km/óra
  2022.08.10., szerda  •  Lőrinc napja
Vasárnap startol a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál

Vasárnap startol a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál

Öt sportág harminc magyar versenyzője indul a vasárnap startoló, a finnországi Vuokattiban rendezendő téli európai ifjúsági olimpiai fesztiválon; soha korábban ennyi versenyzőnk nem volt a játékokon, a csúcsdöntés a leány jégkorongcsapat részvételének köszönhető.

 

2001 után az idén ismét a finnországi Vuokatti ad otthont a téli EYOF-nak, a 14 és 18 év közötti fiatalok multisporteseményének. A viadal már több mint három évtizedes történetében a magyar sportolók huszonegy érmet (10 arany, 4 ezüst, 7 bronz) szereztek. A dobogós helyek gyarapítására az idén is meglehet az esély, hiszen pénteken minden korábbinál népesebb, harminc fős magyar küldöttség utazott északra.

 

A viadalt eredetileg 2021-ben tartották volna, ám a koronavírus-járvány miatt többször is elhalasztották, végül március 20-tól hat napon keresztül rendezik meg. Kilenc sportágban (alpesi sí, biatlon, sífutás, jégkorong, snowboard, északi összetett, síugrás, rövid pályás gyorskorcsolya és műkorcsolya) mérik össze a tudásukat a fiatalok, az északi összetett és a leány jégkorong ráadásul most először szerepel a menüben.

 

S ha már jégkorong: a magyar leányválogatott is ott lesz Vuokattiban, ennek köszönhető az is, hogy rekordot döntött a magyar delegáció mérete. A kivételes lehetőség annak köszönhető, hogy az Európai Olimpiai Bizottság a háborús konfliktusra való tekintettel nem engedélyezi az orosz, illetve fehérorosz sportolók részvételét a versenyen. Az oroszok ott lettek volna a leány jégkorongtornán, helyettük kapnak esélyt a mieink. A 2005-2006-os születésűek tornáján hat csapat játszik, a magyarok (a korábban ifjúsági olimpiát megjárt Metzler Reginával és Véghelyi Dórával a fedélzeten) a csehekkel és a svájciakkal kerültek egy csoportba.

 

Ugyanakkor nem csak újoncok alkotják a Magyarock csapatát: ott lesz snowboardban az olimpikon Kozuback Kamilla, a 2020-as lausanne-i téli ifjúsági olimpián részt vett síelő, Trunk Tamás, valamint korosztályos világbajnoki érmesként léphet majd jégre a short trackes Granasztói Ádám és Somodi Maja is.

 

A multisportviadal vasárnap a megnyitóval kezdődik, hétfőn pedig már a versenyek is startolnak; az első hivatalos versenynapon a rövid pályás gyorskorcsolyázóknak és a jégkorongozóknak is szurkolhatunk - írja a Nemzeti Sport.

kapcsolódó cikkek
Véget ért a pekingi téli olimpia
Véget ért a pekingi téli olimpia
Kialudt a február 4-én meggyújtott láng, ezzel vasárnap hivatalosan is befejeződött Pekingben a XXIV. téli olimpia, amely a magyarok számára több szempontból sporttörténelmi jelentőségű volt.
címkék
kapcsolódó cikkek
Véget ért a pekingi téli olimpia
Véget ért a pekingi téli olimpia
Kialudt a február 4-én meggyújtott láng, ezzel vasárnap hivatalosan is befejeződött Pekingben a XXIV. téli olimpia, amely a magyarok számára több szempontból sporttörténelmi jelentőségű volt.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezeték
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Forgalomkorlátozás Szombathelyen 2022. augusztus 20-án
Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából tartandó rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontban és helyen forgalomkorlátozás lesz.
A lakók már felkészültek, elindult a „zsákos hulladékgyűjtés”
Folytatódik a szombathelyi hulladékgazdálkodás zöldítése és környezetbarátabbá tétele, jelent meg a hír a SZOVA hivatalos Facebook-oldalán.
Suzuki oldalába tekert egy idős kerékpáros a temetőnél
Kedden délelőtt a Jáki úti temető felől kerékpározó asszony jobbra nézett, de az autó balról érkezett. A biciklisnek nagy szerencséje volt, hogy a személyautót vezető asszony balra húzta a kormányt, de így is ütköztek, írja a 112press.hu.
Folytatódnak az útfelújítások
A Derkovits-lakótelepen és Oladon kezdődtek meg a munkálatok.