km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
M86: a Vátig tartó ingyenesség elutasítva

M86: a Vátig tartó ingyenesség elutasítva

Legyen ingyenes az M86-os Vátig tartó szakasza, hogy az erős helyi forgalom ne a régi főút mellett fekvő Zanatot és annak lakóit terhelje, ezt kérte a szombathelyi önkormányzat a szakminisztériumtól. A kérést első körben elutasította a tárca.

 

Az M86-os 2x2 sávos szakasza 2014-ben készült el Szombathely és Vát között. Ezt követően az autóút Győrig tartó befejezésig ingyenesen lehetett ezen a darabon közlekedni. 2017-től aztán a  5000 forintba kerülő megyei matricával lehet felhajtani a gyorsforgalmira.

 

Mivel az M86-oes váti elágazóig tartó (innét érhető el Sárvár, illetve a Balaton) szakasza viszonylag rövid, sokan a régi 86-ost használják. Az erős forgalom Zanaton nagyon zavaró, a főút a városrész főutcája is egyben, a zajos csúcsforgalmi időszakok azonban az egész faluban gondot jelentenek. A Külső-Zanati úton a főúttól pár méterre élők a reggeli és késő délutáni órákban alig tudják kinyitni az ablakokat a szmog és a füst miatt, és az ingatlanértékek is jelentősen csökkentek. Néhány évvel ezelőtt kétszáz lakó kezdeményezte a helyzet megoldását Puskás Tivadar egykori polgármesternél, de a válasz elmaradt. 

 

Putz Attila körzeti képviselő javaslatot tett a zanati forgalomcsillapításra. „Az M86-os gyorsforgalmi utat Szombathely és a váti leágazó között fizetésmentessé kell tenni – fogalmazott. „Az sem lenne megoldás, ha Vépig lehetne ingyenesen közlekedni, hiszen a Balaton, Székesfehérvár, és Veszprém felé közlekedők akkor is a falvakon át vezető szakaszt választanák. A 10 kilométeres szakasz miatt senki sem fogja megvenni a megye-matricát”.

 

Tavaly az új többség közgyűlési határozatot hozott arról, hogy a Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordulnak az ügyben, de az akkori városvezetés végül nem küldte el a levelet. Az új testület viszont, azonban a nemrég megérkezett minisztérium válasz azt tartalmazta, a 86-os számú főút szóban forgó szakaszán nem tapasztalható nagyobb leterheltség a korábbiakhoz képest. Így a zanatiaknak az M86 gyorsforgalmi út szóban forgó szakaszának díjmentessé tétele nem jelentene segítséget.

 

Hende Csaba országgyűlési képviselő sem az útdíj hatásaiban látja a forgalmi nehézségek forrását. A Fidesz-KDNP politikusa szerint az M86-oson még Szombathely és a sárvári leágazó között is 15 percet lehet nyerni, ami rendszeres használat mellett éves szinten 72 órával lerövidített autózást, jelentősen kisebb kiadásokat és kevesebb energiát jelent. Hozzátette: „Nem hiszem, hogy van olyan „buta” ember, aki ezzel szemben azt választaná, hogy évi 5000 forintot – havi 2 gombóc fagylalt árát – spórol, és sokkal lassabban, a falvakon keresztül, köztük Zanaton át, közlekedik.” 

 

Hende Csaba egészen más okokat vél felfedezni a megnövekedett forgalom mögött: „Az utóbbi években közel nyolcezerrel nőtt meg a szombathelyi gépkocsiállomány. A városon belüli nagy leterheltség Zanaton is érződik, ahonnan nem mellesleg néhány évvel ezelőtt napi 2000 kamiont tudtunk kitiltani. „A zanatiak haszonélvezői az M86-os megépültének” – zárta a térség parlamenti képviselője. 

 

Putz Attila szerint Hende Csabának pontosan tudnia kéne, hogy nagy marad a régi szakaszon az autók száma, ha díjköteles az M86-os. „2015-ben is visszajött a forgalom, amikor egy hónap erejéig fizetős lett a szakasz. A környező falvak lakói inkább eljönnek erre, minthogy ezért a rövid gyorsforgalmi elkerülőért útdíjat fizessenek” – emlékezett vissza. „Akkor a képviselő úr közbenjárásával állítottuk vissza a megszokott rendet.” 

 

A zanati képviselő kiemelte: „Az ország számos helyén; Budapest, Veszprém, Székesfehérvár és Eger környékén is nem fizetős gyorsforgalmi elkerülőkön lehet közlekedni. Igazán nem lenne kirívó eset, ha a Szombathely és Vát közötti alig 10 km-es szakaszon is elengednék az útdíjfizetést.” 

 

Cs.A.

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
Három kocsi karambolozott a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között (Videóval)
Félpályán haladhat a forgalom a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között. Két embert szállítottak kórházba, számol be a hírről a 112press.hu Facebook-oldala.
A kánai menyegző a SZEDIK-ben
A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ (SZEDIK) és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Értünk? Értünk! - Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért! elnevezésű programja újabb állomásához ért: ezúttal a kánai menyegző történetébe csöppentek a negyedikes diákok és az intézmény fogyatékkal élő lakói.
Az eddigi legnagyobb főnyeremény halmozódott fel a magyarországi ötöslottón
A ötöslottón ezen a héten 6,45 milliárd forint a megnyerhető főnyeremény összege, amely a játék 67 éves történetének eddigi legnagyobb nyereményösszege - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szerdán az MTI-t.
Megtisztítják a patakmedreket
A december 23-i áradás nagyon sok hordalékot hagyott a Perint és az Arany-patak városi szakaszain, így a Derkovits-városrészen is.Sokan fordultak hozzám az elmúlt hetekben azzal a kéréssel, hogy a hordalék, a szemét legyen eltakarítva, írja Facebook-oldalán dr. Czeglédy Csaba (független), a körzet képviselője.
Cserélik a kandelábereket a lakótelepen
Folyamatosan cseréli az E.on alvállalkozója a közvilágítás kandelábereit a Joskar-Ola lakótelepen. Sőt, nemcsak cserélik, hanem a korábban balesetveszély miatt kivágott oszlopokat is most pótolják, írja közösségi oldalán Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!), a körzet képviselője.