km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
Új típusú működés a járványhelyzetben

Új típusú működés a járványhelyzetben

A rendkívüli egészségügyi helyzet a Polgármesteri Hivatalt is gyors, határozott alkalmazkodásra késztette, mondta dr. Károlyi Ákos jegyző, akit évértékelő beszélgetésre kértünk fel.

 

Változott-e a hivatali felépítés, a szervezeti struktúra?

 

A választásokat követően felálló új testület rendkívül gyorsan, 2019. október 31-én változtatott a  2015-ben kialakított struktúrán. A korábbi tapasztalatok felhasználásával olyan szervezeti változásokat léptettünk életbe, amelyek hatékonyabb működést biztosítanak: csökkent az osztályszintű szervezeti egységek száma, az optimális működés biztosítása érdekében egyes feladatköröket átszerveztünk, később pedig a közterület-felügyelet is a hivatalhoz került. Komoly változtatás, hogy a közgyűlési, bizottsági munka során a papír alapú működésről áttértünk az elektronikusra, mindezt fennakadás nélkül valósítottuk meg. Jegyzőként folyamatosan figyelemmel kell kísérnem a hivatal működését, és ha szükséges, intézkednem kell a jogszerű, szakszerű működés érdekében, jelentsen ez korrekciót a napi rutinban, személyi vagy akár szervezeti változást. A Polgármesteri Hivatalban mindenkinek a közös célunkért, Szombathely fejlődéséért, a szombathelyiek segítéséért, egymással és más társszervekkel hatékonyan együttműködve kell dolgoznia. Ez a hivatalvezetői hitvallásom, amihez minden körülmény között ragaszkodom.

 

Milyen változást hozott a közterület-felügyelet integrálása?

 

Mielőtt 2020. január 1-én a felügyelet a Polgármesteri Hivatalhoz került, egy viszonylag kicsi, önálló költségvetési intézményként működött, az ilyen intézményekre általában jellemző korlátokkal. Azzal, hogy a hivatal szervezeti egysége lett, magas szintű informatikai, munkaügyi, pénzügyi, jogi hátteret kapott. Így a közterület-felügyeletnek kizárólag a saját szakterületére kell koncentrálnia, ami hozzájárul a szakmai munka minőségének emelkedéséhez. Egy év alatt sikerült megduplázni a közterületen jelen lévő felügyelők számát, így most hat páros járja Szombathely utcáit. Ha az előzőkhöz hozzávesszük, hogy a felügyeletnek online bejelentőrendszert biztosítottunk, amely gyorsítja az ügyek intézését, továbbá a vállalt polgárbarát intézkedéseket (például meghatározott idősávban a fogyatékos személyek közlekedésének segítése a 11-es Huszár úton), akkor eredményesnek és sikeresnek értékelem a felügyelet integrálását.

 

A járványhelyzet milyen kihívások elé állította a hivatalt?

 

A járványügyi helyzet alapjaiban változtatta meg a működésünket. Egyrészt a rendkívüli jogrendben valamennyi hatáskört a polgármester gyakorolja egy személyben. Erre az önkormányzatiság harminc éves történetében nem volt példa, így saját magunknak kellett kialakítani az új típusú működést, az új döntéshozatali mechanizmust a törvényes keretek között. A központi jogszabályok, valamint a járványügyi helyzet extrém gyors döntéseket követeltek. Mindezek mellett megyeszékhelyként a működésünk mintául szolgált más településeknek, ami külön felelősséget jelentett. Öröm, hogy a döntéseinek utólag is maradéktalanul kiállták a törvényesség próbáját.  A járványügyi helyzet a hivatal mindennapjait is átalakította: szigorú higiénés szabályokat vezettünk be még az első veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően, a személyes kontaktok csökkentése érdekében megváltoztattuk a kapcsolattartás formáit, kihasználva az információtechnológia adta lehetőségeket. Mindez érintette a hivatal ügyfélfogadásának rendjét is. E tekintetben fontos eredménynek tekinthetjük, hogy valamennyi ügytípusban folyamatos volt az ügyintézés.

 

A rendkívüli helyzet miatt nyilván a jövő év is kihívásokkal teli lesz.

 

Önkormányzatunk nehéz költségvetési év elé néz. A legnagyobb kihívás kétségkívül az, hogy az önkormányzat cégei, intézményei, így a Polgármesteri Hivatal is úgy biztosítsa legalább változatlan színvonalon a közszolgáltatásokat, hogy közben a megváltozott pénzügyi keretekhez optimalizálja a működését. Mindezek mellett fontos feladatnak tekintem az idei évben elindított, mintaértékű programok (például a Közösségi Bérlakás Rendszer vagy a Háziorvosi Életpálya Modell) menedzselését, új projektek kidolgozását, bevezetését.

 

kzs

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Egy iskola előtti pad esett áldozatul a rongálásnak
A Derkovits Gyula Általános Iskola előtt egy közterületi pihenőpadot rongáltak meg ismeretlenek, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Azt hazudta a vasi férfi, hogy elhagyta a jogsiját, pedig elvették tőle Ausztriában
Szeptemberi közgyűlés: útfelújítások, takarékossági program, szociális ellátórendszer
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Újabb fejlemény a Szombathely és Kőszeg közötti M87-es út építésében
Megjelent a vasi gyorsforgalmi utak kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési felhívás.
Mintegy 5 kilogramm marihuánát találtak egy kecskeméti tanyán
Mintegy öt kilogramm marihuánát és 518 tő kannabiszt találtak egy kecskeméti tanyán a rendőrök - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.