km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Vendéglátás: a túlélés a cél

Vendéglátás: a túlélés a cél

A túlélésért küzdenek az éttermek, a koronavírus-járvány leginkább a turizmus-vendéglátás szektort sújtotta. Európa több országában is kinyitottak a tiltás ellenére, mert nem bírják tovább elszenvedni a bevételkiesést. Nálunk erről nincs szó, továbbra is betartják a szigorú egészségvédelmi intézkedéseket, de aki még talpon van, nagyon várja az újranyitást. Szombathelyi vendéglősöket kérdeztünk arról, ki, hogyan küzd a fennmaradásért.

 

Olvadozó hóember, ölében tábla: Hó Guszti vagyok. Én már a teraszon várom az újranyitást. Ez a sokak vágyát kifejező látvány fogadja a város egyik régi vendéglőjébe ételért érkezőket. A koronavírus-járvány miatt kizárólag elvitelre dolgoznak itt is. Bent lázas munka folyik. A tulajdonos, Szvoboda László ereiben igazi vendéglátós vér csörgedezik, hiszen családja harmadik generációs tagjaként viszi az éttermet. Folyamatosan keresi az új utakat, hogy túléljék a túl hosszúra nyúlt kötelező zárást.

 

„Életünket, ahogy az egész szektorét, fenekestül felforgatta a járvány, tavasz óta versenyt futunk a jövőnkért. A veszteségeinket valamelyest enyhítette az állami segítség: az első és második hullámban is megkaptuk a bértámogatást és a járulékkönnyítést. Mégis el kellett küldenünk két embert, a takarítót és a mosogatót. A pincérek pedig bevállalták a futárkodást és a diszpécserkedést. Ebben a nehéz helyzetben nagy előnyt jelentett nekünk, hogy nem most kellett beindítanunk a kiszállítást. Ezt mára sikerült úgy felfuttatni, hogy a korábbi kettő helyett már négy kollégám viszi ki a megrendelt ételt. Ez annak is köszönhető, hogy elsőként csatlakoztunk egy országos ételfutár szolgálathoz, valamint a szintén országos virtuális étlaphoz. A fiatalok kedvelik a gyorsételeket, így most már ezzel, sőt mexikói, és hamarosan thai ételekkel is foglalkozunk.”

 

A belvárosi Pasta Casa-ba az ebédidő nagy hajrája után érkezünk. Természetesen itt is elvitelre készülnek az olaszos ízek.

 

„Alig heverte ki az ágazatunk az első leállást, szinte azonnal következett a második, amit nehezen élünk meg. Nyáron ugyanis kialakult a vírushelyzethez igazodó, nagyobb szék- és asztalközökkel megfelelő távolságtartást biztosító működés. Joggal bízhattunk abban, hogy ezzel a megoldással hosszú távon nyitva maradhatunk, hiszen az élelmiszerboltokban, bevásárlóközpontokban is ez a bevett gyakorlat azóta is. Főleg emiatt sokkolta a szektort második lockdown, ami egy csapásra munkahelyek ezreit szüntette meg, és ítélte vegetálásra a vendéglátóipart. Hangsúlyozom, nem a vírushelyzetet nem fogadjuk el, hanem az arra adott kormányzati válaszokat: hiszen amíg egy étteremben kulturáltan biztosítható egy társaság egy asztalnál való étkezése a megfelelő távolsággal elválasztva a másiktól, addig a bevásárlóközpontokban sokszor tolonganak egymást nem ismerő, idegen emberek, akik potenciális fertőzési kockázatot jelentenek. Egy nyár végi német kutatás szerint az emberek elsősorban az egészségügyhöz, a munkahelyhez és ápolási intézményekhez köthetően fertőződnek meg.

 

A vendéglátóipar részesedése a vírusterjedésben a tanulmány szerint szinte mérhetetlen, pedig a nyári turisztikai főszezonban is zajlottak mérések. Mégis mi cipeljük a legnagyobb terheket. A szakképzetlen kisegítő kollégák helyzete lassan teljesen reménytelen, sokan közülük tavaly 6 hónapig nem tudtak dolgozni, ezért minden tartalékaikat felélték, családtagjaik segítségére szorulnak. Sokuknak egyetlen mentsvára az önkormányzati koronavírus-segélyalap volt karácsony előtt, esetleg egyéb szociális segélyek. Kezd elfogyni a türelmünk. A belvárosi éttermek többsége nem saját, hanem bérelt ingatlanban működik, ez is nehezíti a helyzetet. Nagyon fontos, hogy a bérbeadó és a bérlő együtt tudjon működni esetleg csökkentett vagy halasztott fizetési könnyítéssel. De még így is nagyon nehéz kigazdálkodni az erősen visszaesett bevételekből a költségeket.”– mondta el lapunknak Marton Zsolt, a szombathelyi Pasta Casa tulajdonos-séfje.

 

Az önkormányzat, ahogy tavasszal, úgy most is segíti lehetőségeihez mérten a szektor szereplőinek életben maradását. „A vendéglátóegységek előkertjének közterülethasználati-díj kedvezménye újra életbe lépett a veszélyhelyzet miatti korlátozó intézkedések időtartamára Szombathelyen. Négyzetméterenként 100 forintra csökken a havidíj azon vendéglátóhelyek esetében, amelyek nem tudnak működni, az előkert elbontására pedig nincs, vagy aránytalanul magas költségek árán lenne lehetőség, és a közterület-használat szüneteltetését bejelentik. Ezt a 2020. november 11 óta tartó időszakban eddig 16 vendéglátóhely igényelte.
 

Emellett 100 ezer forint egyszeri támogatást kaphatnak azok, akiknek a keresőtevékenysége a veszélyhelyzet időtartama alatt – a kérelmezőnek fel nem róható okból – igazoltan megszűnt, és az állami foglalkoztatási szervnél (munkaügyi központban) álláskeresőként nyilvántartásba vetették magukat. Ezen rendkívüli települési támogatásban a koronavírus-járvány első hulláma idején a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók is nagy számban részesültek.” – tudtuk meg dr. Károlyi Ákos jegyzőtől.

 

Fotók: Nagy Jácint / Savaria Fórum

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.