km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Várostörténeti atlasz készül Szombathelyről

Várostörténeti atlasz készül Szombathelyről

Szombathelyről is készül várostörténeti atlasz, amely egy európai kiadványsorozat részeként jelenik majd meg. A helytörténettel foglalkozó szakemberek - történészek, levéltárosok, muzeológusok - munkája várhatóan 4 évig tart, és a város térbeli fejlődésére koncentrál.

 

Az európai városatlaszok készítése a 70-es években indult, a projektbe a 2000-es évek elején kapcsolódott be Magyarország. Azóta 7 magyar város atlasza készült el. 


Tringli István, a Bölcsészettudományi Kutatóintézet sorozatszerkesztője, tudományos főmunkatársa az SZTV érdeklődésére elmondta, a cél az volt, hogy az európai városoknak legyen egységes atlaszuk. S hogy ne csak atlaszuk legyen, hanem legyen mindegyik városról, legalábbis a fontosabb történelmi városokról egy egységes feldolgozás a terekről. Nem egyszerűen a város társadalmáról, igazgatásáról, hanem a városi térhasználatról. 


Egy-egy kiadvány történeti és szerkesztett térképeket, tanulmányokat és egy adattárat tartalmaz, amelyek segítségével nyomon követhető a települések térszerkezete, utcahálózata, középületeinek és közterületeinek elhelyezkedése, és ezek időbeli változása.  A szombathelyi kiadvány előkészítése is elkezdődött. A kutatóknak szerencsére van mihez nyúlniuk: több korábbi városmonográfia segíti a topográfiai feldolgozást. Ennek alapjául az az 1857-es kataszteri térkép szolgál, amit akkor a Monarchia egész területére elkészítettek.


Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője hozzátette, annyiban előnyben van Szombathely, hogy ez a térkép az Arcanum kiadásában megjelent. Sőt, Szombathely volt mondhatni a kísérleti nyúl, amikor ennek a nagyméretű kataszteri tréképnek, a belterületnek és a külterületnek a feldolgozása, a georeferálása, a szinkronizálása megtörtént. 


A készülő kiadványban egyebek mellett nyomon követhető, hol voltak egyes intézmények a különböző korszakokban, vagy bárki megnézheti a saját utcáját akár évszázadokra visszamenően. De látszik majd az egyes felekezetek vagy az adózók megoszlása is a városon belül. Az egységes szempontú feldolgozás és az azonos léptékű térképek révén az európai városok fejlődése összehasonlíthatóvá válik. A szombathelyi történészek, levéltárosok és muzeológusok munkája várhatóan 4 év múlva készül el. 

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. 
Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában
Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.