km/óra
  2021.02.28., vasárnap  •  Ákos, Bátor napja
Vendéglátás: a túlélés a cél

Vendéglátás: a túlélés a cél

A túlélésért küzdenek az éttermek, a koronavírus-járvány leginkább a turizmus-vendéglátás szektort sújtotta. Európa több országában is kinyitottak a tiltás ellenére, mert nem bírják tovább elszenvedni a bevételkiesést. Nálunk erről nincs szó, továbbra is betartják a szigorú egészségvédelmi intézkedéseket, de aki még talpon van, nagyon várja az újranyitást. Szombathelyi vendéglősöket kérdeztünk arról, ki, hogyan küzd a fennmaradásért.

 

Olvadozó hóember, ölében tábla: Hó Guszti vagyok. Én már a teraszon várom az újranyitást. Ez a sokak vágyát kifejező látvány fogadja a város egyik régi vendéglőjébe ételért érkezőket. A koronavírus-járvány miatt kizárólag elvitelre dolgoznak itt is. Bent lázas munka folyik. A tulajdonos, Szvoboda László ereiben igazi vendéglátós vér csörgedezik, hiszen családja harmadik generációs tagjaként viszi az éttermet. Folyamatosan keresi az új utakat, hogy túléljék a túl hosszúra nyúlt kötelező zárást.

 

„Életünket, ahogy az egész szektorét, fenekestül felforgatta a járvány, tavasz óta versenyt futunk a jövőnkért. A veszteségeinket valamelyest enyhítette az állami segítség: az első és második hullámban is megkaptuk a bértámogatást és a járulékkönnyítést. Mégis el kellett küldenünk két embert, a takarítót és a mosogatót. A pincérek pedig bevállalták a futárkodást és a diszpécserkedést. Ebben a nehéz helyzetben nagy előnyt jelentett nekünk, hogy nem most kellett beindítanunk a kiszállítást. Ezt mára sikerült úgy felfuttatni, hogy a korábbi kettő helyett már négy kollégám viszi ki a megrendelt ételt. Ez annak is köszönhető, hogy elsőként csatlakoztunk egy országos ételfutár szolgálathoz, valamint a szintén országos virtuális étlaphoz. A fiatalok kedvelik a gyorsételeket, így most már ezzel, sőt mexikói, és hamarosan thai ételekkel is foglalkozunk.”

 

A belvárosi Pasta Casa-ba az ebédidő nagy hajrája után érkezünk. Természetesen itt is elvitelre készülnek az olaszos ízek.

 

„Alig heverte ki az ágazatunk az első leállást, szinte azonnal következett a második, amit nehezen élünk meg. Nyáron ugyanis kialakult a vírushelyzethez igazodó, nagyobb szék- és asztalközökkel megfelelő távolságtartást biztosító működés. Joggal bízhattunk abban, hogy ezzel a megoldással hosszú távon nyitva maradhatunk, hiszen az élelmiszerboltokban, bevásárlóközpontokban is ez a bevett gyakorlat azóta is. Főleg emiatt sokkolta a szektort második lockdown, ami egy csapásra munkahelyek ezreit szüntette meg, és ítélte vegetálásra a vendéglátóipart. Hangsúlyozom, nem a vírushelyzetet nem fogadjuk el, hanem az arra adott kormányzati válaszokat: hiszen amíg egy étteremben kulturáltan biztosítható egy társaság egy asztalnál való étkezése a megfelelő távolsággal elválasztva a másiktól, addig a bevásárlóközpontokban sokszor tolonganak egymást nem ismerő, idegen emberek, akik potenciális fertőzési kockázatot jelentenek. Egy nyár végi német kutatás szerint az emberek elsősorban az egészségügyhöz, a munkahelyhez és ápolási intézményekhez köthetően fertőződnek meg.

 

A vendéglátóipar részesedése a vírusterjedésben a tanulmány szerint szinte mérhetetlen, pedig a nyári turisztikai főszezonban is zajlottak mérések. Mégis mi cipeljük a legnagyobb terheket. A szakképzetlen kisegítő kollégák helyzete lassan teljesen reménytelen, sokan közülük tavaly 6 hónapig nem tudtak dolgozni, ezért minden tartalékaikat felélték, családtagjaik segítségére szorulnak. Sokuknak egyetlen mentsvára az önkormányzati koronavírus-segélyalap volt karácsony előtt, esetleg egyéb szociális segélyek. Kezd elfogyni a türelmünk. A belvárosi éttermek többsége nem saját, hanem bérelt ingatlanban működik, ez is nehezíti a helyzetet. Nagyon fontos, hogy a bérbeadó és a bérlő együtt tudjon működni esetleg csökkentett vagy halasztott fizetési könnyítéssel. De még így is nagyon nehéz kigazdálkodni az erősen visszaesett bevételekből a költségeket.”– mondta el lapunknak Marton Zsolt, a szombathelyi Pasta Casa tulajdonos-séfje.

 

Az önkormányzat, ahogy tavasszal, úgy most is segíti lehetőségeihez mérten a szektor szereplőinek életben maradását. „A vendéglátóegységek előkertjének közterülethasználati-díj kedvezménye újra életbe lépett a veszélyhelyzet miatti korlátozó intézkedések időtartamára Szombathelyen. Négyzetméterenként 100 forintra csökken a havidíj azon vendéglátóhelyek esetében, amelyek nem tudnak működni, az előkert elbontására pedig nincs, vagy aránytalanul magas költségek árán lenne lehetőség, és a közterület-használat szüneteltetését bejelentik. Ezt a 2020. november 11 óta tartó időszakban eddig 16 vendéglátóhely igényelte.
 

Emellett 100 ezer forint egyszeri támogatást kaphatnak azok, akiknek a keresőtevékenysége a veszélyhelyzet időtartama alatt – a kérelmezőnek fel nem róható okból – igazoltan megszűnt, és az állami foglalkoztatási szervnél (munkaügyi központban) álláskeresőként nyilvántartásba vetették magukat. Ezen rendkívüli települési támogatásban a koronavírus-járvány első hulláma idején a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók is nagy számban részesültek.” – tudtuk meg dr. Károlyi Ákos jegyzőtől.

 

Fotók: Nagy Jácint / Savaria Fórum

kapcsolódó cikkek
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Három Michelin-csillagot kapott egy marseille-i étterem
Három Michelin-csillagot kapott egy marseille-i étterem
Három csillagot kapott egy marseille-i étterem, az AM a Michelin étteremkalauz hétfőn bemutatott franciaországi kiadványában.
kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Három Michelin-csillagot kapott egy marseille-i étterem
Három Michelin-csillagot kapott egy marseille-i étterem
Három csillagot kapott egy marseille-i étterem, az AM a Michelin étteremkalauz hétfőn bemutatott franciaországi kiadványában.
Savaria Fórum 30. évfolyam 7. szám - 2021.02.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: március 1-én egyeztetnek arról, mikor és milyen feltételekkel nyithatnak ki az éttermek és a szállodák
Mégis lesz egyeztetés arról, hogy a vendéglátó- és szálláshelyek mikor és milyen feltételekkel nyithatnak Ausztriában: ez a megállapodás született azon a pénteki megbeszélésen, amelyen a kabinet tagjai és az ágazati képviselők vettek részt. A tulajdonosok hajlanak arra, hogy elfogadják a korábban elutasított megoldást, és hajlandóak negatív vírustesztet kérni a vendégektől, írja az ORF és az oe24.
Nincs újabb lazítás Ausztriában: legalább húsvétig nem nyitnak ki a vendéglők és a szállodák
Leghamarabb húsvét környékén lazítanak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseken, derült az osztrák kormány szakértőkkel folytatott beszélgetése után. A vendéglátó egységek, a szállodák, a kulturális intézmények legalább húsvétig, azaz április elejéig zárva maradnak – szakma rendesen kiakadt a döntésen, mert korábban arról volt szó, március elején tárgyalnak arról, hogy mikor nyithat a vendéglők és a szállodák. 
Ausztria: szigorú biztonsági intézkedések mellett indul újra az oktatás az alsó- és középfokú iskolákban
Önkéntes teszteléssel, maszkviselési szabályokkal indul újra az intézményi oktatás az osztrák iskolákban. A részleteket kedden sajtótájékoztatón ismertették.
Ausztriában szerdán életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások
Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.
Elhunyt dr. Andits Tamás
Mély megrendüléssel tudatjuk szurkolóinkkal, hogy elhunyt dr. Andits Tamás, a klub korábbi csapatorvosa, adta hírül a Falco KC honlapján.
legfrissebbek
Már az első félidőben döntött és kiütéses sikert aratott a Haladás a Kaposvár ellen
A szombathelyiek győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben, a két csapat nem volt egy súlycsoportban ezen a találkozón.
Kupakokkal a gyógyulásért
Kupakgyűjtő akció indult két mozgássérült gimnazista diák javára a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnáziumban. Dominik és Lackó egy izomsorvadással járó, ritka genetikai betegségben szenvednek. Családjaik olyan gyógyszerre gyűjtenek, ami megállítja a légzőizmok bénulását. A készítményt idehaza nem törzskönyvezték, csak külföldről szerezhető be, egyhavi adagja másfél millió forintba kerül.
Hideget-meleget is kapunk a jövő héten
A következő napokban erősödik a nappali felmelegedés, de a hét második felében ismét hidegfront érkezik. Emiatt a hétvégén nem csak lehűlésre, hanem elszórtan hózáporra is készülni kell.
Óvatosságra intik a túrázókat a vaddisznók miatt
Az Agrárminisztérium vasárnap Facebook-oldalán a túrázókat arra figyelmeztette, legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt.
Hajnalban lesz a Golden Globe-díjátadó
A filmes és televíziós jelölések abszolút győztese idén a Netflix lett.