km/óra
  2022.08.10., szerda  •  Lőrinc napja
Újra kitárták kapuikat a közművelődési intézmények

Újra kitárták kapuikat a közművelődési intézmények

Szombaton újra kitárták kapuikat a hazai közösségi terek és kulturális intézmények. Az ország 15 pontján egy időben kiállítás nyílt, és a kulturális ágazat vezetői élő online üzenetben üdvözölték a közművelődés szereplőit, akik régóta várták már, hogy újra vendégeket fogadhassanak, és programokat szervezhessenek.

 

Nyitunk! - felirat a sportház oldalán. Szombaton hivatalosan is kitárhatták kapuikat a közművelődési intézmények, ezt ünnepelték az ország 15 helyszínén egyszerre, köztük Szombathelyen is.


Horváth Zoltán, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ ügyvezetője elmondta, hogy nagyon várták azt a pillanatot, hogy megnyithassanak a kulturális és közművelődési terek. A szombati napon egy országos kezdeményezésnek váltak az állomásává, Nyitunk! címmel összefogtak a kulturális központok és az ország közművelődési intézményei. Ezt a napot arra szánták, hogy közös programmal megmutassák a közönségüknek, hogy nyitva vannak. 


A sportházban a hazai agóra-hálózatot bemutató roll up kiállítást rendeztek be, majd Lakitelekről, a Nemzeti Művelődési Intézet székházából élő online megnyitót közvetítettek. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ünnepi pillanatnak nevezte a nyitást.


A Nemzeti Művelődési Intézet az ország 3155 településén működő közösségi színtérrel és közművelődési intézménnyel tart kapcsolatot. A járványhelyzetben olyan fejlesztésekkel segítették a közösségszervezői munkát, mint az aszakkor tudásmegosztó felület vagy a jogyakorlaton.hu online felület.


Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője úgy fogalmazott, az újrakezdést ünnepelhetjük. Kiemelte, nagy erő kell ahhoz, hogy az életét valaki újra tudja indítani, kreativitásra is szükségük volt.

 

 


Folyamatosan szervezték az online programokat, de az mégsem volt az igazi. A közművelődési asszisztensek, amint lehetett, kimentek szabadtérre, és kreatív megoldásokkal álltak elő Vas megyében is. A buszmegállókból például kultmegállók lettek - idézte fel Éles Krisztina, az intézet Vas megyei igazgatója, majd hozzátette: "Ez a Nyitunk! a szakembereknek is szól, a közösségeknek foglalkozó önkénteseknek szól, és természetesen a közösségeknek is."


Szombathelyen már megnyitott a könyvtár, a mozi, a színház, megtartotta első koncertjét a szimfonikus zenekar, és fokozatosan a múzeumok is újra kitárják kapuikat.

 

Az országos kapunyitogató program során fellépett az Ungaresca Táncegyüttes, Tóth Dániel énekes, az Energy Dance Team modern tánc-összeállítást mutatott be.

 

Fotó: Agora Savaria Facebook-oldala

 

 


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezeték
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Forgalomkorlátozás Szombathelyen 2022. augusztus 20-án
Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából tartandó rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontban és helyen forgalomkorlátozás lesz.
A lakók már felkészültek, elindult a „zsákos hulladékgyűjtés”
Folytatódik a szombathelyi hulladékgazdálkodás zöldítése és környezetbarátabbá tétele, jelent meg a hír a SZOVA hivatalos Facebook-oldalán.
ORFK: mintegy tizenkétezren érkeztek Ukrajnából kedden
Az ukrán-magyar határszakaszon 6174 ember lépett be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5833-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.
Suzuki oldalába tekert egy idős kerékpáros a temetőnél
Kedden délelőtt a Jáki úti temető felől kerékpározó asszony jobbra nézett, de az autó balról érkezett. A biciklisnek nagy szerencséje volt, hogy a személyautót vezető asszony balra húzta a kormányt, de így is ütköztek, írja a 112press.hu.