km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Trafibox és gyalogátkelő is lesz Zanaton

Trafibox és gyalogátkelő is lesz Zanaton

Zanaton lassan évtizedes probléma az átmenő személyautó forgalom. Az M86-os részleges útdíjmentességét nem sikerült elérni a minisztériumnál, a 30-as táblák nem segítettek, a járdasziget pedig túl drága lett volna - most jöhet az utolsó aduász, a trafibox, abból is mindjárt kettő, és egy gyalogátkelő. A kisded Jézus kőkereszt mellől és a templomkertből figyelik majd a gyorshajtókat.

Nem lett útdíjmentes az M86-os Szombathely-Vát között

Az ügy előzménye az M86-os autóút fizetőssé tételéig nyúlik vissza. 2015 január 1-ét követően érezhetően újra megnőtt az átmenő forgalom Zanat főutcáján, a Külső-Zanati úton, ami egyre jobban zavarta a helyieket. 2019-ben készültek is városi tervek egy zebra létesítésére, Putz Attila, a körzet 2019-ben, az Éljen Szombathely! ernyőszervezet színeiben megválasztott, egyébként párton kívüli képviselője viszont elsőként nem a tüneteket szerette volna kezelni (egy gyalogátkelőhellyel), hanem a probléma forrását (az útdíjat) megszüntetni, azt remélve, hogy ettől magától is az M86-os ingyenes használata idején tapasztalt szintre mérséklődik a zanati forgalom.

Az M86-os Vátig tartó szakasza legyen ingyenes, hogy az erős helyi forgalom ne a régi főút mellett fekvő Zanatot és annak lakóit terhelje – ezt kérte a képviselő javaslatára a szombathelyi önkormányzat a szakminisztériumtól 2020 nyarán, azonban a kérést elutasította a tárca. Az ott élők személyes érzékelésével szemben azzal érvelve, hogy „a 86-os számú főút szóban forgó szakaszán nem tapasztalható nagyobb leterheltség a korábbiakhoz képest. Így a zanatiaknak az M86 gyorsforgalmi út szóban forgó szakaszának díjmentessé tétele nem jelentene segítséget”, írták válaszukban.

A 13 kilométeres szakasz ingyenessé tételével 2020 őszén dr. Hende Csaba, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője sem értett egyetNem hiszem, hogy van olyan „buta” ember, aki ezzel szemben azt választaná, hogy évi 5000 forintot – havi 2 gombóc fagylalt árát – spórol, és sokkal lassabban, a falvakon keresztül, köztük Zanaton át, közlekedik, mondta akkor, arra célozva, hogy egy matrica vásárlásával éves szinten csak Szombathely és a sárvári leágazó között 72 órát lehet spórolni.

Az emberek azonban a jelek szerint szívesebben spórolnak pénzt, mint időt, ezért a forgalom nem csökkent Zanaton.

A város az elmúlt években többször is újra próbálkozott a minisztériumnál, egyszer még Balassa Péter jobbikos képviselő is nekifutott a ügynek, mindenesetre a tárca nem változtatta meg döntését, pedig egyáltalán nem precedens nélküli, hogy a városszéli gyorsforgalmik egy-egy rövid szakaszát az állam kivonja a fizetős utak köréből.

Időközben felmerült egy forgalomlassító járdasziget megépítése is, de ezt végül elvetették, mert túl drága lett volna.

2021-ben a Magyar Közút Zrt. két darab, 30-as sebességkorlátozó táblát helyezett ki a faluban, de abban dr. Gulyás Ferenc akkori szombathelyi rendőrkapitány is megerősített, emlékezett Putz Attila, hogy csak egy állandó sebességmérő tudna érdemben javítani a forgalmi helyzeten.

Trafibox-építés és sebesség

2022 őszén 250 helybéli aláírásával támogatta, hogy az önkormányzati képviselő kezdeményezze a rendőrségnél és a közútnál egy trafibox telepítését. Ez meg is történt és a 2023-as szombathelyi költségvetésből el is különítettek rá 6 millió forintot.

Idén szeptember 16-án dr. Hende Csaba kibicikizett Zanatra, ahol bejelentette, hogy a Napsugár utca csatlakozásánál új, közvilágítással ellátott gyalogátkelőhelyet alakítanak ki a szükséges járdakapcsolatokkal együtt. Ennek engedélyes tervdokumentációja 2019 óta rendelkezésre áll, mondta. A beruházáshoz szükséges 22 millió forintot Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter saját keretéből ajánlotta fel, azt az utat kezelő Magyar Közút Zrt. Vas Vármegyei Igazgatóságának utalják. Annak érdekében pedig, hogy javítsák a közlekedési morált a településrészen és a gyorshajtókat visszaszorítsák a főút mentén két trafiboxot is kihelyeznek. Ezek költsége bruttó 12 millió forint lesz.

A főutcára hirtelen így három trafiboxot is telepíthetnének, kész szerencse, hogy Szombathely a Hende-bejelentés után úgy döntött, lemond az általa kihelyezni tervezett sebességmérő dobozról, és így végül nem lesz Zanatból a trafiboxok Mekkája. 

Az önkormányzat abban viszont továbbra is partner, jegyezte meg Putz Attila, hogy a zanatiak biztonsága érdekében a beruházás minél előbb megvalósulhasson, amire a közút szerint még ebben az évben van esély. Dr. Nemény András polgármesternek a közúttal folytatott levélváltásából kiderült, hogy a forrás már rendelkezésére áll az állami cégnek, az önkormányzat pedig abban tud segíteni, hogy a lehető leggyorsabban a kivitelező rendelkezésére bocsájtja a gyalogátkelő 2019-es engedélyes terveit, illetve felgyorsítja a közterületi engedélyek megadását, mivel mindkét leendő trafibox helyszín önkormányzati területen van, a falu elején a Szűz Mária a kisded Jézussal kőkeresztnél, illetve a templomkertnél. 

Putz Attila kezében a 2019-es gyalogátkelő tervei. A város most abban tud segíteni, hogy minél gyorsabban a közút rendelkezésére bocsájtja. | Fotó: Facebook/Putz Attila

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.