km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
M86: a Vátig tartó ingyenesség elutasítva

M86: a Vátig tartó ingyenesség elutasítva

Legyen ingyenes az M86-os Vátig tartó szakasza, hogy az erős helyi forgalom ne a régi főút mellett fekvő Zanatot és annak lakóit terhelje, ezt kérte a szombathelyi önkormányzat a szakminisztériumtól. A kérést első körben elutasította a tárca.

 

Az M86-os 2x2 sávos szakasza 2014-ben készült el Szombathely és Vát között. Ezt követően az autóút Győrig tartó befejezésig ingyenesen lehetett ezen a darabon közlekedni. 2017-től aztán a  5000 forintba kerülő megyei matricával lehet felhajtani a gyorsforgalmira.

 

Mivel az M86-oes váti elágazóig tartó (innét érhető el Sárvár, illetve a Balaton) szakasza viszonylag rövid, sokan a régi 86-ost használják. Az erős forgalom Zanaton nagyon zavaró, a főút a városrész főutcája is egyben, a zajos csúcsforgalmi időszakok azonban az egész faluban gondot jelentenek. A Külső-Zanati úton a főúttól pár méterre élők a reggeli és késő délutáni órákban alig tudják kinyitni az ablakokat a szmog és a füst miatt, és az ingatlanértékek is jelentősen csökkentek. Néhány évvel ezelőtt kétszáz lakó kezdeményezte a helyzet megoldását Puskás Tivadar egykori polgármesternél, de a válasz elmaradt. 

 

Putz Attila körzeti képviselő javaslatot tett a zanati forgalomcsillapításra. „Az M86-os gyorsforgalmi utat Szombathely és a váti leágazó között fizetésmentessé kell tenni – fogalmazott. „Az sem lenne megoldás, ha Vépig lehetne ingyenesen közlekedni, hiszen a Balaton, Székesfehérvár, és Veszprém felé közlekedők akkor is a falvakon át vezető szakaszt választanák. A 10 kilométeres szakasz miatt senki sem fogja megvenni a megye-matricát”.

 

Tavaly az új többség közgyűlési határozatot hozott arról, hogy a Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordulnak az ügyben, de az akkori városvezetés végül nem küldte el a levelet. Az új testület viszont, azonban a nemrég megérkezett minisztérium válasz azt tartalmazta, a 86-os számú főút szóban forgó szakaszán nem tapasztalható nagyobb leterheltség a korábbiakhoz képest. Így a zanatiaknak az M86 gyorsforgalmi út szóban forgó szakaszának díjmentessé tétele nem jelentene segítséget.

 

Hende Csaba országgyűlési képviselő sem az útdíj hatásaiban látja a forgalmi nehézségek forrását. A Fidesz-KDNP politikusa szerint az M86-oson még Szombathely és a sárvári leágazó között is 15 percet lehet nyerni, ami rendszeres használat mellett éves szinten 72 órával lerövidített autózást, jelentősen kisebb kiadásokat és kevesebb energiát jelent. Hozzátette: „Nem hiszem, hogy van olyan „buta” ember, aki ezzel szemben azt választaná, hogy évi 5000 forintot – havi 2 gombóc fagylalt árát – spórol, és sokkal lassabban, a falvakon keresztül, köztük Zanaton át, közlekedik.” 

 

Hende Csaba egészen más okokat vél felfedezni a megnövekedett forgalom mögött: „Az utóbbi években közel nyolcezerrel nőtt meg a szombathelyi gépkocsiállomány. A városon belüli nagy leterheltség Zanaton is érződik, ahonnan nem mellesleg néhány évvel ezelőtt napi 2000 kamiont tudtunk kitiltani. „A zanatiak haszonélvezői az M86-os megépültének” – zárta a térség parlamenti képviselője. 

 

Putz Attila szerint Hende Csabának pontosan tudnia kéne, hogy nagy marad a régi szakaszon az autók száma, ha díjköteles az M86-os. „2015-ben is visszajött a forgalom, amikor egy hónap erejéig fizetős lett a szakasz. A környező falvak lakói inkább eljönnek erre, minthogy ezért a rövid gyorsforgalmi elkerülőért útdíjat fizessenek” – emlékezett vissza. „Akkor a képviselő úr közbenjárásával állítottuk vissza a megszokott rendet.” 

 

A zanati képviselő kiemelte: „Az ország számos helyén; Budapest, Veszprém, Székesfehérvár és Eger környékén is nem fizetős gyorsforgalmi elkerülőkön lehet közlekedni. Igazán nem lenne kirívó eset, ha a Szombathely és Vát közötti alig 10 km-es szakaszon is elengednék az útdíjfizetést.” 

 

Cs.A.

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
legfrissebbek
A zebrára lökte az Audit a pick-up, de szerencsére nem a gyalogosra
Szombathelyen a Gagarin úti körforgalomnál történt a baleset szerdán, az okozó Toyota sofőrje előző este Eb-meccset nézve sörözött, és nem gondolta, hogy reggel ezt még kimutathatja a szonda.
Választott a vármegye is, változatlan erőviszonyok
A június 9-én megtartott választások után a Vas vármegyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados többségét, amiben közrejátszhatott, hogy a Tisza Párt az utolsó pillanatban mégsem indított jelölteket. A 13 vármegyei városban sem változtak jelentősen az erőviszonyok, mindössze két települést irányíthat új polgármester. A testületekben viszont egyre több a független, vagy civil szervezet delegálta képviselő, és kevesebb a fideszes politikus. Választások utáni megyei visszatekintő körképünk.
Szerdától megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt. is
Olimpiai sétát tartanak a szombathelyi olimpikonok emléktábláinál
A közelgő párizsi olimpiára hangolódva 2024. június 23-án, vasárnap délután, Olimpia Napján sétára hív minden sportbarátot a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.
Hamarosan indul a Lamantin improvizációs tábor
1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.