km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Víztorony, parkok, fejlesztések – Sátory Károlyt kérdeztük

Víztorony, parkok, fejlesztések – Sátory Károlyt kérdeztük

Örül a körzetében a kormányzati támogatásokból elindított újabb fejlesztésnek Sátory Károly (Fidesz-KDNP), azonban szeretné látni a konkrét terveket is. Az előző ciklusban a Víztorony felújítását kezdeményező képviselő nyilatkozott a Savaria Fórumnak.

 

Az előző önkormányzati ciklusban Sátory Károly kezdeményezte, hogy újítsák meg a szombathelyi látkép talán legikonikusabb pontját, a víztornyot, melyet véleménye szerint, nagyon kedvelnek az itt élők. Mivel mással, mint a felújított és élettel megtöltött víztoronnyal kezdődött volna a Savaria Fórum beszélgetésünk, a belvárostól délre eső városrész önkormányzati képviselőjével.

 

Sátory Károly hatalmas sikernek tartja, hogy az önkormányzat az épület összedőlésének a széléről mentette meg az erősen leromlott állapotban lévő épületet. (Az állagmegóvási és átalakítási munkák 500 millió forintba kerültek, most az alsó szinten kávézó üzemel, a toronyban az Agora interaktív látogatóközpontja kapott helyet.) Külön öröm, hogy eredeti elképzelése szerint a felújítás második üteme is megvalósulhat. „Ellenzékbe szorultunk, így már lemondtam a további fejlesztésekről, de országgyűlési képviselőnk, Hende Csaba lobbi tevékenységének köszönhetően 1,2 milliárd forint célzott állami támogatást kap Szombathely különböző fejlesztésekre, melyből 120 millió jut az épület környékének és a KRESZ-parknak a felújítására is.” emelte ki a politikus.

 

Sátory szerint ezzel a beruházással, illetve a Brenner-villa önkormányzati megvásárlásával egyre közelebb kerülünk hozzá, hogy a Gayer-park és a Brenner-park visszanyerje a régi fényét; hogy újra a városlakók és a turisták kedvelt belvárosi zöld oázisaként funkcionáljon. Mint elmondta, hatalmas támasz, hogy a környéken élők is a segítségüket nyújtják ehhez: a Víztorony-Kresz Park Kulturális és Sportegyesület saját pályázati pénzből fitneszparkot telepített ősz elején a víztorony tövébe.

 

A körzetfelelős arról beszélt, a következő lépés a 120 milliós keret minél hatékonyabb és kreatívabb hasznosítása. A lényeg, hogy a KRESZ-park és a játszótér biztonságos és élvezetes legyen a gyerekek számára. Nehezményezi, hogy a kormányzati támogatás ellenére a kivitelezésért felelős önkormányzat nem vonta be a tervezési munkába. Kérése ellenére, még a mai napig sem kapta meg a beruházás terveit ezért, mint mondta, csak bízni tud benne, hogy a koncepcióban kellő figyelem jut a parki úthálózat- és játszótérfejlesztésekre. 

 

A képviselő már a vásárcsarnok-beruházás keretéből költött volna a felújított piactér melletti Szent Márton utcai tömbházak parkolóinak rendbetételére, de erre a pályázat akkor nem nyújtott lehetőséget. „Most az 1,2 milliárdos csomag keretében erre a területre is költhetünk 220 millió forintot. Itt is ugyanez a helyzet. Kértem a polgármestert, hadd kapjam meg a tervezetét annak, hogy mit fogunk itt csinálni, hiszen a lakók többször is megkerestek engem, hogy tegyük rendbe a lakóházak környékét, parkolóit. Megnyugtató lenne látnunk a terveket, hogy teljesíti-e a lakók kéréseit és olyan beruházás születik, mely az itt élők igényeit maximálisan kielégíti.” – emlékeztetett a képviselő.

 

Ha már a politikus civilben a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola igazgatója, rákérdeztük, a félévet mennyire nehezíti meg a koronavírus-járvány negyedik hulláma az intézményben? „A pedagógusok átoltottsága 100 százalékos nálunk, és a tanulóink közül is jópáran be vannak oltva. Igaz, lehetne jobb is az arány, de a Jóistennek hála, elmondhatjuk, hogy a Reményikben a nyomelemeiben sem jelenik meg a vírus.”

 

Sátory Károly nemrég a Szombathelyi Televízió vendége volt

 

A képviselővel készült interjú 18:22-től látható.

 

 
 
Borítókép: Nagy Jácint / Savaria Fórum

 

 

 

 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Ítélet született a kalandparkos halálos baleset ügyében
A Kőszegi Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte a vádlottakat.
Pár fokkal mérséklődik a meleg a hétvégén
Szombaton a napos idő mellett a délutáni óráktól elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, erre eleinte keleten, majd a Dunántúlon és északon lesz a legnagyobb esély.
Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalomnál
Egy nyerges vontató és egy kisbusz ütközött össze szombaton reggel az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében a Budapest felé vezető oldalon a 166-os és a 167-es kilométerszelvény között.
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.