km/óra
  2021.09.21., kedd  •  Máté, Mirella napja
Újra kitárták kapuikat a közművelődési intézmények

Újra kitárták kapuikat a közművelődési intézmények

Szombaton újra kitárták kapuikat a hazai közösségi terek és kulturális intézmények. Az ország 15 pontján egy időben kiállítás nyílt, és a kulturális ágazat vezetői élő online üzenetben üdvözölték a közművelődés szereplőit, akik régóta várták már, hogy újra vendégeket fogadhassanak, és programokat szervezhessenek.

 

Nyitunk! - felirat a sportház oldalán. Szombaton hivatalosan is kitárhatták kapuikat a közművelődési intézmények, ezt ünnepelték az ország 15 helyszínén egyszerre, köztük Szombathelyen is.


Horváth Zoltán, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ ügyvezetője elmondta, hogy nagyon várták azt a pillanatot, hogy megnyithassanak a kulturális és közművelődési terek. A szombati napon egy országos kezdeményezésnek váltak az állomásává, Nyitunk! címmel összefogtak a kulturális központok és az ország közművelődési intézményei. Ezt a napot arra szánták, hogy közös programmal megmutassák a közönségüknek, hogy nyitva vannak. 


A sportházban a hazai agóra-hálózatot bemutató roll up kiállítást rendeztek be, majd Lakitelekről, a Nemzeti Művelődési Intézet székházából élő online megnyitót közvetítettek. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ünnepi pillanatnak nevezte a nyitást.


A Nemzeti Művelődési Intézet az ország 3155 településén működő közösségi színtérrel és közművelődési intézménnyel tart kapcsolatot. A járványhelyzetben olyan fejlesztésekkel segítették a közösségszervezői munkát, mint az aszakkor tudásmegosztó felület vagy a jogyakorlaton.hu online felület.


Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője úgy fogalmazott, az újrakezdést ünnepelhetjük. Kiemelte, nagy erő kell ahhoz, hogy az életét valaki újra tudja indítani, kreativitásra is szükségük volt.

 

 


Folyamatosan szervezték az online programokat, de az mégsem volt az igazi. A közművelődési asszisztensek, amint lehetett, kimentek szabadtérre, és kreatív megoldásokkal álltak elő Vas megyében is. A buszmegállókból például kultmegállók lettek - idézte fel Éles Krisztina, az intézet Vas megyei igazgatója, majd hozzátette: "Ez a Nyitunk! a szakembereknek is szól, a közösségeknek foglalkozó önkénteseknek szól, és természetesen a közösségeknek is."


Szombathelyen már megnyitott a könyvtár, a mozi, a színház, megtartotta első koncertjét a szimfonikus zenekar, és fokozatosan a múzeumok is újra kitárják kapuikat.

 

Az országos kapunyitogató program során fellépett az Ungaresca Táncegyüttes, Tóth Dániel énekes, az Energy Dance Team modern tánc-összeállítást mutatott be.

 

Fotó: Agora Savaria Facebook-oldala

 

 


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
122 osztály került karanténba Bécsben a tanév első hetében
A 2021/22-es tanév első hetében 270 tanuló és 39 pedagógus koronavírus-tesztje lett pozitív Bécs iskoláiban. Így 122 intézményben került legalább egy osztály karanténba. Christoph Wiederkehr oktatási tanáncsnok szerint minden a várakozások szerint alakul, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma
Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése - késleltetve ugyan, de - magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is - derül ki az egészségügyi hatóságok legfrissebb, hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.
legfrissebbek
NKK: növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
Lassan, de továbbra is növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve hétfőn a honlapján.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Futsal: remek mérkőzésen vette el a DEAC veretlenségét a Haladás
A rendkívül kiélezett, sok fordulatot hozó találkozón a szombathelyiek hátrányból tudtak fordítani, a győztes találatot Henrique szerezte.
Elegük lett a montenegrói vendéglátósoknak
Tiltakoznak a montenegrói cégtulajdonosok, mert a kormány bevezette, hogy a vendéglátóhelyek mellett a plázákba lépéskor is oltási igazolást kell felmutatni – adta hírül az MTI.
Húsz fok alatt marad a keddi hőmérséklet
A közepesen és erősen felhős időszakok között rövidebb napos időszakok lesznek a jellemzőek.