km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Több ezer csemetét ültettek a Farkas-erdő közepén

Több ezer csemetét ültettek a Farkas-erdő közepén

Több mint egyhektáros emlékerdőt ültetett a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld határában, Vas megye legnagyobb összefüggő erdőterületén, a Farkas-erdő közepén. 2021-ben – ötven év után újra – Magyarország rendezi meg a Vadászati és Természeti Világkiállítást. Erre a nagyszabású eseményre készülve az ország mind a 22 állami erdőgazdasága létrehoz egy-egy hektáron emlékerdőket.

 

Vadászkürtszó nyitotta az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak hosszú évtizedekre emléket állító új erdő avatási ceremóniáját a Farkas-erdő közepén. A terület egykor legelő erdő volt. Az egyik ilyen rét helyére ültetett a Szombathelyi Erdészeti Zrt. több ezer csemetét.


Bakó Csaba , a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy kocsányos tölgy, emellett madárcseresznye, cser, vadkörte és egyéb elegy fafajokat tette a területre. A kocsányos tölgy a 7200 hektáros Farkas-erdőnek a fő fafaja, és bíznak abban, hogy ez az emlékerdő is hozzájárul ahhoz, hogy az erdőtömb a következő száz években is szolgálja az itteni embereknek az életét, a természetszeretők kirándulás iránti vágyát.


Magyarország 1971-ben adott otthont vadászati világkiállításnak, ahol először mutathatta be vadgazdálkodását. 2021 őszén újra Budapesten rendezik meg a nagyszabású eseményt: többek között trófeabemutatóval, nemzetközi szakmai konferenciákkal. A vadászat szervesen összekapcsolódik a természettel, a klímaváltozás kihívásaira pedig az erdő a megoldás – mondta az ország 11. emlékerdejének avatóján a világkiállítás szakmai igazgatója. Bors Richárd hozzátette, hogy az állami erdőgazdaságok nagyon nagy segítségeik, a zászlóshajóik a többi civil szervezettel együtt. 


A hungarikumok között számos természethez, vadászathoz kapcsolódó kiemelkedő nemzeti érték is szerepel. Ilyen például a gyulaji dám-, és a gemenci gímszarvas. V. Németh Zsolt miniszteri biztos kiemelte még a IX-X. századi magyar íjat, mint egy különleges fegyvert, amivel minden bizonnyal vadásztak is. A magyar solymászatot, amely világhírű, a kulturális örökség része is egyben mint élő hagyomány, de a vadászkutyák, a drótszőrű vagy a simaszőrű vizsla, az erdélyi kopó, vagy a magyar agár mindenképpen ott van karaktereink között.


A vasi emlékerdő tövébe a klímaváltozást jól tűrő fajt, egy magyar tölgyet is elültettek, majd leleplezték azt az emléktáblát, amely a Farkas-erdő egyik kidőlt famatuzsálemének törzsére került. Az új erdőre a helyi plébános kért áldást.

 


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.