcái

1000 lépés virágok közt: idén is kivirulnak Herény utcái

Április utolsó hétvégéjén ismét kivirulnak a herényi utcák, 18. alkalommal szervezik meg a Herényi Virágutat. A rendezvény sok újdonságot tartogat: átalakuló helyszínekkel, neves fellépőkkel, színpompás virágpavilonokkal, kertészeti workshopokkal és sportprogramokkal bővül a paletta – erről számoltak be sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Közel egy négyzetkilométeres összefüggő területen mutatkoznak be a herényi és kámoni kertészek a virágúton évről évre. A színes standokon minden kellék megtalálható, ami a kertek, sziklakertek, balkonok tavaszi díszítéséhez szükséges lehet – ez idén sem lesz másképp.


– Az idei év szlogenje: “1000 lépés virágok közt”. Tehát maradnak a virágok, a növények, a helyi kertészetek, közel egy kilométer hosszan találkozhatnak velük a látogatók. Több mint harmincan lesznek jelen, és a növénypaletta is elég széles – mondta Nagy Krisztina szervező, a Herényi Kulturális és Sportegyesülettől. Egy- és kétnyáriak, balkonnövények, évelők, fenyőfélék, szobanövények, bonsaiok, díszcserjék és -fák, oltványok, vágott virágok, kaktuszok közül válogathatnak a látogatók.


Számos kulturális csemegét is tartogat a virágút, amit László Győző alpolgármester a város egyik különleges rendezvényeként emlegetett. Az önkormányzat idén is támogatja a kétnapos eseményt, az alpolgármester jó szívvel invitálta a látogatókat. Több újdonsággal is készülnek a szervezők, a megszokott helyszínek részben átalakulnak.


– A Csók István utcában dupla olyan hosszú lesz a vásár, mint az előző években, ott különböző gyerekprogramokkal készülünk. A Tulipán utcai téren az eddigi búcsúi programok helyett sport-, illetve gasztronómiai programokkal várjuk az érdeklődőket, a Németh László utcai téren a nagyszínpadot most átveszi egy helyi érték-színpad: városi, megyei alkotócsoportok, amatőr művészek lépnek majd fel – tájékoztatott Simon Ádám szervező.


A Szent György-templomban orgona- és gospelkoncert lesz, a Herényiek Házában Maksa Zoltán vendégeskedik, fellép Boogie és Harcsa Veronika, az arborétum látogatóközpontjában zenés gyermekműsort tartanak. A kertészeti standoknál workshopokat szerveznek hasznos ötletekkel, tudnivalókkal, több helyen színes virágpavilonokat állítanak fel, ahol fényképezkedni és pihenni lehet. Ki lehet próbálni a biliárdfocit, lesz éjszakai futás és íjászat is.


A szervezők önkénteseket és utcazenészeket várnak, lehet jelentkezni a virágos biciklis felvonulásra, a kertépítő versenyre és a raklapbútor-építő tanfolyamra is. Idén először nem teljesen ingyenes a virágút: öt helyszín programjait karszalaggal lehet majd látogatni, aminek a napidíja 1000 forint.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 16. szám - 2024.04.26.
Savaria Fórum 33. évfolyam 16. szám - 2024.04.26.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak