km/óra
  2021.10.28., csütörtök  •  Simon, Szimonetta napja
Zöld és digitális Európa épül

Zöld és digitális Európa épül

A Next Generation EU öleli fel a koronavírus-válság gazdasági hatásainak kiküszöbölésére csoportosított európai uniós pénzügyi támogatásokat. A pluszforrásnak köszönhetően hazánk is eurómilliárdokra számíthat a következő években.

 

A program több, mint helyreállítási terv: soha vissza nem térő alkalom, hogy megerősödve kerüljünk ki a világjárványból, átalakítsuk gazdaságainkat, lehetőségeket és munkahelyeket teremtsünk, valamint olyan hellyé tegyük Európát, ahol szívesen élünk – áll az Európai Bizottság tájékoztatójában. Ambiciózus cél, elképesztő pénzügyi kerettel: a 807 milliárd eurós (283 ezer(!) milliárd forintos) program gerincét a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) adja, melynek keretében a tagállamok között 383 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást osztanak ki, illetve kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget biztosítanak egy 386 milliárdos keretből.

 

Röviden összefoglalva, a cél, hogy Európa zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb legyen a pandémia utáni világban. Fontos szabály, hogy a fejlesztéseknek összhangban kell lenniük az unió hosszú távú és stratégiai célkitűzéseivel, amelyek közül a legfontosabbak a klímavédelem és a digitális átállás. A tagállamoktól azt várják, hogy a pénzek közel 38 százalékát környezetvédelmi és fenntarthatósági beruházásokra, 20 százalékát pedig a digitalizációra költsék. Hogy ez tényleg megtörténjen, a korábbi brüsszeli támogatási gyakorlattal ellentétben pedig most minden országnak pontosan meg kell határoznia a források beérkezése előtt, hogy mire mennyit költenének. A támogatások 70 százalékát 2022 végéig, 30 százalékát pedig 2023 végéig kell lekötni.

 

Magyarország a helyreállítási alapból 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra és közel tízmilliárd eurós, kedvezmény hitel felvételére jogosult. A kormányzat egyelőre az előbbivel, a 2500 milliárd forintot kitevő vissza nem térítendő támogatás felvételével tervez, ennek az elköltésére már összeállított és leadott egy hatéves projekttervet. Ha meggondolná magát az állam, a hitelfelvételre 2023-ig van lehetősége.

 

A magyar terv legmeghatározóbb eleme az egészségügyi rendszer további fejlesztése, erre a források 34,1 százalékát szánják. Kiemelt terület a környezetbarát közlekedés fejlesztése, valamint az oktatási rendszerek átfogó fejlesztése, ideértve a felsőoktatást, a közoktatást, a szakképzést és a felnőttképzést. Erre a két területre a pénzügyi keret 25, illetve 20,4 százalékát fordítják. A további források a körforgásos gazdaságra való átállás elősegítésére, a legelmaradottabb települések felzárkóztatására, valamint környezetvédelmi kezdeményezésekre jutnak.

 

A kormány arra számít, hogy az egyeztetések és az uniós döntéshozatali eljárás lebonyolítása után, Magyarország augusztusban megkapja a helyreállítási terv jóváhagyását. Június végén az Európai Bizottság már folyósított 800 millió eurót tizenhat, elfogadott stratégiával rendelkező országnak, célzottan zöld és digitális fejlesztések megvalósítására az alapból.

 

Az önkormányzatokat segítették volna

 

Az Európai Bizottság megkívánta, hogy a tervek úgy készüljenek, hogy legyen róluk társadalmi konzultáció, vagyis az állami szereplők mellett a civil szervezetek és az önkormányzatok is véleményezzék a koncepciókat. A kormány ennek csak formailag tett eleget a vádak szerint, a tervekhez lehetett ugyan észrevételt fűzni, de ezekre érdemben nem reagáltak.

 

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint Magyarország történelmi esélyt baltáz el, ha rosszul használja fel a 6000 milliárd forintos uniós forrást. Karácsony Gergely, a szervezet társelnöke szerint hiba, hogy a kormány csak a 2500 milliárdos, vissza nem térítendő támogatást akarja felvenni, amikor a 3500 milliárdos, kedvezményes hitel sokkal jobb feltételekkel vehető fel, mint a kínai vagy orosz kölcsönök. 

 

Karácsony hangsúlyozta, míg a kormány betonba és vasba önti, valamint szerinte klientúraépítésre használja az uniós forrásokat, addig ők az emberekhez igyekeznek eljuttatni ezeket a pénzeket, és ebben az önkormányzatok nagy segítséget jelentenek számukra. A főpolgármester kifejtette, tervük négy pillérre épül.

 

Ezek közül a társadalmi szolidaritás megerősítése a legfontosabb, szociális és egészségügyi intézkedésekre a források 45 százalékát, 2705 milliárdot fordítanának, az éghajlatváltozással szembeni fellépésre fordítanák a második legnagyobb összeget, 2070 milliárd forintot, emellett a digitalizáció megerősítésére 725 milliárd forintot, a gazdaság talpra állítására pedig 500 milliárd forintot szánnak.

 

A főpolgármester példaként említette, hogy a lakhatási körülmények fejlesztésére több mint 1000 milliárd forintot, a gyermekszegénység felszámolására 695 milliárd forintot, az álláskeresési járadék kiterjesztésére pedig 135 milliárd forintot költenének.

kapcsolódó cikkek
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Ez Németh Ákosnak, Szombathely fenntartható fejlődésért felelős tanácsnokának mottója. Az Euroinfo legújabb adásában a képviselő mesélt róla, mit tehet egy zöldpolitikus, ha helyet kap egy város vezetésében.
AquaPinka: vadregényes biológiaóra
AquaPinka: vadregényes biológiaóra
A felsőcsatári iskolások nemrég egy rendhagyó tanóra erejéig csatlakoztak az ország egyik legszebb vízfolyásának feltérképezésén és megóvásán dolgozó nemzetközi kutatócsapathoz. Az Euroinfo stábja is a helyszínen járt.
címkék
kapcsolódó cikkek
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Ez Németh Ákosnak, Szombathely fenntartható fejlődésért felelős tanácsnokának mottója. Az Euroinfo legújabb adásában a képviselő mesélt róla, mit tehet egy zöldpolitikus, ha helyet kap egy város vezetésében.
AquaPinka: vadregényes biológiaóra
AquaPinka: vadregényes biológiaóra
A felsőcsatári iskolások nemrég egy rendhagyó tanóra erejéig csatlakoztak az ország egyik legszebb vízfolyásának feltérképezésén és megóvásán dolgozó nemzetközi kutatócsapathoz. Az Euroinfo stábja is a helyszínen járt.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
Visszavárunk, Doki! - mancsokkal is segítik az állatorvos felépülését
Mancsokkal a dokiért címmel jótékonysági sétát szervezett a Fekete István Állatvédő Egyesület a súlyos balesetet szenvedett állatorvos, Varjú Gábor javára. Szerették volna megmutatni, milyen sokan gondolnak rá és bíznak a gyógyulásában. A nevezési díjakból befolyt összeget az egyesület Varjú Gábor családjának juttatja el.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Megyei I. osztály: a Sárvár nyerte a Vép elleni rangadót, hetet rúgott a Haladás-Zanat
A Celldömölk Egyházasrádócról hozta el a három pontot, a Király SE, a Jánosháza, valamint a Táplán pedig hazai környezetben aratott győzelmet. A Kőszeg a Vasvárral, a Répcelak a Rábapaty gárdájával játszott 1-1-es döntetlent.
52 új fertőzött Vasban, 2548 Magyarországon, 24 beteg meghalt
2548 az új fertőzött, elhunyt 24 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.188-ról 24.240-re nőtt.
legfrissebbek
Haladás: átrendeződnek a tulajdonviszonyokat futballcsapatot működtető cégben, a közgyűlésen is téma lesz a változás
Tőkeemelést tervez a Haladás NB II-es futballcsaptát működtető Szombathelyi Haladás Kft-ben a kisebbségi tulajdonos Haladás Marketing Kft, annak pénzügyi hátterét az új főszponzor, a Vasútvill Kft. biztosítaná, jelezte levelében az önkormányzatnak Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője. 
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is
Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.
Tizenegyesekkel búcsúzott a Haladás a MOL Magyar Kupától
A szombathelyiek Gyirmót elleni összecsapásán 0-0-ás 120 perc után büntetők döntöttek a vendégek javára.
Százéves a Soroptimist International
A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.
Futsal: parádés győzelem, a máltai BL-minitornát is sikerrel indította a Haladás
A szombathelyiek gólzáporos mérkőzésen nyertek a házigazda ellen, Dróth Zoltán, Luiggi Longo és Henrique Diniz is duplázni tudott.