km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Volt városi strand: lakások vagy parkolók? Tárgyalt a polgármester a beruházóval

Volt városi strand: lakások vagy parkolók? Tárgyalt a polgármester a beruházóval

Eladott egy 2500 négyzetméteres területet az önkormányzat a volt strand területéből, amelyre a beruházó lakásokat és üzleteket tervez. A Regionális Mentőszervezet és a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szakszervezete emiatt levelet írt a városvezetésnek, más javaslattal éltek. A történetben beleállt egy helyi majd az országgyűlési képviselő is (meg a pártlap kommandója), a polgármester hétfőn pedig leült tárgyalni a befektetővel. Összefoglalónk.

Teljesen szürreális történet alakult ki a hétvégén a Facebook-on annak kapcsán, hogy az önkormányzat október a régi városi strand területének egy részét értékesítette. Mint ismert, itt épült az egészségügyi alapellátó, mellette parkolókat alakítottak, tervben van egy bölcsőde építése, továbbá a teniszcentrum is "meghízott" annyira, hogy a futballpálya mögötti területet is elfoglalta.
 

Ilyen előzmények után adta el az önkormányzat azt az ingatlancsomagot, amelynek része a Horváth Boldizsár körút felőli ingatlandarab is a volt strandból, a befektető ide lakásokat, üzleteket tervezett. Mindez októberben történt, meglehetősen széles nyilvánosság mellett, a város az államnak is felajánlotta a területet, de az nem élt az elővételi jogával.


Az értékesítésre azért került sor, mert az ellenzéki vezetésű megyeszékhely előbb 2020 végén nem kapta meg azt az 1,4 milliárdos, szabad felhasználású központi kompenzációt, amit a kormánypárti városok "elnyertek", majd az elvonások (más szóhasználat szerint : a vállalkozásoknál hagyott pénz) miatt sem járt neki támogatás tavaly májusban, mert a Szombathely adóerő-képessége túl magas. 


Az önkormányzat ezért döntött a városi ingatlanok egy csomagban történő eladása mellett, ami nagyobb viták után (egy vagy több pályázó, magas vagy alacsony ár) októberben megtörtént. A strand 2500 négyzetméteres területét 81,7 millióért vette meg a nyertes cég. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek is felajánlotta a város, az állami cég értékbecslést is készített, írja a nyugat.hu, de végül nem élt az elővételi jogával. A helyi kormányoldal kommunikációja szerint a város az ingatlaneladásokból és egyéb bevételekből 2-2,3 milliárdos pluszt hozott össze 2021-ben, a többlet valójában az idei esztendőt teszi rendbe - ugyanis a központi elvonások érvényben maradtak, a szolidaritási adót be kell fizetnie a városnak idén


A területre lakásokat és üzlethelyiségeket tervez a beruházó, mindez érhető módon a környékbeli lakókra hatással van, mint ahogyan az is tény, hogy a kórház környékén nincsen elegendő parkoló, már így is zsúfoltak a környékbeli utcák. Az eladás alapon konfliktusokat rejtett, de az is borítékolható volt, hogy amennyiben ismét felszínre kerül az ügy - három hónapig egyáltalán nem volt róla szó - akkor az csak kezdetben szól érdemi dolgokról, aztán teljesen bepörög. 


Ehhez nem kellett egyéb, mint az, hogy a január végén a Regionális Mentőszervezet és a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szakszervezete levelet írt a városvezetésnek, és a képviselőknek, kérve, hogy a területen ne lakóházak, hanem parkolók épüljenek. Ők úgy értesültek, hogy 20 lakás, 20 garázs, 20 parkoló és hat üzlet épül a területen, ami nagy forgalmat generál, a közeli Sugár úti mentőállomásról érkező kocsik így is nehezen tudnak kikanyarodni a Horváth Boldizsár körútra. 


 


Múlt pénteken dr. Nemény András polgármester a nyugat.hu podcastjében megemlítette, hogy nem kapott ilyen levelet, mire Horváth Gábor képviselő Szombathelyi mesék posztjában oltotta le a városvezetést. Az írta a valóság azonban: 2022.01.31-én 11 óra 26 perckor minden önkormányzati képviselőnek (nekem is) és a város polgármesterének hivatalos e-mail címére megküldték nyílt levelüket. Négy nap alatt a polgármesteri asszisztensek (van belőlük bőven) a városvezetés tagjai, az Éljen Szombathely! képviselői közül senki nem tájékoztatta Dr. Nemény András  polgármestert, hogy kaptunk egy hivatalos levelet. 

Mint utóbb kiderült, több képviselőkhöz nem ért oda a levél, Horváth Gábor ezután korrigált, azt írta: a tapasztaltak alapján elmondható, hogy valóban nem volt módja közvetlenül tájékozódni a polgármesternek, asszisztenseknek és képviselőknek. 
 


 

(Horváth posztja több szempontból is érdekes, az ő körzetében (Kámon-Herény) épül fel a volt Spartacus-pályán  90 lakásosra tervezett, de már 120 lakóingatlanos társasház-komplexum, ahol a környékbeli lakók szintén tiltakoztak, de nem sok sikerrel. )

A volt strand körül kialakult szombati-vasárnapi adok-kapokba beszállt az április választásra készülő Hende Csaba is. Egy bejegyzésben ezt írta:
 

„Teljes mértékben támogatom a kórházi szakszervezet és mentőszervezet parkolók építésére irányuló jelen petícióját is! Egyúttal felajánlom a következőket: amennyiben a város vezetése ebben a részében felbontja a beruházóval kötött adásvételi szerződést, és a terület tulajdonjogát ingyenesen átadja az államnak; én vállalom, hogy elintézem, hogy a Kormány még az idén megépítse a szükséges parkolót.”


És mint két mexikói a Bud Spencer filmekben, belecsattant a történésbe párt lap-megyei lap-párt parabolát húzó újság is, beszámolt Hende bejegyzéséről, majd pedig arról, hogy az képviselő támogatja az időközben elindult online petíciót is.  (És nem mellesleg, a szokásoknak megfelelően fullba tolta a  ruszki típusú kommunikációs dzsihádot, mintha nem is 2022 lenne, hanem 1952.)

 

Amiből kettő is lett, erről pedig Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szakszervezete - EDFSZ számolt be hétfői bejegyzésében: 
 


 Tisztelt Kollégák, tisztelt szombathelyi polgártársak!
Ez úton kívánunk tájékoztatást adni arról, hogy a Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezet és az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezete által  a volt szombathelyi városi strand területének további sorsával kapcsolatban megfogalmazott nyílt levél kapcsán jelentős társadalmi támogatottságot tapasztalunk.
Kezdeményezésünket a Markusovszky Kórház Markusovszky utcai telephelyén dolgozók közül néhány nap alatt több mint ötszázan (!) támogatták aláírásukkal - több részlegről és a Mentőállomásról pedig visszajelzések szerint csak ezután kapjuk meg a támogató aláírásokat-. 
 Értesüléseink szerint civilek szintén szerveztek papír alapú petíciót, megkeresésük szerint jelentős számú aláírás gyűlt már össze. Amennyiben eljuttatják hozzánk, készséggel megosztjuk a számokat a Tisztelt Közvéleménnyel.
 Szintén civil kezdeményezésként indult online petíció aláíróinak száma meghaladta a 300-at!
 Köszönjük a támogatást, mindenkinek jó egészséget kívánunk., Tisztelt Kollégák, tisztelt szombathelyi polgártársak!
Ez úton kívánunk tájékoztatást adni arról, hogy a Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezet és az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezete által  a volt szombathelyi városi strand területének további sorsával kapcsolatban megfogalmazott nyílt levél kapcsán jelentős társadalmi támogatottságot tapasztalunk.
Kezdeményezésünket a Markusovszky Kórház Markusovszky utcai telephelyén dolgozók közül néhány nap alatt több mint ötszázan (!) támogatták aláírásukkal - több részlegről és a Mentőállomásról pedig visszajelzések szerint csak ezután kapjuk meg a támogató aláírásokat-. 
 Értesüléseink szerint civilek szintén szerveztek papír alapú petíciót, megkeresésük szerint jelentős számú aláírás gyűlt már össze. Amennyiben eljuttatják hozzánk, készséggel megosztjuk a számokat a Tisztelt Közvéleménnyel.
 Szintén civil kezdeményezésként indult online petíció aláíróinak száma meghaladta a 300-at!
 Köszönjük a támogatást, mindenkinek jó egészséget kívánunk.

 

A polgármester hétfőn tárgyalt a beruházóval, majd egy videót is közzétett. Ebben az alábbiak hangzottak el:
 

 

Azt az ígéretet tettem, hogy a Homok utcai és a kórházzal szemben lévő városi strand területét érintő beruházás kapcsán jelentkezek, amennyiben van valamilyen információ.
 

Most van, mert a legnehezebb ellenállás irányába menve leültem a beruházóval és egy hosszú, elég kemény, de egyébként meg konstruktív tárgyalás végén sok mindenre jutottunk, úgyhogy jó hírekkel tudok szolgálni.


A Homok utcaiaknak azt tudom mondani, hogy az a félelmük, hogy egyszerre 96 lakás fog épülni, az biztos nem valósul meg, merthogy azt az ígéretet kaptam, hogy az idén háromszor hat, azaz csak 18 lakás fog épülni, és nyilván az egészen más kapacitáslekötést jelent, mint mondjuk 96 lakás.


De az a félelmük, hogy az áramingadozás még nagyobb lesz, vagy a víznyomás rosszabb lesz, az már csak azért sem fog megvalósulni, mert azt is megígérte a beruházó, hogy nyomásfokozót fog kiépíteni, és azt is, hogy amennyire szükséges, egy újabb trafót is ki fog építeni.


A közlekedés, ami szintén egy probléma, az már nem őrá tartozik, ez ügyben is le fogok ülni a héten tárgyalni mérnökökkel, útépítőkkel, tervezőmérnökökkel és megnézzük, hogy milyen megoldási javaslatok vannak.

Én már most tudom, hogy az Európai Uniós forrásból mi körforgalmat terveztünk oda, a kérdés az, hogy mennyire tudjuk azt minél jobban előre hozni. Egyébként a héten tárgyalni fogok az E.ON-nal is, az összellátás szempontjából és tárgyalni fogok a Vasivízzel is.

A másik terület egy kicsit másfajta kérdéskör. Ugye itt a kórházi dolgozók szakszervezete és a mentősök kérték, hát lehet, hogy szerencsés lett volna, hogy tíz évvel korábban teszik ezt, de hát most kérték, hogy parkoló épüljön erre a területre, ugye most már tulajdonban van. a beruházó, és ő üzleteket, lakásokat tervezett oda, egyébként elég nagy zöldfelülettel.


Arra jutottunk, hogy van olyan megoldás, persze további tárgyalások szükségesek hozzá a kórházzal, ahol hajlandó lenne ezt parkoló céljára rendelkezésre bocsátani.
Egy olyan parkról beszélünk, ami bekerülhet a városi parkolási rendszerbe és egyébként olyan is lehetséges, amit a kórházi dolgozók tudnak legalább részben használni.


Úgyhogy van egy olyan út, amit köszönök is a beruházónak, amit ha végigjárunk, akkor az a cél, amit sokan szeretnének, ez meg tud valósulni.


De azt is el kell mondanom nagyon őszintén, hogy nyilván erre nem került volna sor, hogyha megkaptuk volna azt a működési támogatást, azt az 1,4 milliárd forintot, amit rajtunk kívül szinte valamennyi város megkapott, akkor tudtunk volna tervezni normálisan bérfizetést és az intézményi működést is.


Most már ez van, nem tudunk ezen változtatni, viszont azt szeretnénk kérni, hogy továbbra is segítsenek minket aláírásukkal, hogy az idei évben ne kerüljünk ilyen helyzetbe! Mert bármilyen helyzetbe is kerülünk, mi ki fogjuk belőle hozni a maximumot. Köszönöm a támogatásukat és a segítségüket! Éljen Szombathely!

 

 

 

 

 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.