km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
A díjmentesség nem megfelelő eszköz

A díjmentesség nem megfelelő eszköz

Sokadik nekifutásra is visszautasította a kormány, hogy az M86-os Szombathely és a sárvári elkerülő közötti mintegy 13 kilométeres szakaszát ingyenesen lehessen használni. A környékbeli, valamint a Sárvár felé, illetve a Balatonra tartó autósok közül sokan inkább a Zanaton keresztülvezető régi (ám ingyenes) 86-os főutat választják, és nem veszik meg a párezer forintba kerülő megyei matricát.

 

Ennek a Zanaton élők örülnek a legkevésbé, hiszen a településen hajtanak át a gépkocsik. Az M86-ost 2017-ig ingyenesen használhatták a személyautók, aztán elkészült a teljes autóút, így fizetős lett a gyorsforgalmi, emiatt a személykocsik egy része visszatért a régi útra. A lakók panaszai nyomán a szombathelyi önkormányzat többször kérte, hogy a sárvári leágazóig tartó 12-13 kilométeres rész legyen ingyenes, így a Sárvárra és a környékbeli falvakba tartók is a gyorsabb és kényelmesebb M86-ost választanák.


Ezúttal Balassa Péter (Jobbik) országgyűlési képviselő futott neki az ügynek, azt kérdezte az illetékes minisztérium képviselőjétől a parlamenti ülésen, hogy miért különböztetik meg hátrányosan a szombathelyieket és környéken élőket, amikor több helyen vannak olyan autópályák és olyan gyorsforgalmi utak, amelyek bizonyos szakaszai ingyenesek. Ilyen például a Miskolcot és a Kaposvárt elkerülő körgyűrű, az M9-es bizonyos szakasza Szekszárdnál, de az M0-s gyorsforgalmi autóúton is vannak olyan részek, amelyek használatáért nem kell fizetni. Igény lenne hasonlóra is Szombathelyen és környékén is, jelezte Balassa, majd hozzátette, nagyon sajnálja, hogy a térség országgyűlési képviselője nincs jelen, amikor a sokakat érintő témáról beszél. A képviselő kiemelte, hogy 2019-es önkormányzati választás előtt az önkormányzat konszenzussal úgy döntött, hogy kezdeményezi a Szombathely és Vát közötti szakasz ingyenességét. Miért maradnak ki ebből a lehetőségből a szombathelyiek, a zanatiak, a nemesbődiek, a vátiak és a sárváriak, tette fel a kérdést a képviselő.


Dr. Koncz Zsófia technológiai és ipari minisztériumi államtitkár válaszában emlékeztetett arra, hogy a nehéz-tehergépjárműveket már korábban kitiltották említett szakaszról, tehát a városrészen csak abban az esetben jelenhetnek meg, ha úti céljuk helyben van, és egyedi behajtási engedéllyel rendelkeznek. Hozzátette: a szakma álláspontja szerint a díjmentesség nem megfelelő eszköz a forgalmi problémák kezelésére. 


Putz Attilát (Éljen Szombathely!), a körzet képviselőjét (aki megköszönte Balassának, hogy segít napirenden tartani az ügyet) nem lepte meg válasz, mint mondta, 2020-ban az akkori államtitkár hasonló okokra hivatkozott. Dr. Mosóczi László azt írta a polgármesternek küldött levelében, hogy „a szóban forgó szakaszon nagyobb számban vélhetően csak azon személygépjárművek forgalma jelentkezik, amelyek jellemzően a közeli településekről indulnak, vagy ezeken van az úti céljuk (pl.: Nemesbőd, Vát, Vasszilvágy és persze maga a zanati városrész), ugyanakkor e települések lakosszáma nem olyan nagy, ami indokolatlanul nagy forgalmat generálna. Az e területeken élők számára a gyorsforgalmi út akkor sem jelentene ideális lehetőséget, ha a szóban forgó szakasz díjmentes lenne. Ugyanakkor ez alapján mentességet adni diszkriminatív lenne a máshol élőkkel, más magyarországi városokkal szemben.”


– Sem a közút, sem a minisztérium nem támogatta a kérést, pedig a mérési és számolási adatokból jól látszik, hogy a teherautók forgalma valóban a töredékére csökkent – mutatta be a számokat a képviselő. –  A csökkenés igaz a személyautókra, csak nem ekkora mértékben, ráadásul jól látszik, hogy az M86-os fizetőssé tétele igenis hatással van a forgalomra. 2017-ben Nemesbődön dupla annyi áthaladó személykocsit mértek, mint előző évben, amikor még nem kellett fizetni, és a számok azóta is nőttek. Folyamatosan egyeztettünk a  közúttal, és Hende Csabával is felvettem a kapcsolatot egy lakossági megkeresés után. Szerettünk volna forgalomlassító szigetet a település két végéhez, ezeknek viszont igen nagy a költsége. Az egész településrészre kiterjedő sebességkorlátozásra sem kaptunk engedélyt, azonban azt sikerült elérni, hogy a templomhoz és a közösségi házhoz kikerült egy 30-as tábla. Állandó traffipaxra nincsen lehetőség, viszont kértünk fokozott rendőri ellenőrzést. Az a cél, hogy a főutcán áthaladó forgalmat lelassítsuk, ebben talán segítségünkre lesz a kerékpárút átvezetője az Áfonya utcánál, ahol majd egy sárga lámpa hívja fel a figyelmet a biciklisekre – de ilyen kerül ki majd a sportáruházhoz is. Tényleg nem értem, hogy miért nem kaphatjuk meg más városokhoz hasonlóan a mentességet. Ráadásul arról senki nem beszélt, amit a zanatiak naponta látnak és tapasztalnak, főleg a tavaszi-nyári időszakban: nemcsak Sárvár érhető el a régi 86-oson keresztül, hanem a Balaton is, így a rövid M86-os szakasz miatt nem veszik meg a sofőrök a megyei matricát, hanem mennek inkább a régi főúton keresztül.    
 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményük szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel.
Három kocsi karambolozott a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között (Videóval)
Félpályán haladhat a forgalom a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között. Két embert szállítottak kórházba, számol be a hírről a 112press.hu Facebook-oldala.
Találkoztak a vármegyeszékhely egykori tűzoltói
Nyugdíjas találkozón látták viszont egymást az egykori kollégák a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon február 16-án.
A kánai menyegző a SZEDIK-ben
A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ (SZEDIK) és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Értünk? Értünk! - Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért! elnevezésű programja újabb állomásához ért: ezúttal a kánai menyegző történetébe csöppentek a negyedikes diákok és az intézmény fogyatékkal élő lakói.
Az eddigi legnagyobb főnyeremény halmozódott fel a magyarországi ötöslottón
A ötöslottón ezen a héten 6,45 milliárd forint a megnyerhető főnyeremény összege, amely a játék 67 éves történetének eddigi legnagyobb nyereményösszege - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szerdán az MTI-t.