km/óra
  2024.04.22., hétfő  •  Csilla, Noémi napja
Trafibox és gyalogátkelő is lesz Zanaton

Trafibox és gyalogátkelő is lesz Zanaton

Zanaton lassan évtizedes probléma az átmenő személyautó forgalom. Az M86-os részleges útdíjmentességét nem sikerült elérni a minisztériumnál, a 30-as táblák nem segítettek, a járdasziget pedig túl drága lett volna - most jöhet az utolsó aduász, a trafibox, abból is mindjárt kettő, és egy gyalogátkelő. A kisded Jézus kőkereszt mellől és a templomkertből figyelik majd a gyorshajtókat.

Nem lett útdíjmentes az M86-os Szombathely-Vát között

Az ügy előzménye az M86-os autóút fizetőssé tételéig nyúlik vissza. 2015 január 1-ét követően érezhetően újra megnőtt az átmenő forgalom Zanat főutcáján, a Külső-Zanati úton, ami egyre jobban zavarta a helyieket. 2019-ben készültek is városi tervek egy zebra létesítésére, Putz Attila, a körzet 2019-ben, az Éljen Szombathely! ernyőszervezet színeiben megválasztott, egyébként párton kívüli képviselője viszont elsőként nem a tüneteket szerette volna kezelni (egy gyalogátkelőhellyel), hanem a probléma forrását (az útdíjat) megszüntetni, azt remélve, hogy ettől magától is az M86-os ingyenes használata idején tapasztalt szintre mérséklődik a zanati forgalom.

Az M86-os Vátig tartó szakasza legyen ingyenes, hogy az erős helyi forgalom ne a régi főút mellett fekvő Zanatot és annak lakóit terhelje – ezt kérte a képviselő javaslatára a szombathelyi önkormányzat a szakminisztériumtól 2020 nyarán, azonban a kérést elutasította a tárca. Az ott élők személyes érzékelésével szemben azzal érvelve, hogy „a 86-os számú főút szóban forgó szakaszán nem tapasztalható nagyobb leterheltség a korábbiakhoz képest. Így a zanatiaknak az M86 gyorsforgalmi út szóban forgó szakaszának díjmentessé tétele nem jelentene segítséget”, írták válaszukban.

A 13 kilométeres szakasz ingyenessé tételével 2020 őszén dr. Hende Csaba, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője sem értett egyetNem hiszem, hogy van olyan „buta” ember, aki ezzel szemben azt választaná, hogy évi 5000 forintot – havi 2 gombóc fagylalt árát – spórol, és sokkal lassabban, a falvakon keresztül, köztük Zanaton át, közlekedik, mondta akkor, arra célozva, hogy egy matrica vásárlásával éves szinten csak Szombathely és a sárvári leágazó között 72 órát lehet spórolni.

Az emberek azonban a jelek szerint szívesebben spórolnak pénzt, mint időt, ezért a forgalom nem csökkent Zanaton.

A város az elmúlt években többször is újra próbálkozott a minisztériumnál, egyszer még Balassa Péter jobbikos képviselő is nekifutott a ügynek, mindenesetre a tárca nem változtatta meg döntését, pedig egyáltalán nem precedens nélküli, hogy a városszéli gyorsforgalmik egy-egy rövid szakaszát az állam kivonja a fizetős utak köréből.

Időközben felmerült egy forgalomlassító járdasziget megépítése is, de ezt végül elvetették, mert túl drága lett volna.

2021-ben a Magyar Közút Zrt. két darab, 30-as sebességkorlátozó táblát helyezett ki a faluban, de abban dr. Gulyás Ferenc akkori szombathelyi rendőrkapitány is megerősített, emlékezett Putz Attila, hogy csak egy állandó sebességmérő tudna érdemben javítani a forgalmi helyzeten.

Trafibox-építés és sebesség

2022 őszén 250 helybéli aláírásával támogatta, hogy az önkormányzati képviselő kezdeményezze a rendőrségnél és a közútnál egy trafibox telepítését. Ez meg is történt és a 2023-as szombathelyi költségvetésből el is különítettek rá 6 millió forintot.

Idén szeptember 16-án dr. Hende Csaba kibicikizett Zanatra, ahol bejelentette, hogy a Napsugár utca csatlakozásánál új, közvilágítással ellátott gyalogátkelőhelyet alakítanak ki a szükséges járdakapcsolatokkal együtt. Ennek engedélyes tervdokumentációja 2019 óta rendelkezésre áll, mondta. A beruházáshoz szükséges 22 millió forintot Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter saját keretéből ajánlotta fel, azt az utat kezelő Magyar Közút Zrt. Vas Vármegyei Igazgatóságának utalják. Annak érdekében pedig, hogy javítsák a közlekedési morált a településrészen és a gyorshajtókat visszaszorítsák a főút mentén két trafiboxot is kihelyeznek. Ezek költsége bruttó 12 millió forint lesz.

A főutcára hirtelen így három trafiboxot is telepíthetnének, kész szerencse, hogy Szombathely a Hende-bejelentés után úgy döntött, lemond az általa kihelyezni tervezett sebességmérő dobozról, és így végül nem lesz Zanatból a trafiboxok Mekkája. 

Az önkormányzat abban viszont továbbra is partner, jegyezte meg Putz Attila, hogy a zanatiak biztonsága érdekében a beruházás minél előbb megvalósulhasson, amire a közút szerint még ebben az évben van esély. Dr. Nemény András polgármesternek a közúttal folytatott levélváltásából kiderült, hogy a forrás már rendelkezésére áll az állami cégnek, az önkormányzat pedig abban tud segíteni, hogy a lehető leggyorsabban a kivitelező rendelkezésére bocsájtja a gyalogátkelő 2019-es engedélyes terveit, illetve felgyorsítja a közterületi engedélyek megadását, mivel mindkét leendő trafibox helyszín önkormányzati területen van, a falu elején a Szűz Mária a kisded Jézussal kőkeresztnél, illetve a templomkertnél. 

Putz Attila kezében a 2019-es gyalogátkelő tervei. A város most abban tud segíteni, hogy minél gyorsabban a közút rendelkezésére bocsájtja. | Fotó: Facebook/Putz Attila

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.