km/óra
  2024.04.27., szombat  •  Zita napja
Vendéglátás: a túlélés a cél

Vendéglátás: a túlélés a cél

A túlélésért küzdenek az éttermek, a koronavírus-járvány leginkább a turizmus-vendéglátás szektort sújtotta. Európa több országában is kinyitottak a tiltás ellenére, mert nem bírják tovább elszenvedni a bevételkiesést. Nálunk erről nincs szó, továbbra is betartják a szigorú egészségvédelmi intézkedéseket, de aki még talpon van, nagyon várja az újranyitást. Szombathelyi vendéglősöket kérdeztünk arról, ki, hogyan küzd a fennmaradásért.

 

Olvadozó hóember, ölében tábla: Hó Guszti vagyok. Én már a teraszon várom az újranyitást. Ez a sokak vágyát kifejező látvány fogadja a város egyik régi vendéglőjébe ételért érkezőket. A koronavírus-járvány miatt kizárólag elvitelre dolgoznak itt is. Bent lázas munka folyik. A tulajdonos, Szvoboda László ereiben igazi vendéglátós vér csörgedezik, hiszen családja harmadik generációs tagjaként viszi az éttermet. Folyamatosan keresi az új utakat, hogy túléljék a túl hosszúra nyúlt kötelező zárást.

 

„Életünket, ahogy az egész szektorét, fenekestül felforgatta a járvány, tavasz óta versenyt futunk a jövőnkért. A veszteségeinket valamelyest enyhítette az állami segítség: az első és második hullámban is megkaptuk a bértámogatást és a járulékkönnyítést. Mégis el kellett küldenünk két embert, a takarítót és a mosogatót. A pincérek pedig bevállalták a futárkodást és a diszpécserkedést. Ebben a nehéz helyzetben nagy előnyt jelentett nekünk, hogy nem most kellett beindítanunk a kiszállítást. Ezt mára sikerült úgy felfuttatni, hogy a korábbi kettő helyett már négy kollégám viszi ki a megrendelt ételt. Ez annak is köszönhető, hogy elsőként csatlakoztunk egy országos ételfutár szolgálathoz, valamint a szintén országos virtuális étlaphoz. A fiatalok kedvelik a gyorsételeket, így most már ezzel, sőt mexikói, és hamarosan thai ételekkel is foglalkozunk.”

 

A belvárosi Pasta Casa-ba az ebédidő nagy hajrája után érkezünk. Természetesen itt is elvitelre készülnek az olaszos ízek.

 

„Alig heverte ki az ágazatunk az első leállást, szinte azonnal következett a második, amit nehezen élünk meg. Nyáron ugyanis kialakult a vírushelyzethez igazodó, nagyobb szék- és asztalközökkel megfelelő távolságtartást biztosító működés. Joggal bízhattunk abban, hogy ezzel a megoldással hosszú távon nyitva maradhatunk, hiszen az élelmiszerboltokban, bevásárlóközpontokban is ez a bevett gyakorlat azóta is. Főleg emiatt sokkolta a szektort második lockdown, ami egy csapásra munkahelyek ezreit szüntette meg, és ítélte vegetálásra a vendéglátóipart. Hangsúlyozom, nem a vírushelyzetet nem fogadjuk el, hanem az arra adott kormányzati válaszokat: hiszen amíg egy étteremben kulturáltan biztosítható egy társaság egy asztalnál való étkezése a megfelelő távolsággal elválasztva a másiktól, addig a bevásárlóközpontokban sokszor tolonganak egymást nem ismerő, idegen emberek, akik potenciális fertőzési kockázatot jelentenek. Egy nyár végi német kutatás szerint az emberek elsősorban az egészségügyhöz, a munkahelyhez és ápolási intézményekhez köthetően fertőződnek meg.

 

A vendéglátóipar részesedése a vírusterjedésben a tanulmány szerint szinte mérhetetlen, pedig a nyári turisztikai főszezonban is zajlottak mérések. Mégis mi cipeljük a legnagyobb terheket. A szakképzetlen kisegítő kollégák helyzete lassan teljesen reménytelen, sokan közülük tavaly 6 hónapig nem tudtak dolgozni, ezért minden tartalékaikat felélték, családtagjaik segítségére szorulnak. Sokuknak egyetlen mentsvára az önkormányzati koronavírus-segélyalap volt karácsony előtt, esetleg egyéb szociális segélyek. Kezd elfogyni a türelmünk. A belvárosi éttermek többsége nem saját, hanem bérelt ingatlanban működik, ez is nehezíti a helyzetet. Nagyon fontos, hogy a bérbeadó és a bérlő együtt tudjon működni esetleg csökkentett vagy halasztott fizetési könnyítéssel. De még így is nagyon nehéz kigazdálkodni az erősen visszaesett bevételekből a költségeket.”– mondta el lapunknak Marton Zsolt, a szombathelyi Pasta Casa tulajdonos-séfje.

 

Az önkormányzat, ahogy tavasszal, úgy most is segíti lehetőségeihez mérten a szektor szereplőinek életben maradását. „A vendéglátóegységek előkertjének közterülethasználati-díj kedvezménye újra életbe lépett a veszélyhelyzet miatti korlátozó intézkedések időtartamára Szombathelyen. Négyzetméterenként 100 forintra csökken a havidíj azon vendéglátóhelyek esetében, amelyek nem tudnak működni, az előkert elbontására pedig nincs, vagy aránytalanul magas költségek árán lenne lehetőség, és a közterület-használat szüneteltetését bejelentik. Ezt a 2020. november 11 óta tartó időszakban eddig 16 vendéglátóhely igényelte.
 

Emellett 100 ezer forint egyszeri támogatást kaphatnak azok, akiknek a keresőtevékenysége a veszélyhelyzet időtartama alatt – a kérelmezőnek fel nem róható okból – igazoltan megszűnt, és az állami foglalkoztatási szervnél (munkaügyi központban) álláskeresőként nyilvántartásba vetették magukat. Ezen rendkívüli települési támogatásban a koronavírus-járvány első hulláma idején a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók is nagy számban részesültek.” – tudtuk meg dr. Károlyi Ákos jegyzőtől.

 

Fotók: Nagy Jácint / Savaria Fórum

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 16. szám - 2024.04.26.
Savaria Fórum 33. évfolyam 16. szám - 2024.04.26.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak